Bästa hundförsäkringen 2021

För dig som vill teckna en ny hundförsäkring, eller byta till ett annat bolag, har vi recenserat och jämfört de 5 bästa hundförsäkringarna. Cirka 80 % av alla hundar är försäkrande idag, men alla har inte rätt försäkring. Det lönar sig alltså att jämföra försäkringar, för att få ned priset, utan att behöva göra avkall på vad som ingår. Den försäkring som vi rankar som den bästa hundförsäkringen är ManyPets Hundförsäkring. Kundernas omdömen är mycket goda, priset bra och omfattningen går att anpassa efter behov.

success

Så hittar du bäst hundförsäkring

När du ska hitta den bästa hundförsäkringen bör du titta på vad de olika hundförsäkringarna erbjuder i sin helhet. Vi undersöker vissa delar noggrannare än andra eftersom de är mer betydelsefulla för försäkringen som sådan:

 • Priser, villkor, omfattning, tillägg och rabatter & erbjudanden

Priset är alltid individuellt för försäkringar, men det går att göra en uppskattning, inte minst utifrån de omdömen som ges. När det gäller hundförsäkringar måste vi dock ha i åtanke att det är flera faktorer som blir betydelsefulla. Vilken ras din hund är, hundens ålder och huruvida den används till jakt eller för professionell verksamhet, kan få stor betydelse för priset. När det gäller försäkringens omfattning tittar vi även på vilka begränsningar som eventuellt finns. Vissa försäkringsbolag har begränsningar för till exempel vissa raser och ålder. En annan viktig del att ta hänsyn till är om villkoren är lätta att förstå och om de innehåller många krångliga undantag. Korta och tydliga villkorsredogörelser är att föredra. För att du ska kunna få ned priset på din försäkring har vi även inkluderat rabatter och erbjudanden i vår bedömning. 

Vårt omdöme

Vår bedömning och vårt helhetsbetyg blir sedan en avvägning av punkterna ovan. Prisuppskattningen och omfattningen väger dock tyngst. Du kan läsa mer om våra jämförelser här. Längre ned på sidan hittar du också en guide för vad du ska titta efter när du jämför hundförsäkringar.

1. ManyPets Hundförsäkring
ManyPets Hundförsäkring
9.7/10
 • Högst rankad av konsumenternas.se

 • Från 0 k i självrisk

 • Högst ersättningsbelopp

ManyPets Sverige-etablering är relativt ny. Företaget slog sig in på marknaden först 2019. Dessförinnan fanns man främst i Storbritannien, under namnet Bought By Many. Idag försäkrar ManyPets över 270 000 hundar och katter i länderna. Målet har varit att komma med förbättrade djurförsäkringar, för att på så vis skapa en hög kundnöjdhet. Detta har man gjort genom att i samarbete med djurägarna ta fram enkla försäkringar, utan krångliga villkor och dessutom ha god service. Kundomdömena är genomgående höga och Konsumenternas Försäkringsbyrå har utsett ManyPets till den främsta hundförsäkringen.


Vad ingår i ManyPets hundförsäkring?

ManyPets har delat upp sin hundförsäkring i 3 nivåer, beroende på vilken omfattning du vill ha. Bas ger dig ett grundläggande skydd. I Standard och Premium ingår, utöver högre ersättningen vid veterinärvård, flera ytterligare delar som du kan ha nytta av.

 • Bas: Med denna försäkringsnivå får du ett grundskydd. Premien är låg, men du får inte samma skydd för mer omfattande behov. 
 • Standard: Om du är ute efter en avvägning mellan pris och omfattning, är Standard ett mycket bra val. Här ingår ett högt ersättningsbelopp och delar såsom röntgen och ersättning för mediciner.
 • Premium: Den högsta nivån är till för hundägare som inte vill lämna något åt slumpen. Veterinärvårdsersättningen är mycket hög och det ingår högre ersättning för foder och rehabilitering. Även en livförsäkring och ersättning för hittelön ingår.

Innehåll ManyPets

Bas

Standard

Premium

Veterinärvård

30 000 kr

60 000 kr

140 000 kr

Medicin

remove

 check 11

 check 11

MR- och CT-röntgen

remove

 check 11

 check 11

Rehabilitering

remove

6 000 kr

14 000 kr

Ordinerat foder

remove

3 000 kr

7 000 kr

Tandskador, -sjukdom

remove

check 11

check 11

Dolda fel

check 11

check 11

check 11

 

Oavsett vilken nivå du väljer, kommer dessa delar alltid att ingå:

 • 0 mån bindningstid
 • 15 % rabatt vid tecknande av flera djur i samma försäkring
 • Inga begränsningar för ras
 • Tillägg för tidigare besvär
 • Rådgivning via FirstVet
 • Fast självriskperiod på ett försäkringsår

Tilläggsförsäkringar

Det finns tre tillägg som du kan teckna till din försäkring. Dessa varierar något beroende på vilken nivå du har valt.

 • Livförsäkring: Om hunden är under 7 år gammal kan du teckna detta tillägg för Bas och Standard. Ersättningen är 7 000 kr med Bas och 10 000 kr med Standard. I Premium ingår livförsäkringstillägget och ersättningsbeloppet är 70 000 kr.
 • Återbäring outnyttjade år: Med detta tillägg får du 20 % av premiepengarna tillbaka, varje år som du inte utnyttjar hundförsäkringen.
 • Tidigare besvär: En hund som har besvär sedan tidigare omfattas inte alltid av en ny försäkring, för just dessa besvär. Med det här tillägget får du dock ett skydd för skador som uppkommit de senaste 2 åren. Ersättningen ligger på 7 000 kr. Skador som uppkommit inom de senaste 3 månaderna täcks inte.

Självrisker

Det finns två typer av självrisker. Den rörliga delen betalar du alltid vid ett veterinärbesök. Den fasta delen betalas en gång per självriskperiod. I det här fallet ett helt försäkringsår.  

ManyPets självrisker

Hund under 9 år

Hund över 9 år

Rörlig självrisk

15 % eller 25 %

25 %

Fast självrisk

0 kr, 1 500 kr eller 3 000 kr

1 500 kr eller 3 000 kr


Karenstid

Karenstiden är 14 dagar, om du tecknar en hundförsäkring för första gången. Vid ett byte från ett annat försäkringsbolag till ManyPets, tillkommer ingen karenstid.   


Rabatter och erbjudanden

ManyPets har inga erbjudanden för tillfället, men däremot rabatter.

 • Mängdrabatt: Du får 15 % i rabatt om du tecknar försäkringen för flera djur, oavsett om det är hundar eller katter.

Omdöme om ManyPets hundförsäkring

Det finns flera goda anledningar till att ManyPets är ett försäkringsbolag med höga omdömen. Ersättningsnivåerna är höga, självriskperioden lån och du kan välja att ha 0 kr i fast självrisk. Premien är trots detta inte högre än andra försäkringsbolags premier. De 3 nivåerna på försäkringen gör den dessutom flexibel och mycket anpassningsbar. Det märks att ManyPets har tagit fram sina djurförsäkringar i samarbete med kunderna. Den rabatt som erbjuds är användbar och försäkringens upplägg är överlag enkelt. Man har till exempel kapat krångliga villkor.

Vi har inte så mycket negativt att säga om ManyPets, utan ser företaget som ett självklart förstahandsval för dina hundar och katter.

Läs mer
2. Moderna Hundförsäkring
Moderna Hundförsäkring
9.3/10
 • Användbara rabatter

 • Förmånligt pris

 • Högt ersättningsbelopp

Moderna försäkringar har ett heltäckande utbud av försäkringar. Detta gör det enkelt att samla flera försäkringar hos dem, utöver hundförsäkringen, och därmed få samlingsrabatter. Hundförsäkringen som erbjuds kommer i 3 nivåer. Den första delen täcker det mest grundläggande behovet, medan de 2 andra nivåerna utökar skyddet till att, bland annat, som mest ge upp till 120 000 kr i veterinärvårdsersättning. Moderna håller konkurrenskraftiga priser och omfattningen på försäkringen kan bli god, med den högsta nivån.


Vad ingår i Modernas hundförsäkring?

Modernas hundförsäkring är uppdelad i 3 nivåer, Enkel, Dubbel och Trippel. Den första nivån ger dig endast en grundtrygghet. För att försäkringen ska bli mer omfattande, måste du teckna någon av de andra 2 nivåerna.

 • Enkel: Här ingår endast ersättning vid olyckor och sjukdom, upp till ett maxbelopp. Om du tror att din hund kommer att få andra besvär, bör du överväga att utöka skyddet.
 • Dubbel: Denna nivå omfattar mer än Enkel. Du får ett högre ersättningsbelopp, ersättning för medicin, röntgen, dolda fel och kostnader för rehabilitering.
 • Trippel: Detta är den högsta nivån av de 3. Ersättningsnivåerna är höga och utöver vad som ingår i Dubbel, får du även ersättning för borttagande av kvarsittande mjölktänder på hunden, cancerbehandling och inackordering på hundpensionat.

Innehåll Moderna

Enkel

Dubbel

Trippel

Veterinärvård

30 000 kr

60 000 kr

90 000 kr

Medicin

remove

 check 11

 check 11

MR- och CT-röntgen

remove

 check 11

 check 11

Rehabilitering

remove

7 000 kr

7 000 kr

Ordinerat foder

remove

remove

remove

Ta bort mjölktänder

remove

remove

check 11

Dolda fel*

remove

check 11

check 11

Gäller om hunden är försäkrad före 4 månaders ålder.

Oavsett vilken nivå du väljer, ingår alltid dessa delar:

 • Veterinärvårdsförsäkring
 • 25 % i valprabatt
 • Upp till 20 % i samlingsrabatt för flera försäkringar
 • Självriskperiod på 180 dagar
 • Rådgivning via FirstVet

Tilläggsförsäkringar

Det finns 2 tilläggsförsäkringar att teckna, om du önskar utöka din grundförsäkring.

 • Livförsäkring: Beloppet för livförsäkringen baseras på hundens inköpspris. Om du till exempel har en utställningshund, kan du dock höja livförsäkringsbeloppet. Försäkringen gäller utan självrisk och ersätter även förlorad användbarhet och avelsförmåga. Du kan teckna den upp till 8 års ålder.
 • Flockförsäkring: Om du vill teckna en hundförsäkring för många hundar, kan du välja detta tillägg. Flockförsäkringen ger dig ersättning för veterinärkostnader för en grupp av hundar om minst 10 individer.

Självrisker

När du tecknar din försäkring kan du välja vilken nivå du vill ha på din rörliga och fasta självrisk. Den fasta självrisken betalar du en gång per självriskperiod. Denna är 180 dagar. Om du väljer en lägre självrisk, får du en högre premie. Fördelen är att du betalar mindre om något väl händer. 

Moderna självrisker

Hund

Rörlig självrisk

15 % eller 25 %

Fast självrisk

1 100, 2 200, 4 000 kr


Karenstid

Karenstiden är 20 dagar, om du tecknar en hundförsäkring för första gången. Vid en flytt från ett annat försäkringsbolag till Moderna, tillkommer ingen karenstid. Detta gäller dock under förutsättningen att försäkringarna är av samma omfattning och att hunden är äldre än 12 veckor. Hundar som är yngre än 12 veckor omfattas inte heller av någon karensperiod, förutsatt att veterinärintyg finns.   


Rabatter och erbjudanden

Moderna försäkringar erbjuder dels en samlingsrabatt, men även en valprabatt.

 • Samlingsrabatt: Om du samlar flera försäkringar hos Moderna kan du få upp till 20 % i samlingsrabatt.
 • Valprabatt: För valpar under 6 månader får du rabatt på första årspremien. Rabatten uppgår till 25 %. 

Omdöme om Moderna hundförsäkring

Modernas hundförsäkring är flexibel, eftersom den kommer i tre olika nivåer. Maxbeloppet du kan få om du tecknar nivå Trippel, ligger på antingen 90 000 kr eller 120 000 kr. Detta räcker för de flesta djurägare. Om du vill dra så stor fördel som möjligt av Modernas försäkringar, bör du teckna hundförsäkringen när hunden är under 6 månader gammal. Kombinera detta med att även samla flera försäkringar hos bolaget, för att på så vis få en mycket låg premie. Moderna ligger redan till att börja med lågt i pris, vilket är en stor fördel. Ett lågt pris, överlag, gör att du med fördel kan teckna en mer omfattande försäkring, utan att det blir för dyrt. Tänk dock på att Modernas försäkringar inte inkluderar sådant som förebyggande behandling, dietfoder, kostnader för avlivning och kremering, samt att vissa undantag gäller för importerade djur.

Sammanfattningsvis ställer vi oss positiva till Modernas hundförsäkring. De olika nivåerna gör försäkringen flexibel och priset är mycket förmånligt.

Läs mer
3. ICA Hundförsäkring
ICA Hundförsäkring
8.9/10
 • Billig försäkring för blandras

 • Nöjda kunder

 • Ingen karenstid

ICA försäkring är numera en etablerad aktör på den svenska försäkringsmarknaden. Den hundförsäkring som erbjuds går att att få med olika försäkringsbelopp. Utöver detta är innehåller det samma. Om du vill utöka någon del, så finns det en livförsäkring att teckna. Som kund hos ICA får du även ICA-bonus på din premie, vilket gör försäkringen mer attraktiv. Med bonusen kan du indirekt få ned priset. ICA hundförsäkring är ett bra alternativ för dig som vill ha en försäkring med rimlig omfattning till ett bra pris. 


Vad ingår i ICA:s hundförsäkring?

ICA:s hundförsäkring finns med 2 olika försäkringsbelopp. Du kan välja att ha 30 000 kr eller 60 000 kr som maxbelopp under ett försäkringsår. Oavsett vilken nivå du väljer, kommer det övriga innehållet i försäkringen att vara det samma. Du kan teckna försäkringen efter att valpen blivit 6 veckor gammal. Det finns ingen övre åldersgräns för att få teckna försäkringen. 

Innehåll ICA

Grundbelopp

Utökat belopp

Veterinärvård

30 000 kr

60 000 kr

Medicin

check 11

 check 11

MR- och CT-röntgen

check 11

 check 11

Rehabilitering

6 000 kr

6 000 kr

Dolda fel

check 11

check 11

 

Följande delar ingår alltid i din försäkring:

 • Bettkorrigering: Denna gäller inte om felet är kopplat till hundrasen, eller om hunden inte varit försäkrad sedan 4 månaderns ålder.
 • Ledskador och -sjukdomar: Här gäller samma kriterier som för ovanstående punkt.
 • Kejsarsnitt: En tik som redan genomgått ett liknande ingrepp omfattas inte. Hon måste också vara över 20 månader gammal.
 • Kastration: Detta gäller om det finns medicinska skäl. Vid en kastrering som resulterar i problem och komplikationer, ingår även behandling för detta.
 • Plastikoperationer: Problem som kan uppstå på grund av hundens anatomi, täcks av denna del. Hundar med kända problem omfattas inte.
 • Avlivning: Du får upp till 1 000 kr i ersättning för avlivning och kremering.
 • Rådgivning via FirstVet

Tilläggsförsäkringar

ICA har en tilläggsförsäkring som går att teckna.

 • Livförsäkring: Om hunden springer bort, omkommer eller måste avlivas får du ersättning upp till 15 000 kr, förutsatt att du är med i Svenska Kennelklubben (SKK). För dig som inte är medlem ligger försäkringsbeloppet på 9 000 kr.

Självrisker

Självrisken kommer i en rörlig och en fast del. Den rörliga delen betalar du på den delen av beloppet som överskrider den fasta delen. Självriskperioden är 130 dagar. Ju högre självrisk du väljer, desto lägre blir premien och vice versa.

ICA självrisker

Hund

Rörlig självrisk

15 % eller 25 %

Fast självrisk

2 000 eller 3 000 kr


Karenstid

Din hund kommer att omfattas av hela försäkringen från början till slut. Det tillkommer alltså ingen karenstid.   


Rabatter och erbjudanden

Du får ingen rabatt på din premie med ICA:s hundförsäkring. Däremot ingår bonus.

 • ICA-bonus: Som "Stammis" och kund hos ICA försäkring får du bonus på försäkringskostnaden, varje månad. Denna förmån är löpande och gäller så länge du har försäkringen, det handlar alltså inte om en engångsrabatt.

Omdöme om ICA hundförsäkring

Den som tecknar ICA:s hundförsäkring kommer inte att få det högsta ersättningsbeloppet, men däremot en gedigen försäkring, oavsett vilket försäkringsbelopp du väljer. En fördel med ICA är att du kan samla flera försäkringar hos dem och att du får bonuspoäng löpande. Poängen kan omsättas i till exempel rabatter i ICA-butiker. Det går alltså att få ned priset på det här sättet. Omfattningen på hundförsäkringen ligger på liknande nivå som många andra "medelnivå-försäkringar". Det är inte den mest omfattande, men heller inte den enklaste försäkringen du kan teckna. ICA har blivit ett populärt val bland många, när det kommer till försäkringar. Detta gäller även hundförsäkringen.

Vi betraktar ICA:s hundförsäkring som ett bra alternativ, sett till konkurrenterna. Vi föredrar dock hundförsäkringar som går att hålla mer flexibla och anpassningsbara.

Läs mer
4. Svedea Hundförsäkring
Svedea Hundförsäkring
8.2/10
 • Fri flytträtt

 • Flera tilläggsförsäkringar

 • Hög ersättningsnivå

Svedea har som mål att få Sveriges nöjdaste kunder. Än så länge har man också lyckats få höga omdömen, främst för sina fordonsförsäkringar. Den hundförsäkring som erbjuds kommer med samma innehåll, men med olika försäkringsbelopp. Om du vill utöka den kan du teckna olika tillval. Det finns också en livförsäkring för hund. Priset ligger inte i det lägsta spannet, men är samtidigt inte orimligt högt, generellt sett. Svedea har en anpassningsbar hundförsäkring som går att modifiera efter behov och önskemål.  


Vad ingår i Svedeas hundförsäkring?

Svedea har en hundförsäkring som kommer med 3 olika försäkringsbelopp. Oavsett vilket belopp du väljer, kommer samma delar att ingå. Försäkringen går att teckna från den dagen hunden är 6 veckor gammal. Den ersättning du får då är den samma under hela hundens liv. Du tjänar mest på att försäkra hunden innan den är 4 månader gammal. Då ingår ersättning för flera utgifter.

Svedeas försäkringsbelopp:

Innehåll Svedea

Grundbelopp

Utökat belopp

Maxbelopp

Veterinärvård

30 000 kr

60 000 kr

90 000 kr

 

Oavsett vilken nivå du väljer, ingår alltid dessa delar. Notera att all ersättning måste ha en medicinsk grund och att vissa rasbegränsningar tillkommer:

 • MR- och CT-röntgen
 • Tandvård
 • Avlivning och kremering
 • Ersättning för flera rygg- och ledsjukdomar
 • Ersättning för medicin
 • Kastration
 • Kejsarsnitt
 • Dolda fel
 • Plastikoperationer
 • Rådgivning via FirstVet

Tilläggsförsäkringar

Det finns utöver veterinärvårdsförsäkringen även en livförsäkring att teckna. Dessutom finns det 3 tilläggsförsäkringar, om du önskar utöka din hundförsäkring.

 • Livförsäkring: Denna försäkring går att teckna om du har en veterinärvårdsförsäkring i grunden. Hunden måste dessutom vara ID-märkt. Ersättningen du får baseras på hundens inköpsvärde. Det går att få ut mer av försäkringen om hunden fått/tagit speciella meriter. Det tillkommer ingen självrisk.
 • Avelsförsäkring: Hundar avsedda för avel kan med hjälp av detta tillägg få ersättning för fertilitetsutredning, förlorad avelsförmåga och vård av sjuk valp. Detta är ett tillägg till livförsäkringen.
 • Användbarhetsförsäkring: Hundar som tävlar eller arbetar omfattas av denna tilläggsförsäkring. Här får du ersättning för till exempel en stulen hund och förlorad användbarhet. Detta är ett tillägg till livförsäkringen
 • Rehabiliteringsförsäkring: Aktiva hundar kan behöva ett extra tillägg i form av en rehabiliteringsförsäkring. Denna ersätter bland annat stretchning och massage vid muskelskada eller fraktur. Detta är ett tillägg till veterinärvårdsförsäkringen.

Självrisker

När du tecknar din försäkring kan du välja vilken nivå du vill ha på din rörliga och fasta självrisk. Den fasta självrisken betalar du en gång per självriskperiod. Denna är 130 dagar. 

Svedea självrisker

Hund

Rörlig självrisk

15 % eller 25 %

Fast självrisk

2 000, 2 900, 4 500 kr


Karenstid

Någon karenstid tillämpas inte av Svedea. Din hund är alltså försäkrad från dag 1. Tänk på att det finns undantag för dolda fel och en del sjukdomar i karenstiden.   


Rabatter och erbjudanden

Svedea har flera rabatter och erbjudanden, som gör försäkringen billigare.

 • Samlingsrabatt: Om du försäkrar flera hundar, får du olika samlingsrabatter. 3 hundar ger 10 %, 4-7 hundar ger 15 % och 8 hundar eller fler ger 20 % i rabatt.
 • Mängdrabatt: Ju fler hundar du försäkrar, desto högre rabattbelopp kan du få.
 • Juniorrabatt: Hundar som försäkras innan de är 16 månader får rabatt första året.
 • Avelsrabatt: Uppfödare som är kunder hos Svedea får 30 % i rabatt från första valpen.
 • Kastreringsrabatt: En normal kastrering ger dig 10 % i rabatt.

Omdöme om Svedeas hundförsäkring

Den största fördelen med Svedeas hundförsäkring är att den har många tillägg och att du har möjlighet att räkna hem flera rabatter. Priset på Svedeas hundförsäkring är överlag något högre än konkurrenternas. Samtidigt måste vi komma ihåg att premien är individuell. En nackdel med Svedea är att självriskperioden inte är den längsta bland hundförsäkringarna. På samma sätt är det en nackdel att det finns det fler undantag i försäkringen, än det gör för exempelvis ManyPets. 

Sammantaget har Svedea en hundförsäkring som står sig i konkurrensen. Istället för att ha olika försäkringsnivåer, med varierande delar, har man dock valt att ha tilläggsförsäkringar, vilket kan vara en nackdel. Priset kan på så vis bli högre än för motsvarande innehåll hos en konkurrent.

Läs mer
5. Agria Hundförsäkring
Agria Hundförsäkring
7.7/10
 • Väletablerad aktör

 • Brett utbud av tilläggsförsäkringar

 • Bra omfattning på försäkringarna

Agria är en av de mer väletablerade aktörerna på den svenska marknaden. Hundförsäkringen, som kommer i 2 varianter, har en grundläggande och en mer omfattande del. Nackdelen med Agria är att priserna är relativt höga. Agria kan dock stoltsera med goda omdömen för bland annat sin kundtjänst. Om du vill ha en hundförsäkring som ger dig stor trygghet, kan Agria alltså vara ett alternativ.


Vad ingår i Agrias hundförsäkring?

Agria erbjuder 3 nivåer av hundförsäkringar. Den grundläggande nivån, Mini, ger dig ett begränsat skydd och de övriga 2, hundrasförsäkringarna, förser dig med en mer omfattande försäkring. 

 • Mini: Med Mini får du en relativt billig försäkring där bland annat veterinärsamtal och ersättning för medicin ingår, upp till ett maxbelopp.
 • Ras, grund: I denna mer omfattande försäkring ingår sådant som rehabilitering, ersättning för dolda fel och kejsarsnitt, samt plastikoperationer.
 • Ras, högst: Det som skiljer den högsta försäkringsnivån från grundrasförsäkringen är främst ersättningsbeloppen och försäkringsbeloppet, som uppgår till 120 000 kr. Veterinärvårdsbeloppet är det samma hela hundens liv.

Innehåll Agria

Mini

Rasförsäkring

Rasförsäkring

Veterinärvård

30 000 kr

60 000 kr

120 000 kr

Medicin

2 000 kr

check 11

check 11

MR- och CT-röntgen

5 000 kr

check 11

check 11

Rehabilitering

remove

check 11

check 11

Ordinerat foder

remove

remove

remove

Viss tandvård

remove

check 11

check 11

Dolda fel*

remove

check 11

check 11

Gäller om hunden är försäkrad före 4 månaders ålder.

Oavsett vilken försäkring du väljer, ingår alltid dessa delar:

 • Försäkrad vid resa
 • Samlingsrabatt
 • Fria videosamtal med veterinär

Tilläggsförsäkringar

Agria har ett brett utbud av tilläggsförsäkringar. Du kan till exempel teckna en livförsäkring åt hunden, en avelsförsäkring och en trygghetsförsäkring. 

 • Livförsäkring: Beloppet för livförsäkringen baseras på hundens inköpspris. Om du till exempel har en utställningshund, kan du dock höja livförsäkringsbeloppet. Försäkringen gäller utan självrisk och ersätter även förlorad användbarhet och avelsförmåga. Du kan teckna den upp till 8 års ålder.
 • Rehabilitering: Du kan teckna rehabiliteringstillägget till Agria Mini. Det ingår i Hundrasförsäkringen.
 • Trygghet: Om du som ägare blir sjuk och inte kan ta hand om hunden, täcker detta tillägg sådant som hundpensionatskostnader och avbokad resa.
 • Avel: Som uppfödare kan du behöva teckna detta tillägg. Då ingår bland annat veterinärvård av valpar och ersättning för ytterligare ett kejsarsnitt.
 • Användbarhet: Hundar som utför praktiskt arbete eller som tävlar kan behöva detta tillägg. Du får ersättning för förlorad arbetsförmåga eller tävlingsförmåga.

Självrisker

Beroende på om du har Agria Mini, eller Hundrasförsäkringen kommer självriskperioden att variera något. Med Mini får du 125 dagar och med rasförsäkringen ingår 135 dagar.

Agria självrisker

Mini

 Grund

Högst

Rörlig självrisk

25 %

15 %

15 %

Fast självrisk

1 500 kr

3 150 kr

2 250 kr

Karenstid

Karenstiden hos Agria är 20 dagar. Det innebär att det tar 20 dagar innan försäkringen gäller fullt ut, från det att du tecknat den.


Rabatter och erbjudanden

Det finns ett antal olika rabatterbjudanden att ta del av om du tecknar din hundförsäkring via Agria.

 • Webbrabatt: Om du tecknar försäkringen på nätet får du 10 % i rabatt första året.
 • Valprabatt: För valpar under 6 månader får du rabatt på första årspremien. Rabatten uppgår till 25 %. Detta erbjudande gäller inte Agria Mini.

Omdöme om Agrias hundförsäkring

Som väletablerad aktör på den svenska försäkringsmarknaden, har Agria en gedigen hundförsäkring att erbjuda. Omfattningen är väl tilltagen och tilläggsförsäkringarna är väl utformade, men priserna är höga. Agria har överlag ett gott kundomdöme och det är speciellt deras kundtjänst som får höga betyg. Det vi vänder oss mot är främst priset. Det går att få en lika omfattande försäkring, men till ett lägre pris. Detta gör att vi föredrar andra försäkringsbolag framför Agria.

Läs mer

 

protect2

Vad täcker en hundförsäkring?

En hundförsäkring är nödvändig eftersom veterinärkostnaderna annars kan bli höga. De allra flesta djurförsäkringsbolag låter dig teckna en hundförsäkring från och med det att din valp är sex veckor gammal, tills dess att din hund har fyllt mellan fem och sju år. Om din hund skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka kan du få ersättning för veterinärvårdskostnaderna genom din hundförsäkring, givet att behandlingen utförs av en legitimerad veterinär. Dock brukar de flesta försäkringar ha begränsningar och undantag för vissa sjukdomar kopplat till vissa hundraser. Dessutom brukar du själv behöva stå för självrisken. Ibland måste man hos en del bolag även betala en kostnad utöver självrisken för veterinärvården. Försäkringarna täcker nämligen i huvudsak bara själva veterinärbesöket.

Med tilläggsförsäkringar, kan du också utöka ditt skydd ytterligare med till exempel en livförsäkring eller en rehabiliterings- eller personolycksfallsförsäkring.

Är det något som inte ingår i en hundförsäkring?

Om du tecknar en veterinärvårdsförsäkring som är lite billigare, brukar den enbart täcka in olyckor, något som ska framgå i det finstilta. De flesta försäkringar har dessutom vissa undantag och begränsningar för sjukdomar. Något som för det mesta är kopplat till vilken hundras det handlar om. Många hundägare väljer att teckna en livförsäkring som ett tillägg om den inte ingår i försäkringen. Med hjälp av en livförsäkring kan du få ersättning om hunden skulle avlida av antingen en sjukdom eller av en olyckshändelse. Livvärdet uppgår som högst till hundens så kallade gällande marknadsvärde. Marknadsvärdet fastställs genom att man tittar på vilket inköpspris som gäller samt i vissa fall eventuella tävlingsmeriter eller andra meriter som kan spela in. En fullständig livförsäkring brukar oftast bara gälla fram till en viss ålder hos hunden. Du bör även ta i beaktande att hos olika bolag gäller livförsäkringen olika länge beroende på vilken hundras det gäller.

Utöver livförsäkringen finns även flera andra varianter av tilläggsförsäkringar som man kan teckna, givet att de inte redan ingår i din hundförsäkring. Dessa kan exempelvis vara:

 • Rehabilitering
 • Medicin
 • Användbarhetsförsäkring
 • Magnetröntgen och datortomografi
 • Fluoroskopi och scintigrafi

Om du har en hund som du använder i ett speciellt syfte likt avel eller jakt kan du även behöva titta på ett antal specialförsäkringar som existerar. Dessa är utformade för att täcka specifika händelser som är vanligt förekommande inom just det syftet. Avelsförsäkring är ett exempel på detta.

En hundförsäkring skyddar inte mot skador som din hund är med och orsakar, exempelvis en trafikolycka. Däremot har oftast din hemförsäkring ett så kallat ansvarsmoment. Detta kan täcka det skadeståndsansvar som kan uppstå som hundägare.

balance

Viktiga delar när du jämför hundförsäkringar

Dessa delar är viktiga att ta hänsyn till och jämföra mellan de olika försäkringsbolagens hundförsäkringar. Du hittar mer information under respektive recension ovan.

 • Försäkringsbelopp: Den maximala ersättningen som du kan få varierar mellan 20 000 och 140 000 kr. Om du lägger dig på en lägre nivå, bör du vara medveten om att priset kan bli högt, om något inträffar. I grund och botten är det hundens skade- och sjukdomsbilden som ska styra. En valp eller unghund kan med fördel ha ett högre ersättningsbelopp, eftersom risken för skador är högre.
 • Omfattning: Äldre hundar behöver ofta en försäkring som är mer omfattande. Fler tänkbara sjukdomar kommer in i bilden ju äldre hunden blir. Yngre hundar kan klara sig med en mindre omfattande försäkring, förutsatt att de är friska överlag.
 • Självrisk: Hundförsäkringar innehåller en fast och en rörlig del. Den rörliga delen är ett procentuellt belopp och den fasta delen är ett fast belopp. Oftast kan du anpassa självrisken, genom att höja eller sänka den fasta delen. Om du väljer en hög självrisk, kommer du att betala en lägre premie, på samma sätt som det omvända gäller.
 • Självriskperiod: En lång självriskperiod är att föredra, eftersom du under denna period endast betalar den fasta självrisken en gång under denna period. Ofta rör det sig om mellan 120 och 365 dagar, beroende på företag. Den rörliga självrisken betalar du alltid. 
 • Livförsäkring: Detta är ofta ett tillval som du behöver teckna. Om hunden är över 6 år gammal erbjuder de flesta försäkringsbolag inte en livförsäkring. Den ersättning som utgår gäller om hunden dör efter sjukdom eller olycka, om den springer bort eller om den på veterinärens inrådan behöver somna in. Ju äldre hunden blir, desto lägre ersättning får du ofta.
 • Medicin: Detta är en del som är mycket användbar att ha med i sin försäkring. Om den inte ingår i grundförsäkringen, går den oftast att teckna som tillägg. Ersättningen du får är begränsad till ett maxbelopp och medicinen måste vara ordinerad av en veterinär.
 • MR- och CT-röntgen: Hundar som får invärtes problem kan behöva röntgas. Kostnaderna för detta kan sticka iväg, vilket gör att det är en fördel om du får ersättning för kostnaden genom din försäkring.
 • Rehabilitering: För att få ersättning för rehabilitering behöver den vara ordinerad av en veterinär. Behovet av rehab är vanligt efter större operationer och ingrepp. För äldre hundar, där det tar längre tid att återhämta sig, kan detta vara extra viktigt. Även hundar som är mycket aktiva, kan ha stor fördel av att få rätt rehabilitering.  
 • Dolda fel: En sjukdom eller åkomma som funnits med sedan födseln och som inte upptäckts vid veterinärbesiktningen kallas för dolt fel. Dolda fel täcks av de flesta hundförsäkringar, i någon utsträckning. 
 • Karens: Under karensperioden får du inte någon ersättning. Denna vara i vissa fall upp till 20 dagar och i andra fall tillkommer ingen karens.
 • Ålder: Valpar måste vara äldre än 6 veckor för att få försäkras. Det finns i flera fall även en övre åldersgräns för när en hund kan försäkras. Över 8 år kan vara svårare. 
 • Försäkringsbrevet: När du tecknar en hundförsäkring är det alltid en mycket bra idé att läsa igenom villkoren, noggrant. Gör du inte detta, kan du missa vissa undantag eller villkor som i vissa fall kan vara otydliga.
 • Rabatt: De rabatter som ges av de flesta försäkringsbolag gäller oftast under första året som hunden är försäkrad. En hög rabatt är givetvis lockande, men ska inte vara avgörande när du ska teckna en hundförsäkring. Ju lägre tid du planerar att ha din försäkring, desto mindre roll spelar ofta rabatten.
dog5

Vad kostar en hundförsäkring?

Det finns några saker du bör ta ställning till när det har blivit dags för dig att välja en försäkring. Framförallt hur mycket du är beredd att betala själv när det blir aktuellt med ett besök hos veterinären. Mellan tummen och pekfingret så kostar en hundförsäkring allt från en tusenlapp per år och upp till cirka tiotusen kronor per år.

Priset skiljer sig åt beroende på vilket försäkringsbolag du väljer. Men även andra variabler spelar så klart in. Dessa är bland annat:

 • Hundens ålder
 • Hundens ras
 • Om den är kastrerad
 • Nivån på självrisken
 • Veterinärvårdsbelopp
 • Eventuella rabatter

Även vilken stad du bor i kan påverka det slutgiltiga priset. Tittar man närmare på självrisk brukar de flesta försäkringsbolag erbjuda en valbar rörlig del, samt en fast del. Den fasta självrisken betalar du en gång under en självriskperiod - en period som oftast är fyra månader lång. Den rörliga självrisken å sin sida är en procentsats. Den betalar du på summan som är kvar efter att den fasta självrisken har blivit betald.

Prisexempel

Eftersom priset för en hundförsäkring beror på flera olika faktorer har vi tagit fram ett prisexempel som ska underlätta jämförelsen av de olika hundförsäkringarna.

Hunden i exemplet är en Labrador retriever-hanne som är 2 år gammal och hemmahörande i Stockholm. Den är registrerad i Svenska Kennelklubben och är kastrerad. Försäkringsbelopp är satt till 60 000 kr, den fasta självrisken är 2 000 kr  och den rörliga 15 %. Inga tilläggsförsäkringar är valda.

Priserna för de olika hundförsäkringarna är följande:

 • ManyPets Hundförsäkring: 243 kr/månad
 • Moderna Hundförsäkring: 284 kr kr/månad
 • ICA Hundförsäkring: 222 kr/månad
 • Svedea Hundförsäkring: 234 kr/månad
 • Agria Hundförsäkring: 312 kr/månad

Frågor och svar om hundförsäkring

Vilka försäkringsbolag erbjuder hundförsäkringar?

Moderna Försäkringar, Agria, Folksam, ICA Försäkring, If, Sveland, Svedea, TryggHansa och Dina Försäkringar är några av de mer välkända försäkringsbolagen som kan erbjuda en bra hundförsäkring till dig och ditt husdjur.

Hur länge gäller min hundförsäkring?

En hundförsäkring tecknas vanligtvis på årsbasis, försäkringen gäller med andra ord i ett år från och med dagen den tecknats. Oftast finns dock en karens på normalt 20 dagar från och med att man tecknat försäkringen. Under denna tid får du ingen ersättning för eventuella sjukdomar din hund drabbas av. Olycksfall har däremot ingen karenstid. Dessa ersätts direkt från och med försäkringens startdatum.

Vad är en hundförsäkring?

Du och dina närmaste har med stor sannolikhet alla en sjuk- och olycksfallsförsäkring för att undvika stora kostnader den dagen det händer något. Även tre av fyra hundar i Sverige är försäkrade i dagsläget enligt tidningen Råd & Rön. Kanske inte så konstigt då både smärre olyckor och större operationer kan bli en kostsam historia för dig som husse eller matte. Hundförsäkringar finns i olika storlekar och förpackningar beroende av vilket skydd du är på jakt efter.

I grova drag kan man säga att det finns tre olika försäkringstyper som alla kommer med olika val av självrisker och maxbelopp. En hundförsäkring består först och främst av en så kallad veterinärvårdsförsäkring. Denna försäkring ersätter kostnader som kan uppstå vid till exempel undersökningar och behandlingar som behöver genomföras när din hund har skadats eller blivit sjuk. Utöver veterinärvårdsförsäkring väljer många att teckna en livförsäkring, som är den vanligaste tilläggsförsäkringen som dessutom ibland kan ingå i försäkringspaket.

Den kan bland annat ge ersättning om din hund dör eller om den behöver avlivas innan en viss ålder. Det existerar även en hel del andra tilläggsförsäkringar som sammantaget kan skapa ett bättre försäkringsskydd än det ursprungliga. Det kan exempelvis röra sig om rehabilitering, medicin, användbarhetsförsäkring och undersökningar som inbegriper användandet av magnetröntgen eller datortomografi. Om du har en hund som du använder i ett speciellt syfte likt avel eller jakt kan det även finns behov för dig att titta på ett antal specialförsäkringar som existerar. Dessa är utformade för att täcka specifika händelser till exempel olyckor som kan påverka hunden till följd av en jakt.

Hundförsäkring med tandvård, vilka erbjuder det?

Det är inte ovanligt att en hund kan lida av tandlossning. Idag kan vissa, men långt ifrån alla, försäkringsbolag erbjuda en tandvårdsförsäkring som ett tillägg till din hundförsäkring. Detta för att bidra till en bättre djurhälsa och samtidigt minskat lidande. Hör direkt med ditt försäkringsbolag vad som gäller eftersom informationen kan ändras över tid.

Glöm inte att de flesta tandsjukdomar går att förebygga genom regelbunden tandborstning, därför är tandvård av hund viktigt. Tuggben är bra för tänderna. Men tuggben rengör inte lika effektivt som tandborstning. Tandborstning tar bort plack hos hunden och förebygger en rad olika tandproblem, inte minst tandsten.

Vad ska jag tänka på om jag har en gammal hund?

Man vill helst inte utsätta sin hund för några större operationer om åldern hos den är hög. Även en mindre skada eller sjukdom kan i slutändan bli dyr. Ju äldre en hund blir, desto oftare behöver den i regel dessutom besöka veterinären. En äldre hund kan till exempel drabbas av njursvikt och därmed behöva läggas in på ett djursjukhus. Även om ingen operation är nödvändig och även om hunden tillfrisknar snabbt kan det ändå bli en kostsam historia på grund av den akuta vistelsen på ett djursjukhus.

Hos många försäkringsbolag sänks veterinärvårdsbeloppet när hunden blir äldre. Detta sker oftast vid sju till åtta års ålder. Det finns dock försäkringsbolag som ej tillämpar någon sänkning på ersättningsbeloppet på grund av höjd ålder hos hunden.

Många hundägare väljer att teckna en livförsäkring som ett tillägg om den inte ingår i den ordinarie hundförsäkringen. Med hjälp av en livförsäkring ges du möjlighet att få ersättning om din hund skulle avlida av antingen en olyckshändelse eller en sjukdom. Vad som är viktigt att ha i bakhuvudet är att en fullständig livförsäkring oftast bara gälla fram till en viss ålder hos hunden. Du bör även ta i beaktande att hos olika bolag gäller livförsäkringen olika länge beroende på vilken hundras du har.

Vad ska jag tänka på om jag har en jakthund?

Det finns speciellt framtagna försäkringar för dig med jakthund. Dessa har oftast många likheter med en vanlig hederlig veterinärvårdsförsäkring. Men de är oftast anpassade för de typer av olyckor som kan påverka din hund till följd av jakt. Dessa försäkringar erbjuds oftast bara till personer som har ett jaktkort och jagar, alternativt som tränar inför en jakt med en hund. Om du kan visa upp ett medlemskap i en jaktklubb likt Jägarnas Riksförbund till exempel är det ofta möjligt att få en mindre rabatt på försäkringen.

En sak som brukar skilja en jakthundsförsäkring från en vanlig dito är att det ofta är ett större försäkringsbelopp inblandat. Detta eftersom det rent statistiskt är vanligare att en jakthund kan råka ut för en mer allvarlig skada. Utöver en livförsäkring kan en jakthundsförsäkring även erbjuda en så kallad användbarhetsförsäkring. Med en sådan Med en sådan kan du få ersättning om hunden råkar ut för en olycka eller skadar sig och därmed inte längre kan användas i jaktrelaterade sammanhang.

Vad ska jag tänka på om jag föder upp hundar?

Är du privatperson med en hund som snart ska få valpar eller om du är hunduppfödare som driver en kennel kan det vara läge att kika närmare på andra försäkringsalternativ. De allra flesta försäkringsbolag i Sverige med hundförsäkringar erbjuder även en förmånlig försäkring som riktar sig speciellt till dig som är hunduppfödare. Dessa går oftast att teckna redan vid en väldigt tidig ålder till skillnad från en vanlig hundförsäkring, oftast redan från födsel.

Som hunduppfödare kan man som säljare av hundar bli ersättningsskyldig om det skulle uppstå det som kallas för dolda fel. Med en specialförsäkring täcker man upp för eventuella sjukdomar och skador som man inte har hunnit upptäcka på valparna innan de säljs. En annan fördel som är vanlig bland försäkringar som riktar sig till dig som föder upp valpar är att någon form av rabatt allt som oftast brukar ingå.

Senast Uppdaterad: 2021-06-29 20:26:36

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
106 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5

Testvinnare - Bästa Hundförsäkring

 • ManyPets Hundförsäkring
 • Moderna Hundförsäkring
 • ICA Hundförsäkring
 • Svedea Hundförsäkring
 • Agria Hundförsäkring