Bästa kreditkortet 2021

Om du är på jakt efter det bästa kreditkortet, har du hamnat helt rätt. Vi har recenserat 18 populära kreditkort och kommit fram till att re:member flex är det bästa kreditkortet. Kortet har ett bra rabattsystem, är billigt, har en låg ränta och en lång räntefri period. Fördelarna är alltså flera jämfört med andra kort. På den här sidan kan du läsa vidare om re:member flex och andra kort samt vad vi baserar vårt omdöme på.

Så hittar du bästa kreditkortet

Valet av kreditkort behöver inte vara svårt. Trots att det finns flera kortföretag, olika förmånsprogram och villkor som kan vara svåra att förstå, går det att hitta det kreditkort du vill ha. Det viktigaste när du jämför kreditkort är att du vet vad du ska ha kreditkortet till.

Vad ska du ha ditt kreditkort till?

Innan du ansöker om ett kreditkort kan det vara bra att ha ett huvudsyfte med kortet. Du kan till exempel ha ett par olika kreditkort för olika syften, eller ett kort som fungerar i alla lägen. Nedan går vi igenom vad du kan behöva tänka på innan du väljer kreditkort för olika ändamål. I vår sorteringslista längre ned på sidan kan du läsa om de olika kreditkorten och sortera ut det kort som är bäst för dig.

bonus 7

Bonus

Ett bra kreditkort som har bonus ska gärna komma utan årsavgift, för att maximera den rabatt du kan få genom bonusen. Bonusen ska också vara så användbar som möjligt för dig. Välj inte ett kreditkort som till exempel har en poängshop som du inte kommer att använda. Då kan det vara bättre att välja ett kort där du får rabatt på kreditkortsfakturan. De flesta kreditkort har också försäkringar kopplade till kortet. När du väljer kort bör du se om försäkringarna är relevanta för dig. En kompletterande reseförsäkring kanske inte är det viktigaste för ett bonuskort som du främst vill ha för rabatterna på varor och tjänster.  

travel 2

Resor

Det viktigaste för ett kreditkort anpassar för resor är att det ingår en kompletterande reseförsäkring som dels täcker mycket, men där det också går enkelt att få ut pengar, om något händer. Kreditkortets bonus är också viktig. Poängen du samlar med ditt kort ska gå att omsättas i bland annat resor och hotellvistelser. En annan viktig del med dessa kort är att de ska ha en låg valutaväxlingsavgift och gärna låg, eller ingen, kontantuttagsavgift. 

gas station 3

Drivmedel

Flera av drivmedelskedjorna ger ut kreditkort. När du väljer kreditkort för drivmedel är det intressantaste var du tankar. Välj det kort som ger högst drivmedelsrabatt på den station där du tankar oftast. Den viktigaste försäkringen är förmodligen tanka-fel-skyddet, men även självriskskyddet för bärgning kan vara mycket användbart. Något du bör vara uppmärksam på med denna typ av kort är att den räntefria perioden är relativt kort. Se alltså till att du kan betala av kreditskulden i tid.

payment method2

Matinköp

Coop och ICA är två av de större företagen som ger ut kreditkort. På samma sätt som för kreditkort för drivmedel, är det bäst att välja det kreditkort som ger bäst rabatt, eller bonus, på den kedja där du handlar mest. Eftersom du får bonus på allt med ditt kort, är det också en fördel att ha försäkringar som köpskydd och prisgarantier kopplade till kortet. Det gör dem mer användbara. Om du endast ska ha ett kreditkort, kan ett kreditkort för matinköp var mycket användbart. Nackdelen är att de kommer med en årsavgift.  

shopping bag2

Shopping

Denna typ av kreditkort är ett slags kreditkort med bra bonus, men avsett för shopping och e-handel. Bonusen, eller rabatterna, som korten erbjuder ska vara enkla att utnyttja. Välj med fördel ett kort som ger rabatt i olika butiker och återbäring som kan användas att betala av kortfakturan. Utöver bonusen bör kortet också ha försäkringar för e-handel och shopping. De olika alternativen för avbetalningar bör också vara billiga och smidiga, på samma sätt som det ska gå att lyfta ut större varuköp.

Ska jag välja ett kreditkort med årsavgift?

Här beror det på vilken typ av kreditkort du väljer. Kreditkort som blir liggandes och inte används så mycket, men som har en årsavgift, kan bli dyra i längden. Ett kort som endast används vid resor, men inte i övrigt, ska helst inte ha någon årsavgift. Se med andra ord till att avgifterna på korten vägs mot hur mycket du använder dem och får ut av dem. Det kreditkort som du använder mest kan ha en årsavgift, eftersom sådant som bonus och rabatter kan väga upp kortets kostnader. 

Vad ska jag ta hänsyn till när jag väljer kreditkort?

Fokusera främst på det som vi har gått igenom ovan. Alltså vad du ska ha kortet till. Om du vill ha ett användbart kreditkort till allt möjligt, bör du främst välja ett kort med en användbar bonus och låga avgifter. Detta gör att du får ut så mycket som möjligt av ditt kreditkort. Sådant som räntor är endast viktiga om du inte tror att du kan betala av din faktura inom den räntefria perioden. På samma sätt är det endast viktig att fokusera på ett kort med hög maxkredit, om du tror att du kan få den beviljad.  

Fundera över och ta hänsyn till följande delar när du ska välja kreditkort:

 • Vilka avgifter är förknippade med kortet?
 • Hur hög, eller låg, är räntan?
 • Vilka avbetalningsmöjligheter finns?
 • Vilka förmåner erbjuder kortet?
 • Vilka försäkringar ingår?
 • Går det att koppla kortet till digitala plånböcker?

Nedan kan du jämföra alla kreditkorten i sorteringslistan. Om du vill veta mer om våra jämförelser kan du klicka på länken.

Filtrera
Kort
Korttyp
Ålderskrav
Avgifter
Övrigt
Stäng
 1. 1. re:member flex
  9.5/10
  re:member flex
  Maxkredit
  100 000 kr
  Årsavgift
  0 kr
  Ränta
  9.74 %*
  Räntefri kredit
  56 dagar
  • Rabatt i 300 webbutiker
  • Trygghetspaket som tillval
  • ID-stöldskydd ingår
  • Rabatt i 300 webbutiker
  • Trygghetspaket som tillval
  • ID-stöldskydd ingår
  Läs mer

  Krav för ansökan

  • Du är minst 20 år.
  • Du har inga betalningsanmärkningar.
  • Du har en årsinkomst på minst 100 000 kr.
  • En kreditupplysning tas när du skickar in en ansökan.

  *Räntan är individuell och varierar beroende på kreditbedömningen. Lägsta ränta är 9,74 %.


  Om kortet

  Re:member flex är ett populärt kreditkort som flera förmåner att erbjuda dig som innehavare. Bland dessa räknar finns ett bonussystem, med till exempel rabatter i cirka 300 webbutiker, en gedigen reseförsäkring, bra och flexibla räntor samt generellt sett låga avgifter.

  Bonus och rabatter

  Med ett Re:member-kort får du tillgång till re:member reward och Priceless.

  Re:member reward: Bonussystemet kallas re:member reward och som innehavare av ett flex-kort får du tillgång till många rabatter och erbjudanden. Rabatterna kan uppgå till 25 % på utvalda varor eller tjänster. Några av de anslutna e-handelsaktörerna är Adlibris, Boozt, XXL och Ginza.se. Som ett Mastercard-kort får du som innehavare av Re:member flex säkra online-köp genom Mastercards 3D Secure och erbjudanden via Priceless-portalen ingår även. Dessutom går det att lägga till Trygghetspaketet till Re:member flex-kortet. 

  Försäkringar

  Det ingår en kompletterande reseförsäkring i kortet. Du kan även lägga till Trygghetspaketet mot en fast månadsavgift.

  • Reseförsäkring: Re:members kompletterande reseförsäkring gäller om du betalar minst 50 % av resan med ditt kort. Då ingår bland annat avbeställningsskydd, ersättning för bagageförsening och missat anslutningsflyg och självriskeliminering för hyrbil. Försäkringen gäller som längst i 90 dagar, utan självrisk och för hela familjen.
  • Trygghetspaketet: I detta paket, som kostar 129 kr/år, ingår evenemangsskydd, om du inte kan ta del av ett inplanerat evenemang, en allriskförsäkring för 2 år för till exempel hemelektronik och en prisgaranti om 90 dagar. Prisgarantin innebär att du kan få ersättning för mellanskillnaden i pris, om du hittar en vara billigare någon annanstans än där du köpte den.
  Avbetalningsalternativ

  Re:member flex låter dig lyfta ut större köp och betala dem separat. Du kan också ansöka om betalningsfria månader.

  • Delbetalning av köp: Om du gör ett större köp med kortet, alltså ett mellan 3 000 kr och 20 000 kr, kan du dela upp betalningen, räntefritt, i 6, 12 eller 24 månader. Du betalar då en administrationsavgiften på 57 kr/mån.
  • Betalningsfria månader: Om du, till exempel, inte anser dig ha möjlighet att betala kreditkortsfakturan någon månad, kan du ansöka om att få den betalningsfri. Detta kan du som mest göra 2 månader per år (per 12 månader).
  Omdöme om Re:member flex

  För resebokningar, evenemangsbokningar och e-handel lämpar sig kortet väl. Om du kombinerar Re:member reward och Trygghetspaketet får du ett kort som står sig väl i konkurrensen med andra, likvärdiga, kreditkort. Dessutom med långa räntefria delbetalningsperioder, speciellt för större köp.

  Räntan på kortet är flexibel och kan vara en av de lägsta som erbjuds bland kreditkorten. Vi sätter sammanfattningsvis ett mycket positivt helhetsbetyg på Re:member flex.


  Kortfakta och räntor

  Avgifter/räntesatser

  Årsavgift:

  0 kr

  Extrakort:

  0 kr

  Nyprägling kort:

  75 kr

  Kontantuttagsavgift:

  3 % (minst 35 kr/uttag)

  Valutaväxlingsavgift:

  1,75 % av valutakursen

  Förseningsavgift:

  125 kr

  Påminnelseavgift:

  60 kr

  Aviavgift pappersfaktura:

  39 kr

  E-faktura:

  0 kr

  Ränta:

  9,74 % - 24,74 %

  Effektiv ränta:

  8,12 % - 21,62 %

  Läs mer
 2. 2. Bank Norwegian: VISA
  9.3/10
  Bank Norwegian: VISA
  Maxkredit
  100 000 kr
  Årsavgift
  0 kr
  Ränta
  19.99 %
  Räntefri kredit
  45 dagar
  • Ingen kontantuttagsavgift
  • Reseförsäkring ingår
  • Tjäna CashPoints på köp
  • Ingen kontantuttagsavgift
  • Reseförsäkring ingår
  • Tjäna CashPoints på köp
  Läs mer

  Krav för ansökan

  • Du är över 23 år.
  • Du har inga betalningsanmärkningar.
  • Du måste ha inkomst från tjänst.
  • Du har varit folkbokförd i Sverige de senaste 36 månaderna.
  • En kreditupplysning tas när du skickar in en ansökan.

  Om kortet

  Bank Norwegians kreditkort fungerar utmärkt som bland annat ett resekort. Du tjänar CashPoints på dina köp och en omfattande reseförsäkring ingår. CashPoints kan du använda till att betala flygresor med när du vill flyga med flygbolaget Norwegian.

  Bonus och rabatter

  Med CashPoints får du poäng på dina inköp och med Rewards får du förmåner när du flyger med Norwegian eller extra CashPoints att spendera.

  CashPoints: På alla inköp ges 0,5 % av varuköpet i poäng. Du samlar inte bara poäng på vardagsinköp, utan speciellt på reseinköp. Detta gäller dock endast resor med Norwegian. Du kan få tillbaka upp till 10 % av biljettpriset i CashPoints.

  Försäkringar

  I kreditkortet ingår en kompletterande reseförsäkring. Det finns också tre tilläggsförsäkringar att teckna.

  • Reseförsäkring: Den reseförsäkring som ingår gäller om du betalar minst 75 % av resan med kortet. Då får du bland annat ett avbeställningsskydd, ersättning för missat anslutningsflyg och bagageförsening och självriskeliminering för personbil.
  • Betalskydd: Om du har oturen att bli arbetslös eller helt sjukskriven täcker denna betalskyddsförsäkring 7 % av din kreditkortsskuld/månad. Efter 6 månaders arbetslöshet, sjukdom eller om du skulle avlida, löses skulden med upp till 100 000 kr.
  • ID-stöld: Norwegian-kortet erbjuder en ID-stöldförsäkring som täcker bland annat utredningskostnader och juridisk hjälp.
  • Självriskeliminering hyrbil: Denna försäkring kostar 249 kr/år och ger en ersättning på upp till 20 000 kr/skada. Hyrbilen ska vara helförsäkrad och betald med Norwegian-kortet.
  Avbetalningsalternativ

  Det avbetalningsalternativ som erbjuds är det som finns genom den räntefria kredittiden.

  Räntefri kredit: Den räntefria perioden löper upp till 45 dagar. Ett krav är att du betalar 3 % av fakturan per månad, som lägst 300 kr. Om kreditskulden inte betalas varje månad, flyttas den överskjutande delen till nästa månad, med ränta.

  Omdöme om Bank Norwegian: VISA

  Som vi har nämnt ovan är Bank Norwegian VISA ett bra resekort. Flygbolaget Norwegian är exempelvis ett av lågprisbolagen, vilket gör det möjligt att relativt snabbt få ihop poäng nog att köpa resor för. Givetvis beror det på hur mycket kortet används och till vad.

  CashPoints-systemet lämpar sig väl för det ändamål det är avsett för - att ge dig billigare resor. Kortets obefintliga årsavgift är också en bonus, på samma sätt som avsaknaden av kontantuttagsavgift är det. Om du befinner dig på resande fot i utlandet kostar det heller inget extra för varuköp. 

  Bank Norwegian VISA är sammanfattningsvis ett billigt och bra kreditkort väl anpassat för resor, eller att ha som buffertkort. 


  Kortfakta och räntor

  Avgifter/räntesatser

  Årsavgift:

  0 kr

  Extrakort:

  Inte möjligt

  Nyprägling kort:

  0 kr

  Kontantuttagsavgift:

  0 kr

  Valutaväxlingsavgift:

  1,75 % av valutakursen

  Förseningsavgift:

  125 kr

  Påminnelseavgift:

  60 kr

  Aviavgift pappersfaktura:

  45 kr

  E-faktura:

  0 kr

  Ränta:

  19,99 %

  Effektiv ränta:

  21,93 % (15 000 kr, 12 månader)

  Läs mer
 3. 3. Collector Bank Easyliving
  9.2/10
  Collector Bank Easyliving
  Maxkredit
  100 000 kr
  Årsavgift
  0 kr (195 kr)
  Ränta
  16.29 %
  Räntefri kredit
  56 dagar
  • Resebonus och rabatter
  • Flera extraförsäkringar
  • Förmånlig reseförsäkring
  • Resebonus och rabatter
  • Flera extraförsäkringar
  • Förmånlig reseförsäkring
  Läs mer

  Krav för ansökan

  • Du är minst 20 år.
  • Du är folkbokförd i Sverige.
  • Du har inga betalningsanmärkningar.
  • Du en lägsta inkomst på 120 000kr/år.
  • En kreditupplysning via UC tas när du skickar in en ansökan.

  Om kortet

  Easyliving är ett bra ”allt-i-allo-kort”. Bonusprogrammet ger fördelar vid resor med SAS, Meniga Rewards ger pengar tillbaka på köp och de inkluderade försäkringarna täcker upp för mer än flera andra kreditkort gör.

  Bonus och rabatter

  Collector har inget eget bonussystem. Du kan däremot koppla ditt Easyliving-kort till SAS EuroBonus och Meniga Rewards, utan extra kostnad.

  • SAS EuroBonus: De inköp som sker i någon av de 2 000 anslutna butikerna och restaurangerna i Norden ger poäng som kan användas till hotellvistelser, flygresor med SAS och diverse tillval till din flygresa. Extra poäng tjänas in genom att handla hos bland annat samsung.se, Synoptik eller Golfstore. När du handlar på dessa ställen får du ofta mellan 20 och 330 poäng per 100 kr. Poängen är giltiga i upp till 5 år.
  • Meniga Rewards: På samma sätt som med SAS EuroBonus-app, kan du hämta Meniga Rewards-appen via App Store, eller Google Play. Med denna app får du erbjudanden och rabatter hos utvalda butiker och restauranger. Appen uppdaterar regelbundet erbjudandena beroende på vilka butiker du handlar i. Genom Meniga Rewards får du även CashBacks, alltså rena pengar tillbaka på kontot, inom 5 dagar.
  Försäkringar

  De försäkringar som du får med Collector Bank Easyliving ges i samarbete med försäkringsbolaget ERV Sverige. Det som ingår är allriskförsäkring, leveransförsäkring, evenemangsförsäkring, dessa tre utan självrisk, och en kompletterande reseförsäkring. Dessutom inkluderas en förlängd garantitid för hemelektronik och vitvaror.

  • Reseförsäkring: Denna kompletterande försäkring gäller om du betalar minst 50 % av resan med Easyliving-kortet. Då ingår även avbeställningsskydd. Några av de intressantaste delarna som ingår är: Ett avbeställningsskydd, ersättning vid personförsening och bagageförsening och självriskskydd för personbil, hyrbil och hemförsäkringen.
  • Allriskförsäkring: Om oturen är framme går allriskförsäkringen in och täcker upp skador på din hemelektronik och dina hushållsmaskiner. Försäkringen gäller från inköpstillfället och upp till 2 år. Varan ska även ha betalats fullt ut med kortet och priset ska ha varit minst 1 000 kr. Den ersättning som utgår ges vid oförutsedda händelser, eller förlust av varan. Det högsta beloppet som ges är 20 000 kr.
  • Leveransförsäkring: Vid e-handelsköp täcker leveransförsäkringen upp kostnader för skador på varan, saknad vara och utebliven leverans. Värt att känna till är att det endast är köp från EU-registrerade företag som omfattas.
  • Evenemangsförsäkring: Sjukdom, olycksfall, eller andra förhinder som kan dyka upp innan ett evenemang, är vad denna försäkring fokuserar på att täcka upp för. Här är det högsta ersättningsbeloppet 10 000 kr/försäkrad person och 30 000 kr/kort.

  Förlängd garantitid: För nyinköpta hemelektronikprodukter och vitvaror får du en motsvarande garanti som originalgarantin från tillverkaren, men med tillägget att denna gäller i ytterligare 1 år. Totalt kan garantitiden inte överstiga 3 år. Reparationskostnaderna gäller upp till 25 000 kr/vara.

  Avbetalningsalternativ

  Olikt vissa andra kort erbjuder Easyliving inga speciella möjligheter till delbetalning. Längsta möjliga avbetalningstid är 12 månader. Den räntefria perioden är däremot lång, 56 dagar, vilket innebär att du har god tid på dig att betala fakturan. Därefter tillkommer en årsränta om 16,29 %. Minsta möjliga procentuella avbetalning av skulden är 2,8 %, som lägst 99 kr/månad.

  Omdöme om Collector Bank Easyliving

  Den positiva rekommendationen vi ger Easyliving baserar sig främst på kortets mycket bra försäkringar, som ingår. Det är ett kort som försöker att täcka upp flera olika behov man som kreditkortsanvändare kan ha. För E-handel, vilket blir alltmer populärt att använda kreditkort till, är det främst den förlängda garantin och leveransförsäkringen som är relevanta.

  När det kommer till bonusprogram ser vi, vilket vi har gått igenom ovan, att Collector inte har något eget sådant, utan man kan ansluta sig till externa program. När en aktör har ett eget program kan det lätt binda upp kortinnehavaren till att använda endast deras kort. Detta är också syftet. Bonusprogram som är mer generella, till exempel Kompletts bonussystem, ger återbäring i form av pengar, vilket kan anses ge en större frihet för dig som kund. Du begränsas inte till någon enstaka bonusshop, via lojalitetsprogram.

  Som ett näthandelskort lämpar sig alltså Easyliving väl, men då baserat på de förmånliga försäkringarna. Även som resekort passar det bra, med övergripande och inkluderande reseförsäkring samt 0 kr i valutapåslag. Så länge du betalar din faktura inom den räntefria perioden blir kortet inte dyrare än något annat, trots att det tillkommer en årsavgift.

  Vi anser att Easyliving är ett vettigt allt-i-allo-kort - för resa, evenemang, näthandel och att ha som huvudkort.


  Kortfakta och räntor

  Avgifter/räntesatser

  Årsavgift:

  195 kr (0 kr första året)

  Extrakort:

  0 kr

  Ersättningskort:

  150 kr

  Kontantuttagsavgift:

  3 % (minst 45 kr/uttag)

  Valutaväxlingsavgift:

  0 kr

  Förseningsavgift:

  125 kr

  Påminnelseavgift:

  60 kr

  Aviavgift:

  0 kr

  E-faktura:

  0 kr

  Ränta:

  16,29 %

  Effektiv ränta:

  17,25 % (20 000 kr, 12 månader)

  Läs mer
 4. 4. Komplett Bank Mastercard
  9.1/10
  Komplett Bank Mastercard
  Maxkredit
  50 000 kr
  Årsavgift
  0 kr
  Ränta
  21.40 %
  Räntefri kredit
  50 dagar
  • Extrabonus vid e-handel
  • Upp till 9 månader räntefritt
  • Försäkringar vid e-handel
  • Extrabonus vid e-handel
  • Upp till 9 månader räntefritt
  • Försäkringar vid e-handel
  Läs mer

  Krav för ansökan

  • Du är minst 20 år.
  • Du är folkbokförd i Sverige.
  • Du har inga betalningsanmärkningar.
  • En kreditupplysning via UC tas när du skickar in en ansökan.

  Om kortet

  Det som utmärker Komplett Mastercard är bonusprogrammet, samarbetet med elektronik- och datortillbehörssidan ”komplett.se” och en smidig kreditåterbetalning.

  Bonus och rabatter

  Komplett Banks bonussystem skiljer sig från till exempel Bank Norwegian VISA, som främst har en bonus för resor, och re:member flex, som snarare har ett rabattsystem.

  När du handlar på till exempel nätet med ditt Komplett-kort får du bonuspoäng som kan användas till att betala kortfakturan. På så sätt får du ner totalkostnaden. 1 poäng motsvarar 1 krona. Olika e-handelssidor ger olika procentuella bonusar: 4 % bonus på Komplett.se-köp. 1 % bonus på alla enskilda inköp över 20 000 kr. 0,5 % bonus för övriga varuköp, inklusive restauranger, livsmedel och drivmedel.

  Du kan som mest tjäna in 500 poäng/månad och 2 000 poäng/12 månader.

  Försäkringar

  I kortet ingår tre försäkringar utan extra kostnad. Det går även att teckna en betalskyddsförsäkring. Den är kostnadsfri de första 3 månaderna, förutsatt att du uppfyller kraven vid tecknandet.

  • Reseförsäkring: För reseförsäkringen står Gouda försäkring. Denna försäkring ingår om du betalar minst 50 % av din resa med Komplett-kortet och gäller som längst i 45 dagar. Det som ingår är bland annat ersättning för bagageförsening och försening av transportmedel. Även ett tanka-fel-skydd är inkluderat och ett självriskskydd för hyrbil/-båt/-MC/-cykel. Avbeställningsskydd är inte inkluderat.
  • Köpskydd: Belopp upp till 25 000 kr ersätts, mot uppvisande av kvitto, förutsatt att varan betalats med kreditkortet och att händelsen sker i Sverige. Försäkringen täcker inbrott, överfall och fraktskada.
  • ID-skydd: Om du skulle råka ut för en id-kapning, eller liknande situation, täcker ID-skyddet upp till 100 000 kr personlig och juridisk hjälp.
  • Betalförsäkring: Försäkringen kostar 0,90 % av den utestående skulden/månad. Vid en skuld om till exempel 10 000 kr kostar den 90 kr. Du kan få upp till 5 000 kr vid arbetslöshet/nedsatt arbetsförmåga.
  Avbetalningsalternativ

  Komplett bank har tre olika avbetalningsalternativ, alltså sätt att skjuta upp betalningen. Du kan göra detta på alla enskilda varuköp, räntefritt.

  Du måste meddela Komplett bank din önskan att skjuta upp betalningen samma månad som köpet görs. Det som tillkommer är en uppskovsavgift, alltså en tilläggsavgift för att du skjuter upp betalningen: 3 månader: 249 kr, 6 månader: 329 kr och 9 månader: 449 kr.

  Omdöme om Komplett Bank Mastercard

  Som ett rent resekort skulle vi rekommendera Norwegian VISA, som ett ”allt-i-allo-kort” rekommenderar vi Re:member Flex, men till näthandel faller valet på Komplett Mastercard, det bästa kreditkortet för allt i e-handelsväg. Som med så gott som alla kreditkort lönar de sig mest om man sköter sina avbetalningar. Då kan du gott ha olika kort för olika ändamål.

  Vi betraktar Komplett Mastercard som ett mycket bra kreditkort för just e-handel, där det har sina främsta styrkor. Med ett bra bonusupplägg, som ger poäng att betala fakturan med, begränsar det dig inte till en poängshop eller ett begränsat urval av nätbutiker. Det köpskydd som är inkluderat uppskattas också. Kortet är smidigt att använda, billigt och lätt att ansöka om, vilket underlättar om man vill ha ett extra kreditkort i plånboken. De kostnadsfria uttagen är en bonus, men spelar möjligen mindre roll i ett allt mer digitalt samhälle. Möjligheten att ansluta kortet till både Apple Pay och Google Pay, med deras digitala plånböcker ligger i sådana fall mer i tiden.

  Räntan på kortet ligger inom det ”normala” intervallet för kreditkorten, dock i överkant. Taket för maxpoängen kan betraktas som lågt, men då måste vi se till att kortet har få avgifter och rimligt prissatta återbetalningsalternativ. En högre gräns skulle troligen medföra fler avgifter för att kompensera bortfallet för bankens del. Inte minst med tanke på att du kan betala kreditkortsfakturan med dina poäng.


  Kortfakta och räntor

  Avgifter/räntesatser

  Årsavgift:

  0 kr

  Avgift varuköp:

  0 kr

  Uttag av bonus:

  0 kr

  Bankkontoöverföring:

  0 kr*

  Kontantuttagsavgift:

  0 kr

  Valutaväxlingsavgift:

  1,75 % av valutakursen

  Påminnelseavgift:

  60 kr

  Aviavgift pappersfaktura:

  35 kr

  E-faktura:

  0 kr

  Ränta:

  21,40 %

  Effektiv ränta:

  23,63 % (10 000 kr, 12 månader)

  *Ränta från dag 1 vid överföring från ”mina sidor”. Den årliga räntesatsen är då 24,90 %.

  Läs mer
 5. 5. Swedbank Mastercard
  9.1/10
  Swedbank Mastercard
  Maxkredit
  100 000 kr
  Årsavgift
  0 kr (195 kr)
  Ränta
  10.95 %
  Räntefri kredit
  55 dagar
  • Bra reseförsäkring
  • Låg ränta
  • Förmåner för Nyckelkunder
  • Bra reseförsäkring
  • Låg ränta
  • Förmåner för Nyckelkunder
  Läs mer

  Krav för ansökan

  • Du är minst 18 år.
  • Du har inga betalningsanmärkningar.
  • Du har en månadsinkomst på minst 16667 kr.
  • En kreditupplysning tas när du skickar in en ansökan. 

  Om kortet

  Som en av Sveriges största banker, kan det närmast ses som ett krav att erbjuda kreditkort till sina kunder. Det är också vad Swedbank gör genom att ge ut sitt betal- och kreditkort. Gällande försäkringar erbjuder kortet en kompletterande reseförsäkring, en köpförsäkring, vid skada och oförutsedda händelser, och ett tilläggsval i form av ett betalskydd. Någon bonus finns inte. Kortet är istället att betrakta som ett enklare kreditkort, för den som vill ta del av de möjligheter som detta erbjuder.

  En av fördelarna med kortet är att den räntefria perioden är lång, 55 dagar. Maxkrediten du kan få är också hög och den lägsta krediten som kan ges är 10 000 kr. Om du väljer att skjuta på betalningen till kommande månader, tillkommer en ränta på 10, 95 %. Räntan får ses som jämförelsevis låg, vilket är en styrka hos kortet.

  Swedbanks kort är alltså ett kreditkort för den som vill ha möjligheten till en bra och rimligt prissatt kredit. De försäkringar som tillkommer gör kortet användbart till resebetalningar och övriga inköp. Reseförsäkringen ingår när du betalar minst 50 % av resan med kortet.

  Tips! Om du är nyckelkund hos Swedbank får du ner årskostnaden på kortet till 0 kr.


  Kortfakta och räntor

  Avgifter/räntesatser

  Årsavgift:

  195 kr (0 kr*)

  Extrakort:

  0 kr

  Nyprägling kort:

  75 kr

  Kontantuttagsavgift:

  3 % (minst 45 kr/uttag)

  Valutaväxlingsavgift:

  1,65 % av valutakursen

  Förseningsavgift:

  100 kr

  Påminnelseavgift:

  60 kr

  Aviavgift pappersfaktura:

  0 kr

  E-faktura:

  0 kr

  Ränta:

  10,95 %

  Effektiv ränta:

  11,18 %, 9,17 % nyckelkund (20 000 kr, 12 månader)

  Läs mer
 6. 6. Marginalen Bank Traveller
  9.0/10
  Marginalen Bank Traveller
  Maxkredit
  150 000 kr
  Årsavgift
  0 kr*
  Ränta
  16.90 %
  Räntefri kredit
  50 dagar
  • Alla inköp ger poäng
  • Bonus för flera flygbolag
  • Återbäring via "Handla smart"
  • Alla inköp ger poäng
  • Bonus för flera flygbolag
  • Återbäring via "Handla smart"
  Läs mer

  Krav för ansökan

  • Du är minst 20 år
  • Du är inte arbetslös
  • Du har en årsinkomst om minst 120 000 kr
  • Du har inga betalningsanmärkningar

  Om kortet

  Om du ska ut och resa kan du med fördel välja att betala resan med något av de kreditkort som finns för ändamålet. Norwegians kort passar till exempel utmärkt om man väljer flygbolagets egna resor. Annars lämpar sig till exempel Marginalens Traveller-kort bra för resor i allmänhet. Kortet har några starka sidor som vi ska sammanfatta.

  Till att börja med har kortet ett poängsystem där alla inköp som görs ger poäng. Dessa omsätts sedan till bland annat flygresor, hotellvistelser eller upplevelser i Marginalens ”poängportal”. 100 kr spenderade med kortet ger 14 poäng, alltså cirka 1 poäng/sjunde spenderad krona.

  Utöver poängsystemet för resor går det att koppla kortet till appen ”Handla smart”. Här får du återbäring, insatt på kortkontot, på köp som görs i någon av de drygt 200 butikerna. För att underlätta vardagen går det också att knyta kortet till Samsung Pay eller Fidesmo Pay, ett sätt att betala med smarta armband eller klockor.

  Den starkaste sidan hos Traveller-kortet är kanske reseförsäkringen. Den är omfattande och ingår om du betalar minst 75 % av resan med kortet. Skillnaden från vissa andra kort är att Traveller har något bredare utbud av skydd, självriskelimineringar och delförsäkringar än andra kort. Dessutom ligger ersättningsnivåerna högre.

  Utöver en reseförsäkring går det att teckna en tilläggsförsäkring, ett Betalskydd. Detta skydd kan täcka upp till hela kreditskulden vid längre sjukdom eller arbetslöshet.

  För den som vill göra större inköp med kortet går det att delbetala dem räntefritt. Det som tillkommer då är istället en månadskostnad, baserad på beloppet.

  Om du vill skjuta på kreditskuldbetalningen, går det att göra detta 2 gånger om året. Dessa betalningsfria månader måste dock ske med en månads mellanrum.

  Traveller är, som namnet antyder, perfekt för resor i kombination med shopping. Bonuspoängen som tjänas in går att använda hos flera flygbolag, inte endast hos ett. Dessutom ger återbärings-appen pengar tillbaka, vilka till exempel kan användas till att betala av kreditskulden, eller köpa resor för.


  Kortfakta och räntor

  Avgifter/räntesatser

  Årsavgift:

  *0 kr första året (därefter 395 kr)

  Extrakort:

  0 kr

  Kontantuttagsavgift:

  3 % (minst 35 kr/uttag)

  Valutaväxlingsavgift:

  1,65 % av valutakursen

  Förseningsavgift:

  95 kr

  Påminnelseavgift:

  60 kr

  Aviavgift pappersfaktura:

  25 kr

  E-faktura:

  0 kr

  Ränta:

  16,90 %

  Effektiv ränta:

  18,99 % (20 000 kr, 12 månader)

  Läs mer
 7. 7. Supreme Card Gold
  8.9/10
  Supreme Card Gold
  Maxkredit
  150 000 kr
  Årsavgift
  245 kr
  Ränta
  12.36 %
  Räntefri kredit
  60 dagar
  • Bra bonussystem
  • 0,9 % sparränta på kortet
  • Smidig delbetalning
  • Bra bonussystem
  • 0,9 % sparränta på kortet
  • Smidig delbetalning
  Läs mer

  Krav för ansökan

  • Du är minst 18 år.
  • Du är folkbokförd i Sverige.
  • Du har inga betalningsanmärkningar.
  • Du har en fast inkomst.
  • En kreditupplysning via UC tas när du skickar in en ansökan.

  *Räntan på 12,36 % gäller för återbetalningsupplägget 1/10.


  Om kortet

  I Resurs banks guld-kort ingår olika förmåner för dig som kortinnehavare och kund. Dessa är bland annat ett bonussystem, en reseförsäkring och möjligheten till bra sparränta.

  Bonus och rabatter

  Som innehavare av Supreme Card Gold får du tillgång till bonuspoängsystemet. För varje spenderad krona får du 0,5 poäng att handla för i Resurs banks poängshop. Egentligen kan vi nästan säga att du får poäng så fort kortet används, det är nämligen ett mycket generöst bonussystem. Kontantuttag, räkningar som betalas med kortet och givetvis inköp genererar poäng. Poängen registreras efter 30 dagar från köptillfället. De är giltiga i 3 år.

  Om du ansluter ditt kort till tjänster såsom prenumerationer på Netflix eller Spotify får du extra bonuspoäng. Samma sak gäller om du har Supreme Card Golds betalförsäkring.

  Med Supreme Card Gold får du även tillgång till Mastercards Priceless-portal.

  Försäkringar

  Det ingår en kompletterande reseförsäkring i kortet och en betalförsäkring går att lägga till som tillval.

  • Reseförsäkring: Denna kompletterande försäkring som erbjuds via Supreme Card Gold ingår om du betalar minst 75 % av din resa med kortet. Försäkringsbolaget som står för försäkringen är Solid Försäkring. Sådant som ersättning för anslutningsflyg, bagageförsening, avbeställningsskydd och självriskskydd är inkluderat. Försäkringen gäller hela familjen.
  • Betalförsäkring: För att ge ett extra utgiftsskydd vid sjukskrivning, arbetslöshet, eller annan olycka kan du som kortinnehavare teckna en betalförsäkring. Detta tillägg täcker de månatliga kostnaderna för ditt Supreme Card Gold i maximalt 12 månader. Olycka som leder till dödsfall ger en utbetalning via försäkringen på en summa motsvarande aktuell skuld, upp till 50 000 kr.
  Avbetalningsalternativ 

  Räntan på Supreme Card Gold varierar beroende på vilken återbetalningstid du väljer. Det finns olika upplägg som erbjuds för att öka flexibiliteten för dig som kund. Två gånger om året kan du också få en betalningsfri månad. Förutsättningen är att under minst 6 månader inte har några försenade inbetalningar.

  Ett återbetalningsupplägg med en återbetalningstid på 6 månader ger en effektiv ränta på 3,65 %. I denna räknas uppläggningsavgiften på 97 kr, administrationsavgiften/månad på 39 kr och 0 kr i rörlig årsränta in. För ett kredit på 15 000 kr blir kreditkostnaden 331 kr. Det går även att dela upp återbetalningen på en längre period, då i 10, eller 20 delar. 5 % av fakturabeloppet måste dock betalas varje månad. Om du har ett lån på 15 000 kr med ett 1/10-upplägg blir den effektiva räntan 18,45 %. Kreditkostnaden blir totalt 2730 kr. För 1/20-upplägget blir kreditkostnaden totalt 3539 kr. Den effektiva ränta ligger på 24,65 %.

  Inköp över 1000 kr kan betalas separat. Då är första månaden alltid kostnadsfri. Därefter kan du betala hela beloppet eller välja något av ovanstående upplägg. Alternativt kan du välja 12 månader räntefri delåterbetalning eller 24 månader med ränta.

  Omdöme om Supreme Card Gold

  Vi betraktar Supreme Card Gold som ett kort främst avsett för den som handlar mycket, oavsett shopping eller vardagsinköp. Ju mer du använder kortet, desto mer kan du dra nytta av dina bonuspoäng. Den långa räntefria perioden och den höga maxkrediten lämnar stort svängrum för dig som innehavare. Återbetalningsalternativen är dessutom flexibla och räntan är acceptabel jämfört med andra kreditkortsutgivare.

  För den som har för avsikt att använda kortet som ett resekort, anser vi att det finns andra lämpligare kortval. Detta beror främst på valutaväxlingsavgiften och uttagsavgiften. Reseförsäkringen är snarlik andra aktörers försäkringar.

  Sammanfattningsvis ser vi Supreme Card Gold som ett bra huvudkort att ha i vardagen och vid större inköp.


  Kortfakta och räntor

  Avgifter/räntesatser

  Årsavgift:

  245 kr

  Extrakort:

  50 kr

  Kontantuttagsavgift:

  2,97 % (minst 35 kr/uttag)

  Valutaväxlingsavgift:

  1,97 % av valutakursen

  Tjänsten Räkningsbetalning:

  1 % av det betalda beloppet

  Bankkontoöverföring:

  3,95 % av beloppet (som lägst 35 kr)

  Påminnelseavgift:

  60 kr

  Administrationsavgift:

  39 kr

  Aviavgift pappersfaktura:

  29 kr

  Räntefritt 6 månader:

  Effektiv ränta 3,85 % (15 000 kr)

  Ränta 1/10-upplägg: 12,36 %
  Effektiv ränta 1/10: 18,46 % (15 000 kr, inkl. admin. avgift)

  Ränta 1/20-upplägg:

  17,32 %

  Effektiv ränta 1/20: 24,65 % (15 000 kr, inkl. admin. avgift)
  Läs mer
 8. 8. Ikano Bank Kreditkort
  8.9/10
  Ikano Bank Kreditkort
  Maxkredit
  60 000 kr
  Årsavgift
  0 kr
  Ränta
  14.55 %
  Räntefri kredit
  56 dagar
  • Rabatt på alla bensinstationer
  • Nya rabatter varje månad
  • Individuell delbetalning
  • Rabatt på alla bensinstationer
  • Nya rabatter varje månad
  • Individuell delbetalning
  Läs mer

  Krav för ansökan

  • Du är minst 18 år
  • Fast anställning
  • Tjänar minst 100 000/år
  • Inga betalningsanmärkningar

  Om kortet

  Ett kreditkort som är inriktat mot bland annat drivmedel är Ikano Banks VISA-kreditkort. Kortet har, istället för bonussystem, olika rabatter. Den rabatt du får på drivmedel är 1 % och den gäller på alla bensinstationer, även de obemannade. Rabatten dras månadsvis från kortfakturan. Andra rabatter som ges går via ”rabattkalendern”. Där erbjuds du nya rabatter inom en ny bransch varje månad, till exempel bokhandlare eller bygghandlare. Rabatterna uppgår till mellan 5 % och 20 %. Du får som mest 500 kr/månad i rabatt och 6 000 kr/år. Kreditkortet noterar automatiskt vilken bransch det rör sig om, du behöver alltså inte göra något själv.

  Delbetalningen är individuell, du bestämmer själv hur stor del av fakturan du vill betala varje månad. Lägsta beloppet är dock 100 kr, eller 5 %. Med ”Betalo” kan du sköta dina avbetalningar. Det kostar 1,90 % av fakturabeloppet att betala en räkning, detta ger ingen bonus. Vid delbetalning tillkommer ränta och avgifter.

  För att hålla koll på saldo, fakturor, rabatter etc. finns appen ”Skipp” att ladda ned.

  Försäkringen som ingår är en reseförsäkring som gäller vid 75 % betalning av resan med kortet. Där ingår bland annat självriskskydd och avbeställningsskydd. Ett Betalskydd kan också tecknas som täcker upp en del av kreditkortsfakturan om du blir sjuk eller arbetslös. Den kostar 0,75 % av den utgående skulden/månad.

  Ikano Banks Kreditkort är ett bra val av bensinkort, för den som tankar på olika mackar. Rabatten gäller på alla stationer. Rabattsystemet kan ge en hel del, men det gäller att man anpassar sina inköp efter vilken månad det är.


  Kortfakta och räntor

  Avgifter/räntesatser

  Årsavgift:

  0 kr

  Kontantuttagsavgift:

  2 % (minst 35 kr/uttag)

  Valutaväxlingsavgift:

  1,50 % av valutakursen

  Förseningsavgift:

  50 kr

  Påminnelseavgift:

  50 kr

  Aviavgift pappersfaktura:

  25 kr

  E-faktura:

  Via Kivra

  Ränta:

  14,55 %

  Effektiv ränta:

  19,04 % (10 000 kr, 12 månader, pappersfaktura)

  Läs mer
 9. 9. OKQ8 VISA Kreditkort
  8.9/10
  OKQ8 VISA Kreditkort
  Maxkredit
  100 000 kr
  Årsavgift
  0 kr
  Ränta
  14.95 %
  Räntefri kredit
  30 dagar
  • 20 öre/liter bränslerabatt
  • Bonus på alla kortköp
  • Sparränta på kortet
  • 20 öre/liter bränslerabatt
  • Bonus på alla kortköp
  • Sparränta på kortet
  Läs mer

  Krav för ansökan

  • Du är minst 18 år
  • Du är inte student eller arbetslös
  • Du har inga betalningsanmärkningar

  Om kortet

  OKQ8 ger ut ett bensinkort som sticker ut från de andra, jämförbara, bensinkorten. För varje tankad liter drivmedel ger OKQ8-kortet 20 öre i rabatt. Det innebär att ett literpris på bensin, 95 oktan, om 14 kr ger drygt 1,4 % i rabatt. En återbäring på 2 % ges också på alla köp i OKQ8-butiker.

  Bonussystemet är liknande det som till exempel Preem har. Du får 0,3 % i bonus på alla dina kreditkortsköp. Poängen utbetalas fyra gånger/år i form av en bonuscheck som går att lösa in mot kontanter, eller betala med på en bemannad OKQ8-station. Om du väljer att handla för checken på en av stationerna, ökar värdet på checken till det dubbla, alltså 0,6 %. Checken är giltig i 1 år.

  Delbetalningsmöjligheterna som finns innebär att det tillkommer ränta och, i det här fallet, en delbetalningsavgift på 25 kr. Det lägsta procentuella beloppet du måste betala varje månad är 3 % av krediten, som lägst 200 kr. Om det blir svårt att betala kreditskulden någon månad, går det att få totalt, ej sammanhängande, två månader/år betalningsfria.

  Det som sticker ut mest med OKQ8:s kort är att det ger en sparränta på 0,75 % på belopp upp till 150 000 kr. Detta innebär att kortkontot kan vara ett bra sparkonto, som dessutom täcks av den statliga insättningsgarantin och där uttag är kostnadsfria.

  Den kompletterade reseförsäkringen ingår vid 75 % betalning av resan med ditt kreditkort. I försäkringen ingår liknande ersättningar, och villkor, som andra kreditkortsutgivare har. Ett Utgiftsskydd, en form av trygghetsförsäkring, går också att teckna vid olycka eller sjukdom. Det täcker exempelvis boendekostnader och olika hushållsavgifter.

  Vi ger OKQ8-kortet ett liknande omdöme som de andra bensinkorten. Det som främst skiljer dem åt är att de ger förmåner hos olika bensinmackar. OKQ8-kortets sparmöjligheter är dock något som sticker ut i jämförelsen. Dessutom är bränslerabatten hög.


  Kortfakta och räntor

  Avgifter/räntesatser

  Årsavgift:

  0 kr

  Extrakort:

  0 kr

  Kontantuttagsavgift:

  3 % (minst 35 kr/uttag)

  Valutaväxlingsavgift:

  2 % av valutakursen

  Förseningsavgift:

  95 kr

  Påminnelseavgift:

  60 kr

  Aviavgift pappersfaktura:

  25 kr

  E-faktura:

  0 kr

  Ränta:

  14,95 %

  Effektiv ränta:

  16,91 % (30 000 kr, 12 månader, pappersfaktura)

  Läs mer
 10. 10. Circle K Mastercard
  8,9/10
  Circle K Mastercard
  Maxkredit
  100 000 kr
  Årsavgift
  0 kr
  Ränta
  15.00 %
  Räntefri kredit
  60 dagar
  • 1 % bonus på circle K
  • Feltankningsförsäkring
  • 25 öre drivmedelsrabatt
  • 1 % bonus på circle K
  • Feltankningsförsäkring
  • 25 öre drivmedelsrabatt
  Läs mer

  Krav för ansökan

  • Du är minst 18 år
  • Du är inte arbetslös
  • Du har inga betalningsanmärkningar

  Om kortet

  Circle K erbjuder ett kreditkort som tar dig längre på vägarna genom sin drivmedelsrabatt. Rabatten varierar beroende på hur mycket du tankar under året. Du kan få 15, 20 eller 25 öre/liter i rabatt. Bonusen som erbjuds ger dessutom 1 % på köp hos Cirkle K och 0,5 % bonus på andra köp. För att hålla koll på hur stor bonusen är, kan du logga in på ”mina sidor”. Bonusen används genom kortet för att för att betala i Circle K-butiker.

  För den som vill få fler förmåner med sitt kort, går det att ansluta det till Circle K EXTRA. Med detta program får du till exempel högre drivmedelsrabatt, när du går med, och var 6:e biltvätt gratis.

  Det ingår, utöver ovanstående, även 2 försäkringar i kortet. En feltankningsförsäkring, som ger dig upp till 5 000 kr i ersättning, och en reseförsäkring. Det går dessutom att teckna ett Betalskydd, som skydd vid sjukdom eller arbetslöshet. Om, till exempel, den olyckan skulle vara framme och du behöver skjuta upp din kreditbetalning, går det bra att delbetala med ränta. Du erbjuds även 2 betalningsfria månader/år.

  Möjligheten att ansluta kortet till digitala plånböcker finns också. I Circle K:s fall är det Samsung Pay som används.


  Kortfakta och räntor

  Avgifter/räntesatser

  Årsavgift:

  0 kr

  Extrakort:

  0 kr

  Kontantuttagsavgift:

  3 % (minst 35 kr/uttag)

  Valutaväxlingsavgift:

  2 % av valutakursen

  Övertrasseringsavgift:

  95 kr

  Påminnelseavgift:

  60 kr

  Aviavgift pappersfaktura:

  35 kr

  E-faktura:

  0 kr

  Ränta:

  15,00 %

  Effektiv ränta:

  16,95 % (20 000 kr, 12 månader, pappersfaktura)

  Läs mer
 11. 11. Supreme Card Classic
  8.8/10
  Supreme Card Classic
  Maxkredit
  30 000 kr
  Årsavgift
  0 kr
  Ränta
  14.36 %*
  Räntefri kredit
  60 dagar
  • Lätt att få
  • Enkelt kreditkort
  • Bra delbetalning
  • Lätt att få
  • Enkelt kreditkort
  • Bra delbetalning
  Läs mer

  Krav för ansökan

  • Du är minst 18 år.
  • Du är folkbokförd i Sverige.
  • Du har inga betalningsanmärkningar.
  • Du har en fast inkomst.
  • En kreditupplysning via UC tas när du skickar in en ansökan.

  Om kortet

  Av Resursbanks kreditkort finns det ett kort som kommer utan årsavgift, det är Supreme Card Classic. Andra styrkor med det här kortet är att det kan vara lätt att få, inte minst eftersom maxkrediten är låg. Den långa räntefria perioden gör återbetalningsplanen enklare att lägga upp. Om du väljer att delbetala går det att få 6 månader räntefritt. Då tillkommer istället en uppläggningsavgift och en månatlig administrationsavgift på 39 kr. Det går också att betala i 10 eller 20 delar med ränta och administrationsavgift.

  Supreme Card Classic är ett enklare kreditkort som passar bra som buffertkort, eller för att ha som en lättillgänglig kredit. Kortet saknar reseförsäkring och bonusupplägg. Däremot får du sparränta på insatta pengar, räntan ligger på 0,90 %.

  När du handlar över 500 kr finns möjligheten att få kvitto via sms. Mindre köp, under 200 kr, går att blippa. Större köp, över 1 000 kr, går att lyfta ut och delbetala separat. På så vis kan du skilja småköpen från till exempel inköp av vitvaror. Fakturan kan på så vis bli billigare.

  *Räntan på 14,36 % gäller för återbetalningsupplägget 1/10.


  Kortfakta och räntor

  Avgifter/räntesatser

  Årsavgift:

  0 kr

  Extrakort:

  50 kr

  Kontantuttagsavgift:

  2,97 % (minst 35 kr/uttag)

  Valutaväxlingsavgift:

  1,97 % av valutakursen

  Tjänsten Räkningsbetalning:

  1 % av det betalda beloppet

  Bankkontoöverföring:

  3,95 % av beloppet (som lägst 35 kr)

  Påminnelseavgift:

  60 kr

  Administrationsavgift:

  39 kr

  Aviavgift pappersfaktura:

  29 kr

  Räntefritt 6 månader:

  Effektiv ränta 4,15 % (15 000 kr)

  Ränta 1/10-upplägg:

  14,36 %

  Effektiv ränta 1/10:

  18,79 % (15 000 kr, inkl. admin. avgift)

  Ränta 1/20-upplägg:

  19,32 %

  Effektiv ränta 1/20:

  24,82 % (15 000 kr, inkl. admin. avgift)

  Läs mer
 12. 12. Coop Mastercard
  8.7/10
  Coop Mastercard
  Maxkredit
  100 000 kr
  Årsavgift
  0 kr (295 kr)
  Ränta
  15.95 %
  Räntefri kredit
  55 dagar
  • Lätt att samla poäng
  • Köpförsäkring ingår
  • Fler fördelar vid köp på Coop
  • Lätt att samla poäng
  • Köpförsäkring ingår
  • Fler fördelar vid köp på Coop
  Läs mer

  Krav för ansökan

  • Du är minst 18 år
  • Du är inte arbetslös
  • Du har inga betalningsanmärkningar
  • Giltigt medlemskort hos Coop

  Om kortet

  Coop Mastercard ger dig ett bonussystem en reseförsäkring och en köpförsäkring. Bonuspoängen får du genom att använda kortet till olika slags inköp, du får 0,5 poäng per spenderad krona. Om du handlar på Coop får du dock fler poäng, ända upp till 5 poäng per krona. 

  Poängen används i poängshoppen för att få till exempel rabatter eller för att delbetala evenemang. 

  Det finns två omfattande försäkringar som ingår i Coop-kortet. En kompletterande reseförsäkring och en köpförsäkring.

  Den kompletterande reseförsäkringen som ingår täcker inte bara dig själv, utan även upp till 3 medresenärer, i samma sällskap. Självriskreduceringen för din hyrbil ersätter även skada på bilen. 

  Köpförsäkringen innehåller fyra delar:

  • Allriskskydd i 60 dagar.
  • Prisgaranti i 90 dagar.
  • Förlängd garantitid för hemelektronik på 1 år .
  • Bärgningsskydd med självriskersättning.

  Coop Mastercard har ett bra bonussystem. Det ger mycket tillbaka till dig som handlar på Coop. Rabatterna går till exempel att hämta ut i form av rabatt på livsmedel, vilket är användbart. Köpskyddet är också heltäckande med flera användbara delar. 


  Kortfakta och räntor

  Avgifter/räntesatser

  Årsavgift:

  295 kr (0 kr första året)

  Extrakort:

  95 kr

  Kontantuttagsavgift:

  1,5 % (minst 35 kr/uttag)

  Valutaväxlingsavgift:

  1,75 % av valutakursen

  Förseningsavgift:

  100 kr

  Påminnelseavgift:

  60 kr

  Aviavgift pappersfaktura:

  29 kr

  E-faktura:

  0 kr

  Ränta:

  15,95 %

  Effektiv ränta:

  16,78 % (20 000 kr, 12 månader, e-faktura)

  Läs mer
 13. 13. Preem Mastercard
  8.7/10
  Preem Mastercard
  Maxkredit
  60 000 kr
  Årsavgift
  0 kr
  Ränta
  17.25 %
  Räntefri kredit
  39 dagar
  • Upp till 25 öre/liter bränslerabatt
  • Pengar tillbaka via checkar
  • Hög sparränta
  • Upp till 25 öre/liter bränslerabatt
  • Pengar tillbaka via checkar
  • Hög sparränta
  Läs mer

  Krav för ansökan

  • Du är minst 18 år
  • Du är inte student eller arbetslös       
  • Du har inga betalningsanmärkningar

  Om kortet

  Precis som Shells bensinkort har Preem sitt eget kort för samma ändamål. Drivmedelsrabatten du får är 25 öre/liter på bemannade stationer och 10 öre på obemannade. Rabatten dras från kreditfakturan. Den bonus som erbjuds är en form av Cashback. Du får 0,5 % i rabatt på inköp i Sverige och utlandet. Beroende på vilket kredittak du har, kommer Cashback-beloppet att bli olika. Exempel: En kreditgräns på 30 000 kr ger ett tak på 150 kr/månad. Bonusen betalas ut fyra gånger/år i from av en bonuscheck. Den kan lösas in på Preemstationer.

  Det går att delbetala sin faktura med Preem-kortet. Det som tillkommer är en månadsränta om 1,45 % (effektiv årsränta på 21,83 %). Minst 5 % av totalskulden måste betalas. För större köp, från 2 000 kr, kan du välja alternativet att dela upp återbetalningen på 4 eller 10 månader. Någon ränta tillkommer då inte, men däremot uppläggningsavgift, 195 kr, och aviseringsavgift 25 kr/månad. Alla dina fakturor, saldo och annan information går att få i mobilen via ”mina sidor”.

  En kompletterande reseförsäkring ingår om du betalar din resa med kortet, minst 75 % av priset. Preem inkluderar även ett tanka-fel-skydd som ger upp till 3 000 kr/händelse, utan självrisk. Ett Betalskydd erbjuds som tilläggsförsäkring vid sjukdom och arbetslöshet. Den kostar 0,75 % av totalskulden/månad och täcker en del av skulden.

  Liksom vissa andra bensinkort erbjuder även Preems kort en årlig sparränta. Denna ligger på 1,60 % och gäller för innestående belopp på kortet upp till 15 000 kr.

  Tankar du på Preemmackarna är det en bra idé att ansöka om ett Preemkort. Rabatterna, och den återbäring man får, liknar till exempel Shells lojalitetsprogram. För att vara ett bensinkort är det en fördel att det finns alternativ för återbetalning av större köp. Det gör kortet mer lämpligt för bland annat varuinköp.


  Kortfakta och räntor

  Avgifter/räntesatser

  Årsavgift:

  0 kr

  Kontantuttagsavgift:

  2 % (minst 35 kr/uttag)

  Valutaväxlingsavgift:

  2,50 % av valutakursen

  Förseningsavgift:

  95 kr

  Påminnelseavgift:

  60 kr

  Aviavgift pappersfaktura:

  25 kr

  E-faktura:

  0 kr

  Ränta:

  17,25 %

  Effektiv ränta:

  21,68 % (10 000 kr, 12 månader, pappersfaktura)

  Läs mer
 14. 14. Shell Mastercard
  8.7/10
  Shell Mastercard
  Maxkredit
  100 000 kr
  Årsavgift
  0 kr
  Ränta
  18.50 %
  Räntefri kredit
  30 dagar
  • 15 öre/liter bränslerabatt
  • Bonuspoäng på inköp
  • Hög sparränta på 2 %
  • 15 öre/liter bränslerabatt
  • Bonuspoäng på inköp
  • Hög sparränta på 2 %
  Läs mer

  Krav för ansökan

  • Du är minst 18 år
  • Du har en anställning
  • Du är inte vikarie eller student
  • Du har inga betalningsanmärkningar

  Om kortet

  Bensin- och drivmedelskortet Shell Mastercard ger dig en bränslerabatt på 15 öre/liter, på alla bemannade Shell-stationer i Sverige. Detta motsvarar drygt 1 %, för ett bensinpris, 95-oktan, på 14 kr/liter. Rabatten återbetalas på fakturan. Utöver drivmedelsrabatten får du även 0,5 % bonus på alla inköp, som inte är drivmedel eller räkningar. Denna Cashback sätts in på fakturan.

  För att hålla koll på saldo, transaktioner och rabatter finns appen Skipp tillgänglig. Där kan du även se utvecklingen för ditt sparande på kortet. Vid insättning av upp till 15 000 kr ges nämligen en, i dagsläget hög, ränta om 2 %. Detta blir 300 kr i årsavkastning.

  Den försäkring som ingår är en kompletterande reseförsäkring, såsom på de flesta kreditkort. Den gäller om du betalar resan från 75 % av priset med kortet. Värt att nämna är att det också ingår ett tanka-fel-skydd. Maxersättningen är 3 000 kr/tillfälle. Även ett självriskskydd vid vägassistans eller bärgning ingår och ersättning vid förlust av bilnyckel.

  Bra upplägg för återbetalning av kreditskulden saknas egentligen. Den räntefria tiden är kort och räntan ligger på liknande nivå som hos många andra kort. 

  Crediwizz ser Shell Mastercard som ett rent drivmedelskort. Det är speciellt användbart för den som kör långa sträckor, då lönar sig kortet mest. Eftersom den räntefria tiden är kort, passar Shells kort mindre bra som shopping-kort, trots att Cashbacken är vettig.


  Kortfakta och räntor

  Avgifter/räntesatser

  Årsavgift:

  0 kr

  Kontantuttagsavgift:

  3 % (minst 35 kr/uttag)

  Valutaväxlingsavgift:

  2 % av valutakursen

  Förseningsavgift:

  95 kr

  Påminnelseavgift:

  60 kr

  Aviavgift pappersfaktura:

  35 kr

  E-faktura:

  0 kr

  Ränta:

  18,50 %

  Effektiv ränta:

  24,31 % (10 000 kr, 12 månader, pappersfaktura)

  Läs mer
 15. 15. Marginalen Gold
  8.5/10
  Marginalen Gold
  Maxkredit
  100 000 kr
  Årsavgift
  195 kr
  Ränta
  16.90 %
  Räntefri kredit
  50 dagar
  • Delbetala köp över 5000 kr
  • Få pengar tillbaka på köp
  • Allriskförsäkring ingår
  • Delbetala köp över 5000 kr
  • Få pengar tillbaka på köp
  • Allriskförsäkring ingår
  Läs mer

  Krav för ansökan

  • Du är minst 20 år
  • Du är inte vikarie eller student
  • Du har en stadigvarande årsinkomst på minst 120 000 kr
  • Du har inga betalningsanmärkningar

  Om kortet

  Marginalen Gold är ett kreditkort från nischbanken Marginalen Bank. Kortet är ett av två kreditkort som banken erbjuder. Med stort kreditutrymme, lång räntefri period och tillgång till förmånsprogrammet ”Handla Smart”, är kortet väl lämpat för e-handel och shopping. ”Handla Smart” ger upp till 25 % rabatt i över 300 e-handelsbutiker. Rabatten ges i form av avdrag på kreditkortsfakturan, alltså pengar tillbaka. Större inköp, över 5 000 kr, kan delbetalas från 6 månader upp till 36 månader, utan ränta men med en fast avgift. Varje år har du också 2 betalningsfria månader.

  De försäkringar som ingår, om du använder kortet för betalning om minst 75 % av priset för resa eller vara, är en kompletterande reseförsäkring och hemförsäkring, allriskförsäkring och leveransförsäkring vid internetköp. Där till finns också en förlängd garantitid för hemelektronik och en prisgaranti, vilken ger dig möjlighet att hitta bäst pris för din vara. Som tilläggsförsäkring kan du välja ett Betalskydd, som täcker en del av kreditkortsskulden vid sjukdom eller arbetslöshet.

  Marginalen Gold är ett bra kreditkort överlag. Det har flera försäkringar, bra kreditmöjligheter och relativt bra avbetalningsalternativ. Det passar speciellt till e-handel, med fokus på större köp. Möjligheter att ansluta kortet till Google Pay och Samsung Pay, finns också.


  Kortfakta och räntor

  Avgifter/räntesatser

  Årsavgift:

  0 kr första året (195 kr/år)

  Extrakort:

  50 kr/år

  Kontantuttagsavgift:

  3 % (minst 35 kr/uttag)

  Valutaväxlingsavgift:

  1,65 % av valutakursen

  Förseningsavgift:

  95 kr

  Påminnelseavgift:

  60 kr

  Aviavgift pappersfaktura:

  25 kr

  E-faktura:

  0 kr

  Ränta:

  16,90 %

  Effektiv ränta:

  17,73 % (20 000 kr, 12 månader)

  Läs mer
 16. 16. Collector Bank Easycard
  8.3/10
  Collector Bank Easycard
  Maxkredit
  30 000 kr
  Årsavgift
  290 kr
  Ränta
  19.95 %
  Räntefri kredit
  56 dagar
  • Lätt att få
  • Lång kreditfri period
  • Resebonus och rabatter
  • Lätt att få
  • Lång kreditfri period
  • Resebonus och rabatter
  Läs mer

  Krav för ansökan 

  • Du är minst 20 år.
  • Du är folkbokförd i Sverige.
  • Du har inga betalningsanmärkningar.
  • Du en lägsta inkomst på 120 000kr/år.
  • En kreditupplysning via UC tas när du skickar in en ansökan.

  Om kortet

  Easycard perfekt att ha som ett buffertkort och det är lätt att få beviljat. Det fungerar bra, om vi ska se till kundrecensionerna, och är smidigt att använda. Priset du betalar för detta är i form av lite högre avgifter och färre förmåner.

  För Collectors del handlar det med all sannolikhet om att ge människor tillgång till ett kreditkort där kraven är annorlunda än hos flera andra kreditkortsutgivare. Kreditgränsen på 30 000 kr, den något högre räntan på 19,95 % och avgifterna är Collectors sätt att hantera den eventuellt högre risk man tar genom att låta kortet vara lätt att få. Det du får, är som sagt, ett smidigt kort.

  Du som vill ha ett enkelt, säkert och flexibelt kreditkort, men kan ha svårt att få andra kreditkort, har förmodligen en chans med Collectors Easycard. Kortet kräver inte någon hög årsinkomst och du får en lång räntefri kredittid, 56 dagar. På så sätt kan du hantera din kreditskuld på ett smidigt sätt, även om du skulle ha en oregelbunden eller något lägre inkomst.

  Båda kreditkorten från Collector är användbara. Easycard är lätt att få, då årsinkomstgränsen är låg, och det är en enklare variant av ett”allt-i-allo-kort”. För den som inte använder kreditkort i vardagen så ofta, kan detta kortet vara bra att ha. Du får tillgång till en buffert, till ett rimligt pris.

  Vi rekommenderar Easycard för dig som främst är ute efter ett allsidigt buffertkort.


  Kortfakta och räntor

  Avgifter/räntesatser

  Årsavgift:

  290 kr

  Extrakort:

  0 kr

  Ersättningskort:

  150 kr

  Kontantuttagsavgift:

  4 % (minst 50 kr/uttag)

  Valutaväxlingsavgift:

  2 % av valutakursen

  Förseningsavgift:

  125 kr

  Påminnelseavgift:

  60 kr

  Aviavgift:

  0 kr

  E-faktura:

  0 kr

  Ränta:

  19,95 %

  Effektiv ränta:

  22,52 % (15 000 kr, 12 månader)

  Läs mer
 17. 17. ICA Banken Bankkort Plus
  8.3/10
  ICA Banken Bankkort Plus
  Maxkredit
  100 000 kr
  Årsavgift
  324 kr
  Ränta
  11,20 %
  Räntefri kredit
  60 dagar
  • Låg ränta
  • Bonuspoäng hos ICA
  • Extrapoäng som ICA-bankkund
  • Låg ränta
  • Bonuspoäng hos ICA
  • Extrapoäng som ICA-bankkund
  Läs mer

  Krav för ansökan

  • Du är minst 18 år
  • Du har inkomst från tjänst
  • Du har en månadsinkomst på minst 16 667 kr
  • Du har inga betalningsanmärkningar

  Om kortet

  ICA:s Plus-kort är ett kombinerat kort med ett direktkonto och ett fakturakonto. Direktkontot används när du handlar på ICA eller Apotek Hjärtat. Fakturakontot (krediten) används när du gör köp utanför dessa kedjor.

  ICA Banken har ett nära samarbete med samtliga ICA-handlare och dess butiker, vilket gör kortet till ett bra matkort. Samtliga inköp i dessa butiker, och Apotek Hjärtat, är bonusgrundande. Det som även ingår i kortet är en reseförsäkring, förlängd garantitid och en allriskförsäkring.

  Bonus och rabatter

  Den bonus du får är 1 % på inköp i ICA-butiker. Poängen används sedan i ICA:s egna butiker för att få rabatter och erbjudanden. Det går även att få dubbel bonus om du har flera tjänster hos ICA-banken, såsom försäkringar och lån. 

  Försäkringar

  Det ingår en kompletterande reseförsäkring, en förlängd garanti och en trygghetsförsäkring i kortet.

  • Reseförsäkring: Denna inkluderar till exempel avbeställningsskydd, ersättning för försenat bagage och ett självriskskydd för hemförsäkringens reseskydd. Kravet är att du betalar minst 75 % av resan med kortet.
  • Trygghetsförsäkringen: Om din hemelektronik eller dina hushållsmaskiner skadas eller stjäls inom 5 år från inköpsdatumet, lämnas ersättning. Inköpspriset på produkten ska vara minst 1 000 kr och vara betalt till 100 % med kortet. 

  Förlängd garanti: Du får ytterligare 1 år i garanti, upp till 3 år totalt, när du köper fabriksny hemelektronik eller hushållsmaskiner med kortet.

  Avbetalningsalternativ

  Det finns inga övriga avbetalningsupplägg än den ordinarie avbetalningen av krediten.

  Omdöme om ICA Banken Bankkort Plus

  ICA Plus-kort passar bäst för dig som är regelbunden kund hos ICA och även hos Apotek Hjärtat. Genom att handla på dessa ställen kan du lätt utnyttja din bonus fullt ut och dessutom samla fler poäng. De försäkringar som ingår är användbara, men det finns kort som har en större omfattning, såsom Collector Easyliving. Vi rekommenderar ICA:s kreditkort till dig som vill ha ett allsidigt kort och är stående ICA-kund. Bonuspoängen utnyttjas genom att du får rabatter, vilket endast är en fördel för dig som ICA-kund.


  Kortfakta och räntor

  Avgifter/räntesatser

  Årsavgift:

  324 kr (27 kr/månad)

  Ersättningskort:

  100 kr

  Kontantuttagsavgift:

  0 kr

  Valutaväxlingsavgift:

  1,25 % av valutakursen

  Förseningsavgift:

  100 kr

  Påminnelseavgift:

  60 kr

  Aviavgift pappersfaktura:

  30 kr

  E-faktura:

  0 kr

  Ränta:

  11,20 %

  Effektiv ränta:

  11.79 % (10 000 kr, 12 månader)

  Läs mer
 18. 18. Supreme Card Woman
  8.0/10
  Supreme Card Woman
  Maxkredit
  150 000 kr
  Årsavgift
  295 kr
  Ränta
  12.36 %*
  Räntefri kredit
  60 dagar
  • Bidrar till Cancerfonden
  • Smidig delbetalning
  • Bonus på allt
  • Bidrar till Cancerfonden
  • Smidig delbetalning
  • Bonus på allt
  Läs mer

  Krav för ansökan

  • Du är minst 18 år.
  • Du är folkbokförd i Sverige.
  • Du har inga betalningsanmärkningar.
  • Du har en fast inkomst.
  • En kreditupplysning via UC tas när du skickar in en ansökan.

  Om kortet

  Resursbank har utöver Classic och Gold ytterligare ett kreditkort, Supreme Card Woman. Det som utmärker kortet är att varje gång du handlar med det, skänker Resursbank 1 krona till Cancerfonden. Utöver det ger kortet bonus på alla köp, uttag och betalningar av räkningar. Du får 0,5 bonuspoäng/spenderad krona. Poängen kan du använda i Poängshoppen, för att till exempel köpa olika märkesprodukter, upplevelser, eller helt enkelt skänka till Rosa-bandetkampanjen som Cancerfonden driver. På samma sätt som för övriga Supreme-kort, får du ett sms-kvitto vid varje köp över 500 kr. Reseförsäkringen som ingår kan du ta del av om du betalar minst 75 % av resan med kortet. En Betalförsäkring går också att teckna som tillval.

  Om du väljer att delbetala din faktura finns det olika varianter. Du kan betala i 6 månader utan ränta, men då tillkommer en månatlig administrationsavgift, på 39 kr, och en uppläggningsavgift, på 97 kr. Alternativen 1/10 och 1/20 finns också, där du lägger upp betalningen på ett antal betalningstillfällen. Du betalar även här en administrationsavgift och dessutom ränta.

  Supreme Card Woman passar dig som vill bidra extra till välgörenhet, utan att egentligen behöva göra något aktivt val själv. Det enda du behöver göra är att använda kortet. Kortet har dessutom en lång kreditfri tid och bra delbetalningsupplägg. 

  *Räntan på 12,36 % gäller för återbetalningsupplägget 1/10.


  Kortfakta och räntor

  Avgifter/räntesatser

  Årsavgift:

  295 kr

  Extrakort:

  50 kr

  Kontantuttagsavgift:

  2,97 % (minst 35 kr/uttag)

  Valutaväxlingsavgift:

  1,97 % av valutakursen

  Tjänsten Räkningsbetalning:

  1 % av det betalda beloppet

  Bankkontoöverföring:

  3,95 % av beloppet (som lägst 35 kr)

  Påminnelseavgift:

  60 kr

  Administrationsavgift:

  39 kr

  Aviavgift pappersfaktura:

  29 kr

  Räntefritt 6 månader:

  Effektiv ränta 3,65 % (15 000 kr)

  Ränta 1/10-upplägg:

  12,36 %

  Effektiv ränta 1/10:

  18,93 % (15 000 kr, inkl. admin. avgift)

  Ränta 1/20-upplägg:

  17,32 %

  Effektiv ränta 1/20:

  25,15 % (15 000 kr, inkl. admin. avgift)

  Läs mer
Se alla produkter

Vad krävs för att få skaffa ett kreditkort?

Allt som oftast behöver du inte kontakta din bank om du vill ha ett kreditkort. Du kan ansöka om vilket kreditkort som helst på marknaden. Se bara till att det passar dina behov. Precis som när det kommer till försäkringar finns det en del krav som du behöver uppfylla för att din kreditkortsansökan till syvende och sist ska bli beviljad. De allra bästa bonuskorten brukar vara reserverade för kunder som har en god kreditvärdighet.

Det kan dock även innebära att man får betala en hög årsavgift. Kraven varierar naturligtvis mellan olika kortutgivare. Därför är det bäst att göra jämförelser och ”benchmarka” olika företag. Några av de vanligaste kraven när du ansöker om ett kreditkort kan vara som följer:

 • Du ska vara myndig: De allra flesta kreditkortserbjudanden riktar sig till de som är 18 år eller äldre. Det finns dock kreditkort som har 20-årsgräns och en del har till och med 23-årsgräns.

 • Du ska vara mantalsskriven i Sverige: För att få ett kreditkort krävs det allt som oftast att du har valt att vara skriven i Sverige, givet att det är här som du vill ha ett kreditkort.

 • Du ska ha en fast inkomst: Många utgivare av kreditkort kräver att du ska ha en fast inkomst av något slag. Ibland kan det även vara som så att det finns krav på att din inkomst ska ligga på en viss nivå.

 • Du får inte ha några betalningsanmärkningar: Betalningsanmärkningar behöver inte vara ett problem. Men många om inte alla kreditkortsutgivare brukar göra en kreditprövning innan de beviljar en ansökan. Något som innebär att det kan vara väldigt svårt att få ett kreditkort med en betalningsanmärkning.
decision 2

Vilka för- och nackdelar finns med kreditkort?

Fördelarna med att ha ett kreditkort är många. Men det finns även vissa nackdelar, eller snarare sådana saker som du ska vara uppmärksam på.

Fördelar med kreditkort

Fördelarna med kreditkort är många. Hanterar du dina kort rätt, blir de lönsamma och du slipper att betala dyra fakturor med ränta.

 • Kreditmöjligheter: Genom att ha tillgång till en kredit kan utgifterna skjutas fram eller delas upp på flera återbetalningstillfällen. Se bara till att ditt kreditutrymme inte är onödigt stort. Om du får maxkreditutrymmet beviljat på ditt kort, till exempel 100 000 kr, kan det få dig att utnyttja kortet mer än vad du sedan kan hantera. De flesta kreditkortsaktörer erbjuder möjligheter att öka på kreditutrymmet, så länge det inte överskrider den gräns som är beviljad.
 • Smidig återbetalning: Delbetalningen för olika kreditkort varierar och vissa erbjuder möjligheten att delbetala räntefritt ett visst antal månader. Då tillkommer en månadsavgift istället. Större inköp brukar också kunna delbetalas separat och ”lyftas ur” den vanliga kreditfakturan. Avbetalningen av dessa inköp, vanligtvis varuinköp, är många gånger förmånligare än en vanlig delbetalning.
 • Försäkringar: Det ingår ofta flera olika försäkringar i kreditkort. Den kompletterande reseförsäkringen är till exempel ett komplement till hemförsäkringen. Du får genom kreditkortens reseförsäkringar bland annat avbeställningsskydd och ersättning för förseningar av anslutningsflyg. Några andra exempel på användbara försäkringar är allriskförsäkring, leveransförsäkring och köpskydd. Sådant som prisgarantier vid e-handel, bärgningsservice och nyckelservice ingår också ibland, på samma sätt som tilläggsförsäkringar som betalskydd finns att välja.
 • Bonus, Cashback och Rabatter: Många kreditkort har en bonus eller någon form av rabatt kopplad till sig. Bonusprogrammen ger dig poäng på de köp som du gör med kortet. Poängen kan sedan vanligtvis omsättas i varor, tjänster, resor eller upplevelser. Olika kortutgivare har olika upplägg. Vissa har en poängshopp där du kan använda dina poäng, medan andra ger rabatter eller pengar tillbaka på köp. Vissa kreditkort har även en så kallad cashback, som innebär att du kan få kontanter tillbaka som en procentsats på köp. Storleken på återbäringen brukar variera med vilka avtal eller samarbeten kortutgivaren har med till exempel olika butiker, eller aktörer.

Nackdelar med kreditkort

De nackdelar som finns med att ha kreditkort handlar främst om du du hanterar dem.

 • Kreditkostnader: Att använda sig av en kredit, eller ett lån, är alltid förenat med en viss risk. Denna handlar dock om hur du hanterar skulden. Förutsatt att du betalar av den i tid och inte samlar på dig flera skulder med olika kreditkort, så kommer den inte att vara något problem. Varken kortföretaget, eller banken, vill att du kommer efter med dina avbetalningar.
 • Delbetalningar: De avbetalningsupplägg som erbjuds kan ibland vara dyra. Räkna alltid på vad din amortering plus ränta kommer att landa på för varje månad. På så vis får du koll på din privatekonomi och blir inte överraskad av dyra fakturor.
 • Flera dyra kreditkort: Använd inte kreditkortet på fel sätt. Det vill säga skaffa dig inte fler kort än du behöver och överutnyttja dem inte. Om du har flera kreditkort med avgifter, kan det lätt bli dyrt och fördelarna med att ha dem kan försvinna. Om du ska ha mer än ett kreditkort, bör du väja dem som inte har någon årsavgift. 

Väg fördelarna mot nackdelarna

Det du egentligen vill ha med ditt kreditkort är alla fördelarna, utan att behöva ta del av nackdelarna. Du vill alltså ha sådant som bonus, rabatter och försäkringar. Däremot vill du inte behöva betala höga räntor och avgifter. Årsavgiften är till exempel viktig att hålla låg, eftersom den återkommer. Ju mer du betalar i avgifter och räntor, desto mindre lönar sig kortet. Andra avgifter kan vara värda att veta om, men om du inte betalar dem så ofta, spelar de kanske inte lika stor roll för helheten.

risk 4

Vilka risker finns med kreditkort?

Överlag har det med tiden blivit säkrare att handla med kort. Vi har till exempel frångått den mer riskfyllda användningen med magnetremsan på kortet, till att använda chippet. Därmed blir det svårare för bedragare att skimma korten. På senare år har även blipp-funktionen börjat bli mer använd hos många kortanvändare. Även digitala plånböcker, till vilka du kan koppla flera kreditkort, betraktas som mycket säkra. Inte minst eftersom enskilda transaktioner är krypterade. Exempelvis Apple Pay har olika säkerhetsfunktioner inbyggda i mjukvaran och hårdvaran på den enhet du använder.

Flera kontaktlösa betalningsalternativ har också som standard att du måste godkänna betalningar med ansikts-ID eller berörings-ID, om du inte väljer att ha en lösenkod.

När ska jag inte använda kreditkort?

Det finns några tillfällen när du inte ska använda dig av kreditkort. Det kan handla om följande situationer:

 • Dryga ut lönen: Var försiktig med att försöka dryga ut lönen genom att handla med kredit. Risken finns då att det kommer månader då det blir svårt att betala av skulden. Det kan ställa till problem för dig på sikt.
 • Spel & Spekulation: Att spekulera med pengarna, till exempel köpa aktier på kredit, eller att använda kreditkortet till casino-spel är inte heller att rekommendera. Ett eventuellt beroende, som casino-spel kan orsaka, är inte en bra kombination med lånade pengar.
 • Skatt: Om du har restskatt bör du heller inte betala den med kreditkortet. Skatter, av olika slag, bör betalas med dina egna pengar, dit ska inte lånet gå. Till exempel restskatten kan på sätt och vis bli större än du tänker dig, om du betalar den med kreditkortet. Om du hamnar efter med din betalning tillkommer räntan på kreditskulden, som du har använt till skattebetalningen.
 • Snabba köp: För många kan det vara lockande att använda kreditkortet vid snabba inköp, eller snabb-shopping. Tänk dig för innan du gör detta och handla inte oansvarigt.
question 13

Vilka kostnader finns med kreditkort?

Inga kreditkort är helt gratis att använda. Det tillkommer ofta någon form av kostnad, oavsett om det är ränta eller uttagsavgifter.

 • Ränta: Räntan kan skilja sig mycket mellan olika kreditkort. Om du tänker betala tillbaka hela beloppet inom den så kallade räntefria perioden, spelar det mindre roll hur hög räntan är. 
 • Årsavgifter: Flera kort saknar idag årsavgift, vilket är en fördel. Andra har en avgift runt ett par, tre hundra om året.
 • Administrativa avgifter: Exempel på administrativa avgifter kan vara aviavgift eller fakturaavgift. Även månadsavgifter för vissa kreditlån kan tillkomma. Det lättaste sättet att undvika dessa avgifter på är att använda e-faktura eller autogiro.  
 • Valutaavgifter samt uttagsavgifter: Valutaväxlingspåslag tillkommer om du väljer att handla i en annan valuta, eller ta ut pengar i en annan valuta. Flera kreditkort gör även påslag om du väljer att ta ut pengar i bankomaten.

Frågor och svar om kreditkort

Bör jag använda kreditkortet som sparkonto?

I det här fallet beror det på huruvida kortet har utfärdats av en bank eller ett kreditinstitut. Kort som har utfärdats i samarbete med en bank, täcks i de flesta fall av den statliga insättningsgarantin. I och med detta man kan du känna dig trygg med att sätta in pengarna på kontot. Dina pengar fungerar då även som en buffert. Vill du vara slippa att få en faktura i slutet av månaden? Då går det helt enkelt att sätta in det belopp som du tror att du kommer att använda dig av. Kort som utfärdas av kreditinstitut täcks inte alltid av insättningsgarantin. Om företaget skulle hamna på obestånd, är det alltså inte säkert att du får tillbaka några pengar från staten.

Vad innebär faktureringsavgift?

Faktureringsavgiften är det belopp som kreditgivaren lägger på fakturan för att täcka sina egna administrativa kostnader. Den här sortens avgifter är vanligast när det kommer till pappersfakturor. I många fall kan man slippa faktureringsavgift genom att registrera sig för e-faktura eller faktura via e-post.

Vilka kort har Apple Pay?

Till Apple Pay, eller motsvarande tjänst, går det idag att ansluta flera kort. Apple Pay lanserades 2014 och det är fler och fler som ansluter sig till denna, och liknade betaltjänster.

VISA eller Mastercard?

VISA och MasterCard är de vanligaste kortutfärdarna. De fungerar på i stort sett alla platser runt om i världen, med vissa variationer. För gemene man gör valet av kort inte någon stor skillnad. De erbjuder liknande funktioner.

Lönar sig kreditkort?

Ja, är det korta svaret på den frågan. 

Om du använder ditt kreditkort på rätt sätt och inte halkar efter med återbetalningarna, lönar det sig. I princip kan du resonera som så att ju högre ränta du betalar och ju oftare du betalar den, desto mindre får du ut av ditt kreditkort. Kostnaderna ska alltid ställas mot förmånerna. Detta inkluderar även avgifterna för kortet. Ett kreditkort utan årsavgift, använt med förnuft, kan ge mycket mer tillbaka än ett vanligt bankkort, använt på samma sätt.

Vad händer om jag är oaktsam?

Både kreditkort och betalkort omfattas av den så kallade betaltjänstlagen. Den ger dig som konsument rätt att få tillbaka pengar om du varit oaktsam. Alltså om pengar har dragits från ditt kort av någon obehörig. På detta tillkommer en självrisk som du får stå för.

Hur bedöms min kreditvärdighet?

När du ansöker om ett kreditkort tas en kreditupplysning på dig av något kreditupplysningsföretag, till exempel UC. Anledningen till att detta görs, är att kreditkortsföretaget vill veta om du kan betala tillbaka dina kreditskulder. Uppgifter hämtas från olika håll, till exempel från Skatteverket och andra myndigheter. Det man tar hänsyn till är livssituation, kredithistorik, fasta utgifter och inkomst. Beroende på bedömningen är det ett riktmärke för hur hög kredit du kan få.

Varför blir jag nekad ett kreditkort?

Om du har svårt att få din kreditkortsansökan godkänd, kan det bero på olika faktorer. Först och främst måste de grundläggande kraven uppfyllas, såsom ålder och inkomst. Om du har många lån eller skulder hos Kronofogden, kan detta också göra det svårt att få ett kreditkort. Låga inkomster däremot behöver inte vara ett hinder, men det kan sätta ett tak för din maxkredit. 

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort är en typ av kontokort. Med ett kreditkort dras inte pengarna direkt. Istället betalar man på kredit, vilket innebär att du lånar pengarna från banken eller kreditgivaren. Därefter får du en faktura som du måste betala tillbaka. Om du väljer att betala hela din faktura på en och samma gång slipper du att betala någon ränta till kortföretaget. Väljer du däremot att delbetala din faktura tillkommer ränta som du också måste betala. Bland de vanligaste kreditkorten i Sverige hittar vi Visa, Mastercard och American Express, men det finns många fler.

Vad är ett betalkort?

Ett betalkort ges för det mesta ut av en bank och påminner väldigt mycket om ett kreditkort. Precis som med ett kreditkort får du alla dina köp på en faktura och den måste betalas innan förfallodatumet. Det går således inte att skjuta upp betalning till nästa månad, något som man kan göra med ett kreditkort. Ett betalkort kan vara praktiskt för företag som vill ha en mycket hög eller ingen kreditgräns. De kan då betala kortfakturan, istället för att ha stora summor pengar överförda till kortet.

Vad är ett bankkort?

Det första kontokortet många av oss skaffar i livet är ett bankkort, eller ett så kallat debetkort. När du använder ett bankkort för att betala för något dras pengarna direkt från det konto som är kopplat till kortet. Det innebär bland annat att du inte kan handla för mer än de pengarna som för tillfället finns på ditt bankkonto. I regel har man inte särdeles många förmåner och fördelar med ett vanligt bankkort, till exempel ingår det sällan reseförsäkring eller annat skydd.

Kan jag betala räkningar med kreditkort?

Genom att betala räkningar med ditt kreditkort får du en stor fördel. Du skjuter upp betalningen av räkningen. När du betalar din räkning får räkningsmottagaren pengarna på en gång. Det du däremot betalar är kreditkortsfakturan. Flera kort har upp till 50 eller 60 räntefria dagar. Med andra ord slipper du ligga ute med pengar i onödan.

Vad är konsumentkreditlagen?

Om du handlar med betalkort eller kreditkort har du ett utökat skydd till viss del eftersom du då omfattas av den så kallade konsumentkreditlagen. I enkla drag innebär den att om det skulle råka bli fel med en betalning, har kortutgivaren ett så kallat delat ansvar med försäljaren. Du som kund kan med andra ord invända mot både kreditgivaren och säljaren i ett läge då det behövs.

Senast Uppdaterad: 2021-06-29 11:40:05

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
53 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5

Testvinnare - Bästa Kreditkort

 • re:member flex
 • Bank Norwegian: VISA
 • Collector Bank Easyliving
 • Komplett Bank Mastercard
 • Swedbank Mastercard
 • Marginalen Bank Traveller
 • Supreme Card Gold
 • Ikano Bank Kreditkort
 • OKQ8 VISA Kreditkort