Vilken är den bästa hemförsäkringen?

Känn dig trygg i ditt hem om olyckan skulle vara framme med någon av dessa högt rankade hemförsäkringar.

En hemförsäkring fungerar som ett grundläggande försäkringspaket som täcker det mesta, oavsett hur du bor. Dessutom får du hjälp och ersättning för olyckor och sjukdom när du reser.

Av de hemförsäkringar vi jämfört har vi utsett Hedvig Hemförsäkring till den bästa hemförsäkringen överlag. Försäkringen är prisvärd, mycket anpassningsbar och har goda omdömen.

Översikt - Bästa hemförsäkringarna:

Här är en överblick över årets bästa hemförsäkringar.

 1. Bästa hemförsäkringen överlag: Hedvig Hemförsäkring
 2. Bästa hemförsäkringen för villa: ICA Hemförsäkring
 3. Bäst för studenter: Moderna Hemförsäkring
 4. Bästa hemförsäkringen med drulle: Gjensidige Hemförsäkring
 5. Bäst för hyresrätter: Gofido Hemförsäkring

Våra 5 bästa hemförsäkringar (april 2024)

1. Hedvig Hemförsäkring- Bästa hemförsäkringen överlag

Hedvig Hemförsäkring - Bästa hemförsäkringen överlag
Betyg 4,9/5
Betyg 4,9/5
Ansök nu
köp
(Hedvigs hemsida)

Försäkringsbranschen har länge dominerats av ett antal större aktörer, såsom Folksam och IF. På senare år har det dock tillkommit nya bolag som försöker att hitta sin nisch. Hedvig är ett sådant. Bolagets försäkringsgivare är HDI Global Specialty och man erbjuder bland annat hemförsäkringar, med liknande innehåll som andra aktörer.

Det som skiljer Hedvig från de andra är att det är helt digitalt, du sköter ärenden via appen, du slipper bindningstid och överskottet för hemförsäkringen går till välgörenhet.

Omdömena från kunderna är mycket positiva. Trustpilots knappt 350 kundomdömen ger till exempel företaget 4,4/5. 

Vi har valt Hedvigs hemförsäkring till den "Bästa hemförsäkringen", då den helt enkelt fått det högsta genomsnittsbetyget på våra bedömningskriterier. Vi gillar den smidiga appen, försäkringens omfattning och de många goda omdömen från kunderna.

Egenskaper

 • Hyresrätt: 189 kr/mån
 • Bostadsrätt: 199 kr/mån
 • Student: 79 kr/mån
 • Villa: 389 kr/mån

Fördelar

 • Pedagogisk och smidig app
 • Bra studentrabatt
 • Mycket goda omdömen

Nackdelar

 • Digitaliserad och appstyrd kan göra den svåranvänd för äldre

Omdöme

Helt digital hemförsäkring som innebär bra pris i förhållande till försäkringens innehåll.
Alla bedömningskriterier
Omfattning:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Flexibilitet:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Ersättningar:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Självrisker:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Månadskostnad:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Kundomdömen:
Betyg 5/5
5,0/5
Totalt:
Betyg 4,9/5
4,9/5
Vad ingår?

Hedvig har en av de mest omfattande ersättningarna för hemelektronik. Åldersavdraget är lågt och ersättningsnivåerna är höga, upp till 100 % för nyare utrustning. Andra delar som ingår i hemförsäkringen är ett reseskydd som gäller i 45 dagar, ett bostadsrättstillägg (endast för bostadsrätter) vid skador på fast inredning och ytskikt, en månads flyttskydd och ersättning för förlust av kontanter, upp till 4 000 kr. Allriskersättningen är maximalt 50 000 kr per föremål och 1 miljon per skadetillfälle. Reseskyddet innehåller inte något avbeställningsskydd. Skador orsakade av brand, vatten och oväder ingår däremot. På samma sätt ingår ersättning för skadade vitvaror.

 

Hedvig Jämförelse

 Hemförsäkring

Egendomsskydd, lösöre

check 11

Rättsskydd

check 11

Ansvarsskydd

check 11

Överfallsskydd

check 11

Reseskydd

check 11

ID-stöld

check 11

Allrisk, drullle

check 11

Olycksfall

remove

Utökat reseskydd

remove

 

Tilläggsförsäkringar 

Du kan välja att specialförsäkra föremål som är mer värdefulla. Allrisken täcker upp till 50 000 kr och för föremål över detta kan du välja ett belopp. 

Självrisker

Den grundsjälvrisk som tillämpas ligger på 1 500 kr. Rättsskyddet är 25 % av totalkostnaden, som lägst 1 500 kr. Du slipper att betala självrisk för överfallsskyddet, sjukdom och olycksfall på resa, och för "resetrubbel", till exempel evakuering eller bagageförsening. 

2. ICA Hemförsäkring- Bästa hemförsäkringen för villa

ICA Hemförsäkring - Bästa hemförsäkringen för villa
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Ansök nu
köp
(ICA försäkrings hemsida)

ICA-försäkring är ett av de mest snabbväxande bolagen på den svenska försäkringsmarknaden. Förutom försäkringar har ICA även olika banktjänster, såsom privatlån, bolån och sparkonton. När det gäller försäkringar erbjuder ICA en typ av hemförsäkring. Upplägget bygger på att du kan göra tillval, för att på så vis anpassa försäkringen.

De kundomdömen som ges ICA försäkring är blandande, men övervägande positiva. Jämförelse- och informationssidan konsumenternas.se ger ICA hemförsäkring näst högsta placering, med 4,3/5 i betyg. Försäkringen är omfattande och kommer till ett bra pris.

Vi har gett ICAs hemförsäkring utmärkelsen "Bästa hemförsäkringen för villa", då den enligt våra bedömningskriterier fått det högsta betyget av alla villaförsäkringar. Vi gillar att det här ingår en reseförsäkring, man får ICA-bonus på hela premien och att självriskerna är förhållandevis låga.

Egenskaper

 • Hyresrätt: 158 kr/mån
 • Bostadsrätt: 201 kr/mån
 • Student: 169 kr/mån
 • Villa: 390 kr/mån

Fördelar

 • 60 dagars reseskydd
 • ICA-bonus på premien
 • Pluspaket som tillval

Nackdelar

 • Främst anpassad för ICA-medlemmar

Omdöme

Toppvalet för dig som är ICA-medlem samt som vill ha ett långtgående extra reseskydd.
Alla bedömningskriterier
Omfattning:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Flexibilitet:
Betyg 5/5
5,0/5
Ersättningar:
Betyg 4.8/5
4,8/5
Självrisker:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Månadskostnad:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Kundomdömen:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5
Vad ingår?

ICA:s hemförsäkring inkluderar bland annat hjälp och ersättning vid ID-stöld och en drulleförsäkring som försäkrar dig vid olika oturshändelser som du kan råka ut för. Den täcker in de flesta delarna som bör ingå i en hemförsäkring. Utöver vad som visas i tabellen, ingår även ersättning för cykel och barnvagn, kristerapi hos psykolog vid trauma eller mobbning och en omställningsersättning för skyddat boende vid våld i hemmet. Allriskförsäkringen, som också ingår, ersätter skador upp till 100 000 kr. Reseskyddet som är inkluderat gäller länge, för att vara ett reseskydd som ingår i en hemförsäkring. Det sträcker sig upp till 60 dagar.

ICA Jämförelse

 Hemförsäkring

Egendomsskydd, lösöre

check 11

Rättsskydd

check 11

Ansvarsskydd

check 11

Överfallsskydd

check 11

Reseskydd*

check 11

ID-stöld

check 11

Allrisk, drullle

check 11

Olycksfall

remove

Utökat reseskydd

remove

Tilläggsförsäkringar

ICA:s hemförsäkring går att komplettera med tilläggsförsäkringar. Pluspaketet och bostadsrättstillägget är två av dessa. Pluspaketet kostar ca 40 kr/mån, för en lägenhet på 60 kvadratmeter, och innehåller Hem Plus som utökar ersättningen för stulna ägodelar utanför bostaden, sänker självrisken för skadad elektronik, brand och inbrott. Rese Plus, som är den andra delen i Pluspaketet, innehåller bland annat avbeställningsskydd och ersättningsresa vid olycka. Självrisken elimineras också för de skador som reseskyddet gäller för.

Bostadsrättstillägget gäller för egendom som du är underhållsskyldig för, men som tillhör föreningen. Den fasta inredningen omfattas också av skyddet, på samma sätt som skador på lägenheten vållade av dig inkluderas.     

Som student kan du teckna ett golftillägg. I tillägget ingår ersättning för skadad eller stulen utrustning med upp till 30 000 kr.  

Självrisker

Den grundläggande självrisken är 1 500 kr. Det finns också en särskild självrisk, vilken gäller vid bland annat cykelstöld, som ligger på 20 % av skadekostnaden, men som lägst grundsjälvrisken. Lösörets självrisk är 1 500 kr.

 

3. Moderna Hemförsäkring- Bäst för studenter

Moderna Hemförsäkring - Bäst för studenter
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Ansök nu
köp
(Modernas hemsida)

Moderna försäkringar är en av uppstickarna på den svenska försäkringsmarknaden. Bolaget har specialiserat sig på några olika områden, såsom MC-försäkringar, hund- och kattförsäkringar och båtförsäkringar (via Atlantica). Man erbjuder dessutom till exempel bil- och hemförsäkringar. Hemförsäkringarna finns i 3 varianter, Grundskydd, Medium och Large. Tanken är att du ska kunna anpassa din försäkring efter behov.

De omdömen som kunder har gett Moderna varierar, men är överlag goda. Trustpilot ger till exempel företaget 3,9/5, baserat på ca 650 omdömen.

 

Vi har valt ut Modernas Hemförsäkring till "Bästa hemförsäkringen för studenter". Detta baserade vi på ett bra grundskydd som bland annat ersätter cykelstölder men även på grund av att försäkringen är mycket prisvänlig mot studentplånboken. 

Egenskaper

 • Hyresrätt: 173 kr/mån
 • Bostadsrätt: 199 kr/mån
 • Student: 54 kr/mån
 • Villa: 475 kr/mån

Fördelar

 • Billigt för studenter
 • Rabatt på självrisken
 • Bra omfattning till rätt pris

Nackdelar

 • Något dyrt för hyresrätter

Omdöme

Ett prisvärt alternativ för studenten som bland annat ersätter cykelstöld upp till 50 000 kr.
Alla bedömningskriterier
Omfattning:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Flexibilitet:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Ersättningar:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Självrisker:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Månadskostnad:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Kundomdömen:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5
Vad ingår?

För bostadsrätter ingår i alla tre försäkringsnivåerna ett bostadsrättsskydd, ett ansvarsskydd och rättsskydd för dig i egenskap av fastighetsägare samt en allrisk byggnad. Bostadsrättsskyddet ersätter bland annat skador för väderfenomen, glas- och sanitetsskador och skadegörelse. Allrisk byggnad ger dig ersättning för skador på lägenheten, på liknande sätt som en drulleförsäkring skyddar dina saker.

I försäkringen ingår en underförsäkringsgaranti. Denna garanti gäller för lösöre, alltså saker, som du köper och vars värde överstiger försäkringsbeloppet i försäkringsbrevet. Du får, genom garantin, till nästa försäkringsperiod på dig att meddela Moderna om förändringen, utan att bli underförsäkrad. En krisförsäkring ingår vid traumatisk händelse och du får då ersättning för upp till 10 psykologbesök. En mobbningsersättning finns också om ditt barn råkar ut för kränkande behandling. Även här får du ersättning för upp till 10 psykologbesök. 

Moderna Jämförelse

 Grundskydd

Medium

Large

Egendomsskydd, lösöre

check 11

check 11

check 11

Rättsskydd

check 11 check 11 check 11

Ansvarsskydd

check 11 check 11 check 11

Överfallsskydd

check 11

check 11

check 11

Reseskydd*

check 11 check 11 check 11

ID-stöld

check 11

check 11

check 11

Allrisk, drullle

remove

check 11

check 11

Olycksfall

remove

remove

remove

Utökat reseskydd

remove

check 11

check 11

 

Tilläggsförsäkringar

Moderna erbjuder två olika tilläggsförsäkringar - medium och large:

Medium

En allriskdel är inkluderad i Medium-försäkringen, på samma sätt som alla Grundskyddsdelarna är det. Denna allrisk, eller drulleförsäkring som den också kallas, ersätter dock inte förlust av kontanter, men däremot de flesta andra oförutsedda och plötsliga händelser. Utöver allrisken ingår även en utökad reseförsäkring, med sådant som avbeställningsskydd och ersättningsresa.  

Large

Den högsta försäkringsnivån innehåller, utöver det som ingår i Grundskydd och Medium, något som Moderna kallar Hemkombi. Det är en försäkringsdel där det ingår elektronikskydd, självriskreducering och utökat bortaskydd. Elektronikskyddet ger självriskreducering och lägre åldersavdrag. Självriskreduceringen reducerar beloppet till 1 200 kr vid inbrott och brand. Ett utökat bortaskydd ger dubbel ersättning för saker som du förvarar utanför bostaden.

Självrisker

Grundsjälvrisken är 1 500 kr. Delar såsom överfallsskyddet och mobbningsförsäkringen har ingen självrisk. För rättsskyddet gäller 20 % av kostnaden i självrisk, och som lägst 1 500 kr. Andra självrisker varierar beroende på vad som framgår i försäkringsbrevet. 

4. Gjensidige Hemförsäkring- Bästa hemförsäkringen med drulle

Gjensidige Hemförsäkring - Bästa hemförsäkringen med drulle
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Ansök nu
köp
(Gjensidiges hemsida)

Gjensidige är Nordens tredje största försäkringsbolag. I mer än 200 år har man arbetat hårt för att säkra sina kunders liv, egendom samt hälsa på olika sätt.  Genom en effektiv organisationer som har låga omkostnader erbjuder man försäkringar till priser som är konkurrenskraftiga - utan att för den sakens skull göra avkall på kvaliteten.

Dessa försäkringar är alltid individuellt anpassade efter de unika behov som finns hos dig och din familj. Hemförsäkringen gäller för dig och alla andra som är folkbokförda på adressen som anges i ditt försäkringsbrev.

Kunderna är för det mesta positivt inställda till Gjensidiges försäkringar och man har 4,1/5 i betyg hos Trustpilot.

Vi har utsett Gjensidige Hemförsäkring till "Bästa hemförsäkringen med drulle". Det som sticker ut med försäkringen är ett högt betyg av externa aktörer såsom konsumenternas.se och trustpilot. Vi gillar att du kan välja mellan basförsäkringen eller plusförsäkringen som båda innehåller en allriskförsäkring samt en extra reseförsäkring. 

Egenskaper

 • Hyresrätt: 105kr/mån
 • Bostadsrätt: 115 kr/mån
 • Student: 105kr/mån
 • Villa: 393 kr/mån

Fördelar

 • Välj mellan 3 olika typer
 • Skydd vid inbrott, brand- och vattenskador

Nackdelar

 • Allriskförsäkring ingår ej vid det billigaste valet

Omdöme

Bra val med höga kundbetyg och flera tillval samt 3 olika nivåer att välja mellan.
Alla bedömningskriterier
Omfattning:
Betyg 4.1/5
4,1/5
Flexibilitet:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Ersättningar:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Självrisker:
Betyg 4/5
4,0/5
Månadskostnad:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Kundomdömen:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Totalt:
Betyg 4,3/5
4,3/5
Vad ingår?

 

Moderna Jämförelse

 Bas

Lagom

Plus

Egendomsskydd, lösöre

500 000

1 000 000

1 500 000

Rättsskydd

250 000 250 000 350 000

Ansvarsskydd

check 11 check 11 check 11

Överfallsskydd

check 11

check 11

check 11

Reseskydd

45 dgr 45 dgr 60 dgr

ID-skydd

remove

check 11

check 11

Allrisk, drullle

remove

check 11

check 11

Lösöre på annan plats

50 000

50 000

100 000

Utökat reseskydd

remove

remove

check 11

 

Tilläggsförsäkringar

För att se till att du, din familj, dina saker och din bostad är skyddade behöver du en hemförsäkring. Gjensidige erbjuder i dagsläget tre olika nivåer på sin hemförsäkring: Bas, Lagom samt Plus. Några tilläggsförsäkringar som man kan välja är fritidsolycksfall, småbåtsförsäkring, bostadsrättsförsäkring samt uthyrningsförsäkring. Med egendomsskyddet som ingår i hemförsäkringen kan du även få tillbaka pengar för personliga ägodelar som skadas eller går förlorade utanför bostaden. Du kan då få ersättning med högst 50 000 kronor med hemförsäkring Bas och hemförsäkring Lagom. Har du hemförsäkring Plus är summan istället 100 000 kronor.

Självrisker

Vad självrisken ligger på framgår alltid av ditt försäkringsbrev. För vissa föremål och skadehändelser gäller särskilda självrisker. Det kan exempelvis röra sig som cykel där självrisken då ligger på 25 procent av själva skadebeloppet, lägst grundsjälvrisken. Det kan även röra sig om rättsskydd där självrisken istället ligger på 20 procent av själva skadebeloppet, lägst grundsjälvrisken. Det finns även hos Gjensidige möjlighet att köpa till en så kallad självriskreducering. Den innebär att om du skulle drabbas av stöldskada eller brandskada i bostaden så reducerar skyddet din självrisk med 1 500 kronor.

 

5. Gofido Hemförsäkring- Bäst för hyresrätter

Gofido Hemförsäkring - Bäst för hyresrätter
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Ansök nu
köp
(Gofidos hemsida)

Försäkringsförmedlaren Gofido är en ny aktör på den svenska försäkringsmarknaden. Bakom företaget står fyra personer med bland annat bakgrund inom finansvärlden, däribland från Avanza. Försäkringsbolaget som står för hemförsäkringen är Eir, också detta en relativt ny aktör som satsar på att digitalisera försäkringsmarknaden. Gofido är även ombud till Bliwa försäkring.

Det som skiljer Gofidos hemförsäkring från andra bolags försäkringar, är dels att tjänsten är digital, men även att grundförsäkringen är mycket billig. Om du vill utöka ditt skydd kan du välja till olika tilläggsförsäkringar och på så vis skräddarsy innehållet.

De omdömen som finns av Gofido är få, än så länge. På Trustpilot finns tre stycken med snittbetyget 3,6/5.

Vi har utsett Gofidos Hemförsäkring till "Bästa hemförsäkringen för hyresrätter", då den fått det högsta betyget när vi jämfört hemförsäkringarnas erbjudanden mot hyresrätter. Vi gillar att man själv kan välja vilka olika delar man vill ha och på så vis enkelt kan anpassa försäkringen efter sina egna behov.

Egenskaper

 • Hyresrätt: 57 kr/mån
 • Bostadsrätt: 82 kr/mån
 • Student: 57 kr/mån
 • Villa: 495 kr/mån

Fördelar

 • Mycket billig grundförsäkring
 • Betala/månad för det du använder
 • Anpassningsbart innehåll

Nackdelar

 • Drulle ingår ej i grundförsäkringen

Omdöme

Spännande alternativ där du själv bygger ihop din försäkring baserat på dina preferenser.
Alla bedömningskriterier
Omfattning:
Betyg 4.1/5
4,1/5
Flexibilitet:
Betyg 3.1/5
3,1/5
Ersättningar:
Betyg 4/5
4,0/5
Självrisker:
Betyg 3.8/5
3,8/5
Månadskostnad:
Betyg 4/5
4,0/5
Kundomdömen:
Betyg 3.5/5
3,5/5
Totalt:
Betyg 3,9/5
3,9/5
Vad ingår?

I hemförsäkringens grundskydd ingår, utöver vad som framgår i tabellen, även skydd mot skadegörelse utanför bostaden. Skyddet för lösöret är något begränsat, men går att utöka med tillägg. Priset som du betalar skiljer sig åt beroende på om du bor i en hyresrätt eller i en bostadsrätt. För bostadsrätter behöver du lägga till tillägget "Bostadsrätt" som kostar runt 20 kr/mån för en lägenhet på 60 kvadratmeter. Med tillägget är då bostaden försäkrad utan några begränsningar. Våtutrymmen ersätts dock bara upp till 200 000 kr. 

Den reseförsäkring som ingår gäller i 30 dagar, utan självrisk. Perioden är kortare än vad andra hemförsäkringars reseskydd gäller för. Det går dock att förlänga skyddet med ytterligare 30 dagar. Ersättningsnivåerna som Gofido har ligger i linje med vad andra hemförsäkringar erbjuder.

Gofido Jämförelse

 Hemförsäkring

Egendomsskydd, lösöre

check 11

Rättsskydd

check 11

Ansvarsskydd

check 11

Överfallsskydd (<26 år)

check 11

Reseskydd

check 11

ID-stöld

remove

Allrisk, drullle

remove

Olycksfall

remove

Utökat reseskydd

remove

Tilläggsförsäkringar 

Eftersom idén med Gofidos hemförsäkring är att den ska vara anpassningsbar och på så vis prispressande, så ingår flera tillvalsmöjligheter.

 • Drulle: Vid plötsliga eller oförutsedda händelser täcker drulleförsäkringen skador upp till 50 000 kr. Priset ligger kring 29 kr/mån.
 • Resetrubbel: Om du vill ha ett mer omfattande reseskydd, kan du välja detta tillägg. Då ingår ersättning vid bland annat bagageförsening, personförsening, ett anslutningsskydd och ett avbeställningsskydd. Priset ligger kring 23 kr/mån
 • Livförsäkring: Är oturen framme och du avlider får dina anhöriga, eller dina förmånstagare, upp till 1 miljon kr i ersättning. Priset ligger kring 30 kr/mån.
 • Överfall: Tänk på att detta skydd ingår upp till 26 år ålder. Om du är äldre än så kan du teckna tillägget som ersätter till exempel rån och misshandel upp till 150 000 kr. Priset ligger kring 2 kr/mån.
 • Cykel: Med detta tillägg täcks alla dina cyklar in. Ersättningen uppgår till som mest 20 000 kr. Priset ligger kring 12 kr/mån.
 • Barnvagn: En trasig barnvagn, eller en som blir stulen, ersätts upp till 15 000 kr. Priset ligger kring 16 kr/mån.
 • Golfutrustning: Trasig eller stulen golfutrustning ersätts upp till 10 000 kr. Priset ligger kring 16 kr/mån.
 • Jaktvapen: Dessa vapen med tillhörande utrustning ersätts om de blir skadade eller stulna. Ersättningen uppgår till 35 000 kr, som mest. Priset ligger kring 14 kr/mån.
Självrisker

De självrisker som tillämpas av Gofido är valbara. Grundsjälvrisken ligger dock på 3 000 kr. Denna gäller för drulle, överfall, cykel, barnvagn, golfutrustning och jaktvapen. 0 kr i självrisk gäller för resetrubbel och för livförsäkringen. Rättsskyddet gäller med en självrisk om 25 % av totalkostnaden, men som lägst 5 000 kr.

 

 
Så hittar du bästa Hemförsäkring

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer hemförsäkring?

Valet av hemförsäkring kan påverka dig mycket om oturen är framme. Eftersom försäkringen täcker in så pass många eventualiteter blir det extra viktigt att välja rätt hemförsäkring. Vi har här samlat ett antal punkter du alltid borde se över innan du tecknar en hemförsäkring:

 • money bag 2

  Ersättningsnivåer

  Om du hamnar i en situation där du behöver få ut pengar från hemförsäkringen, är det viktigt att veta om ungefär vilka belopp som betalas ut. Även självrisken är viktig att jämföra mellan de olika bolagen.   
 • price tag 1

  Priset

  Premien du betalar för din hemförsäkring är en av de viktigaste delarna. Jämför innehållet, ersättningsnivåerna och priset med varandra. Priset bör inte vara högre än snittet, för en hemförsäkring som täcker in de grundläggande behoven. 
 • tag2

  Rabatter

  Flera försäkringsbolag och aktörer erbjuder rabatter och erbjudanden till nya kunder. Det kan vara samlingsrabatter, eller andra sätt att få ned premien på, till exempel studentrabatter.
 • opinion

  Externa omdömen

  Recensioner från kunder är bra att hålla koll på för att vara säker på att du får en så bra hemförsäkring som möjligt. Titta efter hur andra personer bedömer försäkringen. Kom dock ihåg att dessa anekdoter många gånger är subjektiva.

Hemförsäkringens omfattning

Utöver de mer generella bitarna som ersättning, pris och kontakten med försäkringsbolaget är det såklart minst lika viktigt vad försäkringen täcker. En hemförsäkring täcker normalt sett mycket mer än bara saker kopplade till just hemmet. Följande skydd är vanliga, men se till att den försäkringen du har valt innefatter de skydd du behöver.

 • Egendomsskydd

  Alla hemförsäkringar ska innehålla ett grundläggande egendomsskydd. Med hjälp av det kan du få ersättning för dina saker om de blir stulna eller om de förstörs på grund av till exempel en brand eller en vattenskada. 

 • Reseskydd

  Detta brukar gäller i 45 dagar hos de flesta bolag men hos vissa upp till 60 dagar. Ersätter bland annat kostnader för sjukvård. Du kan även få ersättning för förlorad restid samt hjälp om du behöver resa hem tidigare på grund av exempelvis naturkatastrofer.

 • Ansvarsskydd

  Om du vid något tillfälle skulle krävas på skadestånd kan en hemförsäkring i vissa fall betala ut detta om du till exempel av misstag haft sönder någon annans egendom.

 • Rättsskydd

  Ersätter dina kostnader för ett juridiskt ombud om det skulle behövas vid en eventuell rättslig tvist.

 • Överfallsskydd

  Detta skydd kan ge dig ersättning om du till exempel skulle råka ut för en  misshandel.

 • Flyttskydd

  I hemförsäkringen brukar det även ingå ett skydd som innebär att saker du fraktar mellan din gamla och nya bostad är försäkrade.

 • ID-skydd

  En del hemförsäkringar erbjuder även ID-skydd om man råkat ut för en ID-stöld samt krisskydd när behov av psykologhjälp uppstår efter en traumatisk upplevelse.

 

Jämför de bästa hemförsäkringarna i testet

Hemförsäkring Hyresrätt Bostadsrätt Student Villa Totalbetyg Pris
Hedvig Hemförsäkring 189 kr/mån 199 kr/mån 79 kr/mån 389 kr/mån Betyg 4,9 / 5
4,9 / 5
Pris från
0 kr
ICA Hemförsäkring 158 kr/mån 201 kr/mån 169 kr/mån 390 kr/mån Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
0 kr
Moderna Hemförsäkring 173 kr/mån 199 kr/mån 54 kr/mån 475 kr/mån Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
0 kr
Gjensidige Hemförsäkring 105kr/mån 115 kr/mån 105kr/mån 393 kr/mån Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
0 kr
Gofido Hemförsäkring 57 kr/mån 82 kr/mån 57 kr/mån 495 kr/mån Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
0 kr
hemförsäkring test

Så gjorde vi testet

Det finns tyvärr ingen allsidig hemförsäkring som är bästa valet för alla. Beroende på din livssituation ser ut kommer det bästa alternativet att variera. En student som bor i en hyresrätt får ofta helt andra erbjudanden än en familj som bor i en villa. För att underlätta för dig har vi här istället valt att utse bästa hemförsäkringen i flera olika kategorier. Det gör att du enklare kan hitta det bästa valet för just din situation.

Vi har här jämfört över 10 olika hemförsärkingar som utmärkt sig lite extra när det kommer till popularitet, pris, ersättningar och omfattning. För att hitta den bästa inom varje kategori har vi betygsatt dem på ett antal punkter som är särskilt viktiga när det kommer till just hemförsäkringar:

 • Omfattning
 • Flexibilitet
 • Ersättningar
 • Självrisker
 • Månadskostnad
 • Kundomdömen

För att få en rättvisare bedömning av de hemförsäkringar som vi har recenserat och jämfört, har vi tagit fram ett prisexempel. Priset för hemförsäkringar är individuella, men för att få en uppskattning av hur billiga de olika bolagen är, har vi gjort en prisjämförelse. Priserna i sorteringslistan baserar sig på följande fall:

Exempeluppgifter

Information

Lägenhet

60 kvadratmeter. Förstahandskontrakt.

Ort

Linköping.

Område

Vidingsjö. (Lugnt villa- och lägenhetsområde).

Personer i hushållet

2. (Ålder 32 och 31).

Inflyttning

2022-01-01.


För att jämföra hemförsäkringar på villor har vi använt följande uppgifter:

Exempeluppgifter

Information

Villa

101 kvadratmeter.

Badrum

2 st

Ort

Arboga

Personer i hushållet

4 (2 vuxna, 2 barn)

Inflyttning

2022-01-01

house 2

Vad kostar en hemförsäkring?

En hemförsäkring kostar ofta runt 1 000 - 2 000 kr per år. Detta innebär att du betalar ungefär 80 - 170 kr per månad. Priset är dock individuellt och bestäms av flera olika faktorer. Innan du väljer hemförsäkring bör du alltså jämföra olika försäkringar med varandra. Våra recensioner är till för att du lättare ska hitta den hemförsäkring som passar dig bäst.

Vad påverkar priset på hemförsäkringen?

När försäkringsbolagen bedömer vilket pris du kommer att betala för din hemförsäkring, utgår de från flera olika faktorer. Några av de viktigaste som påverkar priset på en hemförsäkring är:

 • Bostadsort: Vissa områden kan vara mer utsatta för bland annat brottslighet, vilket kan påverka priset på hemförsäkringen.
 • Storlek på bostaden: Överlag kan man säga att en hemförsäkring för en större bostad kostar mer.
 • Valt försäkringsbelopp: Det belopp du väljer kommer att påverka premien. Ju högre försäkringsbelopp, desto dyrare hemförsäkring.
 • Tilläggsförsäkringar: Om du väljer att lägga till tilläggsförsäkringar till hemförsäkringen, kommer detta att höja priset.
 • Försäkringsbolagets riskbedömning: Alla bolag gör något olika riskbedömningar. De modeller man använder och tar hänsyn till kan innebära att vissa bolag blir dyrare för dig och andra billigare. 

Hur får jag ned priset på hemförsäkringen?

Det går att sänka priset på hemförsäkringen genom att ta hänsyn till några viktiga delar. Eftersom hemförsäkringen är så pass grundläggande, kan det löna sig att hålla den så billig som möjligt, utan att omfattningen påverkas.

 • Lösöresbelopp: Trots att du alltid måste ange ett lösöresbelopp, behöver du inte värdera dina föremål, ditt lösöre, alltför högt. Om du väljer ett högt ersättningsbelopp, kommer nämligen premien att bli högre. Lösöresbeloppet ska motsvara marknadsvärdet på bland annat möbler, elektronik och viss inredning.
 • Rabatter: Utnyttja gärna rabatter vid nytecknande av hemförsäkringar. På så sätt kan du sänka kostnaden till en början och ibland tillsvidare.
 • Erbjudanden: Genom att till exempel samla flera försäkringar hos ett försäkringsbolag kan du sänka din premie. Bolagen erbjuder också andra rabatter med jämna mellanrum. Se till att titta efter dessa regelbundet.
 • Förhandla om priset: Du kan skaffa dig ett förhandlingsutrymme genom att till exempel åtgärda säkerhetsbrister. Att installera larm eller ett bättre lås kan göra att du får ned priset på hemförsäkringen. Kontakta försäkringsbolaget för att se vad som gäller.

Frågor och svar om hemförsäkring

Vilken hemförsäkring är bäst?

Vilken hemförsäkring som är bäst för just dig är ingen enkel fråga att svara på. Svaret kommer skilja sig beroende på hur just din situation ser ut.

I vår jämförelse här har vi utsett Hedvig Hemförsäkring till den bästa hemförsäkringen överlag. Det baserades bland annat på försäkringens omfattning, flexibilitet, ersättning och kundbemötande.

Bör jag se över min hemförsäkring?

Att se över sin hemförsäkring då och då är klokt. Försäkringsbolagen kan ändra både premien och innehållet i sina försäkringar från ett år till ett annat. Här finns med andra ord en chans för dig att spara pengar. Du kan samtidigt friska upp dina kunskaper om vad du de facto kan få hjälp med av ditt försäkringsbolag.

Vilka omfattas av en hemförsäkring?

En hemförsäkring gäller normalt för alla som bor på en och samma adress. Viktigt att känna till dock är att försäkringsbolagen oftast kräver att man delar hushåll och är folkbokförd på adressen, och/eller att namnet står i försäkringsbrevet. En hemförsäkring gäller i de flesta fall inte för en person som är inneboende på adressen. Ta alltid reda på vad som gäller i just ditt fall. En tumregel är att man alltid ska läsa försäkringsvillkoren noga. Om det är något man inte förstår bör man kontakta försäkringsbolaget direkt.

Behöver studenter en hemförsäkring?

Svaret är ja. När du flyttar hemifrån till en studentkorridor eller lägenhet gäller som regel föräldrars hemförsäkring inte längre. Skatteverkets regler gör gällande att du ska vara folkbokförd på din studieort när du studerar på universitet eller högskola. Är man medlem i ett studentförbund kan dessa ibland erbjuda en extra förmånlig försäkring, något som är värt att kolla upp.

Varför ska jag ha en hemförsäkring?

 • contract 2En hemförsäkring är ett kontrakt som upprättats mellan dig och ett försäkringsbolag, för att bland annat skydda värdet på ditt hem och dina ägodelar. Den ger mycket trygghet för en relativt låg kostnad, både i och utanför hemmet.
 • low price 1Hemförsäkringen behövs för att få ned dina kostnader om du till exempel råkar ut för någon olycka, ett rån, en stöld, eller om din bostad skadas. 
Varför lita på Crediwizz?

Crediwizz.se är en oberoende jämförelsetjänst som recenserar och jämför produkter och tjänster inom ekonomi. Tjänsten kostar ingenting för dig som konsument och finansieras genom affiliate-program.

Innehållet på denna sida ska inte betraktas som finansiell rådgiving.

Läs mer om Crediwizz

Senast uppdaterad: 12 oktober 2022
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
76 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5