Bästa kattförsäkringen 2021

Idag är Sverige ett av de länder som har högst andel försäkrade hundar och katter. Detta är inte så konstigt eftersom ett husdjur som blir skadat eller sjukt, lätt kan bli en dyr affär. För dig som ska skaffa katt, eller som funderar på att byta försäkring, har vi recenserat och jämfört de bästa kattförsäkringarna. Det vi tittar på är främst prisvärdheten och vilka omdömen försäkringarna får. Det bolag som matchar dessa kriterier bäst är ManyPets Kattförsäkring. Detta är den bästa kattförsäkringen.

winning

Så hittar du bästa kattförsäkringen

Att veta vilken sorts kattförsäkring man ska ha är inte alltid det enklaste, det finns trots allt flera försäkringar på marknaden. De flesta försäkringsbolag erbjuder dessutom försäkringar för husdjur. Bolag som försäkrar hundar brukar även försäkra katter. I vår bedömning av olika kattförsäkringar har vi tittat på de främsta aktörerna inom området.

 • Den bästa kattförsäkringen blir den försäkring som håller bäst pris i relation till omfattning och kundnöjdhet.

Vårt helhetsbetyg blir en sammanvägning av olika faktorer. Pris, omfattning och kundnöjdhet är som sagt de viktigaste. Vi tittar dock även på rabatter, eventuella undantag och huruvida det är svåra och oklara villkor i försäkringen. Det bolag som har den bästa kattförsäkringen bör också kunna erbjuda ett högt försäkringsbelopp, utan att det påverkar priset alltför mycket. Vi föredrar även försäkringar som har unika drag, som gör att de sticker ut från mängden. Dessa delar ska givetvis vara användbara för dig som kund. 

Vårt omdöme

Omdömet som varje kattförsäkring får grundar sig alltså i en helhetsbedömning av innehållet och de relevanta delar som är kopplade till detta. Om du vill läsa mer om våra jämförelser kan du klicka på länken. Längre ned på sidan hittar du mer om vilka delar du kan titta närmare på när du ska jämföra kattförsäkringar.

1. ManyPets Kattförsäkring
ManyPets Kattförsäkring
9.6/10
 • Ersättning för tandsjukdomar såsom FORL 

 • Enkelt upplägg

 • Mycket prisvärd

ManyPets grundades i Storbritannien 2012 och kom till Sverige för några få år sedan. Företaget är alltså en ny aktör på marknaden som har som mål att utmana de etablerade försäkringsbolagen. Detta gör man genom att skapa hög kundnöjdhet med ett kundanpassat försäkringsinnehåll och mycket rimliga priser. På hemmamarknaden är ManyPets, eller Bought By Many som de tidigare hette, en ledande aktör inom sina segment. Vi har lätt att se varför bolagets försäkringar är populära. Kattförsäkringen är till exempel både omfattande och prisvärd.


Vad ingår i ManyPets kattförsäkring?

ManyPets kattförsäkring går att anpassa i tre nivåer. Bas förser dig med ett grundläggande skydd, Standard med ett högre försäkringsbelopp och fler delar inkluderade. Den högsta nivån, Premium ger ett gediget skydd och har en hög ersättningsnivå.

 • Bas: Ditt grundläggande behov kommer att täckas in med denna nivå. Om du vill ha något extra inkluderat, bör du teckna Standard eller Premium. 
 • Standard: Med denna nivå får du ersättning för tandvård och den vanliga tandsjukdomen bland katter, FORL. Det ingår även ersättning för ordinerat foder och kattvakt.
 • Premium: Vissa katter är en större investering än andra och kräver därmed en mer omfattande försäkring. Raskatter får med denna nivå ersättning för olika åkommor och specialiserad vård, utan någon begränsning. Det ingår även en livförsäkring mer högt maxbelopp i Premium.

Innehåll ManyPets

Bas

Standard

Premium

Veterinärvård

30 000 kr

60 000 kr

140 000 kr

Medicin

remove

 check 11

 check 11

MR- och CT-röntgen

remove

 check 11

 check 11

Rehabilitering

remove

6 000 kr

14 000 kr

Ordinerat foder

remove

3 000 kr

7 000 kr

Tandskador, -sjukdom

remove

check 11

check 11

 

Oavsett vilken nivå du väljer, ingår alltid dessa delar:

 • 0 mån bindningstid
 • 15 % rabatt vid tecknande av flera djur i samma försäkring
 • Inga begränsningar för ras
 • Täckning för kroniska sjukdomar
 • Samma veterinärvårdsbelopp livet ut
 • Rådgivning via FirstVet
 • Fast självriskperiod på ett försäkringsår
 • Enkel och smidig direktbetalning till veterinär

Tilläggsförsäkringar

Det finns 3 tillägg att komplettera din kattförsäkring med. Tilläggen varierar något beroende på om du valt Bas, Standard eller Premium.

 • Livförsäkring: Livförsäkringen kan du teckna upp till 7 års ålder. Den ersättning du får varierar beroende på vilken försäkringsnivå du valt. I Premium ingår livförsäkringstillägget och ersättningsbeloppet är 70 000 kr, i Bas ligger ersättningen på 7 000 kr och Standard ger 10 000 kr. I livförsäkringen inkluderas även hittelön på dubbla marknadsvärdet på katten.
 • Pengar tillbaka: Det här är ett tillägg som ger dig 20 % av premiepengarna tillbaka, varje år som du inte utnyttjar kattförsäkringen.
 • Tidigare besvär: Ersättning upp till 7 000 kr ges för tidigare besvär som katten kan lida av. Kravet är att katten undersökts eller behandlats av veterinär de senaste 2 åren.

Självrisker

Försäkringens självriskperiod är 365 dagar, ett år. Du bestämmer själv mycket fritt över den fasta självrisken och även över den rörliga delen. Alltså den del som alltid betalas.

ManyPets självrisker

Katt under 9 år

Katt över 9 år

Rörlig självrisk

15 % eller 25 %

25 %

Fast självrisk

0 kr, 1 500 kr eller 3 000 kr

1 500 kr eller 3 000 kr


Karenstid

ManyPets tillämpar en karensperiod på 14 dagar. Denna gäller endast om du tecknar försäkringen för första gången, inte om du byter från ett annat försäkringsbolag.


Rabatter och erbjudanden

ManyPets erbjuder rabatt om du försäkrar fler än ett djur..

 • Mängdrabatt: Du får 15 % i rabatt om du tecknar försäkringen för flera hundar eller katter.

Omdöme om ManyPets kattförsäkring

ManyPets har kommit att bli ett av de mer populära försäkringsbolagen för hundar och katter. Anledningen är att bolaget har ett nära samarbete med dem de säljer djurförsäkringar till, alltså djurägarna. Genom att vara lyhörda, hålla rimliga priser, skapa användbara försäkringar och dessutom erbjuda god service, har bolaget hamnat i topp. Kattförsäkringen är liksom hundförsäkringen en av de bästa som finns på marknaden och även kunsumenternas.se rankar dem högt.

Vi är mycket positivt inställda till ManyPets överlag. Kattförsäkringen håller vad den lovar och det finns få oklarheter. De enkla försäkringsvillkoren är en stor fördel. 

Läs mer
2. Moderna Kattförsäkring
Moderna Kattförsäkring
9.2/10
 • Låga priser

 • Bra omfattning

 • Lång självriskperiod

Moderna försäkringars kattförsäkring kommer i 3 nivåer. Den mest grundläggande nivån passar dig som endast vill ha ett basskydd. De övriga nivåerna är mer anpassade till bland annat raskatter och katter som behöver en mer omfattande försäkring. Moderna ger dig, kort och gott, den kattförsäkring du behöver, till ett lågt pris dessutom. Du kan också samla flera försäkringar hos bolaget, för att på så vis pressa ned din premie ännu mer. Samlingsrabatten som erbjuds är användbar.


Vad ingår i Modernas kattförsäkring?

Modernas kattförsäkring kommer i 3 nivåer. Enkel är den första nivån som endast täcker skador och sjukdom till ett grundbelopp. Dubbel ger dig utökad ersättning för behandlingskostnader och det ingår även sådan som röntgenersättning och ersättning för medicin. Trippel är den mest omfattande försäkringen som täcker utlägg för cancerbehandling och kostnader för kattpensionat. Trippel ger dig också möjligheten att utöka försäkringsbeloppet till 120 000 kr.

Innehåll Moderna

Enkel

Dubbel

Trippel

Veterinärvård

30 000 kr

60 000 kr

90 000 kr

Medicin

remove

 check 11

 check 11

MR- och CT-röntgen

remove

 check 11

 check 11

Rehabilitering

remove

7 000 kr

7 000 kr

Strålning/cellgifter

remove

remove

check 11

Radiojodbehandling

remove

check 11

check 11

Dolda fel*

remove

check 11

check 11

Gäller om katten varit försäkrad före 4 månaders ålder.

Oavsett vilken nivå du väljer, ingår alltid dessa delar:

 • 25 % i rabatt för kattunge som försäkras innan den är 6 månader gammal
 • Upp till 20 % i samlingsrabatt för flera försäkringar
 • Självriskperiod på 180 dagar
 • Rådgivning via FirstVet

Tilläggsförsäkringar

Det finns en tilläggsförsäkring att teckna, om du önskar utöka din grundförsäkring.

 • Livförsäkring: Beloppet för livförsäkringen baseras på kattens inköpspris. Om du sysslar med sådant som kan höja värdet på katten, såsom utställningar, går det även att höja beloppet. Livbeloppet för "bondkatter/blandraser" är som högst 1 000 kr. Försäkringen gäller utan självrisk. För katter gäller inte livförsäkringen om djuret springer bort.

Självrisker

Den fasta självrisken betalar du en gång per självriskperiod. Denna är 180 dagar. Om du väljer en lägre självrisk, får du en högre premie. Fördelen är att du betalar mindre om något väl händer. 

Moderna självrisker

Katt

Rörlig självrisk

15 % eller 25 %

Fast självrisk

1 100, 2 200, 4 000 kr


Karenstid

Karenstiden är 20 dagar. Vid en flytt från ett annat försäkringsbolag till Moderna, tillkommer ingen karenstid. Detta gäller dock under förutsättningen att försäkringarna är av samma omfattning. För katter yngre än 14 veckor gäller ingen karenstid, förutsatt att veterinärintyg finns.   


Rabatter och erbjudanden

Moderna försäkringar erbjuder en samlingsrabatt och en rabatt för kattungar.

 • Samlingsrabatt: Denna rabatt uppgår som mest till 20 %, om du samlar flera försäkringar hos Moderna.
 • Rabatt kattunge: Kattungar under 6 månader får rabatt på första årspremien. Rabatten ligger på 25 %. 

Omdöme om Moderna kattförsäkring

Modernas kattförsäkring kan bli mycket omfattande om du väljer den högsta försäkringsnivån. Priserna är också bland de lägsta i branschen. Nackdelen med Moderna verkar vara att vissa är missnöjda med kundtjänsten. För den som behöver använda sin försäkring ofta, kan detta givetvis vara till ett eventuellt besvär. Vi betraktar dock Moderna som ett mycket bra alternativ till andra försäkringsbolag som har kattförsäkringar. Detta handlar dock främst om den prisnivå som överlag hålls. Överlag är försäkringen flexibel och, som sagt, värd sitt pris. Det går att välja upp till 4 ersättningsnivåer, självriskperioden är förhållandevis lång och de fasta självriskerna är inte alltför höga. 

Moderna är ett bra alternativ för den som inte vill spendera alltför mycket pengar på sin kattförsäkring. Även den som letar efter en försäkring med god omfattning, kan ha glädje av att välja Moderna. 

Läs mer
3. ICA Kattförsäkring
ICA Kattförsäkring
8.7/10
 • Ingen karenstid

 • Fri flytträtt

 • Få ICA-bonus på priset

ICA bygger sina försäkringar kring sitt väletablerade märke. Detta är något som ökar förtroendet för företaget som sådant. I dagsläget erbjuder man flera olika försäkringar, inte minst husdjursförsäkringar. Kattförsäkringen som ICA har kommer med två olika försäkringsbelopp, men i övrigt är innehållet det samma. Premien baseras bland annat på vilket belopp du väljer. Vi betraktar försäkringen som ett bra val för den som vill försäkra och skydda sin huskatt, till ett förmånligt pris. 


Vad ingår i ICA:s kattförsäkring?

ICA:s kattförsäkring finns med 2 olika försäkringsbelopp. Du kan välja att ha 30 000 kr eller 60 000 kr som maxbelopp under ett försäkringsår. Fördelen med ICA:s upplägg är att du alltid får samma innehåll i din försäkring, oavsett vilket belopp du väljer. Kattförsäkringen går att teckna från det att katten är 6 veckor gammal. Det finns inte någon övre åldersgräns. 

Innehåll ICA

Grundbelopp

Utökat belopp

Veterinärvård

30 000 kr

60 000 kr

Medicin

check 11

 check 11

MR- och CT-röntgen

check 11

 check 11

Rehabilitering

6 000 kr

6 000 kr

Dolda fel*

check 11

check 11

 *Om katten varit försäkrad hos ICA före 4 månaders ålder.

Följande delar ingår alltid i din försäkring:

 • Viss bettkorrigering: Detta gäller endast i medicinskt syfte och katten måste ha varit försäkrad före 4 månaders ålder.
 • Ledsjukdomar: Här gäller samma kriterier som för ovanstående punkt.
 • Kejsarsnitt: Katten får inte ha blivit förlöst med kejsarsnitt tidigare.
 • Kastration: Om komplikationer uppstår får du ersättning.
 • Plastikoperationer: Operationer som är medicinskt betingade omfattas.
 • Avlivning: Upp till 1 000 kr i ersättning för avlivning och kremering ingår.
 • Rådgivning via FirstVet

Tilläggsförsäkringar

ICA har en livförsäkring som tilläggsförsäkring.

 • Livförsäkring: Om katten dör eller måste avlivas utgår ersättning med upp till 10 000 kr för omeriterade katter som är stambokförda. En oregistrerad katt (ej med i SVERAK) eller en blandraskatt kan försäkras upp till 1 000 kr. Katten måste vara ID-märkt och försäkringen gäller utan självrisk.

Självrisker

Självrisken är uppdelar mellan en rörlig och en fast del. Du betalar alltid den rörliga självrisken. Den fasta delen betalar du en gång per självriskperiod. ICA:s självriskperiod är 130 dagar. Ju högre självrisk du väljer, desto lägre blir premien och vice versa.

ICA självrisker

Katt

Rörlig självrisk

15 % eller 25 %

Fast självrisk

2 000 eller 3 000 kr


Karenstid

Din katt omfattas av försäkringen från början till slut. Det tillkommer alltså ingen karenstid.   


Rabatter och erbjudanden

Du får ingen rabatt på din premie. Däremot ingår ICA-bonus.

 • ICA-bonus: Som "Stammis" och kund hos ICA försäkring får du bonus på försäkringskostnaden, varje månad. Denna förmån är löpande och gäller så länge du har försäkringen, det handlar alltså inte om en engångsrabatt.

Omdöme om ICA kattförsäkring

ICA:s kattförsäkring passar för dig som äger en blandraskatt eller en bondkatt. För dessa katter är priserna jämförelsevis låga. Kattförsäkringen har inte olika nivåer, som vissa andra aktörer tillämpar. Detta kan vara både en för- och nackdel. Fördelen är att du alltid får en heltäckande försäkring som även går att anpassa med tillägget livförsäkring. Nackdelen är att du inte kan anpassa din försäkring och premien lika fritt. ICA har överlag goda kundomdömen och bolaget börjar att bli en alltmer etablerad aktör. 

Vi ser ICA:s kattförsäkring som ett bra val för den som försäkrar sin huskatt. För raskatter kan det behövas ett högre försäkringsbelopp och en mer gedigen omfattning. 

Läs mer
4. Svedea Kattförsäkring
Svedea Kattförsäkring
7.7/10
 • Förmånliga rabatter

 • Högt maxbelopp

 • God omfattning

Svedea har som mål att vara ledande inom vissa försäkringsområden. Företaget har också goda omdömen för bland annat sina fordonsförsäkringar. Djurförsäkringarna som man erbjuder är kända för att ha en snabb skadereglering och en god omfattning med flera rabatterbjudanden. Priserna är dock inte de lägsta. Svedeas kattförsäkring är relativt flexibel, då du kan välja mellan olika försäkringsbelopp. Självrisken går även den att justera, om du vill höja eller sänka premien. 


Vad ingår i Svedeas kattförsäkring?

Svedeas kattförsäkring kommer med 3 olika försäkringsbelopp. Innehållet i försäkringen är det samma oavsett vilket belopp du väljer. Försäkringen går att teckna från den dagen hunden är 6 veckor gammal. Den ersättning du får då är den samma under hela hundens liv. Du tjänar mest på att försäkra hunden innan den är 4 månader gammal. Då ingår ersättning för flera utgifter.

Svedeas försäkringsbelopp:

Innehåll Svedea

Grundbelopp

Utökat belopp

Maxbelopp

Veterinärvård

30 000 kr

60 000 kr

90 000 kr

 

Oavsett vilken nivå du väljer, ingår alltid dessa delar, förutsatt att de har en medicinsk grund:

 • MR- och CT-röntgen
 • Tandvård och ersättning för FORL
 • Avlivning och kremering
 • Ersättning för medicin
 • Kastration
 • Kejsarsnitt
 • Dolda fel
 • Plastikoperationer
 • Rådgivning via FirstVet

Tilläggsförsäkringar

Det finns ett tillägg till veterinärvårdsförsäkringen. Detta är en livförsäkring.

 • Livförsäkring: Förutsatt att katten är minst 6 veckor gammal, men inte över 6 år, kan du teckna livförsäkringen. Din katt måste också vara ID-märkt. Ersättningen som ges är upp till 1 000 kr för blandraser och "huskatter". Någon självrisk tillkommer inte.

Självrisker

När du tecknar din försäkring kan du välja vilken nivå du vill ha på din rörliga och fasta självrisk. Den fasta självrisken betalar du en gång per självriskperiod. Denna är 130 dagar. 

Svedea självrisker

Katt

Rörlig självrisk

15 % eller 25 %

Fast självrisk

2 000, 2 900, 4 500 kr


Karenstid

Någon karenstid tillämpas inte av Svedea.   


Rabatter och erbjudanden

Med Svedea kan du ta del av olika rabatter, som ger dig en billigare försäkring.

 • Mängdrabatt: Ju fler katter du försäkrar, desto högre rabattbelopp kan du få.
 • Juniorrabatt: Katter som försäkras innan de är 16 månader får 20 % i rabatt första året.

Omdöme om Svedeas kattförsäkring

Svedea är generellt sett snabba med sin skadereglering och kundernas omdömen är goda. Priserna på kattförsäkringarna är inte de högsta, men de går att pressa ned genom att välja andra aktörer. Försäkringens omfattning är god och varierar inte beroende på vilket försäkringsbelopp du väljer. Nackdelen är att det enda sättet att styra din premie på är att välja ett annat försäkringsbelopp, eller justera självrisken. 

Sammanfattningsvis är vi positivt inställda till kattförsäkringen, men föredrar andra bolag som erbjuder mer flexibla försäkringar, med lägre priser.

Läs mer
5. Agria Kattförsäkring
Agria Kattförsäkring
7.5/10
 • Stor aktör

 • Många tilläggsförsäkringar

 • God omfattning

Som en mycket väletablerad aktör mer gott rykte har Agria behållit sin position som en av de mest valda kattförsäkringsbolagen. Vi ser dock att priserna är höga och att det går att få en lika god service och försäkringsomfattning med andra bolag. Fördelarna med Agria är bland annat att kundtjänsten fått bra omdömen, vilket ger dig som försäkringstecknare en större trygghet. De många tilläggsförsäkringarna gör också upplägget smidigare och mer valbart. 


Vad ingår i Agrias kattförsäkring?

Försäkringens omfattning varierar något beroende på vilken nivå du väljer. Om du väljer det högsta försäkringsbeloppet, kommer försäkringen att bli en av marknadens mest omfattande kattförsäkringar. 

Innehåll Agria

Mini

Rasförsäkring

Rasförsäkring

Veterinärvård

30 000 kr

60 000 kr

120 000 kr

Medicin*

check 11

check 11

check 11

MR- och CT-röntgen

check 11

check 11

check 11

Rehabilitering

check 11

check 11

check 11

Ordinerat foder

remove

remove

remove

Viss tandvård

check 11

check 11

check 11

Dolda fel**

check 11

check 11

check 11

*Ersättningen går att utöka med tillägg.

**Gäller om katten är försäkrad före 4 månaders ålder.

Oavsett vilken försäkring du väljer, ingår alltid dessa delar:

 • Försäkrad vid resa
 • Samlingsrabatt
 • Fria videosamtal med veterinär

Tilläggsförsäkringar

Det finns olika tilläggsförsäkringar att teckna hos Agria. Detta gör att du friare kan styra omfattningen på din grundförsäkring. 

 • Livförsäkring: Du får ersättning om din katt dör eller behöver avlivas. Ingen självrisk tillkommer.
 • Extra veterinärvård: Du kan när som helst utöka försäkringsbeloppen i de två första nivåerna. Detta gäller om du vill täcka in ytterligare sjukdomar och olycksfall.
 • TR/FORL: Att katter får problem med tänderna är vanligt förekommande. Med detta tillägg kan du försäkra dig mot tandsjukdomen FORL och få en maxersättning upp till 8 000 kr.
 • Avelsförsäkring: Du som är uppfödare får med detta tillägg vård av kattungarna från födseln, ersättning för ytterligare ett kejsarsnitt och ersättning för dolda fel på kattungar.
 • Agria Trygghet: Om du inte kan ta hand om din katt, får du ersättning för kattpensionat och avbruten/avbokad resa.

Självrisker

Du kan välja mellan flera olika fasta självrisker, beroende på hur du vill styra din premie. Självriskperioden är 135 dagar.

Agria självrisker

Katt

Rörlig självrisk

15 % eller 25 %

Fast självrisk

1 200, 2 250, 3 150, 5 000 kr


Karenstid

Karenstiden hos Agria är 20 dagar. Efter att dessa dagar har passerat, gäller försäkringen fullt ut.


Rabatter och erbjudanden

Det finns ett antal olika rabatterbjudanden att ta del av om du tecknar din kattförsäkring via Agria.

 • Webbrabatt: Om du tecknar försäkringen på nätet får du 10 % i rabatt första året.
 • Kattungerabatt: För kattungar under 4 månader får du rabatt på första årspremien. Rabatten uppgår till 25 %.

Omdöme om Agrias kattförsäkring

Agria är en av de största aktörerna inom kattförsäkringar. De främsta fördelarna som bolaget har är att kundtjänsten har gott rykte och att husdjursförsäkringarna är omfattande. Priset är dock högt, överlag. Vill man ha en mycket omfattande försäkring, men är beredd att betala för det, kan Agria vara ett bra alternativ. En eventuell nackdel med företaget är dock att det kan uppfattas som gammaldags, jämfört med nyare aktörer såsom ManyPets.

Den kattförsäkring som Agria erbjuder är flexibel, med alla sina tillval. Det går dock inte att få någon billig grundförsäkring, utan priserna är överlag högre än snittet. Vill du kosta på din katt en mycket omfattande försäkring, kan Agria vara ett alternativ bland andra. 

Läs mer

 

protection

Vad ska jag tänka på när jag tecknar kattförsäkring?

De flesta som har en vanlig bondkatt nöjer sig med veterinärvårdsförsäkring medan man kanske lägger till en livförsäkring om man skaffat sig en raskatt.

Många försäkringsbolag erbjuder dessutom kattungerabatt om man tecknar försäkringen innan katten fyllt ett år. Har du alla dina andra försäkringar samlade i ett försäkringsbolag lönar det sig ofta att även teckna husdjursförsäkring hos dem. En fördel med att ha alla försäkringar hos samma försäkringsgivare, förutom att man ofta får rabatt, kan till exempel vara att du slipper dubbel självrisk och bara betalar en sådan om katten till exempel skulle skadas vid ett eventuellt inbrott, istället för att behöva betala två olika självrisker, en till försäkringsbolaget där du har din hemförsäkring och en till försäkringsbolaget där du har din katt försäkrad.

När du bestämmer dig för att teckna en kattförsäkring ska du ha födelsedatum, eventuell rasbenämning samt namnet på kattens färg tillgängligt (till exempel brun tabby), men det brukar försäkringsombudet hjälpa till med att fastställa om du själv är osäker.

Några ytterligare delar som kan vara bra att tänka på när du väljer kattförsäkring är följande:

 • Tänk noga igenom vilket skydd du vill ha utifrån din situation och vad du använder din katt till. Se även till kattens marknadsvärde.

 • Jämför fast och rörlig självrisk. Det kan skilja mycket på vad den faktiska kostnaden blir vid veterinärvård beroende på den rörliga självrisken. Om behandlingskostnaden är lägre än självrisken betalas ingen ersättning ut.

 • Har din katt någon sjukdom när du vill teckna en försäkring kan det hända att den blir nekad försäkring. Eftersom husdjursförsäkringar räknas som sakförsäkringar och inte som personförsäkringar, har försäkringsbolagen rätt att neka katten att bli försäkrad hos dem.

 • Det kan också finnas begränsningar som till exempel karenstid beroende på försäkringsbolag. Det innebär att du inte får ta ut ersättning inom en viss tid efter att försäkringen tecknats. Detta kan till exempel vara under de första 20 dagarna. Du bör också noga följa instruktioner från veterinären. Det kan nämligen finnas ytterligare begränsningar i din försäkring om du inte följt veterinärens råd.

 • Byte av försäkring. Skulle du bestämma dig för att byta försäkringsbolag efter att du tecknat en försäkring för din katt, kan du oftast inte göra det förrän efter försäkringsperiodens slut. Denna infaller oftast ett år efter att den tecknats. Du förlorar då eventuell kattungerabatt som du haft hos ditt tidigare försäkringsbolag.
law

Viktiga delar när du jämför kattförsäkringar

För att få en så relevant jämförelse av de olika kattförsäkringarna som möjligt, är det att rekommendera att titta på nedanstående punkter. 

 • Försäkringsbelopp: Det belopp som du kan få ut från din veterinärvårdsförsäkring kan du i de allra flesta fall styra över själv. Olika bolag erbjuder olika maxbelopp och ju högre belopp du väljer, desto högre premie betalar du. En rekommendation är att anpassa beloppet efter kattens sjukdoms- eller skadebild. Även åldern bör vara en faktor att ta hänsyn till. Vissa försäkringsbolag sänker ersättningsbeloppet när katten når en viss ålder. Läs igenom vad som framgår i villkoren.
 • Självrisk: Det finns två typer av självrisker när det gäller husdjursförsäkringar. Den ena delen är en fast självrisk och den andra en rörlig. En fast självrisk betalar du en gång per självriskperiod och en rörlig betalar du alltid. De flesta försäkringsbolag låter dig välja mellan olika självrisker. På så vis kan du anpassa priset på försäkringen. En högre självrisk ger en lägre premie. Du står alltså för en större del av kostnaden, om något inträffar. I gengäld betalar du ett lägre månadspris. 
 • Försäkringens pris: De delar som påverkar priset mest är ersättningsnivån, vilken självrisk du valt, kattens ras, var du bor och vilken ålder det är på katten. Varje premie är individuell.
 • Självriskperiod: Denna period är den tid som självrisken gäller. Den brukar vara mellan 120 och 365 dagar, beroende på försäkringsbolag. Om du utnyttjar din försäkring mer än en gång inom den här perioden, betalar du endast fast självrisk en gång. Den rörliga delen betalar du alltid.
 • Karenstid: Perioden för karensen brukar vara mellan 14 och 20 dagar och gäller om du nytecknar din försäkring. Flera bolag har undantag för byte från ett bolag till ett annat, då slipper du karenstid. Karensen innebär att du inte kan få någon ersättning från försäkringen under de dagar som denna gäller. Denna är till för att det inte ska gå att utnyttja försäkringen på ett felaktigt sätt. 
 • Medicin: De flesta grundförsäkringar täcker inte medicinering ordinerad av veterinär. Däremot burkar denna del vara inkluderad i de utökade försäkringsnivåerna, eller alternativt finnas som tilläggsförsäkring. Medicineringen för olika sjukdomar kan bli dyr om behandlingen är långdragen. Anpassa behovet av denna del efter kattens hälsobild.  
 • MR-/CT-röntgen: Mag- och tarmbesvär är relativt vanliga hos katter och om de inträffar, kan det behövas en datortomografi (CT) eller magnetresonans (MR). Dessa undersökningar kan vara dyra och det är en fördel om de är inkluderade i kattförsäkringen.
 • Dolda fel: Sjukdomar eller defekter som varit okända för dig innan köp, kallas dolda fel. Dessa ersätts många gånger av försäkringen. 
 • Rehabilitering: Rehab ordinerad av veterinär efter en sjukdom eller operation, ersätts av ungefär hälften av kattförsäkringarna.
 • Ålder: Undersök vad som gäller för de olika försäkringarna när det gäller lägsta ålder för teckning av en kattförsäkring. På samma sätt bör du se om det finns någon övre åldersgräns. 
 • Tilläggsförsäkringar: Den vanligaste tilläggsförsäkringen, som kan vara användbar, är livförsäkringen. Vissa katter kan vara viktiga att försäkra, inte minst om de är raskatter eller har en speciell riskbild. En annan vanlig tilläggsförsäkring är mot tandsjukdomen TR (FORL). Denna är dock inkluderad i vissa grundförsäkringar.
 • Rabatter: Många bolag erbjuder rabatter för att få ned kostnaden för försäkringen. Tänk dock på att dessa ofta bara gäller första årets premie. En del bolag har dock bonussystem, såsom ICA, där du får en löpande bonus på premien.
price tag

Vad kostar en kattförsäkring?

Priserna för kattförsäkringar varierar, precis som när det gäller övriga försäkringar. Vilket pris du kommer att betala styrs av flera olika faktorer. Generellt sett kan man dock säga att priset för en bond-/huskatt ligger på knappt 100 kr i månaden. Detta kan dock varierar mellan 100 och 300 kronor, beroende på vad som ingår. Försäkringar för raskatter kostar i regel mer än så.

När det gäller prissättningen för kattförsäkringar så är den individuell och regleras efter din och ditt husdjurs situation. De viktiga delarna som spelar in är dock:

 • Kattens ålder
 • Kattens ras
 • Huruvida den är kastrerad
 • Nivån på självrisken
 • Veterinärvårdsbelopp
 • Rabatter och erbjudanden

Andra delar som är viktiga när priset ska avgöras är din bostadsort och om du redan har en annan kattförsäkring, som ska flyttas. Tänk på att du ofta kan samla flera försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag och på så vis få ned priset. Ditt förhandlingsläge blir bättre ju fler försäkringar du har hos ett och samma bolag.  

Prisexempel

För att du lättare ska kunna uppskatta priset på de olika kattförsäkringarna, och på så vis kunna jämföra dem, har vi tagit fram ett exempel.

Katten som vi valt att försäkra är en blandraskatt på 2 år. Bostadsorten är Stockholm och katten, som är en han-katt, är kastrerad. Den är också registrerad i Sveriges Kattklubbars Riksförbund (SVERAK). Försäkringsbeloppet är satt till 60 000 kr, den fasta självrisken ligger på, eller nära, 2 000 kr. Den rörliga självrisken är satt till 25 %.

Priserna för kattförsäkringarna är följande:

 • ManyPets Kattförsäkring: 133 kr/månad
 • Moderna Kattförsäkring: 128 kr kr/månad
 • ICA Kattförsäkring: 156 kr/månad
 • Svedea Kattförsäkring: 138 kr/månad
 • Agria Kattförsäkring: 169 kr/månad

Frågor och svar om kattförsäkring

Kan jag lita på alla försäkringar?

Vi har inte hittat något som tyder på att du inte ska kunna lita på att en försäkringsgivare för katt. Det kan självklart vara en god idé att noga läsa och jämföra recensioner och omdömen av olika bolag innan du väljer försäkring till din fyrbenta familjemedlem.

Vad gäller för äldre katter?

Försäkringspremien bestäms av kattens ålder, eventuell sjukdomshistoria, ras samt var du bor. Ofta kan särskilda villkor gälla om katten uppnått en viss ålder eller tidigare varit skadad eller sjuk vid tecknandet av försäkringen.

De flesta försäkringsbolag låter försäkra en frisk katt under 7 år, men har du en äldre katt kan det bli svårare att hitta en försäkring, eftersom många bolag säger stopp om katten fyllt 7 år, vilket de ju som vi tidigare nämnt har rätt att göra då en djurförsäkring faller inom kategorin sakförsäkringar. Det finns dock bolag som försäkrar även äldre katter, både Agria och Svedea erbjuder försäkringar utan övre åldersgräns.

Senast Uppdaterad: 2021-06-29 20:25:13

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
60 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5

Testvinnare - Bästa Kattförsäkring

 • ManyPets Kattförsäkring
 • Moderna Kattförsäkring
 • ICA Kattförsäkring
 • Svedea Kattförsäkring
 • Agria Kattförsäkring