Bäst matkort 2021

Matkorten hör till de mer fördelaktiga bonuskorten. Vi har därför recenserat olika matkort och rankar Coop Mastercard som det bästa matkortet. Kortet har en användbar poängshopp, låg ränta och lång kreditfri tid, för att nämna några delar. Med Coop Mastercard får du alltså mer pengar över till annat, genom att du kan spara in mycket på dina matinköp.

debit card 2

Så väljer du bästa matkortet

Vi har jämfört de två bästa matkorten på marknaden just nu. Läs igenom vår jämförelse och se vilket kort som du tycker passar dig bäst. 

Coop Mastercard eller ICA Pluskort?

Den som vill maximera sin bonus har framför allt två faktorer att ta ställning till. Eftersom det handlar om livsmedel, gör det valet enklare. Det är något vi alla behöver och köper regelbundet. För dig som väger mellan att skaffa ett ICA Banken Plus eller Coop Mastercard, ska vi titta på hur du kan resonera.

 • Coop har en bonus med sitt kort som ger 0,5 poäng/använd krona. Det gäller oavsett om det är på Coop du handlar, eller inte. Bonusen kan dock bli så stor som 5 poäng/krona, vid dina köp på Coop.  ICA ger 1 poäng/spenderad krona på ICA-butiker och på Apotek Hjärtat.
 • Handlar du med andra ord bara på Coop med ditt Coop Mer-kort, tjänar du troligtvis mer på det än att välja ICA, för motsvarande syfte. Både ICA och Coop har dessutom spar- och banktjänster idag. ICA:s utbud är mer omfattande och innehåller sådant som bolån.
 • Ett kreditkort är mer än bara bonusen. Om du ska använda dig av kreditmöjligheten på korten, framstår ett av korten som mer användbart än det andra. ICA:s kort har en ränta på 11,20 % och för Coops kort ligger den på 15,95 %. Det är alltså en viss skillnad. Den räntefria perioden är också 5 dagar längre på ICA:s kort, alltså 60 dagar.
 • Om kreditkorten används till bland annat större inköp och därmed avbetalningar, skulle vi välja ICA:s kreditkort. Räntan är nästan 5 procentenheter lägre och det kan göra stor skillnad. Används möjligheten till delbetalning med måtta och du främst är ute efter att göra livsmedelsinköp, så väljer vi Coop. För shopping och resor finns det trots allt andra kreditkort du kan välja.
 • Avgifterna på korten är snarlika. Coops kort har en något lägre årsavgift (295 kr) än ICA (324 kr). Uttagsavgifterna är 1,5 % för Coop och 0 kr för ICA. Valutapåslaget ligger på 1,75 % för Coop och 1,25 % för ICA.

Vår vinnare som det bästa matkortet sett till ovanstående jämförelse, hittar du nedan. Mer om jämförelserna i sig kan du läsa om genom att klicka på länken.

Bästa matkortet - Coop Mastercard

8.7/10
Coop Mastercard
Maxkredit
100 000 kr
Årsavgift
0 kr (295 kr)
Ränta
15.95 %
Räntefri kredit
55 dagar
 • Lätt att samla poäng
 • Köpförsäkring ingår
 • Fler fördelar vid köp på Coop
 • Lätt att samla poäng
 • Köpförsäkring ingår
 • Fler fördelar vid köp på Coop

Kreditkort för vardagshandel av livsmedel kan vara bland de mest användbara korten du kan skaffa dig. Genom att använda korten till inköp av olika slag, samlar du bonuspoäng som kan användas till att få ned kostnaden på livsmedelsinköpen. Ett matkort ska också innehålla bra försäkringar som du har användning av i vardagen och ha en lång räntefri kreditperiod.

Coop Mastercard ger dig upp till 5 poäng per använd krona. Poängen omsätts till rabatter hos Coop. Det går att sänka kostnaden för matinköp ordentligt med Coop Mastercard. Speciellt genom att använda kortet på Coop, där du får flest poäng. På så vis samlar du snabbt in de poängen som behövs för att få ihop till rabatterna. En annan användbar sak med kortet är köpförsäkringen, som innehåller bland annat en allrisk (drulleförsäkring) och en prisgaranti. Denna gör kortet lämpat även för köp på nätet.

Jämför matkort

 1. 1. Coop Mastercard
  8.7/10
  Coop Mastercard
  Maxkredit
  100 000 kr
  Årsavgift
  0 kr (295 kr)
  Ränta
  15.95 %
  Räntefri kredit
  55 dagar
  • Lätt att samla poäng
  • Köpförsäkring ingår
  • Fler fördelar vid köp på Coop
  • Lätt att samla poäng
  • Köpförsäkring ingår
  • Fler fördelar vid köp på Coop
  Läs mer

  Krav för ansökan

  • Du är minst 18 år
  • Du är inte arbetslös
  • Du har inga betalningsanmärkningar
  • Giltigt medlemskort hos Coop

  Om kortet

  På samma sätt som ICA har Coop insett värdet av att hålla med ett kreditkort. Coop Mastercard innehåller bland annat ett frikostigt poängsystem, reseförsäkring och köpförsäkring.

  Bonussystemet innebär att du samlar poäng på alla dina inköp, inte endast i Coop-butiker. I dessa tjänar du dock in extrapoäng. Vanligtvis ger inköp 0,5 poäng/spenderad krona, men köp hos Coop kan ge upp till 5 poäng/krona. Poängen används sedan i poängshoppen där de till exempel kan omvandlas till rabatter, upplevelser eller evenemang.

  Reseförsäkringen innehåller ett par delar som inte ingår i alla motsvarande försäkringar. Till att börja med täcker den upp till tre medresenärer, i samma sällskap som dig och din familj. Dessutom innehåller självriskreduceringen för hyrbil en ersättning för skada på bilen.

  Köpförsäkringen ingår i fyra delar. Allriskdelen gäller i 60 dagar och täcker skador på eller stöld av produkter. Prisgarantin, som varar i 90 dagar från inköpsdatumet av varan, täcker mellanskillnaden, om du skulle hitta samma vara till ett lägre pris någon annanstans. Den tredje delen är en förlängd garantitid på 1 år för hemelektronik och den sista delen är ett bärgningsskydd där självrisken ersätts.

  Sammanfattningsvis ger Coop:s kreditkort flera fördelar för Coop-kunder. Bonusen slår nästan ICA:s motsvarighet med sin återbäring. Försäkringarna som ingår gör kortet till ett gångbart näthandelskort. Poängen kan sedan användas i närmaste Coop-butik för att till exempel ge rabatt på matinköp.


  Kortfakta och räntor

  Avgifter/räntesatser

  Årsavgift:

  295 kr (0 kr första året)

  Extrakort:

  95 kr

  Kontantuttagsavgift:

  1,5 % (minst 35 kr/uttag)

  Valutaväxlingsavgift:

  1,75 % av valutakursen

  Förseningsavgift:

  100 kr

  Påminnelseavgift:

  60 kr

  Aviavgift pappersfaktura:

  29 kr

  E-faktura:

  0 kr

  Ränta:

  15,95 %

  Effektiv ränta:

  16,78 % (20 000 kr, 12 månader, e-faktura)

  Läs mer
 2. 2. ICA Banken Bankkort Plus
  8.3/10
  ICA Banken Bankkort Plus
  Maxkredit
  100 000 kr
  Årsavgift
  324 kr
  Ränta
  11,20 %
  Räntefri kredit
  60 dagar
  • Låg ränta
  • Bonuspoäng hos ICA
  • Extrapoäng som ICA-bankkund
  • Låg ränta
  • Bonuspoäng hos ICA
  • Extrapoäng som ICA-bankkund
  Läs mer

  Krav för ansökan

  • Du är minst 18 år
  • Du har inkomst från tjänst
  • Du har en månadsinkomst på minst 16 667 kr
  • Du har inga betalningsanmärkningar

  Om kortet

  Bland matkorten hittar vi ICA Bankens Plus-kort. Kortet har ett lite annorlunda upplägg jämfört med andra kreditkort. Det är nämligen ett kombinerat konto- och kreditkort. Direktkontot används för köp på ICA och Apotek Hjärtat och genererar stammispoäng, som blir till bonus. Fakturakontot, alltså kreditdelen, används för alla andra köp utanför ICA. Därifrån dras också månadsavgiften på 27 kr.

  ICA:s bonussystem ger 1 poäng/spenderad krona på ICA, eller Apotek Hjärtat. Poängen betalas sedan ut månadsvis som en bonuscheck. Du kan även få dubbla bonuspoäng om du har fler av ICA:s banktjänster, till exempel bolån, månadssparande eller sätter in lön på deras bankkonto.

  De försäkringar som ingår i kortet är en reseförsäkring, vid 75 % betalning av resan med kortet, en allriskförsäkring och en extra garantiperiod. Reseförsäkringen innehåller bland annat avbeställningsskydd, olika självriskskydd och olycksfallsersättning. Allriskförsäkringen gäller vid skada på hemelektronik och den extra garantiperioden, på 1 år, gäller även den för hemelektronik.

  Med Samsung Pay kan du koppla kortet till smartklockan eller mobilen. För mindre köp, under 250 kr, går det att använda kortets blipp-funktion.

  ICA:s kreditkort är helt enkelt bäst för dig som handlar på ICA, det är där du tjänar in dina poäng. Kortet passar också bra som ett allt-i-ett-kort. Försäkringarna är inte sämre än vad andra kreditkort erbjuder och räntan samt maxkreditutrymmet är konkurrenskraftiga. Om du har andra tjänster hos ICA-banken gynnas du dessutom ytterligare.


  Kortfakta och räntor

  Avgifter/räntesatser

  Årsavgift:

  324 kr (27 kr/månad)

  Ersättningskort:

  100 kr

  Kontantuttagsavgift:

  0 kr

  Valutaväxlingsavgift:

  1,25 % av valutakursen

  Förseningsavgift:

  100 kr

  Påminnelseavgift:

  60 kr

  Aviavgift pappersfaktura:

  30 kr

  E-faktura:

  0 kr

  Ränta:

  11,20 %

  Effektiv ränta:

  11.79 % (10 000 kr, 12 månader)

  Läs mer

Fördelar med att skaffa matkort

Nedan kan du se vilka fördelarna är med att skaffa bäst matkort:

 • Den mest uppenbara fördelen är att du får bonuspoäng på allt du köper hos den aktuella matvarukedjan. Till exempel Coop Mastercard erbjuder dessutom bonus på övriga inköp. Bonusarna kommer i bonuscheck-form eller i form av rabatter och erbjudanden.
 • Med matkorten ingår också försäkringar. Dessa är vanligtvis en kompletterande reseförsäkring och någon ytterligare försäkring såsom köpkydd eller allriskförsäkring, såsom ingår i ICA Banken Plus. Reseförsäkringen gör att du på ett tryggt sätt kan boka resor med korten. Du slipper eventuella problem med att teckna separata reseförsäkringar.
 • Kontantuttagen är billiga, såsom med Coop Mastercard-kortet, eller gratis som med ICA-kortet.
 • Det finns ofta rabatter att ta del av, eftersom matvarukedjorna vanligtvis samarbetar med andra affärsverksamheter.
 • Matkort, såväl som bonuskreditkort, ger en alltid möjligheten att delbetala inköp. Det gör att du enkelt kan använda kortet på fler håll än endast i matvarubutikerna. Till exempel för större köp.
 • Ett matkreditkort är ett förhållandevis enkelt kreditkort. Dessutom har du allt på ett kort, istället för att använda både bankkortet och medlemskortet.

Tips för bäst matkort

 • Du måste vara medlem hos till exempel Coop för att kunna skaffa ett kreditkort där.
 • Du kan få flera fördelar genom att ansluta dig till fler tjänster som matvarukedjorna erbjuder. ICA har till exempel ICA Banken med bolån och privatlån.
 • Jämför ofta priserna som butikerna och kedjorna erbjuder. Beroende på vad du handlar, kan du tjäna mer eller mindre med olika kort.

Bäst matkort och medlemskort

Både ICA och Coop har förutom matkort (kreditkort) även medlemskort. Med medlemskorten kan du få poäng på dina köp och använda dem i poängshoppen. Dessa kort kommer inte med några betalningsmöjligheter. Om du vill ha detta behöver du till exempel skaffa ett kreditkort. För att få ut så mycket som möjligt av ditt medlemskap hos någon av matkedjorna, kan du kombinera dina kort. Flera medlemskort har möjligheten att dela poängen i en pott, som till exempel hela familjen kan få tillgång till. På så vis samlar ni ihop fler poäng som sedan kan användas. Kreditkortet används för att betala matinköpen, eftersom det kan ge extrapoäng.

Om du använder ditt matkort på ett smart sätt, kan det löna sig flera gånger om.

Mer än matkort - ICA-banken och Coop Bank

Både ICA och Coop erbjuder olika tjänster, utöver matkort. 

 • bank5Icabanken: Icabanken fick sitt tillstånd, rätten att bedriva bankverksamhet, år 2001. Idag är banken en utökning av ICA-konceptet, med tjänster såsom bolån, privatlån, sparkonton och lönekonton. Som bankkund hos ICA kan du få olika förmåner, såsom erbjudanden och extra bonus. Motkravet är att du börjar använda någon av deras tjänster, såsom sparkonton eller sätter in pensionen på ett lönekonto. Använder du olika tjänster, hos ICA-banken kan det också bli lättare att använda ditt kreditkort. Olika tjänster kan gå in i varandra och komplettera varandra.
 • bank4Coop Bank: Coop Bank liknar ICA-banken, men erbjuder inte lika många tjänster. Coop Banks främsta fokus är att erbjuda olika sorters lån till privatpersoner. Det kan röra sig om renoveringslån, billån och energilån. Privatlån och sparkonton finns också att tillgå.

Frågor och svar om matkreditkort

Hur tar jag del av min bonus?

Det enklaste sättet att ta del av bonusen är att titta i respektive butiks poängshop regelbundet. Där ser du vad som erbjuds. Du kan välja att utnyttja poängen i någon av bonusautomaterna i affärerna, eller använda "mina sidor". Beroende på vilket matkort du har, så finns olika upplägg. 

Vilka bonusar ger matkorten?

Bonusen får du genom att samla bonuspoäng med ditt kort. Hur många poäng du får varierar beroende på var du handlar med kortet. Poängen omsätts sedan till erbjudanden och rabatter i respektive matvarukedjas poängshop.

Tjänar jag på att skaffa ett matkort?

Vissa av de kort vi listar har en årsavgift kopplad till sig. Du betalar alltså för att få tillgång till kortet och dess fördelar. Se till att fördelarna och bonusarna överträffar kostnaderna. Om du använder korten rätt, kommer du att tjäna på att skaffa dem.

Fungerar alla kreditkort som matkort?

Flera kreditkort som inte är specifika matkort har förmåner som ges även vid livsmedelsinköp. Många kort erbjuder bonus i samtliga butiker du handlar i. Fundera på om dessa kort kan vara mer lönsamma för dig.

Bör jag skaffa flera matkort?

Såsom många andra kanske du handlar på flera olika butikskedjor. Veckohandeln sker på ICA Maxi, medan småköpen sker i din lokala Coop-butik. I dessa fall är det troligen mindre lönsamt med flera matkort. Istället kan du fokusera på kreditkort som ger förmåner på flera olika inköpsställen.

Senast Uppdaterad: 2021-06-03 09:11:55

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
110 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5

Testvinnare - Bästa Matkort

 • Coop Mastercard
 • ICA Banken Bankkort Plus