Vilken är den bästa reseförsäkringen?

Skydda dig från tråkiga och oväntade händelser när du är på resande fot.

En reseförsäkring gör dina utlandsvistelser mer trygga eftersom en oförsäkrad resa kan i vissa fall bli lika dyr som att inte ha en bilförsäkring till din bil som krockar. Som tur är ingår det en reseförsäkring i de flesta hemförsäkringar, men de gäller endast under en begränsad period. Om du vill utöka skyddet eller om du vill komplettera det, är det klokt att teckna en separat reseförsäkring.

Av de försäkringar som vi tittat på är ERV Reseförsäkring den bästa reseförsäkringen. Försäkringarna som erbjuds är väl anpassade efter resesituationen, har bra pris och goda kundomdömen.

Översikt - Bästa reseförsäkringarna:

Här är en överblick över årets bästa reseförsäkringar.

 1. Bästa valet: ERV Reseförsäkring
 2. Bästa för ICA-medlemmar: ICA Reseförsäkring
 3. Bästa försäkringskombinationen: Folksam Reseförsäkring
 4. Bästa för IFs medlemmar: IF Reseförsäkring
 5. Bästa för utländska medborgare: Gouda Reseförsäkring

Våra 5 bästa reseförsäkringar (mars 2024)

1. ERV Reseförsäkring- Bästa valet

ERV Reseförsäkring - Bästa valet
Betyg 4,9/5
Betyg 4,9/5
Ansök nu
köp
(ERVs hemsida)

Europeiska ERV är till för dig som vill ha en prisvärd, bra sammansatt och anpassad reseförsäkring. Bolaget har specialiserat sig på reseförsäkringar och erbjuder till exempel försäkringar för extremsport, utlandsstudier och konferenser. Försäkringskoncernen som sådan har rötterna i Tyskland och grunden lades på 1920-talet. Idag finns man i cirka 20 länder.

ERV har ett mycket bra utbud av reseförsäkringar. Oavsett om du är ung och har en begränsad budget, eller om du vill utöva sportaktiviteter som är riskfyllda, har ERV alltid någon försäkring som kan passa dig. Priserna är överlag konkurrenskraftiga, men vissa är givetvis högre som för extremsport där risken är större för försäkringsbolaget. Försäkringarna är också flexibla eftersom det finns flera tillval att göra. En nackdel med ERV är att länder dit UD avråder att åka till inte omfattas av försäkringen. ERV:s styrka är framför allt paketförsäkringarna som täcker de områden som vanliga hemförsäkringar inte omfattar. Kundomdömena är överlag goda med 4,1/5 i betyg av över 1 100 omdömen på Trustpilot. Vi ser avslutningsvis ERV som ett mycket bra alternativ bland reseförsäkringarna.

 

Vi har valt ERVs reseförsäkringar till de "bästa reseförsäkringarna" då det skiljer ut sig från de andra aktörerna genom att specialisera sig mot just försäkringsformer i samband med olika sorters resor. Vi gillar alla de valmöjligheter man kan göra då de är unikt anpassade till just din resesituation. Dessutom är deras externa kundomdömen mycket höga.

Egenskaper

 • Försäkringstyper: 9 st
 • Trustpilot: 3,9
 • Ersättning vid sjukdom: Ja

Fördelar

 • Många olika reseförsäkringar
 • Anpassningsbart försäkringsinnehåll
 • Goda kundomdömen

Nackdelar

 • Handläggningstiden kan vara lite lång under semestertider

Omdöme

Företaget som specialiserat sig på reseförsäkringar i över 100 års tid.
Alla bedömningskriterier
Omfattning:
Betyg 5/5
5,0/5
Ersättningsnivåer:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Pris:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Kundservice:
Betyg 4.8/5
4,8/5
Kundomdömen:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Totalt:
Betyg 4,9/5
4,9/5
Vad ingår?

Som ett försäkringsbolag specialiserat på reseförsäkringar, är erbjudandet brett och innehållsrikt. Det finns en reseförsäkring för alla lägen. Grundutbudet innehåller både reseförsäkringarna Bas, Plus och Ung och olika paketlösningar.

Reseförsäkring Bas, Plus och Ung

Grundförsäkringen, Bas, går att utöka genom att teckna Plus-alternativet. Försäkringarna går att teckna som en förlängning av din hemförsäkring, alternativt som fristående val eller komplettering.

 • Bas: Med denna reseförsäkring får du ett bra grundskydd på din resa till ett lägre pris. Det ingår bland annat bagage- och personförseningsskydd, självriskeliminering hyrbil, ersättning vid missad avresa och ansvars- rätts- och överfallsskydd. Prisexempel: En resa inom Europa i 14 dagar för någon som är 25 år kostar 166 kr.
 • Plus: Utöver skyddet som ingår i Bas får du genom Plus även ersättning för förstörda semesterdagar och en ny resa vid sjukdom eller skada, detta gäller för resor upp till 30 dagar. Ersättning för reseavbrott och invaliditet och dödsfall ingår också. Prisexempel: En resa inom Europa i 14 dagar för någon som är 25 år kostar 373 kr.
 • Ung: Det finns en mycket billig försäkring att teckna för dig som är upp till 35 år gammal och vill ha ett grundskydd. Här ingår sådan som ersättning för bagageförsening, missad avresa, ansvars- rätts- och överfallsskydd samt evakueringshjälp. Prisexempel: En resa inom Europa i 14 dagar för någon som är 25 år kostar 112 kr.
 • Vid längre resor: Om du är borta längre än 45 dagar ingår ersättning för sjukdom och olycksfall. Om resan är kortare än så, kan du teckna denna del som en tilläggsförsäkring. Tänk på att alltid se över din reseförsäkring extra noga om du är borta länge. 
 
Paketförsäkringar

ERV erbjuder flera olika paket som är anpassade efter kundernas önskemål. Ditt behov är det som styr.

 • Backpacker: Om du är yngre än 35 år och planerar att vara borta en period om minst 14 dagar, är backpackerförsäkringen ett bra alternativ. Försäkringen är utformad för dig som vill ströjobba på resan och självklart backpacka. Den är också lämplig om du inte har någon hemförsäkring eller om du vill ha en förlängning av din hemförsäkring. Prisexempel: En resa inom Europa i 14 dagar för någon som är 25 år kostar 275 kr.
 • Weekend: För kortare resor, till exempel över en långhelg, har ERV tagit fram en weekend-försäkring. Denna kan du teckna upp till 5 dagar. Då ingår bland annat ersättning för förlorat pass och förlorade pengar, samt personförsening, omfattande bagageskydd och ersättning för inhandlade varor på resan. Prisexempel: En resa inom Europa i 5 dagar för någon som är 25 år kostar 114 kr.
 • Extremsport: Många reseförsäkringar innehåller flera undantag för riskfyllda aktiviteter. ERV:s reseförsäkring för extremsport är dock utformad för att inkludera just dessa. Försäkringen ger både dig och din utrustning ett skydd, så länge sportaktiviteten är laglig i det land du befinner dig. Prisexempel: En resa inom Europa i 14 dagar för någon som är 25 år kostar 1399 kr.
 • Övriga försäkringar: För dig som vill studera utomlands, ta emot besök från utlandet eller åka på konferens eller gruppresa, finns det också anpassade försäkringar att teckna. 

 

Tilläggsförsäkringar 

Om du vill gardera dig mot en eventuell avbokning av din resa, kan du teckna ERV:s avbeställningsskydd. Skyddet gäller även om syftet med resan blir förstört, till exempel om du skadar dig innan en aktivitetsresa. Till denna försäkring betalar du ingen självrisk. 

Om du har ett semesterboende, eller hyr ett, kan du välja att lägga till semesterboendetillvalet. Tillvalet inkluderar till exempel ersättning om något går sönder i bostaden eller om din semester blir förstörd. Denna tilläggsförsäkring kan sedan utvidgas med ytterligare tillval.

Självrisker

De flesta av reseförsäkringarna gäller utan självrisk, men det finns undantag. Backpacker har 1 000 kr i självrisk vid sjukdom eller olycksfall. Även besöksförsäkringen har 1 000 i självrisk. Rättsskyddet har antingen 10 % eller 20 % i självrisk beroende på försäkring. 

 

2. ICA Reseförsäkring- Bästa för ICA-medlemmar

ICA Reseförsäkring - Bästa för ICA-medlemmar
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Ansök nu
köp
(ICA försäkrings hemsida)

Det finns flera olika reseförsäkringar att välja mellan hos ICA försäkring. De fungerar överlag som komplement till hemförsäkringens reseförsäkring. Försäkringarna ges ut i samarbete med reseförsäkringsbolaget Europeiska ERV. Om du vill ha mer fullständig information om vad som ingår i försäkringarna, kan du titta i tabellerna längre ned på sidan.

Den bästa rekommendationen vi kan ge angående ICA:s reseförsäkringar, är att du betalar dem med ditt ICA Bankkort Plus. På så vis får du ett utökat skydd som ger dig allt du kan behöva. Försäkringarna är överlag smidiga och flexibla och med den tilläggsförsäkring som finns, får du även ett skydd för din sportutrustning, till exempel golfklubborna. Priset för ICA:s reseförsäkringar varierar mycket beroende på vilken du tecknar, och givetvis beroende på hur länge du ska vara borta. Det går att hitta billigare försäkringar, men då kommer de inte att täcka in lika mycket. ICA:s samarbete med ERV gör också att reseförsäkringarna är uppbyggda kring ERV:s specialisering, alltså försäkringar för resor. Sammanfattningsvis är vi positivt inställda till ICA:s reseförsäkringar, främst tack vare omfattningen och det faktum att de går att anpassa så väl efter behov. 

Vi valde ut ICAs reseförsäkring till det "bästa valet för ICA-medlemmar" eftersom du i samband med ditt medlemsskap får flera fördelar med tecknandet, inte minst en ICA-bonus om 100 kronor. Du har även möjlighet att välja från allt till deras weekendförsäkring till en backpackerförsäkring.

Egenskaper

 • Försäkringstyper: 5 st
 • Trustpilot: 3,7
 • Ersättning vid sjukdom: Ja

Fördelar

 • Brett utbud av försäkringar
 • Smidig skadehantering
 • ICA-bonus på priset

Nackdelar

 • Främst lampad för ICA-medlemmar

Omdöme

Smidiga och anpassningsbara försäkringspaket som främst gynnar ICA-medlemmar.
Alla bedömningskriterier
Omfattning:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Ersättningsnivåer:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Pris:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Kundservice:
Betyg 4.8/5
4,8/5
Kundomdömen:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5
Vad ingår?

Beroende på hur länge du ska vara borta och vilket syfte du har med din resa, finns det olika reseförsäkringar att teckna.

 

Semesterresa, weekend, långresa och backpacker

Reseförsäkringen semesterresa är till exempel bra för resor som inte är alltför långa. Om du vill göra en längre resa passar Långresa bra. Denna ger ett försäkringsskydd upp till 60 dagar.   

 • ICA semesterresa: Förutsatt att du har en hemförsäkring kan du teckna denna utökade reseförsäkring hos ICA. Försäkringen passar bäst för resor som är mellan 6 och 45 dagar långa. Det som ingår är bland annat möjligheten att få en ny resa om olyckan är framme, ersättning för förstörda semesterdagar och hyrbilsförsäkring, mer ersättning upp till 25 000 kr. Prisexempel: 2 veckor i Europa, Semesterresa kostar 485 kr för en person som är 35 år.
 • ICA Weekend: För kortare resor, upp till 5 dagar, har ICA försäkring tagit fram en weekendförsäkring som ett komplement till den hemförsäkring som du har. Du får då ersättning för förlorade kontanter upp till 2 000 kr, ersättning för hyrbilsskador upp till 25 000 kr och ny resväska eller ryggsäck vid vägglöss. Du får även självriskskydd upp till 2 000 kr vid läkarvård. Prisexempel: 4 dagar i Europa, Weekend kostar 105 kr för en person som är 35 år.
 • ICA Långresa: Om du ska göra en längre resa, som varar mer än 45 eller 60 dagar, behöver du komplettera din hemförsäkrings reseförsäkring. ICA långresa gäller upp till ett år och ger utöver det grundläggande skyddet också några extra tillägg. Du kan bland annat få hjälp med hemtransport vid allvarlig skada eller sjukdom och skyddet för bagage är utökat. Det ingår även ersättning för förlorade kontanter upp till 2 000 kr. För den som vill teckna ICA långresa från första resdagen, så är det fullt möjligt. På samma sätt går det bra att lägga till medresenärer i försäkringen. Prisexempel: 5 månader i Asien, Långresa från dag 46 kostar 4 669 kr för en person som är 40 år och har hemförsäkring.  
 • ICA Backpacker: Backpacker-försäkringen är till för dig som är mellan 18 och 35 år. Om du vill jobba samtidigt som du reser, är denna försäkring ett bra alternativ. Den gäller i upp till ett år och kompletterar hemförsäkringen. Några av de viktigaste delarna som ingår är tillgång till larmcentral dygnet runt, eftersökning och räddning och hemtransport och sjukvård vid allvarligare skada. Prisexempel: 1 månad i USA, Backpacker kostar 834 kr för en person som är 25 år.

 

Studera utomlands

En hemförsäkring gäller inte för alla tillfällen. Studier utomlands är ofta kostsamma i sig, men kan bli ännu dyrare om du inte har en försäkring som täcker olika eventualiteter. ICA:s försäkring för utlandsstudier ger dig ersättning om du blir sjuk eller skadad under din studietid. Den ersätter dig även för skadade eller stulna ägodelar såsom dator och mobiltelefon. Kontanter ersätts också upp till 2 000 kr. Vid en händelse där du tvingas att avbryta dina studier, kan du få ersättning för förlorade studieavgifter.

 

Tilläggsförsäkringar 

För ICA semesterresa och Långresa kan du välja till en tilläggsförsäkring. 

Semesterresa Plus

Denna tilläggsförsäkring ger dig ett utökat skydd för din sportutrustning. Vid försening, stöld eller skada kan du få upp till 10 000 kr för hyrd utrustning och 30 000 kr för köpt.

Teckna med ICA Bankkort Plus

Om du tecknar reseförsäkringen med ditt kreditkort ICA Bankkort Plus får du flera fördelar genom det reseskydd som ingår. Genom att du använder Plus-kortet får du bland annat avbeställningsskydd, självriskskydd för hyrbil och för hem och egen bil samt ersättning vid invaliditet och dödsfall. 

Självrisker

Reseförsäkringarna står för självriskkostnaden om din hemförsäkring går in och täcker upp för skadan.

Någon självrisk gäller i övrigt inte för ICA:s reseförsäkringar, enda undantaget är Backpacker som har en självrisk på 1 000 kr för sjukdom och olycksfall. Rättsskyddet kommer till en självrisk om 10 % av kostnaden, men som lägst 2 500 kr.  

3. Folksam Reseförsäkring- Bästa försäkringskombinationen

Folksam Reseförsäkring - Bästa försäkringskombinationen
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Ansök nu
köp
(Folksams hemsida)

I Folksam:s hemförsäkringar ingår det en reseförsäkring som gäller i upp till 45 dagar. Det mest omfattande reseskyddet får du genom att ha hemförsäkring Stor. Om du vill förlänga reseförsäkringen, eller komplettera den, kan du teckna olika tilläggsförsäkringar.

Folksams reseförsäkring, som ingår i hemförsäkringen, går inte att teckna separat och passar därför bäst för dig som har dina försäkringar hos Folksam. Samlingsrabatten ger på så vis mest i längden. En nackdel för Folksam är att grundsjälvrisken är relativt hög. Kostnaden för rättsskyddet är också högre än hos andra försäkringsbolag. Kundomdömena är dock bra, recensionerna på Trustpilot ger Folksam försäkring 4,3/5 av drygt 5 800 omdömen. 

Anledningen till att vi valde Folksams reseförsäkring till den "bästa försäkringskombinationen" är för att du som redan har andra försäkringar med Folksam lätt drar ekonommiska fördelar genom att teckna någon av deras reseförsäkringar. Som filosofi har de att ju fler folksamförsäkringar du innehar desto bättre medelpris kommer du att få.

Egenskaper

 • Försäkringstyper: 3 st
 • Trustpilot: 4,3
 • Ersättning vid sjukdom: Ja

Fördelar

 • Resklar ger dig extra skydd
 • Ingen självrisk för Resklar
 • Möjlighet till rabatt

Nackdelar

 • Behöver ha deras hemförsäkring och då ingår en reseförsäkring

Omdöme

En kombination av hem- och reseförsäkring anpassat för Folksams kunder.
Alla bedömningskriterier
Omfattning:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Ersättningsnivåer:
Betyg 4/5
4,0/5
Pris:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Kundservice:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Kundomdömen:
Betyg 3.9/5
3,9/5
Totalt:
Betyg 4,1/5
4,1/5
Vad ingår?

Om du har en hemförsäkring via Folksam, ingår 45 dagars reseförsäkring. Om du är borta längre tid än så, behöver du teckna en förlängd reseförsäkring. De viktigaste delarna som ingår i reseförsäkringen kan du se i tabellen längre ned på sidan. Utöver vad som framgår där innehåller Folksams reseförsäkring också ersättning för outnyttjad resekostnad, resestartsskydd om du blir försenad på din resa och skydd vid strejk som kan påverka dig. 

Tilläggsförsäkringar 

Folksam erbjuder två tilläggsförsäkringar, Resklar och förlängd reseförsäkring.

Resklar

Om du vill utöka din reseförsäkring, kan du teckna tillägget Resklar. Kom dock ihåg att denna ingår om du har hemförsäkring Stor. I Resklar ingår ett utökat skydd i form av bland annat avbeställningsskydd, ersättningsresa om du blir sjuk eller skadad och ersättning för personförsening om max 5 000 kr per person.

Priset för Resklar varierar beroende på hur många personer som ingår i hushållet.

1 person:

316 kr/år

2 personer:

403 kr/år

3 personer, eller fler:

478 kr/år

Förlängd reseförsäkring

Den förlängda reseförsäkringen behövs om du är borta längre tid än 45 dagar. Denna gäller då som längst upp till 1 år. Du betalar för den tid du faktiskt är borta.

Självrisker

Självrisken för reseförsäkringen ligger på 1 800 kr. För Resklar tillkommer ingen självrisk. Rättsskyddet har en självrisk på 20 % av kostnaderna. 

4. IF Reseförsäkring- Bästa för IFs medlemmar

IF Reseförsäkring - Bästa för IFs medlemmar
Betyg 4,0/5
Betyg 4,0/5
Ansök nu
köp
(IF försäkrings hemsida)

Försäkringsbolaget IF erbjuder heltäckande försäkringar inom ett stort antal områden, bland annat reseförsäkringar. Reseförsäkringarna ingår i IF:s olika hemförsäkringar och dessa ger dig olika omfattning på ditt reseskydd. Olika tilläggsförsäkringar finns också att välja, om du vill anpassa din försäkring, eller utöka den.

För den som har tecknat hemförsäkring Stor, ingår ett bra skydd på din resa. Om du har en vanlig grundhemförsäkring kan du dock behöva utöka skyddet med ResXtra. Det som lockar mest är möjligen avbeställningsskyddet, speciellt om du har bokat en resa långt i förväg. Ersättningen för förlorade semesterdagar är också hög, upp till 40 000 kr/person. Kundomdömet är positivt för IF, 4,6/5 på Trustpilot av drygt 3 800 omdömen. Hem- och reseförsäkringen passar dock bäst för dig som vill samla försäkringarna hos just IF försäkring. På så vis får du flest fördelar.

För dig som har IF-försäkringar sedan tidigare är deras försäkringsalternativ för resor ett bra val. Vi utsåg det till "bästa reseförsäkringen för IF-medlemmar" eftersom den, likt Folksam kan erbjuda ett prispressat försäkringspris då du kommer att få rabatt på priset. Vi gillar även att de erbjuder krishanteringshjälp via HelpMe-appen.

Egenskaper

 • Försäkringstyper: 2 st
 • Trustpilot: 4,1
 • Ersättning vid sjukdom: Nej

Fördelar

 • Utökat skydd med ResXtra
 • Krishjälp via HelpMe-appen
 • Möjlighet till rabatt

Nackdelar

 • Behöver ha deras hemförsäkring och då ingår en reseförsäkring

Omdöme

Välkänt val med bland annat krishjälp via HelpMe-appen.
Alla bedömningskriterier
Omfattning:
Betyg 3.8/5
3,8/5
Ersättningsnivåer:
Betyg 4.1/5
4,1/5
Pris:
Betyg 3.9/5
3,9/5
Kundservice:
Betyg 3.8/5
3,8/5
Kundomdömen:
Betyg 4/5
4,0/5
Totalt:
Betyg 4,0/5
4,0/5
Vad ingår?

Hemförsäkringar inkluderar så gott som alltid en reseförsäkring. IF:s reseförsäkring gäller i upp till 45 dagar för dem som inkluderas av hemförsäkringen. Försäkringen ger ersättning vid bland annat stöld, rån och evakuering. För mer information om försäkringens delar, kan du titta i tabellerna nedan. Var uppmärksam på att om du har en hemförsäkring "Stor" via IF, så är reseskyddet mer omfattande. Där ingår till exempel avbeställningsskydd, självriskskydd och ersättningsresa vid försening.  

Tilläggsförsäkringar 

Det finns två olika tilläggsförsäkringar att välja mellan. Den ena är den förlängda reseförsäkringen och den andra är ResXtra.

Förlängd reseförsäkring

Om du är borta en längre period än 45 dagar behöver du utöka ditt reseskydd. Du kan som mest förlänga skyddet upp till ett år. Vid en förlängning av försäkringen efter 45 dagar under tiden som du reser, tillkommer det 7 karensdagar. Det dröjer alltså innan den träder i kraft. 

ResXtra

Tilläggsförsäkringen ResXtra ingår i Stor hemförsäkring. Om du har någon av de andra hemförsäkringsalternativen, behöver du teckna försäkringen separat. Då ingår avbeställningsskydd, ersättningsresa, ersättning för outnyttjad resekostnad och hyrbilsskydd.

 

Självrisker

Det tillkommer ingen självrisk vid olycksfall, sjukdom eller försening.

5. Gouda Reseförsäkring- Bästa för utländska medborgare

Gouda Reseförsäkring - Bästa för utländska medborgare
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Ansök nu
köp
(Gjensidiges hemsida)

Gouda försäkring är en del av norska Gjensidige försäkring och inriktar sig främst på reseförsäkringar. Det finns flera olika upplägg att välja mellan, beroende på vad du är ute efter. Om du vill veta mer om försäkringarna, kan du titta i tabellerna längre ned på sidan.

Gouda erbjuder flera flexibla reseförsäkringspaket anpassade för såväl ungdomar såsom seniorer eller utlandsstuderande. Tillgången till alarmcentralen som bemannas av Goudas personal ger en extra trygghet om olyckan är framme, eller om du undrar över något. Det negativa med Gouda är att försäkringarna har ett relativt högt pris jämfört med andra försäkringsbolag. Om du är över 70 år måste du också teckna en separat seniorförsäkring, den grundläggande reseförsäkringen gäller bara upp till 69 år. Reseförsäkringarnas styrka hittar vi i det faktum att de är så pass anpassade. Om du dessutom har en hemförsäkring som inte täcker in allt, kan komplementet eller tilläggsförstärkningarna vara användbara. Överlag ser vi dock Gouda som ett för dyrt alternativ för att ge bolaget en hög placering i rankingen.

 

Vi gillar Gouda och utsåg deras reseförsäkringar till den "bästa reseförsäkringen för utländska medborgare". Vi gillar att du har möjlighet att teckna en specialanpassad reseförsäkring, Incoming, när du får besök från utlandet. Vidare uppskattar vi tillgången till deras egna larmcentral om olyckan skulle vara framme.

Egenskaper

 • Försäkringstyper: 6 st
 • Trustpilot: 4,6
 • Ersättning vid sjukdom: Ja

Fördelar

 • Flexibla reseförsäkringar
 • Flera tilläggsförsäkringar
 • Tillgång till alarmcentral

Nackdelar

 • Främst anpassad för dig som bor utomlands

Omdöme

Smarta alternativ som främst är inriktade på utländska medborgare.
Alla bedömningskriterier
Omfattning:
Betyg 4.1/5
4,1/5
Ersättningsnivåer:
Betyg 3.7/5
3,7/5
Pris:
Betyg 4/5
4,0/5
Kundservice:
Betyg 3.8/5
3,8/5
Kundomdömen:
Betyg 4/5
4,0/5
Totalt:
Betyg 3,9/5
3,9/5
Vad ingår?

Utöver reseförsäkringen finns det även anpassade försäkringar för: Ungdom, seniorer, du som bor utomlands, du som studerar utomlands och incoming, om du får besök från utlandet. 

Reseförsäkring

Om du anser att din hemförsäkring inte ger ett fullvärdigt skydd, eller om du inte har en hemförsäkring, kan du teckna Goudas reseförsäkring. Denna ger dig till exempel ett egendomsskydd, ersättning vid olycksfall och kris- och evakueringshjälp. Du får även tillgång till Goudas egen larmcentral. Via den kan du få svar på frågor om garantier och ersättning, vägledning till sjukhus eller vårdcentral samt medicinsk rådgivning.

Reseförsäkring - komplement

Du som redan omfattas av en hemförsäkring kan skaffa Goudas komplement. Med detta får du en olycksfallsförsäkring och ett självriskskydd, som ersätter din hemförsäkrings självrisk. Komplementet gäller under de första 45 dagarna av din resa.  

Förlängd reseförsäkring

Det går att förlänga den reseförsäkring du redan har via din hemförsäkring. Med reseförsäkring från dag 46 får du Gouda som försäkringsgivare och ett förlängt fullgott skydd i upp till ett år. Om du har någon form av sjukdomssymptom innan försäkringen träder i kraft, gäller inte ersättningen.  

Tilläggsförsäkringar 

Det finns två tilläggsförsäkringar att teckna till Goudas reseförsäkringar.

Egendomsskydd

För att få ersättning för de saker som du har med dig på resan kan du teckna egendomsskyddet. Detta gäller vid inbrott och stöld. Beroende på om du tecknar tillägget till ditt komplement eller till reseförsäkringen och den förlängda reseförsäkringen, kan ersättningsnivåerna variera i vissa fall.

Semestergaranti

Semestergarantin kan du endast teckna om resan är kortare än 45 dagar. Med tillägget ingår bland annat en komma-i-kapp-ersättning, bagageförseningsersättning, ersättning för förlorade semesterdagar och ett anslutningsskydd vid flygresa. 

Avbeställningsförsäkring

Om du får förhinder innan din resa kan du teckna ett separat avbeställningsskydd. Det maximala försäkringsbeloppet är 500 000 kr per försäkrad.

 

Självrisker

Ingen självrisk tillkommer. Med komplementet ersätts du även för din hemförsäkrings självrisker. 

Så hittar du bästa Reseförsäkring

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer reseförsäkring?

När du ska ut och resa och börjar fundera på reseförsäkring är det inte alldeles enkelt att veta vilken försäkring man ska teckna. Först och främst behöver du såklart ta reda på om du behöver en reseförsäkring över huvud taget, men när du väl kommit fram till det är det dags att börja jämföra olika alternativ. Men vilka punkter är det egentligen som är viktiga att jämföra? Vi har här sammanställt det viktigaste när du ska jämföra reseförsäkringar:

 • Omfattning

  Denna del handlar om hur mycket reseförsäkringen täcker in. Tittar bland annat efter om det finns undantag och hur många de är. En annan del som kan undersökas är huruvida det finns några tilläggsförsäkringar och om de är prisvärda.
 • Ersättningsnivåer

  Vilken ersättning du får om något inträffar är en viktig del i jämförelsen. Försäkringsbolagen har olika nivåer och villkor, vilket gör det värt att se vilket av dem som erbjuder de högre ersättningsnivåerna.  
 • Pris

  Förutsatt att det går att göra en rättvisande jämförelse av priset, bör du även titta på denna del. Denna ska sättas i relation till omfattning och ersättningsnivåer.
 • Kundservice

  Servicen du får ska vara god och kundbemötandet vänligt och tillmötesgående. Det är ett krav vi ställer på alla reseförsäkringsbolag, men i synnerhet på jämförelsevinnaren.
 • Kundomdömen

  Resenärernas recensioner och omdömen behöver vägas in för att få en bredare bild och bättre uppfattning av de olika aktörerna. På så vis fördjupas jämförelsen.

Vad bör ingå i en reseförsäkring?

När det gäller omfattningen bör följande ingå i en reseförsäkring, antingen i grundförsäkringen eller med tillägg.

 • cancelAvbeställningsskydd: Om du behöver avboka resan, kan viss ersättning utebli om du inte har ett avbeställningsskydd.
 • healthcareAkut sjukvård: Denna del är inte minst viktig att ha för att du ska kunna känna dig lugn på din semester.
 • earthquakeKatastrofskydd: Vissa regioner kan till exempel vara drabbade av olika naturkatastrofer.
 • delayPersonförsening: En försening till en resa kan kosta dig mycket och ställa till problem.
 • suitcases 1Bagageförsening: Ditt bagage kan vara det viktigaste du har med dig på din resa. Därför är det bra att ha ett skydd för det.
 • vacationFörlorade semesterdagar: Om din semester blir förstörd är det behändigt att kunna bli ersatt för dina förlorade semesterdagar.
 • airplaneMissad avresa: Om du till exempel missar ditt anslutningsflyg, får du med denna försäkringsdel hjälp med nya biljetter.
 • cutSjälvriskreduceringar: Självrisker kan ibland vara höga. Genom att reducera dem kan din ersättning bli högre.

Behöver jag ens en reseförsäkring?

Många vet inte om att de har en reseförsäkring inbyggd i hemförsäkringen eller via sitt kreditkort. Så hur vet man egentligen om man behöver en extra reseförsäkring? För att underlätta har vi här sammanställt en lista med frågor som hjälper dig att ta reda på om du behöver en:

 • Hur länge ska du vara borta? I hemförsäkringen ingår normalt sett en reseförsäkring som täcker 45 dagar. Ska du vara ute längre tid än så bör du skaffa en extra reseförsäkring. 

 • Vilket resmål har du? Svenskar som reser inom EU och även i Australien har rätt till gratis akutsjukvård om de skulle bli sjuka. För de flesta länder utanför EU kan det bli en kostsam historia att vara utan reseförsäkring om något skulle hända. 

 • Hur reser du? Om du ska flyga gäller till exempel särskilda regler om du är gravid. Du som hyr bil utomlands och tar dig fram på det sättet bör också se vad som gäller så att du väljer rätt sorts reseförsäkring.

 • Vilket är ditt allmänna hälsotillstånd? Om du har några underliggande eller kroniska sjukdomar kan reglerna vara annorlunda när du ska teckna reseförsäkring. Vilka villkoren är skiftar från fall till fall, beroende på sjukdomens art och framför allt om det kan medföra extra risker vid en resa.

 • Vilken sorts resa är det? För en vanlig solsemester är det givetvis inte lika mycket att tänka på som om du ska ge dig ut på en äventyrsresa. Om du ska djuphavsdyka eller bestiga berg, utöva någon extremsport eller delta i någon våghalsig tävling – då räcker inte de vanliga försäkringarna. I sådana fall bör du använda dig av en extra försäkring som täcker skador som kan uppstå. 

Jämför de bästa reseförsäkringarna i testet

Reseförsäkring Försäkringstyper Trustpilot Ersättning vid sjukdom Totalbetyg Pris
ERV Reseförsäkring 9 st 3,9 Ja Betyg 4,9 / 5
4,9 / 5
Pris från
0 kr
ICA Reseförsäkring 5 st 3,7 Ja Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
0 kr
Folksam Reseförsäkring 3 st 4,3 Ja Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
0 kr
IF Reseförsäkring 2 st 4,1 Nej Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Pris från
0 kr
Gouda Reseförsäkring 6 st 4,6 Ja Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
0 kr
reseförsäkring test

Så gjorde vi testet

Det finns tyvärr ingen universell reseförsäkring som alltid är bäst för alla ändamål. Beroende på vad du tycker är viktigt, vad du ska göra på resan och hur din hälsosituation ser ut kommer svaret att variera. För att göra det lite enklare för dig att välja har vi här utsett bästa reseförsäkringen inom flera olika kategorier.

För att komma fram till vilket alternativ som är bäst inom varje kategori har vi betygsatt varje försäkring. Betygen har satts på följande punkter, som vi kommit fram till är viktigast för de flesta när man ska välja reseförsäkring:

 • Försäkringens omfattning
 • Ersättningsnivåer
 • Pris på försäkringen
 • Kundservice
 • Omdömen från tidigare kunder

Frågor och svar om reseförsäkring

Vilka olika reseförsäkringar finns det?

Generellt sett kan vi dela in reseförsäkringen i två sorter:

 • Den som ingår i din vanliga hemförsäkring
 • Separata reseförsäkringar

Har du en vanlig hemförsäkring ingår det oftast även reseförsäkring i denna. Dock bör du vara medveten om att denna kanske inte täcker allt utan enbart det mest grundläggande. Om din resa varar i mer än 45 dagar måste du också antingen:

 • Förlänga hemförsäkringens reseskydd, eller
 • Köpa till en extra reseförsäkring.

Vilken reseförsäkring ingår i hemförsäkringen?

De flesta hemförsäkring erbjuder följande i form av reseskydd:

 • Hemresa: Om du eller någon nära anhörig blir sjuk står hemförsäkringen för hemresan. Detta gör de även om något allvarligt drabbat ditt hem.
 • Förseningar:  Här gäller vissa karenstimmar, och dessa kan skilja sig mellan de olika hemförsäkringarna, vanligtvis är 6-8 timmar. Det kan även handla om sådant som försenat bagage.
 • Graviditet: För den som är gravid gäller hemförsäkringens reseskydd fram till vecka 28. 
 • Läkarbesök, sjukvårdskostnader och medicin: Observera att det krävs ett utförligt läkarintyg för att din hemförsäkring ska godkänna kostnader.
 • Överfall och misshandel: Som regel ingår ersättning i samtliga hemförsäkringars reseskydd för detta.
 • Stöld: Här gäller samma regler som vid stöld hemma: du måste polisanmäla stölden.
 • Outnyttjade semesterdagar: Detta är inte lika vanligt förekommande i försäkringar, men finns hos vissa.

För att veta vad som gäller just din hemförsäkring, läs igenom villkoren - även det finstilta.

Vad kostar en reseförsäkring?

Kort och gott kan vi säga att du får vad du betalar för. Vill du ha en mer omfattande försäkring, då kostar den också mer. Rent prismässigt handlar det om allt från några procent på resans totala belopp upp till flera tusen, beroende på hur lång resan är. I stort sett kan man köpa till det mesta i en försäkring, de går ofta att anpassa mycket.

Nedan följer några exempel på vad de olika reseförsäkringarna kan kosta för en vanlig semesterresa i Europa.

 • ERV Bas: Europa i 2 veckor, person som är 25 år. Pris på 166 kr.
 • ICA semesterresa: Europa i 2 veckor, person som är 35 år. Pris på 485 kr.
 • Gouda reseförsäkring: Europa 1 vecka, person som är 20 år. Pris på 284 kr.

Vilken reseförsäkring är bäst?

Vilken reseförsäkring som är bäst för dig är ingen enkel uppgift att svara på. Beroende på din livssituation och vad du ska göra på resan kommer svaret att variera. Även såklart vad gäller dina preferenser vad du vill vara försäkrad emot.

I vår jämförelse här har vi utsett ERV Reseförsäkring till bästa reseförsäkringen överlag. Det baserades bland annat på omfattningen, priset och ersättningsnivåer.

Varför lita på Crediwizz?

Crediwizz.se är en oberoende jämförelsetjänst som recenserar och jämför produkter och tjänster inom ekonomi. Tjänsten kostar ingenting för dig som konsument och finansieras genom affiliate-program.

Innehållet på denna sida ska inte betraktas som finansiell rådgiving.

Läs mer om Crediwizz

Senast uppdaterad: 12 oktober 2022
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
35 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5