Bästa bilförsäkringen 2021

Så gott som alla större försäkringsbolag erbjuder idag bilförsäkringar. Innehållet i dem, och i synnerhet premien, kan dock skilja sig åt beroende på vilket bolag du väljer. De ibland mindre och nyare bolagen kan också erbjuda bilförsäkringar till ett lägre pris som även är mer anpassningsbara. För att underlätta ditt val har vi därmed jämfört de bästa bilförsäkringarna. Förstaplatsen tas hem av OKQ8 Bilförsäkring som är den bästa bilförsäkringen. Det du får är en anpassningsbar bilförsäkring och företaget är dessutom snabba med utbetalningarna.

Så hittar du bästa bilförsäkringen

När du väljer den bästa bilförsäkringen bör du överväga huruvida du behöver ett mer omfattande skydd än enbart en trafikförsäkring. Trafikförsäkringen ger dig endast det grundläggande skyddet mot sakskada och personskada som ditt fordon orsakar. Enligt svensk lag måste alla bilar ha minst en trafikförsäkring. Om du inte har det kommer du att få betala en straffavgift till Trafikförsäkringsföreningen. Huruvida du behöver en halv- eller helförsäkring beror bland annat på bilens värde och modell.

Om du vill utöka ditt skydd bör du välja en halvförsäkring eller en helförsäkring:

 • shield 1En halvförsäkring: Denna försäkring ger ersättning vid till exempel stöld, brand eller maskinskada. Du kan även få hjälp med bärgning om det skett en olycka, samt rättsskydd. Många nya bilar omfattas av det som heter vagnskadegaranti. Så länge som den gäller, oftast i tre år, räcker det oftast med att man har en halvförsäkring. Om din bil däremot börjar lite till åren kommen kan det vara bra att vara uppmärksam på eventuella begränsningar i maskinskadedelen. Efter ett visst antal mil eller ett visst antal år kan den nämligen upphöra att gälla.
 • shieldEn helförsäkring: Försäkringen kan komma i lite olika varianter, men gemensamt för dem brukar vara att de innehåller en vagnskadedel. Helförsäkringen tecknas med fördel för en bil av ett dyrare märke, som annars kan bli kostsam att reparera. Åker du på olycksdrabbade vägar, är det också klokt att vara helförsäkrad. Tänk dock på att vagnskadegarantin gäller nya bilar.

Så jämför du bilförsäkringar

Vid en jämförelse av olika bilförsäkringar bör du överväga följande delar:

 • car insurance2Omfattning: De olika bilförsäkringarna erbjuder ett liknande skydd, men det finns delar som skiljer sig åt. Vissa inkluderar till exempel krishjälp i trafikförsäkringen, medan andra erbjuder skydd vid feltankning i halvförsäkringen. Omfattningen ska överlag vara så god som möjligt, sett till premien.

 • extraTilläggsförsäkringar: Försäkringsbolagen erbjuder många gånger smidiga sätt att komplettera eller utöka grundförsäkringarna på. Med tilläggsförsäkringar kan du själv anpassa din försäkring och få den mer "personlig". Dessa kan bland annat ge dig rätt till hyrbil, utökad ersättning och självriskreducering vid vissa skador.
 • 24 hours2Kundservice: Undersök alltid vilken service som erbjuds av de olika försäkringsbolagen innan du tecknar en bilförsäkring. En bra bilförsäkring med god service kan vara värd att betala mer för. Vi tar alltid hänsyn till denna del när vi bedömer de olika bilförsäkringarna.
 • calendar 4Bindningstid: Standarden inom branschen är att bilförsäkringar har ett års bindningstid. Läs dock alltid igenom försäkringsvillkoren för att se vad som gäller.
 • feedback 3Kundomdömen: Andra kunders omdömen och recensioner är bra att läsa för att få en så bra bild av bilförsäkringarna som möjligt. Även denna del väger vi alltid in när vi sätter vårt helhetsomdöme på respektive bilförsäkring. En bilförsäkring med goda omdömen som passar dig som är över 30 år och kör försiktigt är Evoli.
 • offer2Erbjudanden: Rabatter och erbjudanden kan få ned priset för nya kunder. Samlingsrabatter kan vara värda att utnyttja i vissa fall. Ett bolag som OKQ8 har även erbjudanden för kunder med bolagets bensinkort. 

I recensionerna och jämförelsen nedan har vi tagit hänsyn till olika delar som påverkar helhetsbetyget. Dessa är bilförsäkringarnas omfattning, vilka tilläggsförsäkringar som finns, villkor, pris, rabatter och kundomdömen. Den bästa bilförsäkringen håller alltså inte enbart lägst pris, utan prisvärdheten väger tyngre. Alltså vad du får för dina pengar. Detta avgör slutbetyget.

Bästa bilförsäkringen - OKQ8 Bilförsäkring

9.5/10
OKQ8 Bilförsäkring
Trafikförsäkring
177 kr/mån
Halvförsäkring
245 kr/mån
Helförsäkring
529 kr/mån
 • Omfattande tilläggsförsäkringar
 • Konkurrenskraftigt erbjudande
 • Snabb utbetalning med Back Up
 • Omfattande tilläggsförsäkringar
 • Konkurrenskraftigt erbjudande
 • Snabb utbetalning med Back Up

Du som är ute efter en trygg och smidig bilförsäkring, bör överväga att teckna en genom OKQ8. Den prisvärdhet du får är övertygande. Innehållet i försäkringen liknar vad som erbjuds av de större försäkringsbolagen, men priset på OKQ8:s bilförsäkring är lägre.

Om du vill komplettera innehållet går det dessutom att lägga till en olycksfallsförsäkring och en tilläggsförsäkring kallad Back Up. Denna ersätter självrisken upp till 3 000 kr. Ingen av dessa försäkringar har någon bindningstid, vilket gör dem mycket smidiga att både teckna och säga upp.

Vi betraktar OKQ8:s initiativ att erbjuda en egen bilförsäkring som välkommet på försäkringsmarknaden. Det behövs alltid nya aktörer som utmanar och pressar priserna, utan att omfattningen eller innehållet blir lidande. Du kan läsa mer om försäkringen i jämförelsen längre ned.

Bästa bilförsäkringen för dig över 30 - Evoli Bilförsäkring

9.4/10
Evoli Bilförsäkring
Trafikförsäkring
252 kr/mån
Halvförsäkring
310 kr/mån
Helförsäkring
532 kr/mån*
 • Digital aktör som pressar priset
 • Smidig försäkrings-app
 • Goda omdömen
 • Digital aktör som pressar priset
 • Smidig försäkrings-app
 • Goda omdömen

Evoli är försäkringsförmedlaren som erbjuder en bra och billig försäkring, som riktar sig till dig som är över 30 år och sällan orsakar skador. Du antas köra en "vanlig" bil och inte vara alltför riskbenägen. Innan du väljer Evoli ska du vara medveten om att företaget är helt digitalt. Du sköter alla dina förehavanden via telefon eller företagets hemsida. Detta är ett sätt att pressa ned priset på.

Innehållet i Evolis bilförsäkringar liknar innehållet i andra bilförsäkringar. Det som skiljer dem åt är just priset. Om du tillhör den målgrupp som Evoli fokuserar på, finns det en stor chans att du kan få en billigare och minst lika omfattande bilförsäkring, som hos någon av de större försäkringsbolagen.

*Månadspremien går att få ned om du väljer en högre självrisk för vagnskada.

Jämför alla bilförsäkringar

Priserna i sorteringslistan utgår från ett prisexempel som du kan läsa om längre ned. Våra jämförelser kan du läsa om genom att klicka på länken.

 1. 1. OKQ8 Bilförsäkring
  9.5/10
  OKQ8 Bilförsäkring
  Trafikförsäkring
  177 kr/mån
  Halvförsäkring
  245 kr/mån
  Helförsäkring
  529 kr/mån
  • Omfattande tilläggsförsäkringar
  • Konkurrenskraftigt erbjudande
  • Snabb utbetalning med Back Up
  • Omfattande tilläggsförsäkringar
  • Konkurrenskraftigt erbjudande
  • Snabb utbetalning med Back Up
  Läs mer

  Kort om OKQ8 bilförsäkring

  År 2020 lanserade OKQ8 sin bilförsäkring. Försäkringen är resultatet av ett samarbete mellan OKQ8, försäkringsförmedlaren, och norska Gjensidige Försäkring, försäkringsgivaren. OKQ8 har som sagt inte har haft någon bilförsäkring tidigare, men företaget är en väletablerad aktör på den nordiska drivmedelsmarknaden. Det faktum att man funnits så länge är något som ger erfarenhet på området. Denna använder man nu, enligt OKQ8 själva, för att skapa en trygg och smidig bilförsäkring.


  Vad ingår?

  Utöver de tre grundförsäkringarna, finns det en omfattande tilläggsförsäkring kallad BackUp Plus och en olycksfallsförsäkring.

  Tabell över bilförsäkringar

  OKQ8 Jämförelse

  Trafikförsäkring

  Halvförsäkring

  Helförsäkring

  Trafikförsäkring

  check 11

  check 11

  check 11

  Krishjälp

  remove check 11 check 11

  Bilstöld

  remove

  check 11

  check 11

  Inbrott

  remove check 11 check 11

  Brand

  remove

  check 11

  check 11

  Glasskada

  remove

  check 11

  check 11

  Räddning

  remove

  check 11

  check 11

  Rättsskydd

  remove

  check 11

  check 11

  Maskinskada

  remove

  check 11

  check 11

  Vagnskada

  remove

  remove

  check 11

   


  Tilläggsförsäkringar 

  Det går att teckna två tilläggsförsäkringar som kompletterar halv- eller helförsäkringen. Den ena är en olycksfallsförsäkring som utökar skyddet vid olycka. Till exempel får du dubbel ersättning vid en olycka där du färdas i bilen. Den andra tilläggsförsäkringen kallas Back Up, eller Back Up Plus. Den förstnämnda ger dig självriskersättning upp till 3 000 kr, vid till exempel skada på hyrbil, feltankning eller vid rättsskydd. Back Up Plus utökar ersättningen till att omfatta bland annat nyckelförlust och punktering och assistans ingår. Dessutom erbjuds du hotellvistelse eller hyrbil om din bil skulle skadas under färd och reparationen tar mer än 4 timmar. Skaderegleringen av Back Up och Back Up Plus sköts av försäkringsbolaget AIG och det är dem du tar kontakt med.


  Självrisker

  OKQ8:s grundsjälvrisk framgår i försäkringsbrevet. Den särskilda självrisken, som gäller vid vissa situationer, är 10 % av prisbasbeloppet för året då skadehändelsen inträffade.


  Rabatter

  Du kan få rabatt på priset för Back Up Plus om du är medlem hos OKQ8. Priset blir då 125 kr/mån, istället för 139 kr/mån. Som medlem får du även förmåner med ditt OKQ8-bensinkort.


  Omdöme OKQ8 bilförsäkring

  Bilförsäkringarna har en bra omfattning och priset är konkurrenskraftigt. Om du lägger till Back Up Plus får du en av de mest gedigna försäkringarna som du kan skaffa till din bil. Det faktum att tilläggsförsäkringarna inte har någon bildningstid, gör att du kan teckna dem när du behöver. Om du till exempel ska ut på en längre bilresa, kan du teckna dem till det tillfället. Försäkringen blir på så vis flexibel och smidig, samtidigt som priset inte blir för högt. Vi betraktar OKQ8:s bilförsäkring som en av de bästa på marknaden, sett till eventuellt pris och omfattning. 

  Läs mer
 2. 2. Evoli Bilförsäkring
  9.4/10
  Evoli Bilförsäkring
  Trafikförsäkring
  252 kr/mån
  Halvförsäkring
  310 kr/mån
  Helförsäkring
  532 kr/mån*
  • Digital aktör som pressar priset
  • Smidig försäkrings-app
  • Goda omdömen
  • Digital aktör som pressar priset
  • Smidig försäkrings-app
  • Goda omdömen
  Läs mer

  Kort om Evoli bilförsäkring

  Evoli: "Bäst pris för oss över 30 år, som haft körkort länge, sällan orsakar skador och kör en vanlig bil."

  Bland de nya tillskotten på försäkringsmarknaden hittar vi Evoli. Företaget är speciellt, inte minst eftersom det har ett helt digitalt och prispressande upplägg och än så länge bara finns inom bilförsäkringar, där man också nischat sig. Ambitionen är dock att expandera till andra områden inom skadeförsäkring på sikt. Evoli är förmedlare av försäkringarna och försäkringsgivaren är Eir Försäkring. Bolaget har vuxit mycket sedan starten och om vi ska tro kundomdömena, så är de mycket goda. Din skadeanmälan gör du genom att ringa, chatta, eller skicka e-post. 

  *Månadspremien går att få ner om du väljer en högre självrisk för vagnskada.


  Vad ingår?

  Evolis bilförsäkringar har liknande innehåll som andra bolag. Det som skiljer dem åt är priset. Om du inte är är olycksdrabbad, kan du tjäna på att skaffa bolagets bilförsäkringar.  

  Tabell över bilförsäkringar

  Evoli Jämförelse

  Trafikförsäkring

  Halvförsäkring

  Helförsäkring

  Trafikförsäkring

  check 11

  check 11

  check 11

  Bilstöld

  remove

  check 11

  check 11

  Inbrott

  remove check 11 check 11

  Brand

  remove

  check 11

  check 11

  Stenskott

  remove

  check 11

  check 11

  Räddning

  remove

  check 11

  check 11

  Rättsskydd

  remove

  check 11

  check 11

  Maskinskada

  remove

  check 11

  check 11

  Vagnskada

  remove

  remove

  check 11

   


  Tilläggsförsäkringar 

  Om du är som förare är under 24 år får du en högre självrisk. Denna går dock att sänka genom att teckna en tilläggsförsäkring. För kollision med djur, vägassistans och hyrbil finns det också tilläggsförsäkringar att teckna. 


  Självrisker

  Vagnskadesjälvrisken är mycket flexibel. Konceptet går ut på att du kan få ned premien genom att höja självrisken. De nivåer du kan välja är 4 000 kr, 9 000 kr eller 18 000 kr. Trafikförsäkringen hamnar på 2 000 kr i självrisk. För brand och stöld ligger den på 4 000 kr vardera och för räddning 2 000 kr.


  Rabatter

  Inga just nu.


  Omdöme Evoli bilförsäkring 

  I vår bedömning av Evoli måste vi ta hänsyn till vem försäkringen riktar sig mot. Om du är en ung och oerfaren bilförare, är företagets bilförsäkring förmodligen inget för dig. Är du däremot erfaren och du kört bil länge, utan skador, så erbjuder bolaget ett utmärkt sätt att få ned premien. Om olyckan är framme, kan det dock bli dyrt, speciellt om du råkar ut för vagnskada. På plussidan hittar vi det faktum att företaget inte binder upp sina kunder. Det finns ingen bindningstid och ingen uppsägningstid. Inte heller några dolda avgifter tillkommer. Vi kan alltså konstatera att Evoli har ett mycket attraktivt erbjudande, för dig som "ingår i nischen". 

  De kunder som valt Evoli verkar vara nöjda med erbjudandet. Recensionerna på reco.se, knappt 40 stycken, är övervägande positiva. Bolaget får 4,5/5 i omdöme. Crediwizz ger Evoli en topplacering i rankingen. 

  Läs mer
 3. 3. Moderna Bilförsäkring
  9.2/10
  Moderna Bilförsäkring
  Trafikförsäkring
  196 kr/mån
  Halvförsäkring
  363 kr/mån
  Helförsäkring
  893 kr/mån
  • Hög rabatt på premien
  • Flera tilläggsförsäkringar
  • Bra omdömen
  • Hög rabatt på premien
  • Flera tilläggsförsäkringar
  • Bra omdömen
  Läs mer

  Kort om Moderna bilförsäkring

  Moderna försäkringar är en uppstickare på den svenska försäkringsmarknaden. Bolaget ägs sedan 2009 av danska Tryg Forsikring, som är en av Nordens största försäkringskoncerner. Moderna försäkringar har bland annat samarbete med Atlantica båtförsäkringar. Man har siktat in sig på att nischa sig mot vissa områden, där bland annat båt, MC och barnförsäkringar ingår. Bilförsäkringar ingår också i utbudet och till exempel helförsäkringen får ett gott omdöme, 4,2/5, av Konsumenterna.se.


  Vad ingår?

  Trafikförsäkringen ger dig ett mycket grundläggande ansvarsskydd. Halvförsäkringen innehåller sådant som ersättning för glasskada och inbrott samt hjälp vid rättstvister. Helförsäkringen kompletterar halvförsäkringen med ersättning för vagnskada. 

  Tabell över bilförsäkringar

  Moderna Jämförelse

  Trafikförsäkring

  Halvförsäkring

  Helförsäkring

  Trafikförsäkring

  check 11

  check 11

  check 11

  Bilstöld

  remove

  check 11

  check 11

  Inbrott

  remove check 11 check 11

  Brand

  remove

  check 11

  check 11

  Glasskada

  remove

  check 11

  check 11

  Räddning

  remove

  check 11

  check 11

  Rättsskydd

  remove

  check 11

  check 11

  Maskinskada

  remove

  check 11

  check 11

  Vagnskada

  remove

  remove

  check 11

   


  Tilläggsförsäkringar 

  Med ett antal tilläggsförsäkringar går det att anpassa din bilförsäkring efter behov. Hyrbil, trafikolycksfall och krishjälp, assistans, allrisk och kombi. Kombi innehåller både hyrbils- och assistansförsäkring och minskad självrisk för vagnskada. 


  Självrisker

  Vagnskadesjälvrisken är som lägst 3 500 kr, men går att justera upp till 7 000 kr. För trafikförsäkringen betalar du 1 000 kr i självrisk. Brand, stöld och räddning har 1 500 kr i självrisk. För förare under 24 år tas en extra ungdomssjälvrisk ut.


  Rabatter

  Om du samlar försäkringar hos Moderna får du rabatt upp till 20 % på premien. Du kan också via Modernas samarbete med Akademikerförsäkring få 5 % i rabatt på bilförsäkringen. 


  Omdöme Moderna bilförsäkring

  Moderna försäkringar ger dig bilförsäkringar som täcker de flesta behov som kan finnas. Via helförsäkringen får du ett fullgott skydd och med tilläggsförsäkringarna går det att komplettera de delar som kan saknas i grundförsäkringarna. Moderna försäkringar har ett måttligt bra omdöme från kunderna. När vi tittar på de recensioner som finns på Google får företaget betyget 2,4/5, med drygt 100 omdömen. Recensionerna på reco.se ger Moderna betyget 1,3/5, sammanlagt drygt 25 omdömen. Dessa omdömen gäller dock hela försäkringsbolaget, inte bara bilförsäkringsdelen. Moderna har bra pris på sina bilförsäkringar och kunderna är också nöjda med bilförsäkringen. Vi ser slutligen Moderna bilförsäkring som ett bra och prisvärt alternativ, både som halv- och helförsäkring. 

  Läs mer
 4. 4. ICA Bilförsäkring
  8.9/10
  ICA Bilförsäkring
  Trafikförsäkring
  192 kr/mån
  Halvförsäkring
  273 kr/mån
  Helförsäkring
  651 kr/mån
  • ICA-bonus på hela kostnaden
  • Pluspaket som tillägg
  • Gratis krishjälp vid olycka
  • ICA-bonus på hela kostnaden
  • Pluspaket som tillägg
  • Gratis krishjälp vid olycka
  Läs mer

  Kort om ICA bilförsäkring

  ICA försäkring är en relativt ny aktör på den svenska försäkringsmarknaden. Etableringen inleddes 2015 och idag är bolaget ett av de mer snabbväxande på försäkringsmarknaden. De bilförsäkringar som erbjuds täcker in de behov en bilägare kan ha. Priset är konkurrenskraftigt och om du är bonuskund hos ICA får du rabatt på försäkringskostnaden.


  Vad ingår?

  I trafikförsäkringen ingår trafikolycksfall och krishjälp, vilket många andra försäkringsbolag inte erbjuder via sina trafikförsäkringar. Trafikolycksfall ger en extra ersättning om passagerare skadas. Krishjälp ger dig hjälp med psykolog upp till 10 tillfällen. Utöver vad som framgår i tabellen, kan du även teckna Pluspaketet om du vill ha ett utökat skydd för bland annat din hyrbil. 

  Tabell över bilförsäkringar

  ICA Jämförelse

  Trafikförsäkring

  Halvförsäkring

  Helförsäkring

  Trafikförsäkring

  check 11

  check 11

  check 11

  Trafikolycksfall

  check 11 check 11 check 11

  Krishjälp

  check 11 check 11 check 11

  Bilstöld

  remove

  check 11

  check 11

  Inbrott

  remove check 11 check 11

  Brand

  remove

  check 11

  check 11

  Glasskada

  remove

  check 11

  check 11

  Räddning

  remove

  check 11

  check 11

  Rättsskydd

  remove

  check 11

  check 11

  Allrisk

  remove check 11 check 11

  Maskinskada

  remove

  check 11

  check 11

  Vagnskada

  remove

  remove

  check 11

   


  Tilläggsförsäkringar 

  Med Pluspaketet, som går att lägga till halv- eller helförsäkringen, omfattas även hyrbilen av ett skydd. Assistans inom en timme och ett självriskskydd som får ner priset på självrisken, är också inkluderat. 


  Självrisker

  Den minsta valbara självrisken för vagnskada är 3 500 kr, men går att reglera själv. Andra självrisker har en fast nivå. Till exempel trafikförsäkringen har 1 000 kr i självrisk, brand och stöld 1 500 kr och räddning 1 500 kr.   


  Rabatter

  Genom att bli "stammis" kan du få poäng som motsvarar försäkringspremien. Med en bilförsäkring hos ICA som kostar till exempel 3 000 kr/år, får du motsvarande summa i poäng på ICA-kontot, det vill säga 3 000 poäng, eller 30 kr att handa för.


  Omdöme ICA bilförsäkring

  ICA-bilförsäkringar får tummen upp av oss. Priset är bra, ett av de billigaste alternativen, försäkringen täcker mycket inklusive tilläggen och omdömet på kunsumenternas.se är högt, 4,3/5. En del missnöjda kunder finns dock. När det gäller omdömet av försäkringsbolag måste vi dock även ta hänsyn till bolagets perspektiv. Inte minst måste de villkor som finns för att få ersättning uppfyllas. Som kund ska man dock, som ett minimikrav, kunna förvänta sig ett gott bemötande från handläggarnas sida. ICA når inte upp till en topposition här. Detta till trots, så får ICA en topplacering i vår rankinglista. Du får mycket försäkring för pengarna.

  Läs mer
 5. 5. IF Bilförsäkring
  8.6/10
  IF Bilförsäkring
  Trafikförsäkring
  172 kr/mån
  Halvförsäkring
  303 kr/mån
  Helförsäkring
  710 kr/mån
  • Goda omdömen
  • Heltäckande bilförsäkringar
  • Bonus för skadefria år
  • Goda omdömen
  • Heltäckande bilförsäkringar
  • Bonus för skadefria år
  Läs mer

  Kort om IF bilförsäkring

  Försäkringsbolaget IF har ungefär 3,6 miljoner kunder i de Nordiska länderna plus Estland, Lettland och Litauen. Försäkringarna som erbjuds riktar sig till både privatpersoner och företag. Med bruttopremieinkomster på 42 miljarder (2015) och över 6 000 anställda är bolaget ett av de större inom försäkringsbranschen. En fördel för IF bilförsäkringar är att de får ett bra omdöme av konsumenternas.se. Betyget landar på 4,5/5. 


  Vad ingår?

  De bilförsäkringar som IF erbjuder kommer i fem olika varianter, där också vissa tillägg finns att välja till. Utöver de grundläggande bilförsäkringarna finns det ytterligare två alternativ. Om du tecknar Stor bilförsäkring får du, utöver det som ingår för helförsäkring, ersättning för skador inne i bilen, förar- och passagerarolyckor, hyrbil och om du tappar bilnyckeln. En självriskreducering/-eliminering vid djurkollision, skadegörelse och räddning ingår också. På samma sätt ingår tilläggsförsäkringen BilXtra och VärdeXtra i Stor bilförsäkring. VärdeXtra är en vagnskadeersättning.   

  TrafikXtra är ett mellanting mellan trafikförsäkring och halvförsäkring. Den ersätter dig vid stöld, inbrott, vid rättstvister och vid bärgning eller räddning. 

  Tabell över bilförsäkringar

  IF Jämförelse

  Trafikförsäkring

  Halvförsäkring

  Helförsäkring

  Trafikförsäkring

  check 11

  check 11

  check 11

  Bilstöld

  remove

  check 11

  check 11

  Inbrott

  remove check 11 check 11

  Brand

  remove

  check 11

  check 11

  Glasskada

  remove

  check 11

  check 11

  Räddning

  remove

  check 11

  check 11

  Rättsskydd

  remove

  check 11

  check 11

  Feltankning

  remove check 11 check 11

  Maskinskada

  remove

  check 11

  check 11

  Vagnskada

  remove

  remove

  check 11

   


  Tilläggsförsäkringar 

  IF har en avställningsförsäkring för avställda bilar. Denna ger dig ersättning för brand, stöld och vagnskada, om bilen är avställd i Sverige. Ett rättsskydd ingår också. BilXtra är en annan tilläggsförsäkring som går att teckna till halv- eller helförsäkringen. Denna ersätter kostnader för hyrbil och sänker den ordinarie självrisken. 


  Självrisker

  Självrisken för vagnskada börjar vid 3 000 kr, sedan går den att höja till 4 500 kr eller 6 000 kr. Trafikförsäkringen har en självrisk på 1 000 kr. Självrisken för Brand, stöld och räddning hamnar på 1 500 kr i självrisk. Självrisken för feltankning ligger också på 1 500 kr. 


  Rabatter

  Om du vill bli förmånskund hos IF kan du teckna en bilförsäkring hos dem. Då får du 10 % rabatt på försäkringarna. Om du dessutom har hemförsäkringen hos IF får du 15 % i premierabatt. 

  Varje skadefritt år ger dig ett belopp insatt på ditt självriskkonto.


  Omdöme IF bilförsäkring

  IF:s försäkringar håller en hög kvalitet, det märks inte minst på de omdömen de fått. Trustpilot ger IF skadeförsäkringar 4,7/5, av drygt 3700 omdömen. Reco.se ger dem 2,5/5, av drygt 25 omdömen. De delar av bilförsäkringen som ges bäst omdöme av Kunsumenternas är vagnskadedelen och trafikförsäkringen. När vi gör en uppskattning av försäkringspriset, ser vi dock att IF är dyra. Om man är ute efter en fullt gångbar bilförsäkring, till ett lågt pris, finns det andra försäkringsbolag att välja, till exempel ICA bilförsäkring.

  Läs mer
 6. 6. Folksam Bilförsäkring
  7.9/10
  Folksam Bilförsäkring
  Trafikförsäkring
  289 kr/mån
  Halvförsäkring
  370 kr/mån
  Helförsäkring
  960 kr/mån
  • Etablerad aktör
  • Anpassade försäkringar
  • Varierande självrisker
  • Etablerad aktör
  • Anpassade försäkringar
  • Varierande självrisker
  Läs mer

  Kort om Folksam bilförsäkring

  Försäkringsbolaget Folksam är de flesta bekanta med. Bolaget har också funnits sedan början av 1900-talet och är ett av de största i Sverige. Bilförsäkringar är en del i Folksams utbud, som överlag sträcker sig till både privatpersoner och företag. Omdömet av försäkringarna från kunsumenternas.se är högt. De sätter 4,4/5 på deras erbjudande. 


  Vad ingår?

  Folksam erbjuder tre olika bilförsäkringar, en trafikförsäkring och sedan ytterligare två försäkringar som kan sägas motsvara halv- och helförsäkringar. Dessa kallas "Bilförsäkring" och "Stor Bilförsäkring". Folksams upplägg ger dig möjligheten att lägga till vagnskada på någon av de två försäkringarna. På så vis går det att få en mindre omfattande försäkring, motsvarande en halvförsäkring, men med vagnskadetillägg. Utöver vad som framgår i tabellen ingår också ersättning för nyckelförlust och hyrbil i Stor bilförsäkring. Även en assistanshjälp ingår. 

  Tabell över bilförsäkringar

  Folksam Jämförelse

  Trafikförsäkring

  Bilförsäkring

  Stor bilförsäkring

  Trafikförsäkring

  check 11

  check 11

  check 11

  Kristerapi

  check 11 check 11 check 11

  Bilstöld

  remove

  check 11

  check 11

  Inbrott

  remove check 11 check 11

  Brand

  remove

  check 11

  check 11

  Glasskada

  remove

  check 11

  check 11

  Räddning

  remove

  check 11

  check 11

  Rättsskydd

  remove

  check 11

  check 11

  Feltankning

  remove remove check 11

  Maskinskada

  remove

  check 11

  check 11

  Vagnskada

  remove

  remove

  remove

   


  Tilläggsförsäkringar 

  Utöver tillägget vagnskada, finns det tilläggsförsäkringar för ersättning av förlust av bilnyckel och ersättning hyrbil att välja till Bilförsäkringen. Dessutom finns tilläggstjänsten "Köra säkert" som ger dig rabatt på din bilförsäkring upp till 20 %, om du håller hastighetsbegränsningarna.   


  Självrisker

  Vissa självrisker kommer som en procentuell del av kostnaden. För en del trafikbrott är självrisken till exempel 10 % av prisbasbeloppet.  

  Folksam självrisker

  Bilförsäkring

  Stor bilförsäkring

  Trafik

  1 000 kr. Förare under 24 – dubbel självrisk.

  1 000 kr. Förare under 24 – dubbel självrisk.

  Vagnskada

  3 000 kr eller 6 000 kr. Förare under 24 år – 4 000 kr eller 7 000 kr.

  3 000 kr eller 6 000 kr. Förare under 24 år – 4 000 kr eller 7 000 kr.

  Brand

  Personbil privat 1 500 kr.

  Personbil privat 750 kr.

  Stöld

  Personbil privat 1 500 kr.

  Personbil privat 750 kr.

  Räddning

  Personbil privat 1 500 kr.

  Personbil privat 750 kr.

  Feltankning

  Ingår inte.

  Personbil privat 750 kr.

   


  Rabatter

  Du kan få upp till 10 % i rabatt på försäkringspremien om du samlar försäkringar hos Folksam. Liknande erbjudande brukar finnas hos de flesta försäkringsbolag.


  Omdöme Folksam bilförsäkring

  Folksams bilförsäkringar är överlag dyra. Det är också vad kunderna verkar tycka. Sett till de recensioner som finns på Google, är många nöjda med servicen, men premierna är för höga. Självriskerna är låga, om man väljer Stor bilförsäkring. En ung och oerfaren förare lockas förmodligen inte av Folksams erbjudande. Inte minst eftersom självriskerna blir betydligt högre om du är under 24 år. En fördel med erbjudandet är dock att du kan lägga till vagnskada till alternativet Bilförsäkring. På så vis blir priset rimligare. Sammanfattningsvis tycker vi att Folksam är för dyra. Flera av de större försäkringsbolagen som är väletablerade på marknaden har förhållandevis höga premier. Kvalitén kan vara god, men samtidigt lönar det sig att jämföra med andra aktörer för att se vad man faktiskt får för pengarna. 

  Läs mer
Se alla produkter

Prisexempel för bilförsäkringar

För att kunna jämföra priset för de olika bilförsäkringarna med med varandra, har vi ställt upp ett exempel. Det här ska ses som en vägledning i ditt val av försäkring. Du slipper på så vis själv att fylla i några uppgifter, eller personnummer.  

Exempeluppgifter

Information

Bilmodell

Volvo V60 110 kW / 150 HK, årsmodell 2019, diesel, körsträcka mellan 6 000 och 6 500 mil.

Självrisk

Normal, cirka 4 000 kr.

Körsträcka per år

Mellan 1 000 och 1 500 mil. (Snitt i Sverige 2018, 1200 mil/år.)

Försäkringstecknarens ålder

32 år.

Boende

Bostadsrätt, Linköping.

Nattparkering

På gatan.

Utöver detta har ingen trafikolycka inträffat de senaste 2 åren och ingen under 25 år kommer att köra bilen. För Folksams bilförsäkringar har vi valt "Bilförsäkring utan vagnskada" som halvförsäkring och "Stor med vagnskada" som helförsäkring.

Vad påverkar priset på min bilförsäkring?

Det är svårt att säga exakt vad en bilförsäkring kostar eftersom priset varierar beroende på flera olika faktorer. Överlag ligger dock priset runt 3 000 - 5 000 kr per år.

Faktorer som styr vilket pris du betalar kan vara sådana som:

 • Var du bor: Vissa områden är mer utsatta för brottslighet än andra och har en högre olycksstatistik. Därmed kommer priset på bilförsäkringen att vara högre i dessa områden.
 • Var du parkerar: Om du parkerar i ett garage kan du till exempel få ned premien på bilförsäkringen. 
 • Om du är under 24 år: Försäkringsbolagen använder sig ofta av åldersgränsen 24 år när det gäller bilförsäkringar. Personer under denna ålder anses vara mer olycksdrabbade och betalar därmed en högre premie.
 • Din körhistorik: En person som har en historik av att orsaka olyckor och skador de senaste 2 eller 3 åren kommer troligen att ha en högre premie.
 • Bilens modell: Bilmodeller som kostar mer att laga eller är mer skadebenägna kan få en högre premie. 
 • Hur långt du har kört: Risken för att orsaka en olycka ökar ju längre du kör, enligt försäkringsbolagens modeller.
 • Självrisken: Genom att välja en högre självrisk kan du få ned priset på bilförsäkringen.

Utöver de punkter som vi har gått igenom ovan, kan du även titta efter om försäkringsbolaget erbjuder rabatter och eller andra erbjudanden. Dessa kan bidra med att sänka priset på din bilförsäkring. 

Bästa reseförsäkringen 2021

Om olycka är framme kan en resa utan en reseförsäkring i vissa fall bli lika dyr som att inte ha en bilförsäkring till din bil. Som tur är ingår det...

Läs mer

Hur mycket får jag i ersättning från min bilförsäkring?

Bilförsäkringar kan ibland vara mer lika än olika varandra, om du tittar på innehållet. Det som skiljer dem åt är istället framförallt hur försäkringsbolagen ersätter olika händelser. Därför är det alltid bra att jämföra olika försäkringar innan du väljer att teckna någon.

Hur mycket du får i ersättning varierar från olika försäkringsbolag. Generellt sett gäller en självrisk på runt 1 000 - 2 000 kr för flera typer av skador. Självrisken räknas sedan bort från den ersättning du får. För att få fullständig information om vad som gäller behöver du titta i försäkringsvillkoren, som går att hitta i försäkringsbrevet. Dessa styr hur ersättningen beräknas och vilken typ av ersättning det rör sig om. 

Beroende på hur omfattande en skada är och vilken typ av skada det är, kan du få kontant ersättning, till exempel vid stöld av bilen, hjälp med reparation, där försäkringsbolaget bestämmer verkstad, eller en ny likvärdig bil. För att du ska få ersättning och för att denna inte ska betalas ut till ett lägre belopp, behöver du dock iaktta aktsamhetskrav. I händelse av stöld måste bilen bland annat vara låst och den ska vara servad och besiktigad vid maskin- och elektronikskador.

Vad ska jag tänka på vid byte av bilförsäkring?

När du ska jämföra och byta bilförsäkring bör du hålla koll på ett par delar, så att du undviker misstag.

 • Försäkringens förfallodag: De flesta bilförsäkringar har en försäkringstid på ett år. Det kan löna sig att byta försäkring i samband med att den gamla ska förnyas, eller löper ut.
 • Säg upp det gamla avtalet: För att undvika att den nya bilförsäkringen överlappar med den gamla, bör du vara noga med att säga upp denna i tid. Be om en skriftlig bekräftelse från ditt försäkringsbolag. På så vis uppstår inga frågetecken.

Frågor och svar om bilförsäkring

Vad händer med bilförsäkringen när bilen säljs?

Det är många som felaktigt har uppfattningen att man under de första dagarna  innan ägarbytet gått igenom hos bilregistret, har möjlighet att köra på försäkringen från den förra ägaren. Detta är dock helt fel. Du behöver aldrig avsluta din försäkring om du ska sälja din bil, det gör istället försäkringsbolaget och Transportstyrelsen åt dig. Processen är förhållandevis enkel. Du behöver bara anmäla till Transportstyrelsen om ägarbyte ifall du säljer. När ägarbytet registreras meddelar därefter Transportstyrelsen försäkringsbolaget om ägarbytet - och de i sin tur avslutar din bilförsäkring.

Vem får köra bilen om man har en försäkring?

Även om du lånar ut din bil till någon annan ändrar det oftast inte omfattningen av din försäkring. Varken villkor och giltighet ändras på något sätt om en vän sitter bakom ratten, såtillvida det inte anges på ditt försäkringsbrev eller i dina villkor.

Hos vilka aktörer kan jag teckna en försäkring?

Det finns många företag i Sverige som erbjuder bilförsäkring. Viktigast för dig är att vara medveten om att det finns många saker man bör tänka på när det blivit dags för dig att jämföra olika erbjudanden på bilförsäkring. Beroende på vilket försäkringsbolag det gäller kan det exempelvis finnas skillnader i olika erbjudanden. Dels när det kommer till vad försäkringen täcker. Dels vilka tillägg som finns att köpa. Ytterligare en stor skillnad är naturligtvis priset. Det är inte alltid det dyraste alternativet som är det bästa, något du kommer att upptäcka när du gör dina jämförelser mellan olika bolag och alternativ. Dessutom kan försäkringsbolagens utbud bli justerade över tid, vilket innebär att det kan vara bra att jämföra sin bilförsäkring årligen för att därefter välja vad du tror är den bästa försäkringen för just dig.

Hur fungerar det med självrisk?

Till skillnad från en del andra försäkringar innehåller oftast en bilförsäkring en självrisk som är en del av skadekostnaden man själv betalar om ens bil har skadats. Därför är det bra att kolla upp villkoren kring självrisk innan du tecknar en bilförsäkring och veta hur mycket du behöver betala vid till exempel stöld, maskinskada eller stenskott. Självrisken räknas ut av ditt försäkringsbolag eller av din försäkringsförmedlare och kan skilja sig åt beroende på var din bil är försäkrad.

Hur fungerar det med “betala som du kör"?

Som nämnts tidigare finns det flera variabler som avgör vad en bilförsäkring kostar dig. Skillnaden i försäkringspremie kan bli flera tusenlappar beroende på var du bor och vilken bil du äger. Även din ålder spelar roll i sammanhanget. Men med dagens tekniska utvecklingen har vi även börjat se försäkringar som baseras på data om hur du kör. Skötsamma bilister kan därmed få en lägre försäkringspremie med hjälp av elektronik som mäter bland annat hur du håller hastigheten, hur hårt du gasar eller bromsar och hur långt du kör. Något som även innebär att man inte betalar något när bilen ej används. Står den parkerad går med andra ord din försäkringspremie ner.

Gäller bilförsäkringen i andra länder?

Om du är på resa inom EU, gäller din bilförsäkring även i EU-länderna. Det kan dock finnas begränsningar, som varierar beroende på vilket försäkringsbolag du har. I vissa fall gäller olika regler för olika länder. Sådant som tid för resan, alltså hur länge du ska vara borta, och och avstånd från landet där du bor, kan spela roll. Bilen i sig ska vara registrerad i det land där du är bosatt, och om du flyttar till ett annat land, och tar med bilen, kan din försäkring gälla även där. Detta beror dock också på vilket försäkringsbolag du har och vilket land det rör sig om.

Vad är en bilförsäkring?

Alla bilar som rullar i Sverige måste ha en försäkring. Den lägsta nivån, som är obligatorisk, kallas för trafikförsäkring och ersätter skador som du har orsakat i trafiken med din egen bil. Den ersätter dock inte skador på din egen bil vid en olycka. Vill man ha ett mer omfattande försäkringsskydd som även gäller sin egen bil måste man istället välja att införskaffa antingen en halvförsäkring eller en helförsäkring.

När börjar försäkringen att gälla?

Det största felet som många bilköpare gör när de köper bil är att man inte försäkrar sin bil från första dagen. Det är speciellt vanligt förekommande om man köper sin bil på en helg till exempel. Det som händer då är att man tvingas betala en avgift till Trafikförsäkringsföreningen för varje dag bilen saknar försäkring, för närvarande ungefär en hundralapp per dag. Dessutom löper man risk att stå utan ersättning om något skulle hända bilen under de oförsäkrade dagarna. Glöm inte att anmäla ägarbyte som är det sista man gör innan köpare och säljare väljer att skakar hand.

Senast Uppdaterad: 2021-08-02 13:11:41

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
66 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5

Testvinnare - Bästa Bilförsäkring

 • OKQ8 Bilförsäkring
 • Evoli Bilförsäkring
 • Moderna Bilförsäkring
 • ICA Bilförsäkring
 • IF Bilförsäkring
 • Folksam Bilförsäkring