Vilket är det bästa fackförbundet?

Öka tryggheten i din anställning och få hjälp om det skulle uppstå tvister med din arbetsgivare med någon av dessa fackförbund.

Att vara medlem i ett fackförbund kan ge dig både trygghet och förmåner. Vi har recenserat och jämfört några av de mest prisvärda och därmed bästa fackförbunden. I vår bedömning tar vi hänsyn till flera olika faktorer, såsom avgifter, försäkringar, rabatter och givetvis vilken hjälp och vilka råd du kan få av respektive fackförbund. Det fackförbund som är bäst är Unionen. Unionen har en bred medlemsbas, bra pris och omfattande inkomstförsäkring, för att nämna några delar. Läs mer om de olika fackförbunden här på sidan.

Översikt - Bästa fackförbunden:

Här är en överblick över årets bästa fackförbund.

 1. Bäst för tjänstemän: Unionen
 2. Bäst för chefer: Ledarna
 3. Bäst inom hotell & restaurang: Handels
 4. Bäst för livsmedelsarbetare: Livs
 5. Bäst för anställda inom kommuner: Kommunal

Våra 5 bästa fackförbund (mars 2024)

1. Unionen- Bäst för tjänstemän

Unionen - Bäst för tjänstemän
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Ansök nu
köp
(Unionens hemsida)

Unionen grundades 2008 bildades när man förenade Tjänstemannaförbundet HTF och Svenska industritjänstemannaförbundet. Idag har det vuxit till att bli Sveriges största fackförbund. Som organisation är Unionen medlemsstyrd och partipolitiskt obunden. Förbundet riktar sig främst till tjänstemän inom den privata sektorn. Numera är Unionen ett populärt val för den som vill vara del av ett förbund med många medlemmar, som försöker att tillgodose flera yrkeskategoriers intressen. 

Unionens största styrka ligger i dess storlek och omfattning. Storleken på ett fackförbund kan nämligen ha betydelse för vilken genomslagskraft det kan ha i förhandlingar. Fler medlemmar bidrar till bättre förhandlingsläge. Priset du betalar för att vara med i Unionen är förhållandevis lågt. Det finns fackförbund som är betydligt dyrare. Inkomstförsäkringen är en av de bättre som erbjuds av fackförbunden och den ger ett bra skydd, utöver a-kassan. Innan du går med i Unionen ska du veta om att viss hjälp, såsom förhandlingshjälp, inte ges på en gång, utan efter 3 månader.

Sammanfattningsvis betraktar vi Unionen som ett bra val för alla tjänstemän. Det finns mer "nischade" fackförbund för olika yrken, men det kan vara en fördel att ha styrkan bakom sig från ett större fackförbund. Speciellt i förhandlingssituationer.

Vi valde Unionen till det "bästa fackförbundet för tjänstemän" och baserar det på deras erbjudande gällande inkomstförsäkringen, förhandlingshjälpen samt deras lönerådgivning. Vi anser att relationen mellan priset man betalar och vad man får tillbaka är attraktivt och en väl värd investering.  

Egenskaper

 • Månadskostnad: Från 55 SEK
 • Studentrabatt: Ja
 • Medlemmar: ca 685 000 st

Fördelar

 • 700 000 medlemmar
 • 50-235 kr i månadsavgift
 • Passar flera tjänstemannayrken

Nackdelar

 • Blandade recensioner på reco och trustpilot

Omdöme

Ett av Sveriges största fackförbund för tjänstemän som bland annat erbjuder inkomstförsäkringar, rådgivning samt hjälp vid förhandlingar.
Alla bedömningskriterier
Medlemsförmåner:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Inkomstförsäkring:
Betyg 4.8/5
4,8/5
Råd, stöd, hjälp:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Inflytande:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Månadskostnad:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5
Vanliga yrkesgrupper som Unionen representerar:
 • Administratörer
 • Ekonomer
 • Ingenjörer
 • Konsulter
 • Tekniker
 • Chefer
 • Egenföretagare
Vad ingår i medlemskapet?

Ett medlemskap i Unionen ger dig flera fördelar. De viktigaste delarna som ingår är:

 • Inkomstförsäkring: I medlemskapet ingår en inkomstförsäkring som ger dig 80 % av lönen upp till 60 000 kr/mån, före skatt, i 150 dagar. Försäkringen kompletterar a-kassan. Med Unionens tilläggsförsäkring kan du som har en högre månadsinkomst än så, eller vill öka antalet ersättningsdagar, enkelt få ett heltäckande skydd.   
 • Rådgivning och vägledning: Om du behöver information om vilka lagar och rättigheter som gäller på din arbetsplats, kan du fråga någon av Unionens rådgivare. På samma sätt kan du vända dig till någon ombudsman vid tvister rörande till exempel löner eller anställningsvillkor. Unionen erbjuder också hjälp vid rättstvister, via sina arbetsrättsjurister. När du byter jobb kan Unionen bistå dig med CV-granskning och vägledning.
 • Hjälp vid förhandlingar: Många tycker att löneförhandlingar kan vara svåra. Som medlem i Unionen får du hjälp och råd inför förhandlingarna av förbundets kvalificerade rådgivare. 
 • Medlemslån: Du kan få en lägre ränta på ditt bolån hos SEB eller Danske Bank. Dessa banker erbjuder även förmånliga räntor på andra lån, såsom billån.
Vad ingår inte i medlemskapet?

Medlemskapet, som kan beräknas på Unionens hemsida, inkluderar inte:

 • A-kassa: Denna kan du betala separat genom att gå med i Unionens egen a-kassa. Månadskostnaden ligger på 112 kr.
 • Klubbavgift: I vissa fall kan en kostnad för klubbavgiften tillkomma. Priset hamnar mellan 5 och 25 kr per månad.

2. Ledarna- Bäst för chefer

Ledarna - Bäst för chefer
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Ansök nu
köp
(Ledarnas hemsida)

Ledarna grundades år 1905 och är idag en av Sveriges största chefsorganisationer. Organisationen omfattar 18 olika branschföreningar och man arbetar bland annat för att lyfta fram ledarskapets roll i samhället och i debatten. Ledarna tillhör ingen facklig centralorganisation och är partipolitiskt obunden. Fokus ligger på att tillgodose det individuella chefsbehovet och verka för en ständig förbättring av ledarskapet, för olika yrkeskategorier. Genom ett medlemskap i Ledarna får du till exempel tillgång till en av de mest omfattande inkomstförsäkringarna på marknaden.

Ledarna som organisation är väletablerad och erfaren inom representationen av chefer. Det främsta argumentet för ett medlemskap är dock inkomstförsäkringen. Den är väl anpassad för dem med högre inkomst och i större behov av en högre ersättningsnivå. Avgiften för medlemskapet är överlag högre än för till exempel Unionen, men det erbjudande du får genom Ledarna är mer anpassat för din chefsroll. Den stöttning en ny, och eventuellt mindre erfaren, chef kan behöva skiljer sig från den som en vanlig anställd behöver. Detta kan återspeglas i löneförhandlingen, där det kan underlätta att få råd av erfarna rådgivare, som själva har erfarenhet av vad ledarskapet innebär. Ett kvitto på organisationens framgång är att de varit etablerade och verksamma under en lång tid. Omdömena från medlemmarna är också överlag positiva.

Vi ser sammanfattningsvis Ledarna som ett fullgott alternativ för dig som är chef. Med de förmåner du får, utformade speciellt för din yrkesgrupp, går det lätt att räkna hem månadsavgiften.

Vi utsåg Ledarna till det "bästa fackförbundet för chefer" och anser att det bör vara det primära valet för dig som arbetar som någon form av verksamhetschef eller har en roll som innebär en del personalansvar. Vi baserar det bland annat på att de till skillnad mot flera andra förbund är specialiserade på området och kan således bland annat erbjuda kurser och seminarium med ledarskapsutveckling som fokus. 

Egenskaper

 • Månadskostnad: Från 330 SEK
 • Studentrabatt: Ja
 • Medlemmar: ca 95 000 st

Fördelar

 • 95 000 medlemmar
 • 376-452 kr i månadsavgift
 • 100 kr/år för studenter

Nackdelar

 • Tänk på att om du vill vara med i deras A-kassa behöver du ansöka om det separat

Omdöme

Ett av de främsta fackförbunden för ledare och chefer där ledarskapsutveckling alltid ingår.
Alla bedömningskriterier
Medlemsförmåner:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Inkomstförsäkring:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Råd, stöd, hjälp:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Inflytande:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Månadskostnad:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5
Vanliga yrkesgrupper som Ledarna representerar:
 • Chefer inom flera olika branscher
Vad ingår i medlemskapet?

Ett medlemskap i Ledarna ger dig framför allt en bra inkomstförsäkring och olika typer av hjälp gällande din ledarskapsroll.

De viktigaste delarna som ingår är:

 • Inkomstförsäkring: I medlemskapet ingår en inkomstförsäkring som ger dig 80 % av din tidigare lön upp till 80 000 kr/mån, före skatt, i 150 dagar. Du behöver gå med i en a-kassa för att försäkringen ska gälla. Det går att utöka antalet dagar till 250 och ersättningen upp till 120 000 kr med Ledarnas tilläggsförsäkring.
 • Chefsrådgivning och vägledning: Chefsrollen kan betraktas som den mest krävande på en arbetsplats. Ett medlemskap i ledarna ger dig därför stöd och vägledning i flera olika situationer. Oavsett om det rör sig om löneförhandlingar, utveckling av din ledarskapsroll eller konflikter.
 • Kurser och seminarier: Som chef erbjuds du att delta i olika kurser och seminarier. En del av kurserna ingår i medlemskapet, andra arrangeras till ett förmånligt pris.
 • Medlemslån: Du kan ansöka om medlemslån och bolån hos SEB. Den ränta du får är rabatterad. Ju fler och större lån du samlar, desto större rabatt får du.
Vad ingår inte i medlemskapet?

Avgiften för medlemskapet kan beräknas på Ledarnas hemsida och varierar med din bransch och befattning. Denna inkluderar inte:

 • A-kassa: Ledarna erbjuder ingen egen a-kassa, eftersom de inte är ett egentligt fackförbund. Du kan teckna valfri a-kassa genom något annat förbund och på så vis få tillgång till Ledarnas inkomstförsäkring.

3. Handels- Bäst inom hotell & restaurang

Handels - Bäst inom hotell & restaurang
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Ansök nu
köp
(Handelss hemsida)

Handels är ett fackförbind för dig som arbetar i butik, på lager, som frisör eller florist. Vilken typ av anställning, utbildning eller lönenivå du har spelar ingen roll. 

Handels är ett fackförbund för vissa yrkeskategorier. Om du arbetar i till exempel butik, passar alltså fackförbundet bra. Månadsavgiften varierar beroende på vilken lön du har, men är överlag relativt hög. Som medlem kan du ta del av ett relativt brett utbud av tjänster och förmåner. Rätt utnyttjade, kan månadsavgiften återbetala sig. Det som studerar förlorar heller inget på att gå med i Handels. Med en fri månadsavgift under studietiden, går det bra att kombinera extrajobba med ett medlemskap.

Sammanfattningsvis ser vi Handels som ett tänkbart val för den som arbetar inom någon av branscherna som representeras. Nackdelen är att avgiften är högre än för flera andra fackförbund. Samtidigt får du mycket för den. Så länge du får den hjälp du behöver och tar del av erbjudanden och rabatter, lönar det sig.

Om du jobbar inom Hotell- och restaurangbranschen är vår starka rekommendation att gå med i Handels fackförbund som är "bästa valet för hotell och restaurangbranschen". Utöver standardförmånerna som lönestöttning och hjälp om du skulle få problem med din arbetsgivare så erbjuder fackförbundet även en gratis förstamånad samt 200 kronor i presentkort om du går med. Vi gillar dessutom att det är gratis att gå med om man studerar på ett handels- administrationsprogram eller hantverksprogram på gymnasiet.

Egenskaper

 • Månadskostnad: Från 140 SEK
 • Studentrabatt: Ja
 • Medlemmar: ca 155 000 st

Fördelar

 • 157 000 medlemmar
 • Inkomst på 20 000 kr ger 400 kr i avgift
 • 0 kr första månaden

Nackdelar

 • Avgiften är högre än för flera andra fackförbund.

Omdöme

Ett av de vanligaste valen för personer som jobbar inom hotell- och restaurangbranschen som bland annat erbjuder en gratis förstamånad.
Alla bedömningskriterier
Medlemsförmåner:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Inkomstförsäkring:
Betyg 4/5
4,0/5
Råd, stöd, hjälp:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Inflytande:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Månadskostnad:
Betyg 4.1/5
4,1/5
Totalt:
Betyg 4,3/5
4,3/5
Vanliga yrkesgrupper som Kommunal representerar:
 • Butiksanställda
 • Lagerarbetare
 • Florister
 • Frisörer

 

 

Vad ingår i medlemskapet?

Ditt medlemskap i Handels ger dig flera förmåner, såsom försäkringar, råd och stöd samt rabatt på räntan. 

De viktigaste delarna som ingår är:

 • Inkomstförsäkring: Den inkomstförsäkring som ingår ger dig upp till 80 % av lönen, utan någon övre gräns, under 100 dagar.
 • Hemförsäkring och fritidsförsäkring: Genom samarbetet med Folksam får du en hemförsäkring och fritidsförsäkring inkluderade i medlemskapet.
 • Handelskortet: Alla medlemmar får Handelskortet, som är ett rabatt- och erbjudandekort. Du kan även uppgradera kortet till ett Mastercard.
 • Stöttning och vägledning: Handels kan hjälpa dig med juridiskt stöd, frågor som gäller arbetsmiljö, rättigheter och anställningsvillkor på arbetsplatsen. Du får även hjälp vid löneförhandlingar.
 • Medlemslån: Handels har genom förhandlingar med Swedbank och Nordea fått lägre räntor för medlemmarna.  
Vad ingår inte i medlemskapet?

Den avgift som du betalar varje månad kan du beräkna på Handels hemsida. Tänk på att medlemskapet inte inkluderar:

 • A-kassa: Du kan gå med i Handels a-kassa till en avgift på 145 kr per månad. 

4. Livs- Bäst för livsmedelsarbetare

Livs - Bäst för livsmedelsarbetare
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Ansök nu
köp
(Livss hemsida)

Livs är ett LO-fackförbund som grundandes 1922. Idag arbetar förbundet för livsmedelsarbetare inom flera branscher och försöker tillsammans med andra fackförbund att förhandla fram bättre villkor för de anslutna. De som är anslutna till Livs omfattas av flera försäkringar anpassade för de olika yrkena. Du får även rabatter och erbjudanden via ditt medlemskort.

Livs fackförbund har ett omfattande erbjudande skräddarsytt för anställda inom branscher som kan ha speciella behov. Slaktare, livsmedelsindustriarbetare och kylpersonal tillhör yrken som kan vara speciellt utsatta. Dessa kan dra nytta av försäkringarna som ingår i medlemskapet. Månadsavgiften är hög, samtidigt som den inkluderar mycket. Om du väljer Livs bör du vara medveten om att det inte automatiskt lönar sig att vara medlem. Däremot får du bra ersättning och hjälp, om något väl inträffar. Som ett arbetarfackförbund är Livs måna om att alla ska omfattas av ett kollektivavtal. På flera arbetsplatser kan du dock få del av förmånerna med att vara kollektivavtalsansluten, utan att vara med i ett fackförbund.

Livs är ett bra val för dem som jobbar inom utsatta branscher, tack vare försäkringarna, eller har yrken som gynnas av många fackligt anslutna. Månadsavgiften är dock hög, vilket drar ned helhetsbetyget.

Det "bästa fackförbundet för livsmedelsanställda" är Livs, som har som huvudsyfte att förbättra löne- och arbetsvillkoren för de som arbetar med livsmedel, exempelvis butiksanställda. Vi gillar dessutom deras omfattande medlemsförsäkringspaket som man får ta del av. 

Egenskaper

 • Månadskostnad: Från 168 SEK
 • Studentrabatt: Nej
 • Medlemmar: ca 27 000 st

Fördelar

 • 27 000 medlemmar
 • Inkomst på 20 000 kr ger 590 kr i avgift
 • A-kassa ingår i medlemsavgiften

Nackdelar

 • Månadsavgiften är hög, samtidigt som den inkluderar mycket

Omdöme

Ett av de äldsta LO-förbunden med fokus på Sveriges alla livsmedelsarbetare.
Alla bedömningskriterier
Medlemsförmåner:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Inkomstförsäkring:
Betyg 3.7/5
3,7/5
Råd, stöd, hjälp:
Betyg 4/5
4,0/5
Inflytande:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Månadskostnad:
Betyg 4/5
4,0/5
Totalt:
Betyg 4,1/5
4,1/5
Vanliga yrkesgrupper som Livs representerar:
 • Slaktare
 • Styckare
 • Kylpersonal
 • Bagare
 • Maskinskötare
 • Fiskrökare
Vad ingår i medlemskapet?

Ett medlemskap i Kommunal ger dig bland annat flera användbara försäkringar.

De viktigaste delarna som ingår är:

 • Inkomstförsäkring: Inkomstförsäkringen gäller upp till 80 % av lönen, utan tak, under som mest 200 dagar. Någon tilläggsförsäkring för att öka antalet dagar finns inte.
 • Avtalsförsäkringar: Dessa försäkringar gäller alla med kollektivavtal. Du får avtalspension och olika försäkringar för bland annat arbetsskada och långvarig sjukdom.
 • Försäkringspaket: I paketet ingår hemförsäkring, olycksfallsförsäkring, barngrupplivförsäkring och en kompletterande tjänstegrupplivförsäkring.
 • A-kassa: Avgift till a-kassan ingår i medlemskapet.
 • Stöttning och vägledning: Du får hjälp vid olika typer av förhandlingar och rådgivning kring fackliga frågor på din arbetsplats. Hjälp vid arbetsplatsmobbning och diskriminering ges också.

 

5. Kommunal- Bäst för anställda inom kommuner

Kommunal - Bäst för anställda inom kommuner
Betyg 4,0/5
Betyg 4,0/5
Ansök nu
köp
(Kommunals hemsida)

Kommunal representerar dig som är anställd inom kommun, landsting och privat sektor. Fackförbundet grundades 1910 och är en del av LO. Idag verkar man för trygga anställningsformer och ökad jämställdhet. Kommunal representerar många medlemmar inom branscher som inte enbart tillämpar tillsvidareanställningar, utan till exempel är visstidsanställda. Tryggare former av anställningar blir alltså en viktig fråga. Genom att gå med i Kommunal omfattas du av en inkomstförsäkring och får tillgång till olika typer av facklig rådgivning och fackligt stöd.

Om du vill var medlem i ett tryggt fackförbund som ger dig flera försäkringar, kan du med fördel välja Kommunal. Avgiften för att vara medlem är dock relativt hög och så länge du vill ta del av allt som erbjuds, är det en fördel. Nackdelen med förbundet är att inkomstförsäkringen inte är speciellt omfattande. Å andra sidan behövs en inkomstförsäkring bara om du tjänar över 33 000 kr per månad, vilket är a-kassans tak. De olika medlemsutbildningarna och stödet inför utvecklings- och lönesamtal gör det möjligt att som kommunalansluten utveckla sig inom sin yrkesroll. På senare år har dock fackförbundet tappat medlemmar, vilket är negativt för vårt helhetsomdöme.

Kommunals avgift är relativt hög, men ger flera försäkringar till dig som är ansluten. Omdömena om förbundet är inte enbart positiva, vilket bidrar till att vi ser andra fackförbund som mer gynnsamma att ansluta sig till.

 

Vi utsåg Kommunal till det "bästa fackförbundet för kommunanställda" med motivering att det har som huvudfokus att värna om denna arbetarkategori. Vi gillar deras bolånerabatt men även det smidiga jobbsökarverktyget man får tillgång till. 

Egenskaper

 • Månadskostnad: Från 140 SEK
 • Studentrabatt: Ja
 • Medlemmar: ca 500 000 st

Fördelar

 • Drygt 500 000 medlemmar
 • Inkomst på 20 000 kr ger 306 kr i avgift
 • 125 kr/mån för studerande

Nackdelar

 • Inkomstförsäkringen är inget omfattande

Omdöme

Mångsidigt fackförbund som bland annat ger ränterabatt på bolån, barngruppförsäkring och jobbsökarverktyg.
Alla bedömningskriterier
Medlemsförmåner:
Betyg 4/5
4,0/5
Inkomstförsäkring:
Betyg 3.7/5
3,7/5
Råd, stöd, hjälp:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Inflytande:
Betyg 4.1/5
4,1/5
Månadskostnad:
Betyg 3.9/5
3,9/5
Totalt:
Betyg 4,0/5
4,0/5
Vanliga yrkesgrupper som Kommunal representerar:
 • Skola
 • Hushållsnära tjänster
 • Trafik
 • Äldreomsorg
 • Räddningstjänst
 • Restaurang
 • Fastighet och underhåll
 • Park- och anläggningsservice

 

 

Vad ingår i medlemskapet?

Ett medlemskap i Kommunal ger dig bland annat flera användbara försäkringar.

De viktigaste delarna som ingår är:

 • Inkomstförsäkring: Inkomstförsäkringen gäller upp till 80 % av lönen, maximalt 35 000 kr/månad, under 100 dagar. Det finns ingen tilläggsförsäkring.
 • Hemförsäkring och olycksfallsförsäkring: Kommunal samarbetar med Folksam och erbjuder alla medlemmar hemförsäkring och olycksfallsförsäkring.
 • Barngruppförsäkring och Livförsäkring: Dessa försäkringar ingår också och ges i samarbete med Folksam.
 • Stöttning och vägledning: Du får hjälp med förhandlingar på din arbetsplats och även rättshjälp, vid behov. Kommunal vägleder dig även genom att ge råd kring din anställning och hur du kan utvecklas.
 • Medlemslån: Som medlem får du ränterabatt på bolån hos Swedbank.
 • Jobbsökarverktyget Trampolin: Med detta verktyg skapar du till exempel automatiskt ett CV.
Vad ingår inte i medlemskapet?

Avgiften för medlemskapet kan beräknas på Kommunals hemsida. Den varierar med din lönenivå. Medlemskapet inkluderar inte:

 • A-kassa: A-kassa ingår inte. Kommunal har en egen a kassa som kostar 102 kr per månad.
Så hittar du bästa Fackförbund

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer fackförbund?

Det finns numera ett väldigt stort antal fackförbund i Sverige. Generellt sett så brukar man säga att dryga femtio fackförbund är verksamma i Sverige. Därmed är det bästa fackförbundet det som är mest lämpat just för dig och din yrkeskategori.

Ofta är medlemskapet ett personligt ställningstagande. De större förbunden har tydliga fördelar jämfört med de mindre. Samtidigt har de mindre fackförbunden många gånger en starkare lokal närvaro.

När du ska hitta det fackförbund som passar dig bäst, kan du välja sett utifrån vilket förbund som ger bäst försäkringar, lägst månadsavgift och så vidare. Om du är osäker på vilket fackförbund som kan tänkas vara bäst, kan du göra det lätt för sig och helt enkelt välja något av de stora förbunden. Då kan du vara säker på att man blir en del av en organisation som har de rutiner och den ekonomi som krävs för att ta tillvara på de flesta intressen.

Vad ska jag titta efter när jag väljer fackförbund?

Varje fackförbund erbjuder olika förmåner för de anslutna. Det du överlag ska titta efter är: 

 • Olika medlemsförmåner, såsom rabatter och erbjudanden av olika slag.

 • En inkomstförsäkring, som ger dig ersättning utöver a-kassan.

 • Råd och stöd vid bland annat arbetslöshet eller konflikter på arbetsplatsen.

 • Hjälp vid förhandlingar, till exempel löneförhandlingar och förhandlingar vid varsel.

 • Hjälp med granskning av CV:n och råd kring hur du ska skriva dem.

 • Medlemslån, vilket gäller vissa fackförbund som då har förhandlat ned räntorna hos vissa banker.

 • Inflytande på arbetsplatsen, så att du enklare kan göra din röst hörd.

 • Förbättrade arbetsvillkor, vilket innebär att facket förhandlar fram bra villkor åt dig.

 • Studenterbjudanden, för dig som studerar och jobbar inom fackförbundets branscher.

 • Avgifter: Det pris du betalar varje månad ska motsvara vad du får ut av ett medlemskap.

 • Försäkringar: De flesta fackförbund erbjuder olika försäkringar. Om du får en bra samlingsrabatt på dessa, är det en fördel.

 • Hjälp och rådgivning: Ett fackförbund ska ge dig den hjälp du behöver, i olika situationer som rör din anställning. Ett inaktivt förbund, med missnöjda medlemmar, får lägre betyg.

Jämför de bästa fackförbunden i testet

Fackförbund Månadskostnad Studentrabatt Medlemmar Totalbetyg Pris
Unionen Från 55 SEK Ja ca 685 000 st Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
0 kr
Ledarna Från 330 SEK Ja ca 95 000 st Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
0 kr
Handels Från 140 SEK Ja ca 155 000 st Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
0 kr
Livs Från 168 SEK Nej ca 27 000 st Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
0 kr
Kommunal Från 140 SEK Ja ca 500 000 st Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Pris från
0 kr
fackförbund test

Så gjorde vi testet

Det finns många olika fackförbund och det är inte alldeles enkelt att veta vilket som är bäst för just dig. Oftast har du större nytta av att bli medlem i ett fackförbund som har stor närvaro på din arbetsplats, även om alla alternativ kan hjälpa dig vid vissa situationer.

För att komma fram till vilket fackförbund som är bäst har vi betygsatt de olika alternativen på ett antal punkter som är särskilt viktiga när det kommer till just fackförbund:

 • Medlemsförmåner
 • Inkomstförsäkring
 • Råd, stöd och hjälp
 • Inflytande på arbetsplatsen
 • Månadskostnad

Frågor och svar om fackförbund

Måste jag var med i ett fackförbund?

Att vara med i ett fackförbund är frivilligt. På vissa arbetsplatser är dock flera anställda med i något fack, vilket kan innebära att det finns en fördel med att gå med. Ju fler man är, desto lättare kan det vara att göra sin röst hörd. 

Vad kostar det att vara med i ett fackförbund?

Månadsavgiften varierar beroenden på vilket fackförbund du väljer. Priset brukar dock ligga runt 200 upp till 600 kr. 

Hur många fackförbund finns det i Sverige?

I Sverige finns det över 50 fackförbund. Flera av dessa tillhör någon centralorganisation, såsom SACO, LO eller TCO.

Hur byter jag fackförbund?

I de flesta fall så är det väldigt enkelt att byta fackförbund. Man brukar inte behöva göra så mycket mer än att anmäla utträde. Detta kan ofta ske direkt via deras hemsida eller så sker det helt enkelt automatiskt i samband med att man ansluter sig till ett annat förbund. Detta kan däremot variera och  man gör bäst i att kontrollera utträdesvillkoren hos sitt nuvarande fackförbund.

Vilka är fördelarna med ett fackförbund?

 • Du får möjlighet att påverka genom att vara en del av en organisation som för talan för en hel bransch.
 • Du har någon att vända dig till om du behöver hjälp något som gäller din anställning, lön eller arbetsvillkor.
 • Du får ta del av förmånliga försäkringar som blir ekonomiskt fördelaktiga vid varsel eller oväntad arbetslöshet. Däribland inkomstförsäkring.
 • Du har tillgång till rättshjälp om det skulle uppstå en tvist mellan dig och din arbetsgivare.
Varför lita på Crediwizz?

Crediwizz.se är en oberoende jämförelsetjänst som recenserar och jämför produkter och tjänster inom ekonomi. Tjänsten kostar ingenting för dig som konsument och finansieras genom affiliate-program.

Innehållet på denna sida ska inte betraktas som finansiell rådgiving.

Läs mer om Crediwizz

Senast uppdaterad: 12 oktober 2022
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
21 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5