Vilken är den bästa sparräntan?

Vi har hittat och jämfört flera olika alternativ som ger dig sparränta både med och utan insättningsgaranti.

Idag är det svårt att hitta den bästa sparräntan hos storbankerna. Därför har vi gjort jämförelser mellan 5 konton som ger hög sparränta. Det bästa valet enligt oss just nu är avanza banks sparkonton. Banken erbjuder insättningsgaranti och löpande utbetalningar av räntan. Det är också lätt att gör insättningar och uttag. Om du letar efter högre avkastning kan du titta på P2P-konton, eller sparkonton utan insättningsgaranti.

Översikt - Bästa sparräntorna:

Här är en överblick över årets bästa sparräntor.

 1. Bästa sparräntan via fastigheter: Tessin
 2. Bästa sparräntan med sparkonto: Avanza Bank
 3. Bästa sparräntan via investering: BetterWealth
 4. Bäst rörlig ränta: Komplett Bank
 5. Bästa sparränta via P2P: Savelend

Våra 5 bästa sparräntor (maj 2024)

1. Tessin- Bästa sparräntan via fastigheter

Tessin - Bästa sparräntan via fastigheter
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Ansök nu
köp
(Tessins hemsida)

Tessin är en ny och på många sätt innovativ aktör på investeringsmarknaden. Deras upplägg innebär att du som privatperson får chansen att investera i såväl pågående som planerade fastighetsprojekt. Det skapar en spännande möjlighet att ta del av den avkastning som uppstår i samband med ett slutfört fastighetsprojekt. Som investerare får du även möjligheten att bli en del av den pågående fastighetsexpansionen.

Vårt omdöme

Tessin är definitivt unika i sitt upplägg. Genom att vara fristående från de som utför byggnationen blir de en oberoende mellanhand som möjliggör för bostadsbolag att säkerställa finansiering, och för enskilda individer att komma i kontakt med investeringsmöjligheter som annars inte vore tillgänglig.

Du väljer själv hur lång löptid du vill ha på investeringen. Och i slutet av perioden har du alltid rätt till återbetalning utifrån utkomsten på projektet. Värt att poängtera är att risknivån i denna sorts investering är högre än med traditionella sparkonton. Samtidigt är möjligheterna till större avkastning mer påtagliga.

Vi har utsett Tessin till den "bästa sparräntan via fastighetsinvesteringar" då vi gillarmöjligheten de erbjuder att själv bygga upp en fastighetsportfölj med säkerställda fastighetslån. Vidare anser vi att förhållandet mellan risk och avkastning är gynnsamt.

Egenskaper

 • Rörlig ränta: ca 8 %
 • Ränta 6 månader: ca 8 %
 • Ränta 1 år: ca 8 %
 • Ränta 2 år: ca 8 %

Fördelar

 • Bra förhållande mellan risk och avkastning
 • Utan avgifter
 • Inga mellanhänder

Nackdelar

 • Främst fokus på mer långsiktiga investeringar

Omdöme

Sparränta genom utlåning till olika sorters fastighetsprojekt med hög avkastning.
Alla bedömningskriterier
Räntesats:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Säkerhet:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Insättningskrav:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Bindningstider:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5

2. Avanza Bank- Bästa sparräntan med sparkonto

Avanza Bank - Bästa sparräntan med sparkonto
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Ansök nu
köp
(Avanzas hemsida)

Som ett av de äldsta nätbaserade investeringstjänsterna har Avanza en väldig särställning i Sverige. Många såväl erfarna investerare som nybörjare har dem som givet alternativ för alla investeringsbehov. Men om du saknar tidigare investeringserfarenheter så kan inlärningskurvan kännas ganska hög.

Något som har kommit att känneteckna Avaza är ett heltäckande utbud. Det gäller även deras sparkonton. Du har möjligheten att binda räntan upp till 24 månader, eller spara obundet om du föredrar. Deras sparsystem kännetecknas av ett omfattande samarbete med ett stort antal olika aktörer vilket gör att de kan i många fall kan erbjuda väldigt förmånliga räntor.

Vårt omdöme

Avanza är ett spännande alternativ för dig som gillar att ha kontroll över dina sparpengar och investeringar. Riskmässigt är det få saker du behöver oroa dig i och med att sparkonton täcks av investeringsgarantin. Om du däremot väljer att titta närmare på deras övriga spartjänster så kan det vara helt andra villkor som gäller.

Med Avanza får man stora möjligheter att växa med sina investeringar. Utöver att på många sätt och vis vara marknadsledande inom investeringstjänster så får man en chans att lära sig oerhört mycket om allt ifrån värdepapper till räntor.

Vi har valt Avanza Banks konto till den "bästa sparräntan via sparkontot". Vi gillar flexibiliteten i deras sparande där du själv väljer hur länge du vill binda upp pengarna. Dessutom uppskattar vi den moderna sparplattformen hos Avanza som erbjuder flera andra sparformer.

Egenskaper

 • Rörlig ränta: 0.35 %
 • Ränta 6 månader: 0.75 %
 • Ränta 1 år: 0.85 %
 • Ränta 2 år: 1.00 %

Fördelar

 • Fria uttag vid rörlig ränta
 • Sparkrav: från 0 kr till obegränsat
 • 4 olika samarbetspartners

Nackdelar

 • Oerhört låg risk men samtidigt ganska låg avkastning på ditt kapital

Omdöme

Det ultimata valet för dig som vill få sparränta på ditt kapital samt insättningsgaranti under tiden du sparar.
Alla bedömningskriterier
Räntesats:
Betyg 3.7/5
3,7/5
Säkerhet:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Insättningskrav:
Betyg 5/5
5,0/5
Bindningstider:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

3. BetterWealth- Bästa sparräntan via investering

BetterWealth - Bästa sparräntan via investering
Betyg 4,4/5
Betyg 4,4/5
Ansök nu
köp
(BetterWealths hemsida)

Att banker och finansinstitut blir helt digitala har länge varit en rådande trend. Därför är det inte särskilt överraskande att Betterwealth helsatsar på distansbaserad inlåning och investering. Vad som i stor utsträckning skiljer dem från övriga alternativ är att de skapar delvis automatiserade investeringsprofil som justeras utifrån ditt kapital och dina individuella förutsättningar.

I samband med att du skapar ett konto får du ett förslag om investeringsstrategi som du godta eller justera.  Betterwealths investeringssystem anpassar sig dynamiskt utifrån omvärldshändelser, dina insättningar och din nuvarande riskprofil. På så sätt väljer du även själv i vilken utsträckning du vill vara delaktig i investeringen.

Vårt omdöme

Betterwealth är ett praktiskt val för passiva och delaktiva investerare. De är godkända av Finansinspektionen och lever upp till rådande krav avseende insättningsskydd och investerargaranti. Kostnadsmässigt förhåller de sig till en procentuell provision som ligger mellan 0,09% och 0,65% utifrån din aktuella investeringsstrategi. Utöver detta tillkommer en fondkostnad på 0,02% till 0,06%.

För dig som vill ha ett enkelt och säkert investeringsalternativ är de definitivt värda att titta närmare på. Möjligheten att deljustera sina investeringsmål gör även att det blir enkelt att ta steget till mer aktiv investering.

Vi har valt BetterWealth till den "Bästa sparränta via investeringsplattform" och baserar det på deras genomsnittliga avkastning på att investera i deras plattform. Vi gillar deras investeringsbeslut som baserar sig på en viss typ av smart teknik som är utvecklad av nobelprisvinnande forskning. 

Egenskaper

 • Rörlig ränta: 8.5 %
 • Ränta 6 månader: 8.5 %
 • Ränta 1 år: 8.5 %
 • Ränta 2 år: 8.5 %

Fördelar

 • Investerar dina pengar till låga avgifter
 • Indexfondsexponering
 • Prisgaranti på fonder

Nackdelar

 • Högre risk än vissa andra alternativ

Omdöme

Högavkastande alternativ där investeringsbeslut baseras på en utveckling av Nobelprisvinnande forskning.
Alla bedömningskriterier
Räntesats:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Säkerhet:
Betyg 3.8/5
3,8/5
Insättningskrav:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Bindningstider:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Totalt:
Betyg 4,4/5
4,4/5

4. Komplett Bank- Bäst rörlig ränta

Komplett Bank - Bäst rörlig ränta
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Ansök nu
köp
(Kompletts hemsida)

Komplett bank är kopplat till webbplatsen komplett.se. Banken har på  senare tid blivit känt för att ha förmånliga sparräntor men även ett kreditkort som erbjuder attraktiva bonusar. 

Banken har en hög rörlig ränta på sitt sparkonto och fria uttag. Det är lätt att göra insättningar och uttagen syns snabbt på ditt konto. Anledningen till att Komplett är bäst är att räntan kapitaliseras månadsvis. Det innebär att årsräntan delas upp på varje månad, alltså årsräntan genom 12, och läggs till ditt sparkapital. På så vis får du en gynnsam ränta-på-ränta-effekt på sparkontot. Komplett är också en stabil och etablerad aktör på marknaden, vilket vi ser som en trygghet utöver insättningsgarantin.

Norska Komplett bank erbjuder förutom ett sparkonto med hög rörlig ränta även kreditkort för e-handel, lån och försäkringar. Sparkonton öppnar du enklast med Bank-ID och uttag från kontot syns på ditt ordinarie bankkonto efter 2 dagar. Den insättningsgaranti som täcker sparkontot är från den norska Bankgarantifonden och gäller upp till 100 000 Euro.

Vi valde ut Komplett Banks sparkonto till den "bästa sparräntan för rörlig ränta". Vi baserar det på att den rörliga sparräntan är något högre än hos flera andra aktörer. För dig som har mer än 30 000 SEK som man söker avkastning till låg risk rekommenderar vi Komplett banks sparalternativ.

Egenskaper

 • Rörlig ränta: 0.85 %
 • Ränta 6 månader: 0 % - finns ej
 • Ränta 1 år: 0 % - finns ej
 • Ränta 2 år: 0 % - finns ej

Fördelar

 • Fria uttag vid rörlig ränta
 • Räntan läggs på månadsvis

Nackdelar

 • Du behöver sätta in minst 30.000 SEK som förstainsättning

Omdöme

Flexibelt sparkonto med insättningsgaranti som du smidigt öppnar via bank-id.
Alla bedömningskriterier
Räntesats:
Betyg 3.9/5
3,9/5
Säkerhet:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Insättningskrav:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Bindningstider:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Totalt:
Betyg 4,3/5
4,3/5

5. Savelend- Bästa sparränta via P2P

Savelend - Bästa sparränta via P2P
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Ansök nu
köp
(Savelends hemsida)

Peer-to-peer, eller P2P, är en sparform som blivit alltmer populär. Låga räntor i allmänhet och förbättrade P2P-plattformar är ett par delar som ligger bakom utvecklingen. Med P2P kan du enkelt spara i lån och få både amorteringspengar och ränta som avkastning. Olika företag och lån kommer till olika risk och genomsnittlig avkastning.

Savelend är en låneförmedlingstjänst för privatpersoner och företag. Genom att undvika mellanhänderna som vanligtvis tar ut avgifter från låntagare och sparare, vill man förbättra lånemarknaden. Savelend erbjuder dig, förutom P2P-lån, även möjligheten att spara i bland annat företagslån och fakturaköp. Genom det breda utbudet av produkter kan du lättare hitta ett lån som passar dig. Du kan alltså anpassa risken, löptiden och räntan. För att underlätta ditt sparande går det att välja Smartinvest. Denna funktion hjälper dig att skräddarsy din investeringsstrategi och sprida riskerna. Google-recensionerna ger tjänsten 5/5 av drygt 4 omdömen. Trustpilot ger företaget 3,9/5 av drygt 450 omdömen.

Vårt omdöme

Savelend har enligt oss en rimlig risk kopplad till lånen, men erbjuder samtidigt lån med en hög avkastning. Idag finns det också en andrahandsmarknad för lånen, vilket innebär att du kan gå ur din investering, om du vill. Utbudet av olika typer av lån är också stort, vilket gör att vi föredrar Savelend framför Lendify. Savelends kunder är också nöjda med tjänsten, vilket återspeglas i bland annat Google-recensionerna. 

De olika P2P-företagen liknar varandra till upplägget. Det som skiljer dem åt är bland annat avgifter, förväntad avkastning, risknivå och vilka lån du kan spara i. Savelend har förhållandevis låga avgifter och den avgift som tas ut gäller bara den avkastning som du får. Vissa aktörer tar ut en avgift för hela ditt sparbelopp. Den genomsnittliga avkastningen är mycket hög, men säger samtidigt något om vilka krediter det är du investerar i. Högre risk ger ofta högre avkastning. En nackdel med Savelend är att det kan vara svårt att få en snabb överblick över låneportföljen. Vi anser att Lendify har ett bättre upplägg. Vår rekommendation är dock att spara genom Savelend, som en del i en diversifierad spar- och investeringsportfölj. Du bör dock vara insatt i vad du gör innan du börjar och ta hjälp av tjänsten Smartinvest. 

Vi har valt ut Savelend till den bästa "sparräntan via P2P-utlåning" och baserar det på en hög avkastning i förhållande till risknivån. Dessutom är det en rolig sparform där du enkelt kan följa alla de lån du är del av samt när inbetalningar och räntor kommer in på ditt konto som du sedan kan återinvestera.

Egenskaper

 • Rörlig ränta: 9.00 %*
 • Ränta 6 månader: 0 % - finns ej
 • Ränta 1 år: 0 % - finns ej
 • Ränta 2 år: 0 % - finns ej

Fördelar

 • Minsta investering 2 000 kr
 • Andrahandsmarknad för lån
 • Använd Smartinvest för riskhantering

Nackdelar

 • För bästa resultat bör du ha en medellångsiktig eller långsiktig investeringstid.

Omdöme

Investeringsspartjänst som låter dig låna ut pengar till privatpersoner mot en ränta.
Alla bedömningskriterier
Räntesats:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Säkerhet:
Betyg 3.7/5
3,7/5
Insättningskrav:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Bindningstider:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Totalt:
Betyg 4,3/5
4,3/5
Så hittar du bästa Sparräntor

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer sparräntor?

Generellt sett är det framför allt fyra punkter som styr ditt val av sparränta. Viktigast av dem är räntan i sig.

 • Ränta: En hög ränta bidrar till ett högre betyg.
 • Trygg och etablerad aktör: Denna faktor väger tungt eftersom insättningsgarantin inte gäller alla konton.
 • Sparkrav: Höga insättningskrav kan vara en nackdel.
 • Bindningstider: Om det finns olika bindningstider, är det en fördel.

Innan du väljer sparkonto med bästa sparräntan bör du också tänka över vilket konto som passar dig bäst. Om du ska spara på längre sikt, kan till exempel sparkonton med insättningsgaranti vara de tryggaste. Å andra sidan ger de relativt låg avkastning. Avkastningen, eller räntan, på sparkonton kan också påverkas av flera olika faktorer. Om du väger mellan banker med sparkonton med lika hög sparränta, bör du vara medveten om att valet av bank kan spela ganska stor roll i slutänden. Villkor kan förändras, konkurrenssituationen kan förändra räntor och bankens stabilitet kan också variera. Det finns alltså olika delar att tänka igenom innan du fattar ett beslut.

Sparränta med eller utan insättningsgaranti?

Ett sparkonto med insättningsgaranti ger överlag en lägre ränta än ett konto utan garantin. Din trygghet ökar dock med konton som omfattas av den statliga insättningsgarantin.

shieldSparränta med insättningsgaranti

Insättningsgarantin innebär att staten garanterar att dina pengar är säkrade upp till 1 050 000 kr. Om du har en större summa än så på ditt konto, garanteras inte den överstigande delen. Insättningsgarantin är generellt sett viktigare för mindre banker som har sparkonton. Storbanker har ofta en annan motståndskraft än mindre aktörer. Det bör dock nämnas att banksystemet är hopknutet och att bankerna många gånger är beroende av varandra. Om många banker skulle hamna på obestånd samtidigt, kan det eventuellt bli svårt för staten att leva upp till insättningsgarantin. Överlag kan vi trots detta säga att mindre, och eventuellt osäkra, aktörer som har sparkonton blir säkrare med insättningsgarantin.

shield 1Sparränta utan insättningsgaranti

Företag som inte omfattas av insättningsgarantin, såsom inlåningsföretag, har istället ett tak för insättningarna på sparkontona som är 50 000 kr. Om ditt saldo överstiger det beloppet, till exempel genom ränteutbetalningar, betalas pengarna ut automatiskt till ditt föranmälda konto i en annan bank. 

 

free

Överväg konton med fria uttag

När det gäller uttag finns det olika villkor. På de flesta konton bestämmer man helt och hållet själv hur många uttag man gör och på hur stora belopp utan att uttagen kostar något. Men det gäller att se upp. För vissa konton kostar det en viss procent, alternativt en fast summa, att göra uttag. Några har en eller ett par fria uttag per år, därefter kan det dras en summa som sträcker sig från 1% av uttagsbeloppet och oftast upp till 3%. Det kan också handla om ett minsta belopp, som exempelvis 300 kronor för ett uttag.

En del av de sparkonton som har bindningstid medger överhuvudtaget inga uttag under denna tid. Så den som sätter in sina pengar på ett sådant konto måste vara helt säker på att kunna avvara pengarna under hela bindningstiden.

question2

Ska jag välja fast eller rörlig ränta?

Generellt sett kan du resonera som så att om du tror att räntan kommer att stiga - välj rörlig ränta. Om du tror att den kommer att sjunka under en längre tid framöver - välj fast ränta. En rörlig ränta påverkas hela tiden av marknadsräntorna och kan på sikt göra att räntan på sparkontot varierar mycket. Om du ska spara på kort sikt är det rimligt att ha rörlig ränta, eftersom du vill ha tillgång till dina pengar. Med en bunden ränta låser du in räntan över ett visst antal år. Den ränta du får blir i regel högre ju längre du låser in den, eftersom banken får tillgång till dina pengar under en längre tid. I gengäld får du en högre ränta. Om du binder sparpengarna på lång tid, måste du veta om att det kostar att ta ut dem i förväg. Om du vill ta ut pengar som du bundit på 5 år, efter 3 år, kommer du att få betala mellanskillnaden i ränta. Banken går annars miste om intäkter som de räknat med ska genereras.

mind mapping

Vad påverkar min sparränta?

Den rörliga räntan på sparkontona kallas "rörlig" eftersom den främst varierar beroende på styrräntan, som Riksbanken sätter. Räntorna kan också variera beroende på hur andra förhållanden som råder på räntemarknaderna ser ut. Styrräntan, eller reporäntan, är den ränta som marknadsbanker, till exempel Swedbank, har att förhålla sig till när de lånar pengar av Riksbanken, alltså centralbanken. Styrräntan påverkar i slutänden dig som kund, oavsett om du sparar eller lånar. Bankerna för ofta vidare sina räntekostnader till kunderna.

Faktorer som spelar in

Andra faktorer som kan styra räntan på ditt sparkonto är sådan som konkurrens, efterfrågan och hur mycket du sparar. Banker kan konkurrerar med varandra genom att erbjuda högre räntor än sina konkurrenter. Efterfrågan på pengar och lån kan också avgöra vilken ränta som erbjuds, generellt. Om efterfrågan på pengar är stor, kan det påverka räntan. Mer specifikt kan vissa banker erbjuda en högre ränta om ditt sparande rör sig om störa belopp. En sparare som sätter in till exempel 1 miljon kr på ett konto, kan få en högre ränta än den som sätter in 50 000 kr. 

Beroende på vilken bank, eller inlåningsföretag, du väljer kan de beräkna räntorna olika. I grund och botten är det liknande faktorer som spelar in. Håll till exempel koll på styrräntan, den brukar vara vägledande.

Jämför de bästa sparräntorna i testet

Sparräntor Rörlig ränta Ränta 6 månader Ränta 1 år Ränta 2 år Totalbetyg Pris
Tessin ca 8 % ca 8 % ca 8 % ca 8 % Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
0 kr
Avanza Bank 0.35 % 0.75 % 0.85 % 1.00 % Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
0 kr
BetterWealth 8.5 % 8.5 % 8.5 % 8.5 % Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
0 kr
Komplett Bank 0.85 % 0 % - finns ej 0 % - finns ej 0 % - finns ej Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
0 kr
Savelend 9.00 %* 0 % - finns ej 0 % - finns ej 0 % - finns ej Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
0 kr
sparräntor test

Så gjorde vi testet

De högsta betygen sätter vi på de konton som har högst ränta och där kontot ges ut av ett företag, eller bank, med gott rykte och bra solvensgrad. Företag som ligger i riskzonen för insolvens är inte aktuella för någon att spara pengar i. Dessa två punkter väger tyngst och blir avgörande för helhetsbetyget. Du kan läsa mer om våra jämförelser genom att klicka på länken.

Frågor och svar om sparräntor & P2P

Vad är effektiv ränta?

Den effektiva räntan på sparkonton blir den ränta du får när sparräntan kapitaliseras, alltså när den betalas ut. Olika banker har olika perioder när räntan utbetalas. Detta beror bland annat på vilken bindningstid du eventuell har.  

Måste uttag föranmälas?

Ofta går det att göra uttag från ditt sparkonto snabbt och smidigt, utan någon framförhållning. Den som vill ta ut pengar från vissa konton kan dock vara tvungen att meddela detta i god tid innan. Ibland rör det sig om att man måste meddela 30 dagar i förväg. Titta om sparkontot erbjuder fria uttag, eller inte.

Hur gör jag min första insättning?

De flesta sparkonton öppnar du enkelt med Bank-ID. Du väljer sedan om du vill göra en engångsinsättning, eller skapa ett autogiro. Titta noga vilken typ av av insättning det rör sig om, är det en betalning eller en överföring? När du satt in pengarna syns de många gång på ditt sparkonto inom 3 bankdagar. Olika banker och inlåningsföretag kan ha olika regler, så undersök alltid vad som gäller!

Vad är P2P?

Crowdlendning, eller peer-to-peer-lån (P2P), innebär att låntagare och långivare möts på en digital handelsplats. Låntagarna lånar pengar av dem som investerar pengar genom handelsplattformen. På så vis blandas inga banker in, utan all utlåning sker från person till person, eller peer-to-peer. Fenomenet tog sin början 2005 i Storbritannien och idag finns flera olika företag i Sverige, som erbjuder lån och investeringsmöjligheter via sina plattformar. Lån till företag erbjuds också.

Ska du spara till någon annan än dig själv?

Många öppnar sparkonton för att spara till barn och barnbarn. Eftersom det då oftast handlar om sparande på längre sikt kan det vara lämpligt med konton där man låser sina pengar under en viss tid. Och därmed också få högre ränta.

Vilka fördelar finns med P2P?

Följande kan sägas om fördelarna som finns med P2P-investeringar:

 • Stabil investering: Din investering kommer inte att öka eller minska i värde på samma sätt som en aktie gör. Avkastningen är inte lika stabil som ett sparkonto, med stabilare än börsen.
 • Löpande utbetalningar: Genom att du får pengar utbetalda varje månad, kan du ta del av dem snabbt. Din privatekonomi kan gynnas mer av månadsutbetalningar, än om de utbetalas en gång per år.
 • Går att månadsspara: Genom att månadsspara via någon av P2P-aktörerna får du en stabil och ökande avkastning på ditt kapital. Glöm här inte bort ränta-på-ränta-effekten! Ju längre du sparar med hög ränta, desto tydligare blir effekten.
 • Lätt att sprida riskerna: Genom att välja en aktör som erbjuder många lån att spara i, kan du lätt sprida ut dina risker. På så vis kommer dina pengar att vara säkrare, utan att ge en låg avkastning. 

Vad är det för skatt på sparräntan?

Den ränta som du får på ditt sparkonto kommer till ett pris. Du betalar skatt på räntan, vilket gör att den effektiva räntan, efter avgifter och skatter, kan bli lägre än du tänk dig. Var alltså uppmärksam på vad den slutgiltiga räntan kommer att bli. Skatten ligger på 30 % och dras automatiskt från ditt konto. Skatteverket får uppgifterna från banken och du ser dem sedan i deklarationen. Där kan du kvitta ränteintäkter mot ränteutgifter. 

Vilka nackdelar finns med P2P?

Följande kan sägas om nackdelarna som finns med P2P-investeringar:

 • Ingen insättningsgaranti: Din investering omfattas inte av insättningsgarantin, men är ändå säkrade. Genom att kapitalet hålls separerat från plattformen i sig, kommer du inte att drabbas vid en eventuell konkurs. Varje investerare har ett skuldebrev gentemot låntagarna.
 • Går att få högre avkastning: Detta är självklart, men här handlar det om risktagande. En välbalanserad fond kan exempelvis ge betydligt högre avkastning än en investering i P2P-lån. Det bästa är att kombinera olika typer av tillgångar och investeringar.
 • Lån som inte återbetalas: Om P2P-företaget inte får in avbetalningarna på lånen, kommer de att gå till inkasso, i värsta fall. För din del som investerare innebär det inte att du förlorar dina pengar. Företagen har ofta fonderade medel som ska täcka upp för bland annat lån som inte återbetalas. Om flera lån förfaller kan du gå miste om räntan på din investering.

Vad innebär marknadsrisk för P2P?

De marknadsrisker som finns kan sägas vara ränterisken och risker för regleringar. Din investering kan komma att påverkas av Riksbankens styrränta. Om räntan höjs kan det bli svårare för låntagarna att betala tillbaka lånen. Därmed kan risken öka. Lagstiftningen kan också ändras och göra det svårare för P2P-aktörer, vilket kan ha en inverkan på din investering.

Vad innebär plattformsrisk för P2P?

Det finns en risk att plattformen du sparar på går i konkurs. Detta är dock ovanligt och du kommer att meddelas i god tid vad som händer med dina pengar, och vad du behöver göra. Innan du börjar spara, bör du dock titta på vad de olika företagen erbjuder och hur deras upplägg ser ut. Det finns en annan risk med P2P-lån överlag och det är att allt sker digitalt. Nackdelen med det är att du inte får en naturlig koppling till låntagarna och insikt i deras verksamhet. Riskbedömningen kan alltså bli svår.

Vem kan öppna ett sparkonto?

Ett sparkonto på en bank kan vem som helst öppna som är minst 18 år. Din identitet kommer att kontrolleras, dock inget krav på svenskt personnummer. Särskilda skäl, om brottslig verksamhet såsom penningtvätt främjas genom att låta dig öppna ett konto. Detta handlar om lagen om insättningsgaranti. I vilka fall som denna gäller. Betalningsanmärkning är ofta inget hinder för att få öppna ett sparkonto.

Varför skiljer sig olika bankers sparräntor åt?

På alla fria marknader råder det konkurrens mellan företagen och aktörerna. Sparmarknaden är inget undantag. Sparräntorna kan skilja sig mycket bara beroende på om det är en storbank eller ett inlåningsföretag som har sparkonton. En storbank kan ofta inte ge samma räntor som mindre banker, eftersom de bland annat påverkas mycket av skillnaden mellan in- och utlåningsräntor. En mindre, och nischad, bank eller ett inlåningsföretag kan ha en verksamhet med andra marginaler än storbankerna. Om verksamheten rör sådant som snabblån, där räntorna är höga, kan dessa företag också ge högre sparräntor på sparkontona.

Vad ska jag tänka på med ett långsiktigt sparande?

Ett långsiktigt sparande bör med fördel dra nytta av ränta-på-ränta-effekten. Det innebär helt enkelt att pengarna ökar, som en funktion av ränta och tid. Ju längre tid du sparar, desto tydligare kommer effekten att bli. Titta under rubriken "ränta-på-ränta-effekten" nedan. Vid ett långsiktigt sparande är det också viktigare att ha insättningsgaranti. Det är många gånger svårt som privatperson att överblicka riskerna som kan finnas på finans- och kreditmarknaderna. Att ha insättningsgaranti är alltså en extra trygghet.

Vad är värt att tänka på vid ett kortsiktigt sparande?

Det kortsiktiga sparandet, som till exempel ska vara till en resa nästa år, bör försöka att maximera räntan. För att undvika onödiga risker kan du öppna flera högräntekonton, utan insättningsgaranti, istället för ett. På så vis sprider du ut dina sparpengar och riskerar inte hela sparbeloppet, om något oförutsett skulle hända ett av inlåningsföretagen. Välj också konton med fria uttag.

Är det bättre att amortera, än att spara på sparkonton?

Om du har stora lån, speciellt utan säkerhet, bör du överväga huruvida du ska spara, eller amortera. För att avgöra detta bör du titta på vilken ränta du har på sparkontona, jämfört med räntan på lånen. Om du får en högre sparränta, kan du istället för att endast amortera använda räntepengarna från sparkontona, till att betala av räntan och amorteringen på lånet. Det bästa du kan göra är dock att kombinera de båda. Ha ett sparkonto för ett regelbundet sparande och amortera ned dina skulder. De skulder som är osäkrade bör amorteras först. Sedan amorterar du på till exempel huslån, eller andra lån som är knutna till tillgångar.   

Varför lita på Crediwizz?

Crediwizz.se är en oberoende jämförelsetjänst som recenserar och jämför produkter och tjänster inom ekonomi. Tjänsten kostar ingenting för dig som konsument och finansieras genom affiliate-program.

Innehållet på denna sida ska inte betraktas som finansiell rådgiving.

Läs mer om Crediwizz

Senast uppdaterad: 12 oktober 2022
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
34 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5