Bästa Elavtalet 2024

Av: • Senast uppdaterad:
I rådande energikris har det blivit allt mer viktigt att jämföra elpriserna som i vissa fall kan skilja tusenlappar per år. Vi har jämfört flera olika aktörer på den svenska marknaden.
Elavtal - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Fortum Fortum
Pris
0 kr
Till butik
betyg 4,6 Telge Energi Telge Energi
Pris
0 kr
Till butik
betyg 4,6 Greenely Greenely
Pris
0 kr
Till butik
betyg 4,5 Skellefteå Kraft Skellefteå Kraft
Pris
0 kr
Till butik
betyg 4,2 Gävle energi Gävle energi
Pris
0 kr
Till butik
Se alla testvinnare

När du ska jämföra olika elavtal och hitta det billigaste är det viktigt att titta på helheten av vad leverantörerna erbjuder. För att göra detta lättare för dig har vi dels jämfört olika elhandelsbolag, men även recenserat dem. På så sätt underlättar vi ditt sökande efter rätt elavtal. I jämförelsen har vi tagit hänsyn till pris, kundomdömen och vilka delar som ingår i villkoren. Det bolag som har billigast elavtal är Fortum. Med en användbar app för energibesparing och planering samt låga priser, är företaget det billigaste och bästa enligt vår jämförelse.

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa elavtalen 2024

  1. fortum3 Billigaste elavtalet överlag: 4,7/5
  2. nedladdning 41 Billigaste elavtalet för villa: 4,6/5
  3. nedladdning 39 Billigaste flexibla elavtalet : 4,6/5
  4. skelleftea kraft logo Billigaste elavtalet med miljöfokus: 4,5/5
  5. Gaevle energi logga Billigaste elavtalet för lägenhet: 4,2/5
  1. 1. Billigaste elavtalet överlag: Fortum

    Ett av nordens största elbolag där du kan se ditt elpris på mindre än 2 minuter.
    4,7
    Pris
    4,5/5
    Elbesparing
    5,0/5
    Miljövänlig
    4,9/5
    Erbjudanden
    4,7/5
    Vårt betyg:
    4,7/5
    Till butiken
    (Fortum)
    • Lägenhet 1 500 kWh: 96 kr/mån*
    • Lägenhet 3 000 kWh: 191 kr/mån*
    • Villa 5 000 kWh: 319 kr/mån*
    • Villa 20 000 kWh: 1211 kr/mån*

    Fortum är ett av Nordens största energiföretag. Bolaget har huvudkontor i Finland, men verksamheten är fördelar över 10 länder. Fortum äger idag 150 kraftverk för elproduktion.

    För mindre företag, som förbrukar upp till 100 000 kWh per år, är det viktigt att välja ett elavtal som dels är billigt, men framför allt fritt från krångel och problem. Genom att teckna ett avtal med Fortum får du en stabil elförsörjning från bland annat kärnkraft. Det går också att välja el endast från förnyelsebara källor. Företaget har fått blandade omdömen av sina kunder enligt de recensioner vi tagit del av.

    Fortum är ett tryggt och stabilt val, med ett bra upplägg för företag. Priset är dessutom rimligt och går att få ned genom att välja portföljförvaltning. På så vis tar ni del av Fortums expertis på elhandelsområdet.

    Ibland kan det vara värt mycket att välja en stabil aktör på elmarknaden, som dessutom är pålitlig. Trots att Fortum har fått blandande omdömen bör vi komma ihåg att det lönar sig att bilda sig en egen uppfattning. När vi ringde upp kundtjänsten på Fortum vid fyra olika tillfällen och ställde några korta frågor om elavtal och priser, blev vi väl bemötta. Överlag ser vi sammanfattningsvis Fortum som ett gångbart alternativ till andra, stora, aktörer.

    Vi utsåg Fortum till det "billigaste elbolaget" och motiverar det med vår jämförelse över flera olika bostäder i olika kategorier (stor villa, liten villa, bostadsrätt, hyresrätt med mera) som vi sedan jämfört i olika delar av landet. Därefter har vi gjort sammanvägt ett medeltal över prisbilden som vi vägt mot andra alternativ. Vi gillar dessutom att Fortum är lättillgängliga och går att få inkopplade i större delen av Sverige utan några större konstigheter. 

    Fördelar

    • Ingen bindningstid
    • Bra rabatterbjudande
    • Förmåner för företagskunder

    Nackdelar

    • Extra kostnader för förnyelsebar el
    Produkten finns att köpa här:
    0 kr
  2. 2. Billigaste elavtalet för villa: Telge Energi

    Erbjuder nykundsrabatt samt el som alltid är märkt med "Bra Miljöval".
    4,6
    Pris
    4,6/5
    Elbesparing
    4,5/5
    Miljövänlig
    4,7/5
    Erbjudanden
    4,7/5
    Vårt betyg:
    4,6/5
    Till butiken
    (Telge Energi)
    • Lägenhet 1 500 kWh: 91 kr/mån*
    • Lägenhet 3 000 kWh: 132 kr/mån*
    • Villa 5 000 kWh: 222 kr/mån*
    • Villa 20 000 kWh: 1128 kr/mån*

    Telge Energi grundades 2008 och ingår i Telgekoncernen, som i sin tur ägs av Södertälje kommun. Från starten har man haft en hållbarhetsprofil där all el som levereras är ursprungsmärkt. Den är dessutom certifierad som Bra Miljöval. Telge energi blev 2019 det högst ansedda energibolaget i Sverige, enligt Kantar Sifo. Företaget har blandade recensioner på Google. Den negativa kritik som ges handlar främst om påminnelsefakturor och företagets försäljare.

    Om du letar efter en elleverantör som har ett tydligt fokus på hållbarhet, kan Telge Energi passa dig. Idag finns det dock många leverantörer som erbjuder grön el, Telge Energis erbjudande är alltså inte unikt. Företaget har överlag haft ett konkurrenskraftig elpris, med rimligt påslag. Vårt helhetsomdöme blir positivt, men vi inser också att det finns mer prisvärda alternativ. För att få ut så mycket som möjligt av ditt elavtal, kan du teckna Telge Energi i ett år och sedan byta bolag när rabatten löper ut. Vår rekommendation är då att byta till Greenely, som har låga priser och en smart app för energibesparingar.

    Det elbolag som var "billigast för villaägare" var Telge Energi. Vi gillar dessutom att de erbjuder en nykundsrabatt samt att du har flera valmöjligheter att påverka vilken form av elavtal du föredrar (exempelvis rörligt, blandat eller fast pris). 

    Fördelar

    • Första året utan månadsavgift
    • Värva en vän och få rabatt
    • Erbjudande om solcellsavtal

    Nackdelar

    • Blandande omdömen på Google
    Produkten finns att köpa här:
    0 kr
  3. 3. Billigaste flexibla elavtalet : Greenely

    Billigt och modernt elavtal som ger dig en bra överblick av din elförbrukning via en app.
    4,6
    Pris
    4,7/5
    Elbesparing
    4,5/5
    Miljövänlig
    4,9/5
    Erbjudanden
    4,4/5
    Vårt betyg:
    4,6/5
    Till butiken
    (Greenely)
    • Lägenhet 1 500 kWh: 78 kr/mån
    • Lägenhet 3 000 kWh: 172 kr/mån
    • Villa 5 000 kWh: 269 kr/mån
    • Villa 20 000 kWh: 1058 kr/mån

    Greenely är med sin smidiga app och konkurrenskraftiga rörliga priser, ett bra val för den som vill få ned elpriset. Kundomdömena är genomgående positiva, på till exempel Trustpilot, och vi ser Greenely ett intressant och innovativt alternativ till de större elhandelsföretagen. 2017 lanserade Greenely sin gratisapp för att följa och få kontroll över elanvändning. Med appen kan du, tillsammans med andra hushåll, bättre förstå din elförbrukning och få ned kostnaderna. Sedan 2018 erbjuder Greenely även ett digitalt elavtal till självkostnadspris.

    Företaget och tjänsterna har goda omdömen. Google-recensionerna ger företaget 4,3/5 av drygt 30 recensioner. Omdömena på App Store är också positiva med 4,5/5 i betyg av knappt ‎1 200 recensioner. Vi anser att Greenely är en frisk fläkt bland elhandelsföretagen, som bidrar med innovation för konsumentens bästa. Rekommendationen blir alltså att skaffa appen och teckna ett avtal.

    Ett spännande alternativ till de gamla bolagen är Greenely som vi utsett till det "billigaste flexibla elavtalet". Vi gillar de innovativa tankarna bakom elavtalet där du med hjälp av deras app enkelt får en helhetsbild över din förbrukning samt har möjlighet att jämföra dig med andra hushåll. Dessutom gillar vi att du via appen kan följa elförbrukningen varje timme och att du även har tillgång till analysverktyg. 

    Fördelar

    • Smart app för bra översikt
    • Undvik höga rörliga priser 
    • Spara upp till 25 % på din elanvändning

    Nackdelar

    • Går inte att få fast elpris
    • Ibland lång väntetid för att komma i kontakt med kundtjänst
    Produkten finns att köpa här:
    0 kr
  4. 4. Billigaste elavtalet med miljöfokus: Skellefteå Kraft

    Miljövänligt alternativ med 100 % förnybar el utan bindningstid, avgifter och påslag.
    4,5
    Pris
    4,4/5
    Elbesparing
    4,5/5
    Miljövänlig
    5,0/5
    Erbjudanden
    4,3/5
    Vårt betyg:
    4,5/5
    Till butiken
    (Skellefteå Kraft)
    • Lägenhet 1 500 kWh: 132 kr/mån*
    • Lägenhet 3 000 kWh: 264 kr/mån*
    • Villa 5 000 kWh: 440 kr/mån*
    • Villa 20 000 kWh: 1759 kr/mån*

    Skellefteå Kraft är ett företag med anor. Redan 1906 påbörjade man byggnationen av det som skulle bli Skellefteälvens första kraftverk och starten på företagets långa historia. Än idag står kraftverket kvar i vacker miljö och minner om historien.

    Idag är man Sveriges femte största energibolag. På senare år har Skellefteå kraft bland annat satsat på vindkraften, inte minst genom nya vindkraftparker i Jokkmokksliden och Storliden. Man planerar även att bygga en av de största landbaserade vindkraftparkerna i Europa på Blaikenfjället, med upp till 100 stycken vindkraftverk.

    Företaget har hög kundnöjdhet och har bland annat plockat hem förstaplatsen i kategorin kundnöjdhet bland företagskunder i en undersökning genomförd av Svenskt Kvalitetsindex (SKI). Man har även under flera år utsetts till bästa företaget när det kommer till kundservice inom energisektorn av företaget ServiceScore.

    Man erbjuder elavtal med ett elpris som är rörligt. Det går snabbt och lätt att teckna elavtal på företagets webbplats. Elen är alltid ursprungsmärkt och den kommer enbart från energikällor som är förnyelsebara.

    För dig med extra mycket miljötänk rekommenderar vi Skellefteå Kraft och har gett dem utmärkelsen "billigaste miljövänliga elavtalet". Vi baserar det på att  bolaget endast använder sig av förnybar el. Vi gillar dessutom att du endast betalar inköpspriset på elen under de första 9 månaderna. Inte heller har bolaget några bindningstider, dolda avgifter eller påslag. 

    Fördelar

    • 100 % förnybart
    • Kampanjeerbjudande via vår länk
    • Enormt bra betyg av deras kunder

    Nackdelar

    • Ingen kundtjänst på helgerna
    Produkten finns att köpa här:
    0 kr
  5. 5. Billigaste elavtalet för lägenhet: Gävle energi

    Prisvärt alternativ för lägenheter som har en låg elförbrukning och där priset justeras varje timme.
    4,2
    Pris
    4,4/5
    Elbesparing
    3,7/5
    Miljövänlig
    4,7/5
    Erbjudanden
    4,4/5
    Vårt betyg:
    4,2/5
    Till butiken
    (Fixa el)
    • Lägenhet 1 500 kWh: 106 kr/mån
    • Lägenhet 3 000 kWh: 183 kr/mån
    • Villa 5 000 kWh: 285 kr/mån
    • Villa 20 000 kWh: 1074 kr/mån

    Gefle Elektriska Belysningsaktiebolag grundades redan i slutet av 1800-talet och har därmed en lång historia. Idag är Gävle Energi Elhandel ett eget aktiebolag. Det ägs av Söderhamn Nära AB och Gävle Energi AB tillsammans. I Gävle bedrivs verksamheten under en bifirma vid namn Gävle Energi Elhandel. På samma sätt bedrivs det verksamhet i Söderhamn under namnet Söderhamn Nära Elhandel.

    Gävle Energi erbjuder dig som kund möjlighet att teckna ett grönt elavtal. All elektricitet som kommer från Gävle Energi är hundra procent förnybar. Bland annat kommer den från vattenkraft, vindkraft och biokraft. Som företag äger Gävle Energi sju vattenkraftverk som alla är belägna längs med Gavleån. Man har även flera kraftvärmeanläggningar i sin ägo i Gävle.

    För hushåll som förbrukar en mindre mängd el passar Gävle energi perfekt. Genom att betala de lägre månadsavgifterna kan du spara in en hel del på din kostnad. Gävle energi passar däremot mindre bra för hushåll som förbrukar mycket el. Här kan priset bli relativt högt. Det vi saknar med företaget är att det inte erbjuds någon smidig app, som till exempel Greenely har. Företagen är relativt lika i övrigt, men Greenely blir vårt förstahandsval. Vill du har ett elavtal som är lättöverskådligt och transparent, bör du välja någon av dessa två elhandelsföretag.

    Vi har utsett Gävle energi till det "billigaste elavtalet för lägenheter" och baserade det på en sammanställning av flera olika elavtals prisskillnader. Vi tittade även på flera olika typer av lägenheter,  exempelvis hyresrätter och bostadsrätter samt olika storlekar på  dem. Vi gillar även deras nya "SmartEl-projekt" som testar framtidens effektsmarta system. 

    Fördelar

    • Bra för dig som förbrukar lite el
    • Priset anpassas varje timme
    • Månadsavgift efter förbrukning

    Nackdelar

    • Månadskostnaden kan bli hög om din förbrukning ändras snabbt
    • Inget avtal för dem som förbrukar väldigt mycket el
    Produkten finns att köpa här:
    0 kr
testvinnarna

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Elavtal Lägenhet 1 500 kWh Lägenhet 3 000 kWh Villa 5 000 kWh Villa 20 000 kWh Totalbetyg Pris
Fortum 96 kr/mån* 191 kr/mån* 319 kr/mån* 1211 kr/mån* Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
0 kr
Telge Energi 91 kr/mån* 132 kr/mån* 222 kr/mån* 1128 kr/mån* Betyg 4,6 / 5
4,6 / 5
Pris från
0 kr
Greenely 78 kr/mån 172 kr/mån 269 kr/mån 1058 kr/mån Betyg 4,6 / 5
4,6 / 5
Pris från
0 kr
Skellefteå Kraft 132 kr/mån* 264 kr/mån* 440 kr/mån* 1759 kr/mån* Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
0 kr
Gävle energi 106 kr/mån 183 kr/mån 285 kr/mån 1074 kr/mån Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
0 kr
viktiga faktorer för att välja rätt elavtal

Hur man väljer rätt elavtal

Det kan vara svårt att på egen hand välja rätt elavtal. Därför har vi tagit fram en kort guide för dig som funderar på att byta elavtal, eller helt enkelt bara vill jämföra olika elhandelsföretag.

Här har vi sammanställt 5 punkter som är viktiga att ha i åtanke för att få tag på det billigaste elavtalet:

  • Fast eller rörligt elpris

    Historiskt sett har det lönat sig mest att ha rörligt elpris, men det finns perioder när det kan löna sig mycket att binda priset. Längre ned på sidan kan du läsa mer om fast och rörligt elpris. 
  • Nätavgifter och energiskatter

    Elnätet i Sverige kan sägas vara ett monopol som är strikt reglerat. Tänk alltså på att du inte har friheten att välja vilken nätägare som helst, utan du är hänvisad till de som finns i ditt område. Ägaren av nätet läser av din elmätare och rapporterar till elhandelsbolaget. När du skaffar ett elavtal tillkommer alltså en nätavgift för leveransen av elen. En annan avgift som tillkommer är energiskatten. Denna blir ungefär 150 kr/år för en större villa och 15 kr/år för en lägenhet. Dessa kostnader kan du inte göra så mycket åt, utan du bör istället vara medveten om att de ingår i din faktura. 
  • Villkoren i avtalen

    Läs på vilka villkor som gäller för de elavtal du jämför. Du vill till exempel vara uppmärksam på om:
    1. Det går att avbryta avtalet vid flytt.
    2. Det tillkommer någon avgift om du byter elavtal.
    3. Du automatiskt tecknar tilläggstjänster när du ingår ett avtal.
    4. Det är en lång bindnings- eller uppsägningstid.
  • Hantering av klagomål från kunder

    Det kan löna sig att undersöka hur företaget hanterar ärenden gällande olika problem. Du bör vara uppmärksam på de företag som har fler klagomål kopplade till sig, än vad som kan betraktas som normalt. Utdragna tvister mellan företag och kunder är givetvis också negativt. Klagomål som snabbt blir lösta, behöver däremot inte vara något större problem. 
  • Testa ett prova-på-avtal

    Vissa företag har en prova-på-period, med olika rabatter, som kan variera i längd. Under denna period kan du se om du är nöjd med elbolaget, eller inte. Var uppmärksam på att avtalet kan förlängas automatiskt, om du inte gör ett aktivt val. En automatisk förlängning kan ge ett högre pris.

Vilken typ av elavtal ska jag välja?

Huruvida du ska välja ett rörligt eller fast elpris kan vara svårt att veta. Elpriserna varierar över året, och åren, och det kan vara svårt att förutse när det är bäst att eventuellt binda. Prisvariationerna hänger inte minst också på vilken bindningstid du väljer. Elpriset, och de olika leverantörerna, är trots detta värda att hålla uppsikt över, eftersom det kan skilja mycket i pris och villkor från ett företag till ett annat. Överlag kan du resonera på liknande sätt kring elpriser, som för sparräntor. Om du väljer ett rörligt elpris, eller en rörlig ränta, har du större flexibilitet och kan dra nytta av de naturliga svängningarna i marknaden. Med ett bundet elpris, eller en bunden ränta på ett sparkonto, har du större säkerhet och kan känna dig trygg med att du vet vad du får. Nackdelen är dock att du kan gå miste om prissänkningar och om du binder till ett högt pris, förlorar du på det i längden.

Vad är billigast?

Om vi tittar på vad som lönat sig mest över tid, de senaste 10 till 15 åren, så ser vi att ett rörligt pris varit mest lönsamt. Hur lönsamt det har varit varierar dock med vilken bindningstid du haft på elavtalet. Att ett rörligt pris varit lönsamt beror främst på att elhandelsföretagen tar ut ett högre pris för ett bundet elpris. Företagen tar en risk när du låser in ditt pris och detta behöver de kompensera. Om elpriserna sjunker mycket under den tiden som du bundit, kommer elhandelsföretaget att tjäna på detta. Om de stiger, kommer du att tjäna på det.

lighting

Rörligt elpris

Ett rörligt elpris innebär att priset påverkas av en rad olika faktorer som elhandelsföretagen måste ta hänsyn till. Det kan vara sådant som skatter, inköpspriset på elen och olika avgifter. Det pris du ser på din elfaktura är därför priset för förra månaden och det kan komma att ändras. Om du väljer ett rörligt elpris är det därför viktigt att du håller koll på och jämför elhandelsföretag.

Bindningstid och uppsägningstid

Det viktigaste när du väljer rörligt elpris är att undersöka om ditt elhandelsföretag har en bindningstid eller en uppsägningstid. En kort bindningstid, förslagsvis mellan 1 till 3 månader, gör att du snabbt kan ändra dig, om priserna stiger för det företag du valt. Att kunna vara flexibel i sitt val av elhandelsföretag är alltså viktigt om du har ett rörligt pris och om du till exempel bor i en villa och har eluppvärmning. Ju högre elförbrukning du har, desto mer tjänar du på att hålla dig uppdaterad på vad de olika elhandelsföretagen har att erbjuda. Det kan finnas tusenlappar att spara varje år genom att vara aktiv.

lighting2

Fast elpris

Som vi nämnde ovan kan du både tjäna och förlora på att ha ett fast elpris. Om du binder över en längre period till ett jämförelsevis lågt pris, har du sannolikt större chans att kunna räkna hem ditt val. Var dock noggrann med att välja "rätt" bindningstid. Om du binder upp dig på en för lång period, kan priserna hinna variera mycket. Totalt sett är det alltså inte säkert att du tjänar på det i slutänden. En kortare bindningstid kan eventuellt vara lättare att förhålla sig till.

Omteckningsrätt

En omteckningsrätt innebär att du har möjligheten att teckna om ditt fasta elpris, till ett lägre. Om priset på el sjunker markant under den tid som du bundit, förlorar du mycket pengar på detta, relativt sett. Genom att betala en extra kostnad till elhandelsföretaget, kan de låta dig teckna om avtalet. Var dock medveten om att inte alla företag erbjuder detta. Om du således binder ditt elpris under en lång period, är det viktigare att företaget erbjuder omteckningsrätt.  

När ska jag binda?

Det är inte helt självklart när du ska välja bundet elpris. Priserna varierar över året och det är inte automatiskt bäst att binda på sommaren. Elhandelsbolagen har som vi nämnt flera olika faktorer att ta hänsyn till och det är inte så enkelt som att det är billigast att binda på sommaren och dyrast på vintern. Titta istället efter snittpriserna över tid och välj ett pris och en bindningstid som både är billigt och är anpassad till din privatekonomi. En stor fördel med att binda elpriset, är att du har en större säkerhet när det kommer till vad du ska betala varje månad. Ju lägre marginaler du har i din privatekonomi, alltså ju känsligare du är för förändringar i utgifter, desto tryggare kan det vara att binda elpriset.

stir

Mixavtal - rörligt och fast pris

Om du har svårt att bestämma dig för huruvida du ska ha ett rörligt, eller fast elpris kan du istället välja ett "mixavtal". Detta innebär att avtalet är uppdelat mellan att till exempel ha rörligt pris under en viss del av året och fast pris resten av året. Du kommer att betala en extra kostnad för den här typen av avtal, på liknande sätt som du betalar extra för ett bundet pris. Se därför till att du väljer ett mixpris som passar din elförbrukning.

 

 

 

Vad styr priset på mitt elavtal?

Priset på ett elavtal styrs av olika faktorer. Det handlar bland annat om vilken säsong det är, huruvida du har ett anvisat pris, vilket elprisområde du tillhör och vilken boendeform du har. När du ska välja det elavtal som är billigast för dig, kan det alltså vara en bra idé att vara insatt i vilka delar som påverkar priset mest.

season

Årstider

Som med alla priser som är beroende av en marknad, eller någon naturlig variation, till exempel säsongerna, så kommer dessa att fluktuera. Överlag brukar elpriserna vara högre på vintern och lägre på sommaren. Detta beror på att vi använder mer el för uppvärmning på vintern. Andra delar som spelar in kan vara sådan som när på året är billigt, respektive dyrt, att producera el. För att få exakt information om vilket pris som gäller för vilka månader, är det bäst att titta på respektive elhandelsföretags hemsida.

Anvisat pris

Den som inte tecknar ett elhandelsavtal får ett anvisat pris via något elhandelsföretag. Detta brukar bli dyrare än att jämföra elavtal själv och göra ett aktivt val.

power line

Elprisområde

När du jämför elavtal är det bra att veta vilket elprisområde du tillhör. Elpriserna skiljer sig åt beroende på område. De två nordligaste områdena har överlag lägre elpriser än de två sydligare. Detta beror på att elproduktionen är högre i norr och konsumtionen lägre.

  • Elprisområde 1: Här ingår Norrbottens län och delar av Västerbottens län.
  • Elprisområde 2: I elprisområde 2 ingår Jämtlands län, Västernorrlands län och delar av Dalarnas, Gävleborgs, och Västerbottens län.
  • Elprisområde 3: I detta område ingår Gotlands, Stockholms, Södermanlands, Uppsala, Värmlands, Västmanlands, Örebro och Östergötlands län. Även delar av Jönköpings, Hallands, Kalmars, Västra Götalands, Gävleborgs och Dalarnas län ingår.
  • Elprisområde 4: I det sydligaste elprisområdet ingår Skåne, Blekinge, Kronobergs och delar av Kalmars län, Hallands län, Jönköpings län samt Västra Götalands län.

Titta vilka bolag som erbjuder el i vilka områden, alla bolag erbjuder nämligen inte avtal för alla elprisområden. Idag finns det också fler lokala aktörer, än tidigare. Det blir alltså viktigt att jämföra avtal och priser. 

Varför finns indelningen i elprisområden?

Idag finns det 4 elprisområden i Sverige. Uppdelningen skedde 1 november 2011 och var ett resultat av EU:s lagstiftning om att få en fri och konkurrensutsatt elmarknad i Europa. Elprisområdena är alltså till för att främja elproduktion i områden med underskott och förebygga flaskhalsar i överföringen i det svenska elnätet. 

price 1

Prisexempel för elavtal

Följande exempel gäller för hela landet. Kom dock ihåg att ditt elpris kommer att variera beroende på var du bor någonstans.

Vad är normal förbrukning och normalt elpris för en lägenhet?

Den statistik som Statistiska centralbyrån (SCB) tagit fram bygger på snittförbrukning och snittpriser för olika typkunder. En mindre lägenhet antas förbruka mellan 1 000 och 2499 kWh/år och det totala priset var år 2019 i snitt 251 öre per kilowattimme. För större lägenheter, som har en årsförbrukning mellan 2500 och 4999 kWh, var priset 215 öre per kilowattimme. 

Vad är normal förbrukning och normalt elpris för en villa?

Villor antas ha en genomsnittlig elförbrukning på 20 000 kWh/år. Om du inte värmer upp huset eller villan med el, hamnar istället snittförbrukningen på 5 000 kWh/år. Den totala kostnaden år 2019 för en villa med eluppvärmning var 154 öre per kilowattimme. 

vanliga frågor om Elavtal

FAQ: Vanliga frågor om elavtal

Vad ingår i en elräkning?

I din elräkning ingår nätavgiften, eller nätkostnaden, för att vara ansluten till elnätet och elhandelskostnaden, som är inköpet av ström. Till dessa läggs också vissa skatter.

Vad gäller när jag tecknar nytt elavtal?

Det är bra att veta om att det finns två typer av avtal som tecknas när du bestämmer dig för ett nytt elavtal. Det ena avtalet tecknar du med ett elnätsföretag, för att få använda elnätet. Ofta är det ett företag som äger elnätet. Det andra avtalet tecknar du med ett elhandelsföretag för att få köpa el. I Sverige finns det över 100 företag som levererar el. Om du inte tecknar ett avtal, får du ett anvisat pris.

Hur byter jag elavtal?

Det viktigaste när det kommer till att få ett så bra och billigt elavtal som möjligt, är att våga byta. Priserna varierar hela tiden hos de olika elhandelsföretagen och det kan därför löna sig att vara aktiv. I de allra flesta fall får du dessutom hjälp med bytet av det företag du flyttar till.

Så gjorde vi testet

När vi tittar på vilket företag som är billigast tar vi hänsyn till det rörliga elpriset, inklusive avgifter och skatter. Om det går att göra el-besparingar på andra sätt, inkluderar vi även det i jämförelsen. På samma sätt tittar på på kundomdömen.

Omdömet om de olika elhandelsbolagen grundar dig på delarna som visas nedan. Helhetsintrycket blir en sammanvägning, där priset väger tyngst, av de ovanstående punkterna och resulterar i vårt betyg. 

  • Pris: Det pris som visas för varje boendeform inkluderar påslag, skatter och olika avgifter.

  • El-besparing: Vi väger in huruvida det går att göra energibesparingar genom att välja ett visst elhandelsbolag.

  • Kundomdömen: Hur nöjda, eller missnöjda, kunderna är spelar roll för vår helhetsbedömning. Nöjda kunder som får den service de behöver är ett plus.

  • Erbjudanden: Som ny kund är det bra att kunna ta del av prova-på-avtal eller andra erbjudanden för att få ned priset. För aktiva kunder är detta viktigare.

 

Priserna som visas i jämförelsen gäller elprisområde 3 och är rörliga och baserar sin på två exempel. Senaste uppdaterade: 2021-07-08.

  • Lägenhet: 60 kvadratmeter. Elprisområde 3.
  • Villa: 95 kvadratmeter. Elprisområde 3.
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
19 röster, Betyg: 4.4 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu