Vilket är det bästa VPN:et?

Bli anonym och skydda dig från utomstående hot med hjälp av någon av dessa högrankade VPN-tjänster.

VPN står för Virtual Private Network och är en krypterad ”tunnel-anslutning” mellan två punkter på ett nätverk, till exempel internet. Din enhet, eller klient, kopplar upp sig mot en VPN-server. Uppkoppingen har egenskapen att den är skyddad mot yttre insyn. Det har blivit allt vanligare med användandet av VPN-tjänster. Detta är inte så konstigt eftersom tjänsterna har blivit bättre och de erbjuder flera fördelar. Du kan bland annat surfa säkrare, komma åt blockerade sidor och undgå att bli spårad.

Det finns två olika typer av VPN-uppkopplingar. Den ena kallas full tunneling och den andra Split tunneling.

 • Med full tunneling får enheten den VPN-IP-adress som tjänsten har. Endast sändaren och mottagaren kan se vilken trafik det rör sig om. All trafik slussas genom VPN-tunneln via den externa servern.

 • Split tunneling innebär att den anslutning som upprättas är delad. En del av trafiken går genom VPN-tunneln och resten via det öppna nätet. Detta kan vara användbart om VPN-uppkopplingen från leverantören inte är tillräckligt snabb för att hantera all data, utan att dra ned hastigheten.

Den bästa VPN-tjänsten just nu är NordVPN. Företaget erbjuder säkerhet i världsklass, en bra prisplan, snabb anslutning med många servrar och fler funktioner än konkurrenterna.

Översikt - Bästa VPN:erna:

Här är en överblick över årets bästa VPN:er.

 1. Bästa valet: NordVPN
 2. Bästa billiga VPN: Ivacy VPN
 3. Mest mångsidiga VPN: PureVPN

Våra 3 bästa VPN:er (mars 2024)

1. NordVPN- Bästa valet

NordVPN - Bästa valet
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Ansök nu
köp
(NordVPNs hemsida)

NordVPN grundades 2012 och har sitt säte i Panama. Fördelen med att vara baserad i landet är att Panama inte har lagar om datalagring som måste följas. Man ingår heller inte i större samarbeten med andra länders underrättelsetjänster för signalspaning. Den VPN-tjänst som NordVPN erbjuder är omfattande, prisvärd och användarvänlig. Tjänsten är kompatibel med Windows, Mac, IOS, Android och Linux.

NordVPN avblockerar stora streamingtjänster som Netflix, YouTube, Amazon, iPlayer och Hulu. Kundsupporten finns tillgänglig dygnet runt och om du inte är nöjd erbjuder företaget en 30 dagars pengar-tillbaka-garanti.

Vi har utsett NordVPN till det "bästa valet av VPN" och baserar det på att det är en pålitlig och stabil aktörer till ett bra pris. Vi gillar att de har servrar i samtliga världsdelar och att hastigheterna i mångt och mycket är hög. Vi gillar även det extra säkerhetsskydd som medföljer.

Egenskaper

 • Månadskostnad: Från 32 kr
 • Antal servrar: 5400 st
 • Antal länder: 60 st

Fördelar

 • Stort antal servrar och anslutningar
 • Snabb anslutning med NordLynx
 • Ingen data loggas

Nackdelar

 • Något dyrare än de andra alternativen

Omdöme

Överlägset VPN som även skyddar mot annonser, spårare och skadlig programvara.
Alla bedömningskriterier
Användarvänlighet:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Antal länder:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Kryptering:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Hastighet:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Intregritet:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Månadskostnad:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5

2. Ivacy VPN- Bästa billiga VPN

Ivacy VPN - Bästa billiga VPN
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Ansök nu
köp
(Ivacy VPNs hemsida)

Singapore-baserade Ivacy VPN erbjuder en av de billigaste VPN-tjänsterna på marknaden. Ett lågt pris innebär i det här fallet inte samma sak som låg kvalitet. Tjänsten har förbättrats mycket de senaste få åren, vilket gör att vi tar upp Ivacy VPN i vår bästa VPN-lista.

Bland de fördelar vi hittar finns sådant som att ingen data loggas, antalet servrar är stort och de ligger utspridda över världen, vilket ger en stabilare anslutning. Tjänsten erbjuder också flera funktioner och åtkomst till ett större antal streamingtjänster. 

 

Vi har valt IvacyVPN till det "bästa billiga VPN" eftersom vi gillar hastigheten som dessutom även belönats av bland annat ProPrivacy. Vi anser även att tjänsten passar den "gemene användaren" bra, eftersom priset är lågt och prisvärdheten hög.

Egenskaper

 • Månadskostnad: Från 20 kr
 • Antal servrar: 3500 st
 • Antal länder: 17 st

Fördelar

 • Mycket bra pris, från ca 11 kr/mån
 • Upp till 10 enheter samtidigt
 • Hög hastighet med många servrar

Nackdelar

 • Minst antal länder att välja bland

Omdöme

Ett prisvärt VPN som ger dig mest värde i förhållande till hastighet.
Alla bedömningskriterier
Användarvänlighet:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Antal länder:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Kryptering:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Hastighet:
Betyg 4.8/5
4,8/5
Intregritet:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Månadskostnad:
Betyg 4.8/5
4,8/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

3. PureVPN- Mest mångsidiga VPN

PureVPN - Mest mångsidiga VPN
Betyg 4,2/5
Betyg 4,2/5
Ansök nu
köp
(Pure VPNs hemsida)

PureVPN har idag över 3 miljoner användare och företaget grundades 2007 i Hong Kong, där det nu också är baserat. Genom att Hong Kong inte är med i något av underrättelsetjänstsamarbetena Five eyes, Nine eyes eller 14 eyes, ger detta företaget en fördel på VPN-markanden. Det blir lättare att säkerställa din integritet. PureVPN loggar heller inte någon information eller data.

Bland fördelarna som finns med tjänsten hittar vi de många funktionerna, fler än andra aktörer. Priset ligger i nivå med andra tjänster om än lite högre. Antalet servrar är också stort och finns på över 180 olika platser, vilket förbättrar användbarheten. Vi ser ingen anledning till att inte ta med PureVPN i vår bästa-VPN-lista och kunderna verkar hålla med. Företaget får 4,7/5 av drygt 12 000 omdömen på Trustpilot.

Vi utsåg PureVPN till det "mest flexibla VPNet" och har baserat det på den stora mängd servrar och antal platser där VPNet arbetar på. Vi gillar även att företaget är Hong Kong-baserat och således inte är med i Five eyes, Nine eyes eller 14 eyes vilket enklare kan säkerställa din integritet.

Egenskaper

 • Månadskostnad: Från 20 kr
 • Antal servrar: 6535 st
 • Antal länder: 74 st

Fördelar

 • 10 multiinloggningar
 • Hög klass på krypteringen
 • Mycket stort antal servrar

Nackdelar

 • Lite långsammare än bland annat Nord VPN

Omdöme

Brett alternativ med hög klass på krypteringen och som har servrar i över 70 olika länder.
Alla bedömningskriterier
Användarvänlighet:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Antal länder:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Kryptering:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Hastighet:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Intregritet:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Månadskostnad:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Totalt:
Betyg 4,2/5
4,2/5
Så hittar du bästa VPN-tjänster

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer vpn-tjänster?

Ett bra VPN ska knappt märkas att det körs i bakgrunden, säkerhetsprotokollen ska vara gedigna och inte gå att ta sig igenom och tjänsten ska inte dra ned bandbredden märkbart. När du ska välja bästa VPN ska du utöver detta även titta efter punkterna nedan. Dessa är även viktiga att utgå ifrån när man testar olika leverantörers utbud.  

 • Användningen av ditt VPN

  Hur du använder din tjänst kan komma att styra vilken leverantör du väljer. Titta efter sådant som vilket operativsystem du använder, vilka enhet som ska ha tillgång till ett VPN och huruvida du behöver avancerade eller enklare tjänster och funktioner.

 • Servrar och hastighet

  En serveranslutning som är manuell eller styrs med program kan spela in i ditt val av tjänst. Likaså är kapaciteten på servrarna viktig att titta efter och antalet IP-adresser, samt från vilka länder dessa kommer. De ska vara så tillgängliga som möjligt, helst dygnet runt. Om det finns undantag så bör du titta efter vilka de är och av hur stor betydelse. Vidare är hastigheten på anslutningen en av de viktigaste delarna. Välj hastighet i förhållande till hur dina internetvanor ser ut. Vid mer krävande användning, såsom streaming, behöver du en snabbare VPN-tjänst. Tjänsterna i sig ska ha så liten påverkan som möjligt på din anslutning.

 • Kryptering

  Om du betalar mer för en VPN-tjänst kan detta påverka säkerheten på krypteringen. Olika leverantörer använder sig av olika säkerhetsprotokoll och certifikat, alltså hur kommunikationen krypteras mellan enheterna.

 • Säkerhet

  Det bör finnas en skriftlig policy om att inte spara loggar. På så vis värnas integriteten och dina data samlas inte in, delas eller sparas.

 • Streaming

  Anslut ditt VPN till rätt server för att få tillgång till streamingtjänster såsom Netflix och iPlayer. Dessa brukar annars begränsa utbudet beroende på region och land.

 • Kundsupport

  Den hjälp du kan få av supporten vid eventuella problem eller om du har frågor, kan vara av stor betydelse. En leverantör som har en väl insatt och professionell kundsupport bidrar till en bättre VPN-tjänst. Om du föredrar svensktalande support, bör du titta efter de leverantörer som erbjuder detta.

 • Rabatter och erbjudanden

  Titta gärna efter vilka rabatter och eventuella erbjudanden eller tilläggstjänster som de olika leverantörerna erbjuder. Detta kan ge dig ett bättre pris och en bättre tjänst. Var dock noggrann med att inte välja en mindre bra VPN-leverantör bara för att de är billiga.

Finns det gratis VPN?

Om du inte vill betala för en VPN-tjänst, så finns det alternativ som är gratis. Nackdelen med dessa är att tjänsten ofta är långsammare och mer instabil och att du bara kan använda en viss mängd data via tjänsten per månad eller dag. Större filöverföringar, eller filnedladdningar, kan alltså försvåras. Antalet servrar som du kan koppla upp dig mot kan också vara begränsat. Bland nackdelarna hittar vi även det faktum att vissa gratis-VPN-tjänster visat sig kunna sälja information till tredje part. Detta gäller naturligvis inte alla fria tjänster, men du bör vara uppmärksam på att det kan förekomma. 

Sammantaget kan detta begränsa användbarheten när det kommer till gratistjänsterna. Betaltjänsterna har fördelen att de kommer från trovärdiga leverantörer, vilket bättre garanterar din säkerhet. Gratistjänster kan också komma från bedragare som vill åt dina data. Var alltså uppmärksam på vilken tjänst du väljer, oavsett om du betalar för den eller inte.

Jämför de bästa VPN:erna i testet

VPN-tjänster Månadskostnad Antal servrar Antal länder Totalbetyg Pris
NordVPN Från 32 kr 5400 st 60 st Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
0 kr
Ivacy VPN Från 20 kr 3500 st 17 st Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
0 kr
PureVPN Från 20 kr 6535 st 74 st Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
0 kr
vpn-tjänster test

Så gjorde vi testet

Det finns tyvärr ingen universal VPN-lösning som är bäst för alla. Beroende på vilken nivå på integritet, hastighet på uppkopplingen samt hur mycket det får kosta kommer bästa alternativet för dig att variera. Vi har här valt att ta fram bästa alternativet i flera olika kategorier. Det gör att du enkelt kan hitta bästa VPN för dina förutsättningar.

För att bedöma de olika VPN-tjänsterna har vi tagit fram en lista med punkter som är särskilt viktiga när det kommer till just VPN. Punkterna som tjänsterna betygsatts på är följande:

 • Användarvänlighet
 • Antal länder mer servrar
 • Vilken kryptering som används
 • Hastighet på uppkopplingen
 • Säkerhet och integritet
 • Månadskostnaden

Frågor och svar om VPN

Är det tillåtet med VPN?

Ja, VPN är lagligt att använda. Du behöver inte oroa dig för påföljder om du använder någon av tjänsterna. Däremot får du, givetvis, inte begå kriminella handlingar med hjälp av VPN, något som ökat de senaste åren. Det finns dock länder, såsom Ryssland och Kina, där VPN är olagligt.

Fungerar VPN med mobilen?

En VPN-anslutning fungerar med de flesta mobila enheter. Ladda gärna även ned någon av VPN-leverantörernas appar för att kunna styra din användning bättre.

Hur fungerar VPN?

 1. När du ansluter din enhet, till exempel dator eller surfplatta, till nätverket skapas en krypterad tunnel från enheten till VPN-servern.
 2. Genom att tunneln är krypterad gör detta att trafiken blir dold.
 3. Din internetleverantör kan se mängden data, men inte vad denna består av.
 4. VPN-leverantören kan däremot även se vad dessa data består av.
 5. VPN har kanske störst fördel vid öppna och trådlösa nätverk där trafiken går lätt att lyssna av.

Hur använder jag VPN?

Det lättaste och effektivaste sättet att använda ett VPN på är att skaffa ett abonnemang hos en VPN-leverantör. Servrarna du då får tillgång till finns på olika platser i världen. Det enda du gör är att ladda ned någon av VPN-tjänsterna och sedan koppla upp dig mot någon VPN-server. Du följer instruktionerna från respektive leverantör. Många gånger går det till exempel enkelt att koppla upp sig via tjänstens app.

Vad är VPN bra för?

De fördelar som finns med VPN-funktioner är klart fler än nackdelarna. Vi har valt att ta upp de vanligaste och viktigaste nedan.        

 • Dölj din IP-adress och identitet: När du kopplar upp dig mot en VPN-server döljer du din egen IP-adress.
 • Säkerställ din integritet: VPN-tjänster tillåter dig att surfa utan att kunna spåras lika lätt.
 • Blockera reklam: När du döljer din IP-adress kommer reklamsidor inte att kunna rikta annonser mot dig på samma sätt.
 • Säkerhet på nätet, skydda känslig trafik: De som försöker att avlyssna din trafik kan bara se att en krypterad VPN-tunnel upprättats. 
 • Kom åt blockerade webbsidor: Vissa webbsidor blockeras beroende på var du befinner dig, med VPN kan du kringgå sådan spärrar.
 • Undvik övervakning på öppna trådlösa nätverk: Om detta inte används kan andra i närheten se besökta webbsidor och ibland användarnamn och lösenord som använts.

Vilka risker finns med VPN?

Nackdelar finns också med VPN och du hittar de mer tydliga här i punktlistan.

 • Reducerad hastighet på uppkopplingen: Eftersom dina data skickas genom en VPN-tunnel kan hastigheten på överföringen reduceras.
 • Blockerade servrar: I vissa fall kan servrarna som VPN-leverantörerna tillhandahåller blockeras av dem som inte gynnas av anonym trafik från dessa.
 • VPN-leverantören kan alltid se din aktivitet: Du kommer aldrig att vara helt anonym med VPN. Leverantören kan alltid se vad du gör och vilken data som går genom servern.
Varför lita på Crediwizz?

Crediwizz.se är en oberoende jämförelsetjänst som recenserar och jämför produkter och tjänster inom ekonomi. Tjänsten kostar ingenting för dig som konsument och finansieras genom affiliate-program.

Innehållet på denna sida ska inte betraktas som finansiell rådgiving.

Läs mer om Crediwizz

Senast uppdaterad: 12 oktober 2022
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
22 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5