Bäst matkort 2022

Handlar du ofta på ICA eller Coop? Då kan det löna sig att skaffa ett matkort. Bland dessa kreditkorts fördelar kan nämnas att de har fördelaktiga bonusupplägg, användbara försäkringar och många gånger jämförelsevis låga krediträntor. Det matkort som vi utnämnt till det bästa är Coop Mastercard. Den bonus som kortet har går att utnyttja för att få ned kostnaden för bland annat dina matinköp. Köpförsäkringen som ingår är omfattande och inkluderar flera delar som du kan ha användning för när du till exempel handlar på nätet.

order food

Så hittar du bäst matkort

Den viktigaste punkten att ta hänsyn till när du ska välja bäst matkort är hur användbar bonusen är och hur lätt det går att samla poäng. Utöver denna punkt finns det också andra delar att titta efter för att hitta rätt matkort. Vi har listat de viktigaste nedan.  

 • Avgifter: Alla matkort har avgifter kopplade till sig. Det kan till exempel röra sig om sådant som avgifter för extrakort eller årsavgifter. När du ska jämföra matkort med varandra är det viktigt att titta på framför allt årsavgiften. 

 • Bonus: När du väljer matkort bör du titta efter ett kort som har ett bonusprogram som är relevant för den matbutik där du handlar oftast och mest. När vi jämför de två främsta matkorten ser vi att Coop har en bonus som ger 0,5 poäng/använd krona. Denna gäller oavsett om det är på Coop du handlar, eller inte. Bonusen kan dock bli så stor som 5 poäng/krona, vid dina köp på Coop.  ICA ger 1 poäng/spenderad krona på ICA-butiker och på Apotek Hjärtat.

 • Räntefri period: Du vill ha en så lång räntefri period som möjligt. Matkort som har mellan 50 och 60 dagar är att föredra. Då har du lång tid på dig att betala av kreditfakturan och löper mindre risk att behöva skjuta upp din återbetalning. 

 • Effektiv ränta: Räntan är viktig att förhålla sig till, och speciellt den effektiva räntan, alltså räntan med avgifter, om du tror att du kommer att skjuta på hela, eller delar av din betalning.

 • Lätt att få beviljat: Ett matkort som är lätt att få beviljat är givetvis en fördel. Om du väljer en lägre maxkreditgräns och inte har några betalningsanmärkningar, kommer det att underlätta godkännandet av ditt matkort.

 • Försäkringar: Den försäkring som ingår i matkorten är en kompletterande reseförsäkring. Denna kallas kompletterande eftersom den fungerar som ett tillägg till hemförsäkringen, eller din separata reseförsäkring. Andra försäkringar som kan ingå är köpförsäkringar och allriskförsäkringar, också kallat drulleförsäkring. När det gäller matkort kan någon av de två sistnämnda försäkringarna vara bra att ha inkluderade. De gör ditt kort mer användbart, överlag. 

 • Separata avbetalningar: Möjligheten att göra separata avbetalningar av större inköp kan många gånger vara en fördel. I det fallet väljer vi ICA:s kreditkort. Räntan är nästan 5 procentenheter lägre än Coop:s och det kan göra stor skillnad. Används inte möjligheten till delbetalning så mycket och du främst är ute efter att göra livsmedelsinköp, väljer vi dock Coop:s kort generellt sett.

Recensionen av det bästa matkortet enligt vår jämförelse hittar du nedan.

Bästa matkortet - Coop Mastercard

8.7/10
Coop Mastercard
Maxkredit
100 000 kr
Årsavgift
0 kr (295 kr)
Ränta
15.95 %
Räntefri kredit
55 dagar
 • Lätt att samla poäng
 • Köpförsäkring ingår
 • Fler fördelar vid köp på Coop
 • Lätt att samla poäng
 • Köpförsäkring ingår
 • Fler fördelar vid köp på Coop

Kreditkort för vardagshandel av livsmedel kan vara bland de mest användbara korten du kan skaffa dig. Genom att använda korten till inköp av olika slag, samlar du bonuspoäng som kan användas till att få ned kostnaden på livsmedelsinköpen. Ett matkort ska också innehålla bra försäkringar som du har användning av i vardagen och ha en lång räntefri kreditperiod.

Coop Mastercard ger dig upp till 5 poäng per använd krona. Poängen omsätts till rabatter hos Coop. Det går att sänka kostnaden för matinköp ordentligt med Coop Mastercard. Speciellt genom att använda kortet på Coop, där du får flest poäng. På så vis samlar du snabbt in de poängen som behövs för att få ihop till rabatterna. En annan användbar sak med kortet är köpförsäkringen, som innehåller bland annat en allrisk (drulleförsäkring) och en prisgaranti. Denna gör kortet lämpat även för köp på nätet.

Jämför matkort

 1. 1. Coop Mastercard
  8.7/10
  Coop Mastercard
  Maxkredit
  100 000 kr
  Årsavgift
  0 kr (295 kr)
  Ränta
  15.95 %
  Räntefri kredit
  55 dagar
  • Lätt att samla poäng
  • Köpförsäkring ingår
  • Fler fördelar vid köp på Coop
  • Lätt att samla poäng
  • Köpförsäkring ingår
  • Fler fördelar vid köp på Coop
  Läs mer

  Krav för ansökan

  • Du är minst 18 år
  • Du är inte arbetslös
  • Du har inga betalningsanmärkningar
  • Giltigt medlemskort hos Coop

  Om kortet

  På samma sätt som ICA har Coop insett värdet av att hålla med ett kreditkort. Coop Mastercard innehåller bland annat ett frikostigt poängsystem, reseförsäkring och köpförsäkring.

  Bonussystemet innebär att du samlar poäng på alla dina inköp, inte endast i Coop-butiker. I dessa tjänar du dock in extrapoäng. Vanligtvis ger inköp 0,5 poäng/spenderad krona, men köp hos Coop kan ge upp till 5 poäng/krona. Poängen används sedan i poängshoppen där de till exempel kan omvandlas till rabatter, upplevelser eller evenemang.

  Reseförsäkringen innehåller ett par delar som inte ingår i alla motsvarande försäkringar. Till att börja med täcker den upp till tre medresenärer, i samma sällskap som dig och din familj. Dessutom innehåller självriskreduceringen för hyrbil en ersättning för skada på bilen.

  Köpförsäkringen ingår i fyra delar. Allriskdelen gäller i 60 dagar och täcker skador på eller stöld av produkter. Prisgarantin, som varar i 90 dagar från inköpsdatumet av varan, täcker mellanskillnaden, om du skulle hitta samma vara till ett lägre pris någon annanstans. Den tredje delen är en förlängd garantitid på 1 år för hemelektronik och den sista delen är ett bärgningsskydd där självrisken ersätts.

  Sammanfattningsvis ger Coop:s kreditkort flera fördelar för Coop-kunder. Bonusen slår nästan ICA:s motsvarighet med sin återbäring. Försäkringarna som ingår gör kortet till ett gångbart näthandelskort. Poängen kan sedan användas i närmaste Coop-butik för att till exempel ge rabatt på matinköp.


  Kortfakta och räntor

  Avgifter/räntesatser

  Årsavgift:

  295 kr (0 kr första året)

  Extrakort:

  95 kr

  Kontantuttagsavgift:

  1,5 % (minst 35 kr/uttag)

  Valutaväxlingsavgift:

  1,75 % av valutakursen

  Förseningsavgift:

  100 kr

  Påminnelseavgift:

  60 kr

  Aviavgift pappersfaktura:

  29 kr

  E-faktura:

  0 kr

  Ränta:

  15,95 %

  Effektiv ränta:

  16,78 % (20 000 kr, 12 månader, e-faktura)

  Läs mer
 2. 2. ICA Banken Bankkort Plus
  8.3/10
  ICA Banken Bankkort Plus
  Maxkredit
  100 000 kr
  Årsavgift
  324 kr
  Ränta
  11,20 %
  Räntefri kredit
  60 dagar
  • Låg ränta
  • Bonuspoäng hos ICA
  • Extrapoäng som ICA-bankkund
  • Låg ränta
  • Bonuspoäng hos ICA
  • Extrapoäng som ICA-bankkund
  Läs mer

  Krav för ansökan

  • Du är minst 18 år
  • Du har inkomst från tjänst
  • Du har en månadsinkomst på minst 16 667 kr
  • Du har inga betalningsanmärkningar

  Om kortet

  Bland matkorten hittar vi ICA Bankens Plus-kort. Kortet har ett lite annorlunda upplägg jämfört med andra kreditkort. Det är nämligen ett kombinerat konto- och kreditkort. Direktkontot används för köp på ICA och Apotek Hjärtat och genererar stammispoäng, som blir till bonus. Fakturakontot, alltså kreditdelen, används för alla andra köp utanför ICA. Därifrån dras också månadsavgiften på 27 kr.

  ICA:s bonussystem ger 1 poäng/spenderad krona på ICA, eller Apotek Hjärtat. Poängen betalas sedan ut månadsvis som en bonuscheck. Du kan även få dubbla bonuspoäng om du har fler av ICA:s banktjänster, till exempel bolån, månadssparande eller sätter in lön på deras bankkonto.

  De försäkringar som ingår i kortet är en reseförsäkring, vid 75 % betalning av resan med kortet, en allriskförsäkring och en extra garantiperiod. Reseförsäkringen innehåller bland annat avbeställningsskydd, olika självriskskydd och olycksfallsersättning. Allriskförsäkringen gäller vid skada på hemelektronik och den extra garantiperioden, på 1 år, gäller även den för hemelektronik.

  Med Samsung Pay kan du koppla kortet till smartklockan eller mobilen. För mindre köp, under 250 kr, går det att använda kortets blipp-funktion.

  ICA:s kreditkort är helt enkelt bäst för dig som handlar på ICA, det är där du tjänar in dina poäng. Kortet passar också bra som ett allt-i-ett-kort. Försäkringarna är inte sämre än vad andra kreditkort erbjuder och räntan samt maxkreditutrymmet är konkurrenskraftiga. Om du har andra tjänster hos ICA-banken gynnas du dessutom ytterligare.


  Kortfakta och räntor

  Avgifter/räntesatser

  Årsavgift:

  324 kr (27 kr/månad)

  Ersättningskort:

  100 kr

  Kontantuttagsavgift:

  0 kr

  Valutaväxlingsavgift:

  1,25 % av valutakursen

  Förseningsavgift:

  100 kr

  Påminnelseavgift:

  60 kr

  Aviavgift pappersfaktura:

  30 kr

  E-faktura:

  0 kr

  Ränta:

  11,20 %

  Effektiv ränta:

  11.79 % (10 000 kr, 12 månader)

  Läs mer

question 7

Hur skaffar jag ett matkort?

Att skaffa ett nytt matkort är ingen krånglig process. Det enda du behöver göra är att klicka på någon av våra "Läs mer-" eller "Ansök-ikoner" och sedan följa några korta steg samt uppge dina personuppgifter. 

 • Personuppgifter: Fyll i dina personuppgifter enligt instruktionerna på respektive matkortsutgivares hemsida. 
 • Kontaktuppgifter: Din mailadress och ditt telefonnummer kommer att behöva uppges. 
 • Anställningsform: Eftersom företaget som ger ut matkortet vill garantera sig om att du kommer att kunna återbetala din eventuella kredit, behöver du fylla i uppgifter om din anställning och inkomst. De vill också skapa sig en bild över din ekonomiska situation.
 • Ditt hushåll: Här fyller du bland annat i hur många ni är i hushållet och eventuellt vilken er samlade inkomst är.
 • Godkänn villkoren: Varje kortutgivare har villkor som du behöver godkänna innan du kan signera din ansökan. Läs igenom villkoren om du vill få en fullständig bild av matkortet.
 • Signera med Bank-ID: Det sista steget är att signera med ditt Bank-ID.
 • PIN-kod: Efter att du signerat din ansökan ska du välja en PIN-kod till ditt nya matkort. 

Tips när du skaffar matkort

 • Du måste vara medlem hos till exempel Coop för att kunna skaffa ett kreditkort där.
 • Du kan få flera fördelar genom att ansluta dig till fler tjänster som matvarukedjorna erbjuder. ICA har till exempel ICA Banken med bolån och privatlån.
 • Jämför ofta priserna som butikerna och kedjorna erbjuder. Beroende på vad du handlar, kan du tjäna mer eller mindre med olika kort.

Vad kostar ett matkort?

Ett matkort kan ha en årsavgift kopplad till sig. Denna betalas antingen per månad, eller årsvis, och ligger ofta runt 300 kr. Andra avgifter som kan tillkomma är för uttag, växlingsavgifter och påminnelseavgifter. När du väljer matkort bör du inte enbart titta på årsavgiften. Se istället till vad du kan få ut av kortet. Ett matkort som du betalar en viss årsavgift för kan löna sig flera gånger om, om du använder det på rätt sätt och utnyttjar bonusen.

Du kan läsa mer om vad som gäller under respektive matkort.

Fördelar med att skaffa matkort

Nedan kan du se vilka fördelarna är med att skaffa ett matkort:

 • Den mest uppenbara fördelen är att du får bonuspoäng på allt du köper hos den aktuella matvarukedjan. Till exempel Coop Mastercard erbjuder dessutom bonus på övriga inköp. Bonusarna kommer i bonuscheck-form eller i form av rabatter och erbjudanden.
 • Med matkorten ingår också försäkringar. Dessa är vanligtvis en kompletterande reseförsäkring och någon ytterligare försäkring såsom köpkydd eller allriskförsäkring, såsom ingår i ICA Banken Plus. Reseförsäkringen gör att du på ett tryggt sätt kan boka resor med korten. Du slipper eventuella problem med att teckna separata reseförsäkringar.
 • Kontantuttagen är billiga, såsom med Coop Mastercard-kortet, eller gratis som med ICA-kortet.
 • Det finns ofta rabatter att ta del av, eftersom matvarukedjorna vanligtvis samarbetar med andra affärsverksamheter.
 • Matkort, såväl som bonuskreditkort, ger en alltid möjligheten att delbetala inköp. Det gör att du enkelt kan använda kortet på fler håll än endast i matvarubutikerna. Till exempel för större köp.
 • Ett matkreditkort är ett förhållandevis enkelt kreditkort. Dessutom har du allt på ett kort, istället för att använda både bankkortet och medlemskortet.

Frågor och svar om matkreditkort

Hur tar jag del av min bonus?

Det enklaste sättet att ta del av bonusen är att titta i respektive butiks poängshop regelbundet. Där ser du vad som erbjuds. Du kan välja att utnyttja poängen i någon av bonusautomaterna i affärerna, eller använda "mina sidor". Beroende på vilket matkort du har, så finns olika upplägg. 

Vilka bonusar ger matkorten?

Bonusen får du genom att samla bonuspoäng med ditt kort. Hur många poäng du får varierar beroende på var du handlar med kortet. Poängen omsätts sedan till erbjudanden och rabatter i respektive matvarukedjas poängshop.

Tjänar jag på att skaffa ett matkort?

Vissa av de kort vi listar har en årsavgift kopplad till sig. Du betalar alltså för att få tillgång till kortet och dess fördelar. Se till att fördelarna och bonusarna överträffar kostnaderna. Om du använder korten rätt, kommer du att tjäna på att skaffa dem.

Fungerar alla kreditkort som matkort?

Flera kreditkort som inte är specifika matkort har förmåner som ges även vid livsmedelsinköp. Många kort erbjuder bonus i samtliga butiker du handlar i. Fundera på om dessa kort kan vara mer lönsamma för dig.

Bör jag skaffa flera matkort?

Såsom många andra kanske du handlar på flera olika butikskedjor. Veckohandeln sker på ICA Maxi, medan småköpen sker i din lokala Coop-butik. I dessa fall är det troligen mindre lönsamt med flera matkort. Istället kan du fokusera på kreditkort som ger förmåner på flera olika inköpsställen.

Senast Uppdaterad: 2021-06-26 10:14:26

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
111 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5

Testvinnare - Bästa Matkort

 • Coop Mastercard
 • ICA Banken Bankkort Plus