Vilken är den bästa kattförsäkringen?

Ta hand om kissekatten med någon av dessa högrankade kattförsäkringar.

En kattförsäkring skyddar din lilla kisse om den exempelvis skulle bli skadad. Idag är Sverige ett av de länder som har högst andel försäkrade hundar och katter. Detta är inte så konstigt eftersom ett husdjur som blir skadat eller sjukt, lätt kan bli en dyr affär.

För dig som ska skaffa katt, eller som funderar på att byta försäkring, har vi recenserat och jämfört de bästa kattförsäkringarna. Det vi tittar på är främst prisvärdheten och vilka omdömen försäkringarna får. Det bolag som matchar dessa kriterier bäst är Lassie kattförsäkring. Detta är den bästa kattförsäkringen.

Översikt - Bästa kattförsäkringarna:

Här är en överblick över årets bästa kattförsäkringar.

 1. Bästa kattförsäkringen: Lassie kattförsäkring
 2. Utmanaren: ManyPets Kattförsäkring
 3. Bäst för blandras & bondkatt: ICA Kattförsäkring
 4. Bästa premium: Agria Kattförsäkring
 5. Bäst jourtider: Svedea Kattförsäkring

Våra 5 bästa kattförsäkringar (mars 2024)

1. Lassie kattförsäkring- Bästa kattförsäkringen

Lassie kattförsäkring - Bästa kattförsäkringen
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Ansök nu
köp
(Lassies hemsida)

Några av landets mest framgångsrika entreprenörer och finansiella investerare har valt att backa Lassie som är en ny aktör på marknaden i Sverige. Bolagets försäkringar är i sin tur tryggt försäkrade hos ett av världens största försäkringsbolag. Något som ger en känsla av extra trygghet.

Det finns ett antal saker som skiljer ut Lassies kattförsäkring om man jämför den med konkurrerande försäkringar på marknaden. Det mest iögonfallande är att Lassie aktivt arbetar för att djurskador ska gå att förebygga på olika sätt. Bland annat kan man genom företagets app samla poäng som sänker ens egen årspremie. Poängen samlar man in genom att exempelvis läsa artiklar om djurvård eller genom att gå kortare digitala kurser på ämnet. Du kan även samla poäng genom att värva vänner till Lassie.

Andra saker som är värda att nämna i sammanhanget är att Lassies veterinärvårdsbelopp är högt jämfört med många konkurrenter. Därtill har man inte någon övre åldersgräns för hur gammal din katt måste vara för att få vård av en veterinär. Dessutom är självriskperioden relativt lång jämfört med en del andra försäkringar, och priset får ändå sägas vara konkurrenskraftigt.

Vi har utsett Lassie Kattförsäkring till den "bästa kattförsäkringen" då de bland annat inte har någon maxålder för att man ska kunna teckna försäkringen samt att vi gillar deras höga veterinärvårdsbelopp samt den smidiga appen som ger dig en bra överblick över din försäkring.

Egenskaper

 • Självrisk: Från 0 SEK
 • Max Veterinärvård: 140 000 SEK
 • Åldersgräns: Nej
 • Veterinärintyg: Nej

Fördelar

 • Bra pris
 • Smidig registrering
 • Bra kundtjänst

Nackdelar

 • Ingen skadereglering efter 22.00

Omdöme

Supersmidigt alternativ med högst veterinärvårdsbelopp i Sverige.
Alla bedömningskriterier
Omfattning:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Månadskostnad:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Självrisker:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Tilläggsförsäkringar:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Kundservice:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5
Vad ingår?

 

Lassie har delat upp sin kattförsäkring i tre olika nivåer. Basversionen är döpt till Mini och ger ett grundläggande skydd. Nivån som har döpts till Mellan ger dig en mer heltäckande försäkring men med ett ersättningsbelopp som är lägre jämfört med den högre nivån som heter Stor. Oaktat vilken nivå du väljer ingår alltid:

 • Mini: Detta är den enklaste och därmed den minst omfattande av Lassies tre olika kattförsäkringar. Med Mini får din katt ett grundläggande skydd. I praktiken innebär detta att de olika kostnaderna som kan uppstå vid behandling av sjukdomar och skador omfattas av Lassies försäkring.
 • Mellan: Detta är Lassies mest populära kattförsäkring. Den är mer omfattande än basversionen Mini. Den har ett maximalt ersättningsbelopp som är högre än Mini och täcker dessutom fler kostnader som kan uppstå vid skador eller sjukdomar hos en katt.
 • Stor: Detta är den mest omfattande av Lassies tre olika kattförsäkringar och därmed även den dyraste. Försäkringen Stor täcker de flesta kostnader som kan uppstå vid sjukdomar och skador. Försäkringen erbjuder högst försäkringsbelopp i Sverige enligt egen utsago - maximalt 150 000 kronor per år.

 

Mini

Mellan

Stor

Veterinärvård

30 000 kr/år

60 000 kr/år

150 000 kr/år

Livförsäkring

Valbar

Valbar

Valbar

Dolda fel

Ja, upp till 30 000 kr

Ja, upp till 60 000 kr

Ja, upp till 150 000 kr

Fria videosamtal med veterinär

Obegränsad tillgång till FirstVet

Obegränsad tillgång till FirstVet

Obegränsad tillgång till FirstVet

Tänder

Avancerad diagnostik

????

Ja, upp till 60 000 kr

Ja, upp till 150 000 kr

Medicin

????

Ja, upp till 6 000 kr

Ja, upp till 150 000 kr

Kejsarsnitt

????

Ja, upp till 60 000 kr

Ja, upp till 150 000 kr

Rehabilitering

????

Ja, upp till 6 000 kr

Ja, upp till 12 000 kr

Foder

????

Ja, upp till 3 000 kr

Ja, upp till 6 000 kr

Självrisk

Valfri

Valfri

Valfri

Källa: https://www.lassie.co/forsakring

Oavsett vilken nivå du väljer ingår alltid följande i en kattförsäkring från Lassie:

 • Obegränsad tillgång till en digital veterinär via tjänsten FirstVet
 • Ingen sänkning av veterinärvårdsbeloppet över tid
 • Självriskperiod på ett år
 • Inget krav på bindningstid
Tilläggsförsäkringar

Lassie erbjuder få tilläggsförsäkringar - men du har möjlighet att teckna en livförsäkring som tillägg till samtliga av Lassies försäkringsnivåer. En livförsäkring är en rekommenderad tilläggsförsäkring att köpa, inte minst om du äger en dyr raskatt exempelvis. Lassies livförsäkring ersätter dina kostnader för förlust och avlivning av din katt. Du kan även få ersättning om din katt har sprungit bort eller blivit stulen, givet att du annonserar att din katt har försvunnit samt att du polisanmäler själva händelsen. Du måste vänta minst 60 dagar innan du kan få ut ersättning. Själva livförsäkringen kan du köpa fram till dess att katten fyller sex år. Livförsäkringen upphör att gälla automatiskt när katten fyller 13 år. Som maxbelopp kan du få ut 20 000 kronor för en avliden katt.

Självrisker

Självrisken är den del av kostnaden för veterinärbesök som du själv betalar. Självrisken består av en fast och en rörlig del hos Lassie. Du kan välja mellan noll kronor, 1 500 kronor eller 3 500 kronor fast del, tillsammans med 15 procent eller 25 procent som en rörlig del.

2. ManyPets Kattförsäkring- Utmanaren

ManyPets Kattförsäkring - Utmanaren
Betyg 4,6/5
Betyg 4,6/5
Ansök nu
köp
(Manypetss hemsida)

ManyPets har kommit att bli ett av de mer populära försäkringsbolagen för hundar och katter. Detta gör man genom att skapa hög kundnöjdhet med ett kundanpassat försäkringsinnehåll och mycket rimliga priser. På hemmamarknaden är ManyPets, eller Bought By Many som de tidigare hette, en ledande aktör inom sina segment.

Ännu en anledning till dess ökade popularitet är att bolaget har ett nära samarbete med dem de säljer djurförsäkringar till, alltså djurägarna. Genom att vara lyhörda, hålla rimliga priser, skapa användbara försäkringar och dessutom erbjuda god service, har bolaget hamnat i topp. Kattförsäkringen är liksom hundförsäkringen en av de bästa som finns på marknaden och även kunsumenternas.se rankar dem högt.

Vi är mycket positivt inställda till ManyPets överlag. Kattförsäkringen håller vad den lovar och det finns få oklarheter. De enkla försäkringsvillkoren är en stor fördel.

Vi valde ManyPets Kattförsäkring till "årets utmanare" och vi baserade det på flera olika kriterier där det vi kanske framför allt vill lyfta fram är deras professionella och snabba kundtjänst samt att deras priser i förhållande till det som ingår i deras standardförsäkring är mycket prisvärt. 

Egenskaper

 • Självrisk: Från 0 SEK
 • Max Veterinärvård: 140 000 SEK
 • Åldersgräns: Ingen
 • Veterinärintyg: Nej

Fördelar

 • Ersättning för tandsjukdomar såsom FORL 
 • Enkelt upplägg
 • Mycket prisvärd

Nackdelar

 • Skadereglering sker ej under helger

Omdöme

Toppenvalet med flera olika försäkringsalternativ till bra pris.
Alla bedömningskriterier
Omfattning:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Månadskostnad:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Självrisker:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Tilläggsförsäkringar:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Kundservice:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Totalt:
Betyg 4,6/5
4,6/5
Vad ingår i ManyPets kattförsäkring?

ManyPets kattförsäkring går att anpassa i tre nivåer. Bas förser dig med ett grundläggande skydd, Standard med ett högre försäkringsbelopp och fler delar inkluderade. Den högsta nivån, Premium ger ett gediget skydd och har en hög ersättningsnivå.

 • Bas: Ditt grundläggande behov kommer att täckas in med denna nivå. Om du vill ha något extra inkluderat, bör du teckna Standard eller Premium. 
 • Standard: Med denna nivå får du ersättning för tandvård och den vanliga tandsjukdomen bland katter, FORL. Det ingår även ersättning för ordinerat foder och kattvakt.
 • Premium: Vissa katter är en större investering än andra och kräver därmed en mer omfattande försäkring. Raskatter får med denna nivå ersättning för olika åkommor och specialiserad vård, utan någon begränsning. Det ingår även en livförsäkring mer högt maxbelopp i Premium.

Innehåll ManyPets

Bas

Standard

Premium

Veterinärvård

30 000 kr

60 000 kr

140 000 kr

Medicin

remove

 check 11

 check 11

MR- och CT-röntgen

remove

 check 11

 check 11

Rehabilitering

remove

6 000 kr

14 000 kr

Ordinerat foder

remove

3 000 kr

7 000 kr

Tandskador, -sjukdom

remove

check 11

check 11

 

Oavsett vilken nivå du väljer, ingår alltid dessa delar:

 • 0 mån bindningstid
 • 15 % rabatt vid tecknande av flera djur i samma försäkring
 • Inga begränsningar för ras
 • Täckning för kroniska sjukdomar
 • Samma veterinärvårdsbelopp livet ut
 • Rådgivning via FirstVet
 • Fast självriskperiod på ett försäkringsår
 • Enkel och smidig direktbetalning till veterinär
Tilläggsförsäkringar

Det finns 3 tillägg att komplettera din kattförsäkring med. Tilläggen varierar något beroende på om du valt Bas, Standard eller Premium.

 • Livförsäkring: Livförsäkringen kan du teckna upp till 7 års ålder. Den ersättning du får varierar beroende på vilken försäkringsnivå du valt. I Premium ingår livförsäkringstillägget och ersättningsbeloppet är 70 000 kr, i Bas ligger ersättningen på 7 000 kr och Standard ger 10 000 kr. I livförsäkringen inkluderas även hittelön på dubbla marknadsvärdet på katten.
 • Pengar tillbaka: Det här är ett tillägg som ger dig 20 % av premiepengarna tillbaka, varje år som du inte utnyttjar kattförsäkringen.
 • Tidigare besvär: Ersättning upp till 7 000 kr ges för tidigare besvär som katten kan lida av. Kravet är att katten undersökts eller behandlats av veterinär de senaste 2 åren.

 

Självrisker

Försäkringens självriskperiod är ett år. Du bestämmer själv mycket fritt över den fasta självrisken och även över den rörliga delen.

ManyPets självrisker

Katt under 9 år

Katt över 9 år

Rörlig självrisk

15 % eller 25 %

25 %

Fast självrisk

0 kr, 1 500 kr eller 3 000 kr

1 500 kr eller 3 000 kr

 3. ICA Kattförsäkring- Bäst för blandras & bondkatt

ICA Kattförsäkring - Bäst för blandras & bondkatt
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Ansök nu
köp
(ICA försäkrings hemsida)

ICA bygger sina försäkringar kring sitt väletablerade märke. Detta är något som ökar förtroendet för företaget som sådant. I dagsläget erbjuder man flera olika försäkringar, inte minst husdjursförsäkringar. Kattförsäkringen som ICA har kommer med två olika försäkringsbelopp, men i övrigt är innehållet det samma. Premien baseras bland annat på vilket belopp du väljer. Vi betraktar försäkringen som ett bra val för den som vill försäkra och skydda sin huskatt, till ett förmånligt pris.

ICA:s kattförsäkring passar för dig som äger en blandraskatt eller en bondkatt. För dessa katter är priserna jämförelsevis låga. Kattförsäkringen har inte olika nivåer, som vissa andra aktörer tillämpar. Detta kan vara både en för- och nackdel. Fördelen är att du alltid får en heltäckande försäkring som även går att anpassa med tillägget livförsäkring. Nackdelen är att du inte kan anpassa din försäkring och premien lika fritt. ICA har överlag goda kundomdömen och bolaget börjar att bli en alltmer etablerad aktör. 

Vi ser ICA:s kattförsäkring som ett bra val för den som försäkrar sin huskatt. För raskatter kan det behövas ett högre försäkringsbelopp och en mer gedigen omfattning.

Vi valde ICA Kattförsäkring till "bästa försäkringen för blandraser" och baserade beslutet på bland annat prisbilden för just blandraser och bondkatter. Som alltid med ICA-försäkringar får du som medlem även bonusar och rabatter som vanligtvis går att utnyttja i deras matbutiker eller dylikt. 

Egenskaper

 • Självrisk: Från 2000 SEK
 • Max Veterinärvård: 60 000 SEK
 • Åldersgräns: Nej
 • Veterinärintyg: Från 7 år

Fördelar

 • Ingen karenstid
 • Fri flytträtt
 • Få ICA-bonus på priset

Nackdelar

 • Lågt maxtak för veterinärvård

Omdöme

Poppis bland blandraskatter men även för dig som är ICA-medlem pga extra förmåner.
Alla bedömningskriterier
Omfattning:
Betyg 4.1/5
4,1/5
Månadskostnad:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Självrisker:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Tilläggsförsäkringar:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Kundservice:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Totalt:
Betyg 4,3/5
4,3/5
Vad ingår i ICA:s kattförsäkring?

ICA:s kattförsäkring finns med 2 olika försäkringsbelopp. Du kan välja att ha 30 000 kr eller 60 000 kr som maxbelopp under ett försäkringsår. Fördelen med ICA:s upplägg är att du alltid får samma innehåll i din försäkring, oavsett vilket belopp du väljer. Kattförsäkringen går att teckna från det att katten är 6 veckor gammal. Det finns inte någon övre åldersgräns. 

Innehåll ICA

Grundbelopp

Utökat belopp

Veterinärvård

30 000 kr

60 000 kr

Medicin

check 11

 check 11

MR- och CT-röntgen

check 11

 check 11

Rehabilitering

6 000 kr

6 000 kr

Dolda fel*

check 11

check 11

 *Om katten varit försäkrad hos ICA före 4 månaders ålder.

Följande delar ingår alltid i din försäkring:

 • Viss bettkorrigering: Detta gäller endast i medicinskt syfte och katten måste ha varit försäkrad före 4 månaders ålder.
 • Ledsjukdomar: Här gäller samma kriterier som för ovanstående punkt.
 • Kejsarsnitt: Katten får inte ha blivit förlöst med kejsarsnitt tidigare.
 • Kastration: Om komplikationer uppstår får du ersättning.
 • Plastikoperationer: Operationer som är medicinskt betingade omfattas.
 • Avlivning: Upp till 1 000 kr i ersättning för avlivning och kremering ingår.
 • Rådgivning via FirstVet
Tilläggsförsäkringar

ICA har en livförsäkring som tilläggsförsäkring.

 • Livförsäkring: Om katten dör eller måste avlivas utgår ersättning med upp till 10 000 kr för omeriterade katter som är stambokförda. En oregistrerad katt (ej med i SVERAK) eller en blandraskatt kan försäkras upp till 1 000 kr. Katten måste vara ID-märkt och försäkringen gäller utan självrisk.Självrisker

Självrisken är uppdelar mellan en rörlig och en fast del. Du betalar alltid den rörliga självrisken. Den fasta delen betalar du en gång per självriskperiod. ICA:s självriskperiod är 130 dagar. Ju högre självrisk du väljer, desto lägre blir premien och vice versa.

ICA självrisker

Katt

Rörlig självrisk

15 % eller 25 %

Fast självrisk

2 000 eller 3 000 kr

 

 

4. Agria Kattförsäkring- Bästa premium

Agria Kattförsäkring - Bästa premium
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Ansök nu
köp
(Länsförsäkringars hemsida)

Som en mycket väletablerad aktör mer gott rykte har Agria behållit sin position som en av de mest valda kattförsäkringsbolagen. Vi ser dock att priserna är höga och att det går att få en lika god service och försäkringsomfattning med andra bolag. Fördelarna med Agria är bland annat att kundtjänsten fått bra omdömen, vilket ger dig som försäkringstecknare en större trygghet. De många tilläggsförsäkringarna gör också upplägget smidigare och mer valbart.

Agria är en av de största aktörerna inom kattförsäkringar. De främsta fördelarna som bolaget har är att kundtjänsten har gott rykte och att husdjursförsäkringarna är omfattande. Priset är dock högt, överlag. Vill man ha en mycket omfattande försäkring, men är beredd att betala för det, kan Agria vara ett bra alternativ. En eventuell nackdel med företaget är dock att det kan uppfattas som gammaldags, jämfört med nyare aktörer såsom ManyPets.

Den kattförsäkring som Agria erbjuder är flexibel, med alla sina tillval. Det går dock inte att få någon billig grundförsäkring, utan priserna är överlag högre än snittet. Vill du kosta på din katt en mycket omfattande försäkring, kan Agria vara ett alternativ bland andra.

 

 

Vi har utsett Agria katt försäkring till "bästa premiumvalet" och grundar det bland annat på den höga service som externa kunder vittnar om samt från våra egna tester när vi bland annat sett hur lång tid det tar att komma i kontakt med kundtjänst om man har några frågor eller problem. Vi gillar även flera av deras tilläggsförsäkringar, bland annat Agria Trygghet som ger dig ersättning för kattboende om du skulle få problem att ta hand om din katt. 

Egenskaper

 • Självrisk: Från 2350 SEK
 • Max Veterinärvård: 120 000 SEK
 • Åldersgräns: Nej
 • Veterinärintyg: Ja om importerad katt

Fördelar

 • Stor aktör
 • Många tilläggsförsäkringar
 • God omfattning

Nackdelar

 • Lite dyrare än de andra alternativen

Omdöme

Kanske Sveriges mest kända djurförsäkringsbolag med kundtjänst av toppklass.
Alla bedömningskriterier
Omfattning:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Månadskostnad:
Betyg 3.6/5
3,6/5
Självrisker:
Betyg 3.9/5
3,9/5
Tilläggsförsäkringar:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Kundservice:
Betyg 4/5
4,0/5
Totalt:
Betyg 4,1/5
4,1/5
Vad ingår i Agrias kattförsäkring?

Försäkringens omfattning varierar något beroende på vilken nivå du väljer. Om du väljer det högsta försäkringsbeloppet, kommer försäkringen att bli en av marknadens mest omfattande kattförsäkringar. 

Innehåll Agria

Mini

Rasförsäkring

Rasförsäkring

Veterinärvård

30 000 kr

60 000 kr

120 000 kr

Medicin*

check 11

check 11

check 11

MR- och CT-röntgen

check 11

check 11

check 11

Rehabilitering

check 11

check 11

check 11

Ordinerat foder

remove

remove

remove

Viss tandvård

check 11

check 11

check 11

Dolda fel**

check 11

check 11

check 11

*Ersättningen går att utöka med tillägg.

**Gäller om katten är försäkrad före 4 månaders ålder.

Oavsett vilken försäkring du väljer, ingår alltid dessa delar:

 • Försäkrad vid resa
 • Samlingsrabatt
 • Fria videosamtal med veterinär
Tilläggsförsäkringar

Det finns olika tilläggsförsäkringar att teckna hos Agria. Detta gör att du friare kan styra omfattningen på din grundförsäkring. 

 • Livförsäkring: Du får ersättning om din katt dör eller behöver avlivas. Ingen självrisk tillkommer.
 • Extra veterinärvård: Du kan när som helst utöka försäkringsbeloppen i de två första nivåerna. Detta gäller om du vill täcka in ytterligare sjukdomar och olycksfall.
 • TR/FORL: Att katter får problem med tänderna är vanligt förekommande. Med detta tillägg kan du försäkra dig mot tandsjukdomen FORL och få en maxersättning upp till 8 000 kr.
 • Avelsförsäkring: Du som är uppfödare får med detta tillägg vård av kattungarna från födseln, ersättning för ytterligare ett kejsarsnitt och ersättning för dolda fel på kattungar.
 • Agria Trygghet: Om du inte kan ta hand om din katt, får du ersättning för kattpensionat och avbruten/avbokad resa.
Självrisker

Du kan välja mellan flera olika fasta självrisker, beroende på hur du vill styra din premie. Självriskperioden är 135 dagar.

Agria självrisker

Katt

Rörlig självrisk

15 % eller 25 %

Fast självrisk

1 200, 2 250, 3 150, 5 000 kr5. Svedea Kattförsäkring- Bäst jourtider

Svedea Kattförsäkring - Bäst jourtider
Betyg 4,0/5
Betyg 4,0/5
Ansök nu
köp
(Svedeas hemsida)

Svedea har som mål att vara ledande inom vissa försäkringsområden. Företaget har också goda omdömen för bland annat sina fordonsförsäkringar. Djurförsäkringarna som man erbjuder är kända för att ha en snabb skadereglering och en god omfattning med flera rabatterbjudanden. Priserna är dock inte de lägsta. Svedeas kattförsäkring är relativt flexibel, då du kan välja mellan olika försäkringsbelopp. Självrisken går även den att justera, om du vill höja eller sänka premien.

Svedea är generellt sett snabba med sin skadereglering och kundernas omdömen är goda. Priserna på kattförsäkringarna är inte de högsta, men de går att pressa ned genom att välja andra aktörer. Försäkringens omfattning är god och varierar inte beroende på vilket försäkringsbelopp du väljer. Nackdelen är att det enda sättet att styra din premie på är att välja ett annat försäkringsbelopp, eller justera självrisken. 

Sammanfattningsvis är vi positivt inställda till kattförsäkringen, men föredrar andra bolag som erbjuder mer flexibla försäkringar, med lägre priser.

Det försäkringsbolag som blev utsett till "kattförsäkringen med bäst jourtider" var Svedea Kattförsäkring. Detta baserade vi bland annat på deras telefon- och öppettider. 

Egenskaper

 • Självrisk: 2000 SEK
 • Max Veterinärvård: 90 000 SEK
 • Åldersgräns: Nej
 • Veterinärintyg: Oförsäkrad från 6 år

Fördelar

 • Förmånliga rabatter
 • Högt maxbelopp
 • God omfattning

Nackdelar

 • Främst för dig som redan har Svedaförsäkringar

Omdöme

Ett klockrent alternativ för dig som sedan tidigare har andra svedeaförsäkringar.
Alla bedömningskriterier
Omfattning:
Betyg 4.1/5
4,1/5
Månadskostnad:
Betyg 3.8/5
3,8/5
Självrisker:
Betyg 3.9/5
3,9/5
Tilläggsförsäkringar:
Betyg 4/5
4,0/5
Kundservice:
Betyg 3.8/5
3,8/5
Totalt:
Betyg 4,0/5
4,0/5
Vad ingår i Svedeas kattförsäkring?

Svedeas kattförsäkring kommer med 3 olika försäkringsbelopp. Innehållet i försäkringen är det samma oavsett vilket belopp du väljer. Försäkringen går att teckna från den dagen hunden är 6 veckor gammal. Den ersättning du får då är den samma under hela hundens liv. Du tjänar mest på att försäkra hunden innan den är 4 månader gammal. Då ingår ersättning för flera utgifter.

Svedeas försäkringsbelopp:

Innehåll Svedea

Grundbelopp

Utökat belopp

Maxbelopp

Veterinärvård

30 000 kr

60 000 kr

90 000 kr

 

Oavsett vilken nivå du väljer, ingår alltid dessa delar, förutsatt att de har en medicinsk grund:

 • MR- och CT-röntgen
 • Tandvård och ersättning för FORL
 • Avlivning och kremering
 • Ersättning för medicin
 • Kastration
 • Kejsarsnitt
 • Dolda fel
 • Plastikoperationer
 • Rådgivning via FirstVet
Tilläggsförsäkringar

Det finns ett tillägg till veterinärvårdsförsäkringen. Detta är en livförsäkring.

 • Livförsäkring: Förutsatt att katten är minst 6 veckor gammal, men inte över 6 år, kan du teckna livförsäkringen. Din katt måste också vara ID-märkt. Ersättningen som ges är upp till 1 000 kr för blandraser och "huskatter". Någon självrisk tillkommer inte.

 

Självrisker

När du tecknar din försäkring kan du välja vilken nivå du vill ha på din rörliga och fasta självrisk. Den fasta självrisken betalar du en gång per självriskperiod. Denna är 130 dagar. 

Svedea självrisker

Katt

Rörlig självrisk

15 % eller 25 %

Fast självrisk

2 000, 2 900, 4 500 krSå hittar du bästa Kattförsäkring

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer kattförsäkring?

Att veta vilken sorts kattförsäkring man ska ha är inte alltid det enklaste, det finns trots allt flera försäkringar på marknaden. De flesta försäkringsbolag erbjuder dessutom försäkringar för husdjur. Bolag som försäkrar hundar brukar även försäkra katter. I vår bedömning av olika kattförsäkringar har vi tittat på de främsta aktörerna inom området.

 • Den bästa kattförsäkringen blir den försäkring som håller bäst pris i relation till omfattning och kundnöjdhet.

För att få en så relevant jämförelse av de olika kattförsäkringarna som möjligt, är det att rekommendera att titta på nedanstående punkter. 

 • Försäkringsbelopp: Det belopp som du kan få ut från din veterinärvårdsförsäkring kan du i de allra flesta fall styra över själv. Olika bolag erbjuder olika maxbelopp och ju högre belopp du väljer, desto högre premie betalar du. En rekommendation är att anpassa beloppet efter kattens sjukdoms- eller skadebild. Även åldern bör vara en faktor att ta hänsyn till. Vissa försäkringsbolag sänker ersättningsbeloppet när katten når en viss ålder. Läs igenom vad som framgår i villkoren.
 • Självrisk: Det finns två typer av självrisker när det gäller husdjursförsäkringar. Den ena delen är en fast självrisk och den andra en rörlig. En fast självrisk betalar du en gång per självriskperiod och en rörlig betalar du alltid. De flesta försäkringsbolag låter dig välja mellan olika självrisker. På så vis kan du anpassa priset på försäkringen. En högre självrisk ger en lägre premie. Du står alltså för en större del av kostnaden, om något inträffar. I gengäld betalar du ett lägre månadspris. 
 • Försäkringens pris: De delar som påverkar priset mest är ersättningsnivån, vilken självrisk du valt, kattens ras, var du bor och vilken ålder det är på katten. Varje premie är individuell.
 • Självriskperiod: Denna period är den tid som självrisken gäller. Den brukar vara mellan 120 och 365 dagar, beroende på försäkringsbolag. Om du utnyttjar din försäkring mer än en gång inom den här perioden, betalar du endast fast självrisk en gång. Den rörliga delen betalar du alltid.
 • Karenstid: Perioden för karensen brukar vara mellan 14 och 20 dagar och gäller om du nytecknar din försäkring. Flera bolag har undantag för byte från ett bolag till ett annat, då slipper du karenstid. Karensen innebär att du inte kan få någon ersättning från försäkringen under de dagar som denna gäller. Denna är till för att det inte ska gå att utnyttja försäkringen på ett felaktigt sätt. 
 • Medicin: De flesta grundförsäkringar täcker inte medicinering ordinerad av veterinär. Däremot burkar denna del vara inkluderad i de utökade försäkringsnivåerna, eller alternativt finnas som tilläggsförsäkring. Medicineringen för olika sjukdomar kan bli dyr om behandlingen är långdragen. Anpassa behovet av denna del efter kattens hälsobild.  
 • MR-/CT-röntgen: Mag- och tarmbesvär är relativt vanliga hos katter och om de inträffar, kan det behövas en datortomografi (CT) eller magnetresonans (MR). Dessa undersökningar kan vara dyra och det är en fördel om de är inkluderade i kattförsäkringen.
 • Dolda fel: Sjukdomar eller defekter som varit okända för dig innan köp, kallas dolda fel. Dessa ersätts många gånger av försäkringen. 
 • Rehabilitering: Rehab ordinerad av veterinär efter en sjukdom eller operation, ersätts av ungefär hälften av kattförsäkringarna.
 • Ålder: Undersök vad som gäller för de olika försäkringarna när det gäller lägsta ålder för teckning av en kattförsäkring. På samma sätt bör du se om det finns någon övre åldersgräns. 
 • Tilläggsförsäkringar: Den vanligaste tilläggsförsäkringen, som kan vara användbar, är livförsäkringen. Vissa katter kan vara viktiga att försäkra, inte minst om de är raskatter eller har en speciell riskbild. En annan vanlig tilläggsförsäkring är mot tandsjukdomen TR (FORL). Denna är dock inkluderad i vissa grundförsäkringar.
 • Rabatter: Många bolag erbjuder rabatter för att få ned kostnaden för försäkringen. Tänk dock på att dessa ofta bara gäller första årets premie. En del bolag har dock bonussystem, såsom ICA, där du får en löpande bonus på premien.

Några ytterligare delar som kan vara bra att tänka på när du väljer kattförsäkring är följande:

 • Tänk noga igenom vilket skydd du vill ha utifrån din situation och vad du använder din katt till. Se även till kattens marknadsvärde.

 • Jämför fast och rörlig självrisk. Det kan skilja mycket på vad den faktiska kostnaden blir vid veterinärvård beroende på den rörliga självrisken. Om behandlingskostnaden är lägre än självrisken betalas ingen ersättning ut.

 • Har din katt någon sjukdom när du vill teckna en försäkring kan det hända att den blir nekad försäkring. Eftersom husdjursförsäkringar räknas som sakförsäkringar och inte som personförsäkringar, har försäkringsbolagen rätt att neka katten att bli försäkrad hos dem.

 • Det kan också finnas begränsningar som till exempel karenstid beroende på försäkringsbolag. Det innebär att du inte får ta ut ersättning inom en viss tid efter att försäkringen tecknats. Detta kan till exempel vara under de första 20 dagarna. Du bör också noga följa instruktioner från veterinären. Det kan nämligen finnas ytterligare begränsningar i din försäkring om du inte följt veterinärens råd.

 • Byte av försäkring. Skulle du bestämma dig för att byta försäkringsbolag efter att du tecknat en försäkring för din katt, kan du oftast inte göra det förrän efter försäkringsperiodens slut. Denna infaller oftast ett år efter att den tecknats. Du förlorar då eventuell kattungerabatt som du haft hos ditt tidigare försäkringsbolag.
 • Många försäkringsbolag erbjuder kattungerabatt om man tecknar försäkringen innan katten fyllt ett år.

 • Har du alla dina andra försäkringar samlade i ett försäkringsbolag lönar det sig ofta att även teckna husdjursförsäkring hos dem. En fördel med att ha alla försäkringar hos samma försäkringsgivare, förutom att man ofta får rabatt, kan till exempel vara att du slipper dubbel självrisk och bara betalar en sådan om katten till exempel skulle skadas vid ett eventuellt inbrott, istället för att behöva betala två olika självrisker, en till försäkringsbolaget där du har din hemförsäkring och en till försäkringsbolaget där du har din katt försäkrad.

  När du bestämmer dig för att teckna en kattförsäkring ska du ha födelsedatum, eventuell rasbenämning samt namnet på kattens färg tillgängligt (till exempel brun tabby), men det brukar försäkringsombudet hjälpa till med att fastställa om du själv är osäker.

price tag

Vad kostar en kattförsäkring?

Priserna för kattförsäkringar varierar, precis som när det gäller övriga försäkringar. Vilket pris du kommer att betala styrs av flera olika faktorer. Generellt sett kan man dock säga att priset för en bond-/huskatt ligger på mellan 100 och 300 kronor, beroende på vad som ingår. Försäkringar för raskatter kostar i regel mer än så.

När det gäller prissättningen för kattförsäkringar så är den individuell och regleras efter din och ditt husdjurs situation. De viktigaste delarna som spelar in är dock:

 • Kattens ålder
 • Kattens ras
 • Huruvida den är kastrerad
 • Nivån på självrisken
 • Veterinärvårdsbelopp
 • Rabatter och erbjudanden

Andra delar som är viktiga när priset ska avgöras är din bostadsort och om du redan har en annan kattförsäkring, som ska flyttas. Tänk på att du ofta kan samla flera försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag och på så vis få ned priset. Ditt förhandlingsläge blir bättre ju fler försäkringar du har hos ett och samma bolag.  

Jämför de bästa kattförsäkringarna i testet

Kattförsäkring Självrisk Max Veterinärvård Åldersgräns Veterinärintyg Totalbetyg Pris
Lassie kattförsäkring Från 0 SEK 140 000 SEK Nej Nej Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
0 kr
ManyPets Kattförsäkring Från 0 SEK 140 000 SEK Ingen Nej Betyg 4,6 / 5
4,6 / 5
Pris från
0 kr
ICA Kattförsäkring Från 2000 SEK 60 000 SEK Nej Från 7 år Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
0 kr
Agria Kattförsäkring Från 2350 SEK 120 000 SEK Nej Ja om importerad katt Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
0 kr
Svedea Kattförsäkring 2000 SEK 90 000 SEK Nej Oförsäkrad från 6 år Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Pris från
0 kr
kattförsäkring test

Så gjorde vi testet

För att komma fram till vilken kattförsäkring som är bäst för just dig måste man ta en mängd parametrar i beaktning som till stor del beror på dig och din katt. Preferenser vad gäller självrisk, försäkringsbelopp, karenstid och kattens egenskaper är bara några av dem. För att du lättare ska hitta det bästa alternativet för dig har vi här valt att utse bästa kattförsäkringen i flera olika kategorier. Det gör att du enkel kan välja den kategorin som passar dig bäst.

Så för att hitta bästa alternativet i varje kategori har vi bedömt varje kattförsäkring efter en rad parametrar som är särskilt viktiga när det kommer till just kattförsäkringar. Punkterna som försäkringarna betygsattes på var följande:

 • Försäkringens omfattning
 • Kostnad för självrisk
 • Självriskperioden
 • Möjligheter till tilläggsförsäkringar
 • Månadskostnaden på försäkringen
 • Försäkringsbolagets omdömen från tidigare kunder

För att du lättare ska kunna uppskatta priset på de olika kattförsäkringarna har vi tagit fram ett exempel.

Katten som vi valt att försäkra är en blandraskatt på 2 år. Bostadsorten är Stockholm och katten ifråga är en kastrerad han-katt. Den är också registrerad i Sveriges Kattklubbars Riksförbund (SVERAK). Försäkringsbeloppet är satt till 60 000 kr, den fasta självrisken ligger på 2 000 kr. Den rörliga självrisken är satt till 25 %.

Priserna för kattförsäkringarna är följande:

 • ManyPets Kattförsäkring: 133 kr/månad
 • Moderna Kattförsäkring: 128 kr kr/månad
 • ICA Kattförsäkring: 156 kr/månad
 • Svedea Kattförsäkring: 138 kr/månad
 • Agria Kattförsäkring: 169 kr/månad

Frågor och svar om kattförsäkring

Kan jag lita på alla försäkringar?

Vi har inte hittat något som tyder på att du inte ska kunna lita på att en försäkringsgivare för katt. Det kan självklart vara en god idé att noga läsa och jämföra recensioner och omdömen av olika bolag innan du väljer försäkring till din fyrbenta familjemedlem.

Vad gäller för äldre katter?

Försäkringspremien bestäms av kattens ålder, eventuell sjukdomshistoria, ras samt var du bor. Ofta kan särskilda villkor gälla om katten uppnått en viss ålder eller tidigare varit skadad eller sjuk vid tecknandet av försäkringen.

De flesta försäkringsbolag låter försäkra en frisk katt under 7 år, men har du en äldre katt kan det bli svårare att hitta en försäkring, eftersom många bolag säger stopp om katten fyllt 7 år, vilket de ju som vi tidigare nämnt har rätt att göra då en djurförsäkring faller inom kategorin sakförsäkringar. Det finns dock bolag som försäkrar även äldre katter, både Agria och Svedea erbjuder försäkringar utan övre åldersgräns.

Varför lita på Crediwizz?

Crediwizz.se är en oberoende jämförelsetjänst som recenserar och jämför produkter och tjänster inom ekonomi. Tjänsten kostar ingenting för dig som konsument och finansieras genom affiliate-program.

Innehållet på denna sida ska inte betraktas som finansiell rådgiving.

Läs mer om Crediwizz

Senast uppdaterad: 12 oktober 2022
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
80 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5