Vilken är den bästa hundförsäkringen?

Skydda din fyrbenta vän med någon av dessa prisvärda försäkringsalternativ.

En hundförsäkring kan, beroende på dess utformning, täcka allt från veterinärkostnader till mediciner och rehab om din vän skulle råka skada sig. Vissa alternativ kan även skydda dig om din hund skulle åsamka skada på annat djur eller människa.    

För dig som vill teckna en ny hundförsäkring, eller byta till ett annat bolag, har vi recenserat och jämfört de bästa hundförsäkringarna. Den försäkring som vi rankar som den bästa hundförsäkringen är Lassie Hundförsäkring. Kundernas omdömen är mycket goda, priset bra och omfattningen går att anpassa efter behov.

Översikt - Bästa hundförsäkringarna:

Här är en överblick över årets bästa hundförsäkringar.

 1. Bästa hundförsäkringen: Lassie Hundförsäkring
 2. Utmanaren: ManyPets Hundförsäkring
 3. Bäst för ICA-medlemmar: ICA Hundförsäkring
 4. Bäst flerförsäkringsrabatter: Svedea Hundförsäkring
 5. Bästa för jakthundar: Agria Hundförsäkring

Våra 5 bästa hundförsäkringar (april 2024)

1. Lassie Hundförsäkring- Bästa hundförsäkringen

Lassie Hundförsäkring - Bästa hundförsäkringen
Betyg 4,8/5
Betyg 4,8/5
Ansök nu
köp
(Lassies hemsida)

Lassie är en relativt ny aktör på den svenska försäkringsmarknaden och har backning av några av landets mest framgångsrika investerare och entreprenörer. Företagets försäkringar är i sin tur återförsäkrade hos ett av världens största försäkringsbolag vilket ger en extra känsla av trygghet.

Det finns flera saker som skiljer ut Lassies hundförsäkring från konkurrerande försäkringar på marknaden. Bland annat erbjuder Lassie enligt egen utsago marknadens högsta ersättning för veterinärvård. Lassie erbjuder även den första hundförsäkringen som belönar kunder som ger sina djur de bästa förutsättningarna att leva ett gott liv genom preventiv vård.

Det bästa sättet att undvika sjukdomar och skador gör man genom att ta hand som sitt djur. Genom att läsa artiklar i Lassies app, gå digitala kurser och svara på olika quiz lär man sig enkelt mer om hur man håller sitt djur friskt. Samtidigt samlar man poäng och kan sänka sin premie och därmed även minska sin månadskostnad med upp till 25 procent.

Vi har valt Lassie Hundförsäkring till den "bästa hundförsäkringen" då vi gillar prisbilden i förhållande till vad som ingår. Vidare uppskattar vi att de har marknadens högsta veterinärvård och belönar dig med lägre försäkringspremie om du uppnår vissa parametrar som bidrar till ett friskt liv hos ditt djur.

Egenskaper

 • Självrisk: Från 0 SEK
 • Max Veterinärvård : 150 000 SEK
 • Åldersgräns: Nej
 • Veterinärvårdsintyg: Nej

Fördelar

 • Snabbt och smidigt
 • Bra priser

Nackdelar

 • Deras miniförsäkring saknar vissa områden man gärna vill ha med

Omdöme

Smidigt alternativ som har marknadens högsta veterinärvårdstak.
Alla bedömningskriterier
Omfattning:
Betyg 4.8/5
4,8/5
Månadskostnad:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Tilläggsförsäkringar:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Självrisker:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Kundservice:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Totalt:
Betyg 4,8/5
4,8/5
Vad ingår

Lassie har delat upp sin hundförsäkring i tre olika nivåer. Basversionen är döpt till Mini och den ger dig ett grundläggande skydd. I Mellan och Stor ingår, utöver högre ersättningen vid veterinärvård, ytterligare delar du som hundägare kan ha nytta av.

 • Mini: Detta är den enklaste och därmed den minst omfattande av Lassies tre olika hundförsäkringar. Med Mini får du och din hund ett grundläggande skydd. Det innebär i praktiken att de olika kostnaderna som kan uppstå vid behandling av skada eller sjukdom omfattas av försäkringen.
 • Mellan: Detta är Lassies mest populära hundförsäkring och mer omfattande än basversionen Mini. Den erbjuder bland annat ett maximalt ersättningsbelopp som är högre än Mini och täcker även fler kostnader som riskerar att uppstå vid sjukdom eller skada hos din fyrbenta vän.
 • Stor: Detta är den dyraste och därmed även den mest omfattande av Lassies tre olika hundförsäkringar. Försäkringen Stor täcker de flesta kostnaderna som kan uppstå vid skada eller sjukdom och erbjuder högst försäkringsbelopp i Sverige med maximalt 150 000 kronor per år.

 

 

Mini

Mellan

Stor

Veterinärvård

30 000 kr/år

60 000 kr/år

150 000 kr/år

Livförsäkring

Valbar

Valbar

Valbar

Dolda fel

30 000 kr

60 000 kr

150 000 kr

Fria videosamtal med veterinär

Obegränsad tillgång till FirstVet

Obegränsad tillgång till FirstVet

Obegränsad tillgång till FirstVet

Tänder

 check 11

 check 11

 check 11

Avancerad diagnostik

remove

60 000 kr

150 000 kr

Medicin

remove

6 000 kr

150 000 kr

Kejsarsnitt

remove

60 000 kr

150 000 kr

Rehabilitering

remove

6 000 kr

12 000 kr

Foder

remove

3 000 kr

6 000 kr

Självrisk

Valfri

Valfri

Valfri

 

Oavsett vilken nivå du väljer ingår alltid följande i en hundförsäkring från Lassie:

 • Obegränsad tillgång till en digital veterinär via tjänsten FirstVet
 • Täcker tandvård vid en olycka som uppstår vid exempelvis lek
 • Skydd mot kostnader som uppstår på grund av dolda fel innan 120 dagars ålder
 • Ingen sänkning av veterinärvårdsbeloppet över tid
Tilläggsförsäkringar

Lassie erbjuder få tilläggsförsäkringar men du har möjlighet att teckna en livförsäkring som tillägg till samtliga av Lassies försäkringsnivåer. Det innebär att om din hund skulle avlida, bli stulen eller försvinna på annat sätt har du möjglihet att få ut ersättning. Marknadsvärdet styr hur mycket du kan ansöka om men summan får inte överstiga 30 000 kronor.

För att få ersättning om din hund sprungit bort eller blivit stulen måste hunden varit försvunnen i minst 60 dagar. Du måste även göra en polisanmälan inom en vecka efter försvinnandet och annonsera och efterlysa din hund. Livförsäkringen upphör att gälla när din hund har fyllt antingen åtta åt, tio år eller tolv år beroende på ras.

Självrisker

Självrisken är den del av veterinärvårdskostnaden som du själv betalar. Hos Lassie består självrisken av en fast och en rörlig del. Du kan välja mellan noll kronor, 1 500 kronor eller 3 500 kronor fast del tillsammans med 15 procent eller 25 procent rörlig del.

2. ManyPets Hundförsäkring- Utmanaren

ManyPets Hundförsäkring - Utmanaren
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Ansök nu
köp
(Manypetss hemsida)

ManyPets försäkrar över 270 000 hundar och katter i flera olika länder. Målet har varit att komma med förbättrade djurförsäkringar, för att på så vis skapa en hög kundnöjdhet. Detta har man gjort genom att i samarbete med djurägarna ta fram enkla försäkringar, utan krångliga villkor och dessutom ha god service. Kundomdömena är genomgående höga och Konsumenternas Försäkringsbyrå har utsett ManyPets till den främsta hundförsäkringen.

Det finns flera goda anledningar till att ManyPets är ett försäkringsbolag med höga omdömen. Ersättningsnivåerna är höga, självriskperioden lån och du kan välja att ha 0 kr i fast självrisk. Premien är trots detta inte högre än andra försäkringsbolags premier. De 3 nivåerna på försäkringen gör den dessutom flexibel och mycket anpassningsbar. Det märks att ManyPets har tagit fram sina djurförsäkringar i samarbete med kunderna. Den rabatt som erbjuds är användbar och försäkringens upplägg är överlag enkelt. Man har till exempel kapat krångliga villkor.

Vi har inte så mycket negativt att säga om ManyPets, utan ser företaget som ett självklart alternativ för dina hundar och katter.

Ett bra alternativ till Lassie är ManyPets hundförsäkring som vi utsett till "årets utmanare". Vi gillar att de, liksom Lassie, inte har någon maxålder eller veterinärvårdsintyg på sina försäkringar samt att du får 15 % rabatt om du samlar både dina katters och hundars försäkringar hos dem.

Egenskaper

 • Självrisk: Från 0 SEK
 • Max Veterinärvård : 140 000 SEK
 • Åldersgräns: Nej
 • Veterinärvårdsintyg: Nej

Fördelar

 • Högst rankad av konsumenternas.se
 • Från 0 k i självrisk
 • Högst ersättningsbelopp

Nackdelar

 • Skadereglering sker ej under helger

Omdöme

Trygg och smidig försäkring med flera valbara alternativ och bra pris.
Alla bedömningskriterier
Omfattning:
Betyg 4.8/5
4,8/5
Månadskostnad:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Tilläggsförsäkringar:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Självrisker:
Betyg 5/5
5,0/5
Kundservice:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5
Vad ingår

ManyPets har delat upp sin hundförsäkring i 3 nivåer, beroende på vilken omfattning du vill ha. Bas ger dig ett grundläggande skydd. I Standard och Premium ingår, utöver högre ersättningen vid veterinärvård, flera ytterligare delar som du kan ha nytta av.

 • Bas: Med denna försäkringsnivå får du ett grundskydd. Premien är låg, men du får inte samma skydd för mer omfattande behov. 
 • Standard: Om du är ute efter en avvägning mellan pris och omfattning, är Standard ett mycket bra val. Här ingår ett högt ersättningsbelopp och delar såsom röntgen och ersättning för mediciner.
 • Premium: Den högsta nivån är till för hundägare som inte vill lämna något åt slumpen. Veterinärvårdsersättningen är mycket hög och det ingår högre ersättning för foder och rehabilitering. Även en livförsäkring och ersättning för hittelön ingår.

Innehåll ManyPets

Bas

Standard

Premium

Veterinärvård

30 000 kr

60 000 kr

140 000 kr

Medicin

remove

 check 11

 check 11

MR- och CT-röntgen

remove

 check 11

 check 11

Rehabilitering

remove

6 000 kr

14 000 kr

Ordinerat foder

remove

3 000 kr

7 000 kr

Tandskador, -sjukdom

remove

check 11

check 11

Dolda fel

check 11

check 11

check 11

 

Oavsett vilken nivå du väljer, kommer dessa delar alltid att ingå:

 • 0 mån bindningstid
 • 15 % rabatt vid tecknande av flera djur i samma försäkring
 • Inga begränsningar för ras
 • Tillägg för tidigare besvär
 • Rådgivning via FirstVet
 • Fast självriskperiod på ett försäkringsår
Tilläggsförsäkringar

Det finns tre tillägg som du kan teckna till din försäkring. Dessa varierar något beroende på vilken nivå du har valt.

 • Livförsäkring: Om hunden är under 7 år gammal kan du teckna detta tillägg för Bas och Standard. Ersättningen är 7 000 kr med Bas och 10 000 kr med Standard. I Premium ingår livförsäkringstillägget och ersättningsbeloppet är 70 000 kr.
 • Återbäring outnyttjade år: Med detta tillägg får du 20 % av premiepengarna tillbaka, varje år som du inte utnyttjar hundförsäkringen.
 • Tidigare besvär: En hund som har besvär sedan tidigare omfattas inte alltid av en ny försäkring, för just dessa besvär. Med det här tillägget får du dock ett skydd för skador som uppkommit de senaste 2 åren. Ersättningen ligger på 7 000 kr. Skador som uppkommit inom de senaste 3 månaderna täcks inte.
Självrisker

Det finns två typer av självrisker. Den rörliga delen betalar du alltid vid ett veterinärbesök. Den fasta delen betalas en gång per självriskperiod. I det här fallet ett helt försäkringsår.  

ManyPets självrisker

Hund under 9 år

Hund över 9 år

Rörlig självrisk

15 % eller 25 %

25 %

Fast självrisk

0 kr, 1 500 kr eller 3 000 kr

1 500 kr eller 3 000 kr

 

3. ICA Hundförsäkring- Bäst för ICA-medlemmar

ICA Hundförsäkring - Bäst för ICA-medlemmar
Betyg 4,4/5
Betyg 4,4/5
Ansök nu
köp
(ICA försäkrings hemsida)

ICA försäkring är numera en etablerad aktör på den svenska försäkringsmarknaden. Den hundförsäkring som erbjuds går att att få med olika försäkringsbelopp. Utöver detta är innehåller det samma. Om du vill utöka någon del, så finns det en livförsäkring att teckna. Som kund hos ICA får du även ICA-bonus på din premie, vilket gör försäkringen mer attraktiv. Med bonusen kan du indirekt få ned priset. ICA hundförsäkring är ett bra alternativ för dig som vill ha en försäkring med rimlig omfattning till ett bra pris.

Den som tecknar ICA:s hundförsäkring kommer inte att få det högsta ersättningsbeloppet, men däremot en gedigen försäkring, oavsett vilket försäkringsbelopp du väljer. En fördel med ICA är att du kan samla flera försäkringar hos dem och att du får bonuspoäng löpande. Poängen kan omsättas i till exempel rabatter i ICA-butiker. Det går alltså att få ned priset på det här sättet. Omfattningen på hundförsäkringen ligger på liknande nivå som många andra "medelnivå-försäkringar". Det är inte den mest omfattande, men heller inte den enklaste försäkringen du kan teckna. ICA har blivit ett populärt val bland många, när det kommer till försäkringar. Detta gäller även hundförsäkringen.

Vi betraktar ICA:s hundförsäkring som ett bra alternativ, sett till konkurrenterna. Vi föredrar dock hundförsäkringar som går att hålla mer flexibla och anpassningsbara.

 

 

För dig som är ICA-medlem har vi utsett ICAs hundförsäkring till det "bästa valet för ICA-medlemmar". Detta eftersom de erbjuder stamkundsrabatter på deras försäkring. Detta ger dig indirekt rabatt på ditt köp. Vi gillar även att bolaget får mycket höga betyg bland de kunder som fått betygsätta dem efter att deras hund varit med om en skada.

Egenskaper

 • Självrisk: Från 2000 SEK
 • Max Veterinärvård : 60 000 SEK
 • Åldersgräns: Nej
 • Veterinärvårdsintyg: Från 7 år

Fördelar

 • Billig försäkring för blandras
 • Nöjda kunder
 • Ingen karenstid

Nackdelar

 • Lågt maxtak för veterinärvård

Omdöme

Ett bra alternativ för ICA-medlemmar som ger stammispoäng på försäkringskostnaden.
Alla bedömningskriterier
Omfattning:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Månadskostnad:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Tilläggsförsäkringar:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Självrisker:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Kundservice:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Totalt:
Betyg 4,4/5
4,4/5
Vad ingår i ICA:s hundförsäkring?

ICA:s hundförsäkring finns med 2 olika försäkringsbelopp. Du kan välja att ha 30 000 kr eller 60 000 kr som maxbelopp under ett försäkringsår. Oavsett vilken nivå du väljer, kommer det övriga innehållet i försäkringen att vara det samma. Du kan teckna försäkringen efter att valpen blivit 6 veckor gammal. Det finns ingen övre åldersgräns för att få teckna försäkringen. 

Innehåll ICA

Grundbelopp

Utökat belopp

Veterinärvård

30 000 kr

60 000 kr

Medicin

check 11

 check 11

MR- och CT-röntgen

check 11

 check 11

Rehabilitering

6 000 kr

6 000 kr

Dolda fel

check 11

check 11

 

Följande delar ingår alltid i din försäkring:

 • Bettkorrigering: Denna gäller inte om felet är kopplat till hundrasen, eller om hunden inte varit försäkrad sedan 4 månaderns ålder.
 • Ledskador och -sjukdomar: Här gäller samma kriterier som för ovanstående punkt.
 • Kejsarsnitt: En tik som redan genomgått ett liknande ingrepp omfattas inte. Hon måste också vara över 20 månader gammal.
 • Kastration: Detta gäller om det finns medicinska skäl. Vid en kastrering som resulterar i problem och komplikationer, ingår även behandling för detta.
 • Plastikoperationer: Problem som kan uppstå på grund av hundens anatomi, täcks av denna del. Hundar med kända problem omfattas inte.
 • Avlivning: Du får upp till 1 000 kr i ersättning för avlivning och kremering.
 • Rådgivning via FirstVet

Tilläggsförsäkringar

ICA har en tilläggsförsäkring som går att teckna.

 • Livförsäkring: Om hunden springer bort, omkommer eller måste avlivas får du ersättning upp till 15 000 kr, förutsatt att du är med i Svenska Kennelklubben (SKK). För dig som inte är medlem ligger försäkringsbeloppet på 9 000 kr.
Självrisk

Självrisken kommer i en rörlig och en fast del. Den rörliga delen betalar du på den delen av beloppet som överskrider den fasta delen. Självriskperioden är 130 dagar. Ju högre självrisk du väljer, desto lägre blir premien och vice versa.

ICA självrisker

Hund

Rörlig självrisk

15 % eller 25 %

Fast självrisk

2 000 eller 3 000 kr

 4. Svedea Hundförsäkring- Bäst flerförsäkringsrabatter

Svedea Hundförsäkring - Bäst flerförsäkringsrabatter
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Ansök nu
köp
(Svedeas hemsida)

Svedea har som mål att få Sveriges nöjdaste kunder. Än så länge har man också lyckats få höga omdömen, främst för sina fordonsförsäkringar. Den hundförsäkring som erbjuds kommer med samma innehåll, men med olika försäkringsbelopp. Om du vill utöka den kan du teckna olika tillval. Det finns också en livförsäkring för hund. Priset ligger inte i det lägsta spannet, men är samtidigt inte orimligt högt, generellt sett. Svedea har en anpassningsbar hundförsäkring som går att modifiera efter behov och önskemål. 

Den största fördelen med Svedeas hundförsäkring är att den har många tillägg och att du har möjlighet att räkna hem flera rabatter. Priset på Svedeas hundförsäkring är överlag något högre än konkurrenternas. Samtidigt måste vi komma ihåg att premien är individuell. En nackdel med Svedea är att självriskperioden inte är den längsta bland hundförsäkringarna. På samma sätt är det en nackdel att det finns det fler undantag i försäkringen, än det gör för exempelvis ManyPets. 

Sammantaget har Svedea en hundförsäkring som står sig i konkurrensen. Istället för att ha olika försäkringsnivåer, med varierande delar, har man dock valt att ha tilläggsförsäkringar, vilket kan vara en nackdel. Priset kan på så vis bli högre än för motsvarande innehåll hos en konkurrent.

För dig som redan har andra svedeaförsäkringar rekommenderar vi att ta en titt på detta alternativ. Vi har utsett dem till "bästa hundförsäkringen med flerförsäkringsrabatter" för dig som redan är Svedeakund och vill öka på försäkringsdepå genom att försäkra hunden. Vi gillar att du enkelt kan ta fram försäkringspaket och på så sätt få ner priset på samtliga produkter hos dem.

Egenskaper

 • Självrisk: 2000 SEK
 • Max Veterinärvård : 90 000 SEK
 • Åldersgräns: Nej
 • Veterinärvårdsintyg: Oförsäkrad från 6 år

Fördelar

 • Fri flytträtt
 • Flera tilläggsförsäkringar
 • Hög ersättningsnivå

Nackdelar

 • Vissa krav gällande veterinärvårdsintyg

Omdöme

Ett försäkringsalternativ som lämpar sig väl för dig som vill skapa paketlösningar via Svedea.
Alla bedömningskriterier
Omfattning:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Månadskostnad:
Betyg 4.1/5
4,1/5
Tilläggsförsäkringar:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Självrisker:
Betyg 4/5
4,0/5
Kundservice:
Betyg 4/5
4,0/5
Totalt:
Betyg 4,1/5
4,1/5
Vad ingår i Svedeas hundförsäkring?

Svedea har en hundförsäkring som kommer med 3 olika försäkringsbelopp. Oavsett vilket belopp du väljer, kommer samma delar att ingå. Försäkringen går att teckna från den dagen hunden är 6 veckor gammal. Den ersättning du får då är den samma under hela hundens liv. Du tjänar mest på att försäkra hunden innan den är 4 månader gammal. Då ingår ersättning för flera utgifter.

Svedeas försäkringsbelopp:

Innehåll Svedea

Grundbelopp

Utökat belopp

Maxbelopp

Veterinärvård

30 000 kr

60 000 kr

90 000 kr

 

Oavsett vilken nivå du väljer, ingår alltid dessa delar. Notera att all ersättning måste ha en medicinsk grund och att vissa rasbegränsningar tillkommer:

 • MR- och CT-röntgen
 • Tandvård
 • Avlivning och kremering
 • Ersättning för flera rygg- och ledsjukdomar
 • Ersättning för medicin
 • Kastration
 • Kejsarsnitt
 • Dolda fel
 • Plastikoperationer
 • Rådgivning via FirstVet

Tilläggsförsäkringar

Det finns utöver veterinärvårdsförsäkringen även en livförsäkring att teckna. Dessutom finns det 3 tilläggsförsäkringar, om du önskar utöka din hundförsäkring.

 • Livförsäkring: Denna försäkring går att teckna om du har en veterinärvårdsförsäkring i grunden. Hunden måste dessutom vara ID-märkt. Ersättningen du får baseras på hundens inköpsvärde. Det går att få ut mer av försäkringen om hunden fått/tagit speciella meriter. Det tillkommer ingen självrisk.
 • Avelsförsäkring: Hundar avsedda för avel kan med hjälp av detta tillägg få ersättning för fertilitetsutredning, förlorad avelsförmåga och vård av sjuk valp. Detta är ett tillägg till livförsäkringen.
 • Användbarhetsförsäkring: Hundar som tävlar eller arbetar omfattas av denna tilläggsförsäkring. Här får du ersättning för till exempel en stulen hund och förlorad användbarhet. Detta är ett tillägg till livförsäkringen
 • Rehabiliteringsförsäkring: Aktiva hundar kan behöva ett extra tillägg i form av en rehabiliteringsförsäkring. Denna ersätter bland annat stretchning och massage vid muskelskada eller fraktur. Detta är ett tillägg till veterinärvårdsförsäkringen.
Självrisker

När du tecknar din försäkring kan du välja vilken nivå du vill ha på din rörliga och fasta självrisk. Den fasta självrisken betalar du en gång per självriskperiod. Denna är 130 dagar. 

Svedea självrisker

Hund

Rörlig självrisk

15 % eller 25 %

Fast självrisk

2 000, 2 900, 4 500 kr

 

 

5. Agria Hundförsäkring- Bästa för jakthundar

Agria Hundförsäkring - Bästa för jakthundar
Betyg 4,0/5
Betyg 4,0/5
Ansök nu
köp
(Länsförsäkringars hemsida)

Agria är en av de mer väletablerade aktörerna på den svenska marknaden. Hundförsäkringen, som kommer i 2 varianter, har en grundläggande och en mer omfattande del. Nackdelen med Agria är att priserna är relativt höga. Agria kan dock stoltsera med goda omdömen för bland annat sin kundtjänst. Om du vill ha en hundförsäkring som ger dig stor trygghet, kan Agria alltså vara ett alternativ.

Som väletablerad aktör på den svenska försäkringsmarknaden, har Agria en gedigen hundförsäkring att erbjuda. Omfattningen är väl tilltagen och tilläggsförsäkringarna är väl utformade, men priserna är höga. Agria har överlag ett gott kundomdöme och det är speciellt deras kundtjänst som får höga betyg. Det vi vänder oss mot är främst priset. Det går att få en lika omfattande försäkring, men till ett lägre pris. Detta gör att vi föredrar andra försäkringsbolag framför Agria.

Vi har valt Agria hundförsäkring till den "bästa jakthundsförsäkringen" eftersom den är specialanpassad för jakthundar. Det vi uppskattar och vill lyfta fram är dels att man får 10 % rabatt på sin försäkring om man är medlem i svenska jägareförbundet samt att du kan sänka din självrisk till 0 kronor vid vissa jaktformer om din hund bär skyddsväst.

Egenskaper

 • Självrisk: Från 2350 SEK
 • Max Veterinärvård : 120 000 SEK
 • Åldersgräns: Nej
 • Veterinärvårdsintyg: Ja om importerad hund

Fördelar

 • Väletablerad aktör
 • Brett utbud av tilläggsförsäkringar
 • Bra omfattning på försäkringarna

Nackdelar

 • Kostar något mer än de andra

Omdöme

Premiumvalet för dig som vill försäkra en jakthund.
Alla bedömningskriterier
Omfattning:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Månadskostnad:
Betyg 3.7/5
3,7/5
Tilläggsförsäkringar:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Självrisker:
Betyg 3.8/5
3,8/5
Kundservice:
Betyg 3.7/5
3,7/5
Totalt:
Betyg 4,0/5
4,0/5
Vad ingår i Agrias hundförsäkring?

Agria erbjuder 3 nivåer av hundförsäkringar. Den grundläggande nivån, Mini, ger dig ett begränsat skydd och de övriga 2, hundrasförsäkringarna, förser dig med en mer omfattande försäkring. 

 • Mini: Med Mini får du en relativt billig försäkring där bland annat veterinärsamtal och ersättning för medicin ingår, upp till ett maxbelopp.
 • Ras, grund: I denna mer omfattande försäkring ingår sådant som rehabilitering, ersättning för dolda fel och kejsarsnitt, samt plastikoperationer.
 • Ras, högst: Det som skiljer den högsta försäkringsnivån från grundrasförsäkringen är främst ersättningsbeloppen och försäkringsbeloppet, som uppgår till 120 000 kr. Veterinärvårdsbeloppet är det samma hela hundens liv.

Innehåll Agria

Mini

Rasförsäkring

Rasförsäkring

Veterinärvård

30 000 kr

60 000 kr

120 000 kr

Medicin

2 000 kr

check 11

check 11

MR- och CT-röntgen

5 000 kr

check 11

check 11

Rehabilitering

remove

check 11

check 11

Ordinerat foder

remove

remove

remove

Viss tandvård

remove

check 11

check 11

Dolda fel*

remove

check 11

check 11

Gäller om hunden är försäkrad före 4 månaders ålder.

Oavsett vilken försäkring du väljer, ingår alltid dessa delar:

 • Försäkrad vid resa
 • Samlingsrabatt
 • Fria videosamtal med veterinär
Tilläggsförsäkringar

Agria har ett brett utbud av tilläggsförsäkringar. Du kan till exempel teckna en livförsäkring åt hunden, en avelsförsäkring och en trygghetsförsäkring. 

 • Livförsäkring: Beloppet för livförsäkringen baseras på hundens inköpspris. Om du till exempel har en utställningshund, kan du dock höja livförsäkringsbeloppet. Försäkringen gäller utan självrisk och ersätter även förlorad användbarhet och avelsförmåga. Du kan teckna den upp till 8 års ålder.
 • Rehabilitering: Du kan teckna rehabiliteringstillägget till Agria Mini. Det ingår i Hundrasförsäkringen.
 • Trygghet: Om du som ägare blir sjuk och inte kan ta hand om hunden, täcker detta tillägg sådant som hundpensionatskostnader och avbokad resa.
 • Avel: Som uppfödare kan du behöva teckna detta tillägg. Då ingår bland annat veterinärvård av valpar och ersättning för ytterligare ett kejsarsnitt.
 • Användbarhet: Hundar som utför praktiskt arbete eller som tävlar kan behöva detta tillägg. Du får ersättning för förlorad arbetsförmåga eller tävlingsförmåga.

 

Självrisker

Beroende på om du har Agria Mini, eller Hundrasförsäkringen kommer självriskperioden att variera något. Med Mini får du 125 dagar och med rasförsäkringen ingår 135 dagar.

Agria självrisker

Mini

 Grund

Högst

Rörlig självrisk

25 %

15 %

15 %

Fast självrisk

1 500 kr

3 150 kr

2 250 krSå hittar du bästa Hundförsäkring

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer hundförsäkring?

När du ska hitta den bästa hundförsäkringen bör du titta på vad de olika hundförsäkringarna erbjuder i sin helhet. Vi undersöker vissa delar noggrannare än andra eftersom de är mer betydelsefulla för försäkringen som sådan:

Dessa delar är viktiga att ta hänsyn till och jämföra mellan de olika försäkringsbolagens hundförsäkringar.

 • Försäkringsbelopp

  Den maximala ersättningen som du kan få varierar mellan 20 000 och 140 000 kr. Om du lägger dig på en lägre nivå, bör du vara medveten om att priset kan bli högt, om något inträffar. I grund och botten är det hundens skade- och sjukdomsbilden som ska styra. En valp eller unghund kan med fördel ha ett högre ersättningsbelopp, eftersom risken för skador är högre.
 • Kostnad

  Priset är alltid individuellt för försäkringar, men det går att göra en uppskattning, inte minst utifrån de omdömen som ges. När det gäller hundförsäkringar måste vi dock ha i åtanke att det är flera faktorer som blir betydelsefulla. Vilken ras din hund är, hundens ålder och huruvida den används till jakt eller för professionell verksamhet, kan få stor betydelse för priset.
 • Omfattning

  Äldre hundar behöver ofta en försäkring som är mer omfattande. Fler tänkbara sjukdomar kommer in i bilden ju äldre hunden blir. Yngre hundar kan klara sig med en mindre omfattande försäkring, förutsatt att de är friska överlag.
 • Självrisk

  Hundförsäkringar innehåller en fast och en rörlig del. Den rörliga delen är ett procentuellt belopp och den fasta delen är ett fast belopp. Oftast kan du anpassa självrisken, genom att höja eller sänka den fasta delen. Om du väljer en hög självrisk, kommer du att betala en lägre premie, på samma sätt som det omvända gäller.
 • Självriskperiod

  En lång självriskperiod är att föredra, eftersom du under denna period endast betalar den fasta självrisken en gång under denna period. Ofta rör det sig om mellan 120 och 365 dagar, beroende på företag. Den rörliga självrisken betalar du alltid. 
 • Livförsäkring

  Detta är ofta ett tillval som du behöver teckna. Om hunden är över 6 år gammal erbjuder de flesta försäkringsbolag inte en livförsäkring. Den ersättning som utgår gäller om hunden dör efter sjukdom eller olycka, om den springer bort eller om den på veterinärens inrådan behöver somna in. Ju äldre hunden blir, desto lägre ersättning får du ofta.
 • Medicin

  Detta är en del som är mycket användbar att ha med i sin försäkring. Om den inte ingår i grundförsäkringen, går den oftast att teckna som tillägg. Ersättningen du får är begränsad till ett maxbelopp och medicinen måste vara ordinerad av en veterinär.
 • MR- och CT-röntgen

  Hundar som får invärtes problem kan behöva röntgas. Kostnaderna för detta kan sticka iväg, vilket gör att det är en fördel om du får ersättning för kostnaden genom din försäkring.
 • Rehabilitering

  För att få ersättning för rehabilitering behöver den vara ordinerad av en veterinär. Behovet av rehab är vanligt efter större operationer och ingrepp. För äldre hundar, där det tar längre tid att återhämta sig, kan detta vara extra viktigt. Även hundar som är mycket aktiva, kan ha stor fördel av att få rätt rehabilitering.  
 • Dolda fel

  En sjukdom eller åkomma som funnits med sedan födseln och som inte upptäckts vid veterinärbesiktningen kallas för dolt fel. Dolda fel täcks av de flesta hundförsäkringar, i någon utsträckning. 
 • Karens

  Under karensperioden får du inte någon ersättning. Denna vara i vissa fall upp till 20 dagar och i andra fall tillkommer ingen karens.
 • Ålder

  Valpar måste vara äldre än 6 veckor för att få försäkras. Det finns i flera fall även en övre åldersgräns för när en hund kan försäkras. Över 8 år kan vara svårare. 
 • Försäkringsbrevet

  När du tecknar en hundförsäkring är det alltid en mycket bra idé att läsa igenom villkoren, noggrant. Gör du inte detta, kan du missa vissa undantag eller villkor som i vissa fall kan vara otydliga.
 • Rabatt

  De rabatter som ges av de flesta försäkringsbolag gäller oftast under första året som hunden är försäkrad. En hög rabatt är givetvis lockande, men ska inte vara avgörande när du ska teckna en hundförsäkring. Ju lägre tid du planerar att ha din försäkring, desto mindre roll spelar ofta rabatten.
dog5

Vad kostar en hundförsäkring?

Det finns några saker du bör ta ställning till när det har blivit dags för dig att välja en försäkring. Framförallt hur mycket du är beredd att betala själv när det blir aktuellt med ett besök hos veterinären. Mellan tummen och pekfingret så kostar en hundförsäkring allt från en tusenlapp per år och upp till cirka tiotusen kronor per år.

Priset skiljer sig åt beroende på vilket försäkringsbolag du väljer. Men även andra variabler spelar så klart in. Dessa är bland annat:

 • Hundens ålder
 • Hundens ras
 • Om den är kastrerad
 • Nivån på självrisken
 • Veterinärvårdsbelopp
 • Eventuella rabatter

Även vilken stad du bor i kan påverka det slutgiltiga priset. Tittar man närmare på självrisk brukar de flesta försäkringsbolag erbjuda en valbar rörlig del, samt en fast del. Den fasta självrisken betalar du en gång under en självriskperiod - en period som oftast är fyra månader lång. Den rörliga självrisken å sin sida är en procentsats. Den betalar du på summan som är kvar efter att den fasta självrisken har blivit betald.

Vilka tilläggsförsäkringar finns att välja på?

Olika försäkringsbolag erbjuder lite olika tilläggsförsäkringar, och det som räknas som tilläggsförsäkring hos ett bolag kan vara inkluderat i grundförsäkringen hos andra. Många tilläggsförsäkringar är enligt oss lite onödiga, men åtminstone de tre första altnernativen i listan här nedanför kan vara bra att kika närmare på.

De vanligaste tilläggsförsäkringarna är:

 • Rehabilitering
 • Medicin
 • Magnetröntgen och datortomografi
 • Livförsäkring
 • Användbarhetsförsäkring
 • Fluoroskopi och scintigrafi

Om du har en hund som du använder i ett speciellt syfte likt avel eller jakt kan du även behöva titta på ett antal specialförsäkringar som existerar. Dessa är utformade för att täcka specifika händelser som är vanligt förekommande inom just det syftet. Avelsförsäkring är ett exempel på detta.

En hundförsäkring skyddar inte mot skador som din hund är med och orsakar, exempelvis en trafikolycka. Däremot har oftast din hemförsäkring ett så kallat ansvarsmoment. Detta kan täcka det skadeståndsansvar som kan uppstå som hundägare.

Jämför de bästa hundförsäkringarna i testet

Hundförsäkring Självrisk Max Veterinärvård Åldersgräns Veterinärvårdsintyg Totalbetyg Pris
Lassie Hundförsäkring Från 0 SEK 150 000 SEK Nej Nej Betyg 4,8 / 5
4,8 / 5
Pris från
0 kr
ManyPets Hundförsäkring Från 0 SEK 140 000 SEK Nej Nej Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
0 kr
ICA Hundförsäkring Från 2000 SEK 60 000 SEK Nej Från 7 år Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
0 kr
Svedea Hundförsäkring 2000 SEK 90 000 SEK Nej Oförsäkrad från 6 år Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
0 kr
Agria Hundförsäkring Från 2350 SEK 120 000 SEK Nej Ja om importerad hund Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Pris från
0 kr
hundförsäkring test

Så gjorde vi testet

När du ska börja jämföra hundförsäkringar finns det en rad olika faktorer att ta hänsyn till. Hundras, ålder, självrisker, rabatter och försäkringens omfattning är bara några av sakerna som spelar in.  Lägg där till olika typer av tilläggsförsäkringar och dina egna preferenser vad gäller försäkringsbelopp och självrisk. För att göra det lite lättare har vi här utsett bästa hundförsäkringen i flera olika kategorier. Det gör att du enkelt kan välja den kategori som passar dig bäst.

För att bedöma hundförsäkringarna har vi tagit fram en lista med punkter som är särskilt viktiga när det kommer till just hundförsäkringar. Punkterna som vi bedömt de olika alternativen på är följande:

 • Försäkringens omfattning
 • Pris på försäkringen
 • Vilka tilläggsförsäkringar man kan teckna
 • Månadskostnaden
 • Vilka nivåer det finns på självrisk
 • Rabatter och erbjudanden

Eftersom priset för en hundförsäkring beror på flera olika faktorer har vi tagit fram ett prisexempel som ska underlätta jämförelsen av de olika hundförsäkringarna.

Hunden i exemplet är en Labrador retriever-hane som är 2 år gammal och hemmahörande i Stockholm. Den är registrerad i Svenska Kennelklubben och är kastrerad. Försäkringsbelopp är satt till 60 000 kr, den fasta självrisken är 2 000 kr  och den rörliga 15 %. Inga tilläggsförsäkringar är valda.

Priserna för de olika hundförsäkringarna är följande:

 • ManyPets Hundförsäkring: 243 kr/månad
 • Moderna Hundförsäkring: 284 kr kr/månad
 • ICA Hundförsäkring: 222 kr/månad
 • Svedea Hundförsäkring: 234 kr/månad
 • Agria Hundförsäkring: 312 kr/månad

Frågor och svar om hundförsäkring

Vilka försäkringsbolag erbjuder hundförsäkringar?

Moderna Försäkringar, Agria, Folksam, ICA Försäkring, If, Sveland, Svedea, TryggHansa och Dina Försäkringar är några av de mer välkända försäkringsbolagen som kan erbjuda en bra hundförsäkring till dig och ditt husdjur.

Hur länge gäller min hundförsäkring?

En hundförsäkring tecknas vanligtvis på årsbasis, försäkringen gäller med andra ord i ett år från och med dagen den tecknats. Oftast finns dock en karens på normalt 20 dagar från och med att man tecknat försäkringen. Under denna tid får du ingen ersättning för eventuella sjukdomar din hund drabbas av. Olycksfall har däremot ingen karenstid. Dessa ersätts direkt från och med försäkringens startdatum.

Ingår tandvård i en hundförsäkring?

Det är inte ovanligt att en hund kan lida av tandlossning. Idag kan vissa, men långt ifrån alla, försäkringsbolag erbjuda en tandvårdsförsäkring som ett tillägg till din hundförsäkring. Detta för att bidra till en bättre djurhälsa och samtidigt minskat lidande. Hör direkt med ditt försäkringsbolag vad som gäller eftersom informationen kan ändras över tid.

Glöm inte att de flesta tandsjukdomar går att förebygga genom regelbunden tandborstning, därför är tandvård av hund viktigt. Även tuggben är bra för tänderna.

Vad täcker en hundförsäkring?

 De allra flesta djurförsäkringsbolag låter dig teckna en hundförsäkring från och med det att din valp är sex veckor gammal, tills dess att din hund har fyllt mellan fem och sju år. Om din hund skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka kan du få ersättning för veterinärvårdskostnaderna genom din hundförsäkring, givet att behandlingen utförs av en legitimerad veterinär. Dock brukar de flesta försäkringar ha begränsningar och undantag för vissa sjukdomar kopplat till vissa hundraser. Dessutom brukar du själv behöva stå för en del av kostnaden - självrisken. 

Med tilläggsförsäkringar, kan du också utöka ditt skydd ytterligare med till exempel en livförsäkring eller en rehabiliterings- eller personolycksfallsförsäkring.

Vilken hundförsäkring är bäst?

Det finns tyvärr ingen universal hundförsäkring som täcker alla tänkbara förutsättningar och alltid är billigast. Vilket alternativ som är bäst för dig kommer bero helt på dina förutsättningar och vilken hund du har. Man kan såklart hitta ett mellanting vad som är bäst för de flesta och det är ungefär det vi har gjort här.

Bäst överlag i vår jämförelse blev Lassie Hundförsäkring. Det baserades bland annat på försäkringens omfattning, självrisker, månadskostnad och försäkringsbolagets service.

Varför lita på Crediwizz?

Crediwizz.se är en oberoende jämförelsetjänst som recenserar och jämför produkter och tjänster inom ekonomi. Tjänsten kostar ingenting för dig som konsument och finansieras genom affiliate-program.

Innehållet på denna sida ska inte betraktas som finansiell rådgiving.

Läs mer om Crediwizz

Senast uppdaterad: 12 oktober 2022
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
46 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5