Bästa resekortet 2021

Ska du ut och resa? I sådana fall kan det vara bra att skaffa ett resekort. Denna typ av kreditkort ger dig flera förmåner som är kopplade till främst flygresor, men även andra resor. Det ingår till exempel kompletterande reseförsäkringar och resebonusar i korten. För att du lätt ska hitta rätt resekort har vi recenserat och jämfört flera bra resekort. I år utser vi Bank Norwegian: VISA till det bästa resekortet. Kortet har en användbar reseförsäkring, bra bonus anpassad för resor och 0 kr i årsavgift. På denna sida kan du läsa mer om kortet och jämföra resekort med varandra.

Så hittar du bästa resekortet

Du hittar det bästa resekortet genom att jämföra korten med varandra här på sidan. Det du då ska titta efter är de delar som vi går igenom nedan. Ta även hänsyn till sådant som räntor, avgifter, villkor och hur enkelt kortet är att använda.

 • exchange4Växla billigt

  Den som är ute och reser då och då, kan inte undgå att notera att kontantanvändningen utomlands är mycket mer utbredd än i Sverige. Det du behöver tänka på är hur du tar ut pengar på det billigaste sättet. För den som vistas en längre tid i ett annat land kan valutaväxlingen bli dyr. Se till att välja ett kreditkort som har ett så lågt valutapåslag som möjligt. Vid flera uttag i en annan valuta kommer kurserna att röra sig mot varandra. Om det är en instabil valuta, det vill säga att det svänger mycket, kan det påverka intrycket av hur mycket pengar du får ut vid varje uttagstillfälle. 
 • investment insurance2Kompletterande reseförsäkring

  Den utan tvekan största fördelen med att betala resan med kreditkortet är att du får en kompletterande reseförsäkring på köpet. Olika kortutgivares reseförsäkringar skiljer sig åt en del. Vissa kan inkludera 9 delförsäkringar, medan andra har 11. Hur stor andel av resan du behöver betala med kortet, kan också skilja sig. Den brukar ligga mellan 50 % och 75 %. Reseförsäkringen är ”kompletterande” eftersom den bygger på att du har en hemförsäkring. Du kan också teckna en separat reseförsäkring. Det som ingår i de kompletterande reseförsäkringarna är olika typer av förseningsskydd, såsom anslutningstrafik eller försenade flygplan. Ersättningsnivåerna varierar beroende på vilket kreditkort du har.
 • bonus 2

  Bonus

  För den som väljer att resa med specifika flygbolag, finns det också specifika kreditkort. Dessa kort ger bonuspoäng som kan användas vid bland annat flygresor och hotellvistelser. Norwegian VISA är ett sådant kort som speciellt gynnar dig som reser med Norwegian. Även Collector Bank Easyliving ger motsvarande förmåner, men för SAS. Resekorten skiljer sig alltså i det här avseendet från andra bonuskort. Bonussystemet är främst utformat för att ge dig reseupplevelser. Här gäller ofta att ju mer du använder kortet, desto fler förmåner kan du få.
 • credit card 3

  Kredit

  Många resenärer har säkert befunnit sig i en situation där de behövt extra pengar på sin resa. Med ett kreditkort finns den extrakassan lättillgänglig. Det du bör överväga att välja är ett kort som har en lång kreditfri tid. På så vis får du en bra möjlighet att hinna betala tillbaka krediten. Oavsett om du har kreditkortet som en extra buffert, eller som ditt främsta betalningsalternativ, bör du tänka på hur du använder det. Det kan vara lätt att överspendera när du är ute och reser. Det är något du vill undvika, eftersom det kan bli dyrt i efterhand. Lägg upp en buffert för din resa och ha koll på dina utgifter.

Titta var resekortet är giltigt

I så gott som alla länder, finns det möjlighet att betala med VISA och Mastercard. Deras nätverk har byggts ut väsentligt under flera år. Om resan går till vissa länder kan det dock rekommenderas att ta med den ena eller den andra korttypen. Vissa uttagsautomater accepterar inte alla kontokort. I en del länder kan det vara svårt att, för det första hitta fungerande automater, och för det andra vara svårt att hitta en automat som accepterar alla kort.

Det kan alltså vara en god idé att ha med sig ett VISA-kort och ett Mastercard. Ett av korten kan vara kreditkort och det andra ett vanligt bankkort.

Tips för växelkurser

Genom att hålla koll på växelkurser när du är ute och reser, kan du spara pengar. Om du ger dig iväg till ett land med en stark valuta i förhållande till svenska kronan, kan det kosta dig mycket. Välj istället att resa till ett land med svag valuta, där det är billigt. Eller res iväg vid ett tillfälle när en stark valuta har försvagats. Det här kan spara dig pengar, speciellt om du planerar att göra större uttag i en annan valuta.

Sammanfattning

Ett resekort är alltså speciellt anpassat för resor. Du märker detta främst genom att bonusen är "reseanpassad" och att den kompletterande reseförsäkringen som ingår, ofta är mer omfattande än hos andra kreditkort. Välj med fördel ett resekort utan årsavgift, för att få ut så mycket som möjligt av det. Du kan läsa mer om resekortens olika delar längre ned på sidan. Mer om våra jämförelser hittar du under länken.

Bästa resekortet - Bank Norwegian: VISA

9.3/10
Bank Norwegian: VISA
Maxkredit
100 000 kr
Årsavgift
0 kr
Ränta
19.99 %
Räntefri kredit
45 dagar
 • Ingen kontantuttagsavgift
 • Omfattande reseförsäkring
 • Tjäna CashPoints på köp
 • Ingen kontantuttagsavgift
 • Omfattande reseförsäkring
 • Tjäna CashPoints på köp

Våra kriterier för det bästa resekortet är att det ska ha en omfattande reseförsäkring och en bonus som går att använda till resor. Den räntefria perioden får gärna vara lång, eftersom det underlättar utnyttjandet av en billig kredit när du reser. Kreditkortet ska också vara billigt och komma med ett lågt valutapåslag.

Den kompletterande reseförsäkringen som Bank Norwegian VISA erbjuder inkluderar viktiga delar som avbeställningsskydd och ersättningar vid försening. Det är även möjligt att lägga till självriskeliminering för hyrbil. Bonusen är anpassat för resor med Norwegian. Poängen används för att få ned priset på flygbiljetter. Du tjänar 0,5 poäng på allt och extra poäng på flygresor.

Bästa resekortet med omfattande reseförsäkring - Marginalen Bank Traveller

9.0/10
Marginalen Bank Traveller
Maxkredit
150 000 kr
Årsavgift
395 kr
Ränta
16.90 %
Räntefri kredit
50 dagar
 • Alla inköp ger poäng
 • Bonus för flera flygbolag
 • Återbäring via "Handla smart"
 • Alla inköp ger poäng
 • Bonus för flera flygbolag
 • Återbäring via "Handla smart"

Ett av de bästa kreditkorten som passar för resor är Marginalen Bank Traveller. Kortet ger bonuspoäng vid alla inköp och dessa kan sedan användas för att betala flygresor eller hotellnätter. Den största fördelen med Traveller-kortet är att det inte är knutet till ett specifikt flygbolag, på samma sätt som till exempel Norwegians Visa-kort. Du kan istället välja relativt fritt mellan olika aktörer och bolag.

Den reseförsäkring som ingår är den mest omfattande av de kompletterande reseförsäkringarna som finns bland kreditkorten. Förutsatt att du betalar minst 75 % av resan med kortet, så gäller den hela familjen. Du får med andra ord ett bredare och mer omfattande skydd, jämfört med de flesta andra kreditkorten. Det som ingår är till exempel olika självriskelimineringar och ersättningsnivåerna är generellt sett höga.

Nackdelen med kortet är att årsavgiften är relativt hög. Detta anser vi dock inte vara något problem, eftersom bonusen och reseförsäkringen snabbt kan ge mer tillbaka än vad kortet kostar. Med den kompletterande reseförsäkringen slipper du dessutom att skaffa någon ytterligare, separat, försäkring när du är iväg och reser.

Marginalen Bank Traveller är ett mycket allsidigt kort som lämpar sig väl för alla olika typer av resor. Poängportalen, där bonuspoängen omsätts, har dessutom användbara erbjudanden som är lätta att ta del av.  

Jämför alla resekort

Filtrera
Avgifter
Ålderskrav
Korttyp
Övrigt
Stäng
 1. 1. Bank Norwegian: VISA
  9.3/10
  Bank Norwegian: VISA
  Maxkredit
  100 000 kr
  Årsavgift
  0 kr
  Ränta
  19.99 %
  Räntefri kredit
  45 dagar
  • Ingen kontantuttagsavgift
  • Omfattande reseförsäkring
  • Tjäna CashPoints på köp
  • Ingen kontantuttagsavgift
  • Omfattande reseförsäkring
  • Tjäna CashPoints på köp
  Läs mer

  Krav för ansökan

  • Du är över 23 år.
  • Du har inga betalningsanmärkningar.
  • Du måste ha inkomst från tjänst.
  • Du har varit folkbokförd i Sverige de senaste 36 månaderna.
  • En kreditupplysning tas när du skickar in en ansökan.

  Bonus vid resor

  Om du reser med flygbolaget Norwegian, kan du tjäna mycket på att skaffa ett Bank Norwegian VISA-kort. Alla dina inköp get 0,5 % av köpet tillbaka i bonuspoäng och biljettköp hos Norwegian ger 10 % av priset tillbaka i form av CashPoints. Bonuspoängen, eller Cashpoints, används för att köpa flygresor. Även lojalitetssystemet Norwegian Rewards ger resefördelar. Med detta kan du bland annat uppgradera ditt säte på flyget eller få gratis incheckat bagage.  

  Reseförsäkring och kortfakta

  När du betalar minst 75 % av resan med kortet ingår en kompletterande reseförsäkring, med bland annat avbeställningsskydd, bagageförseningsskydd, olycksfallsförsäkring och ersättning för missat anslutningsflyg. Norwegians reseförsäkring är överlag omfattande och ger tillsammans med hemförsäkringen ett gott skydd.


  Kortfakta och räntor

  Avgifter/räntesatser

  Årsavgift:

  0 kr

  Extrakort:

  Inte möjligt

  Nyprägling kort:

  0 kr

  Kontantuttagsavgift:

  0 kr

  Valutaväxlingsavgift:

  1,75 % av valutakursen

  Förseningsavgift:

  125 kr

  Påminnelseavgift:

  60 kr

  Aviavgift pappersfaktura:

  45 kr

  E-faktura:

  0 kr

  Ränta:

  19,99 %

  Effektiv ränta:

  21,93 % (15 000 kr, 12 månader)

  Läs mer
 2. 2. Marginalen Bank Traveller
  9.0/10
  Marginalen Bank Traveller
  Maxkredit
  150 000 kr
  Årsavgift
  395 kr
  Ränta
  16.90 %
  Räntefri kredit
  50 dagar
  • Alla inköp ger poäng
  • Bonus för flera flygbolag
  • Återbäring via "Handla smart"
  • Alla inköp ger poäng
  • Bonus för flera flygbolag
  • Återbäring via "Handla smart"
  Läs mer

  Krav för ansökan

  • Du är minst 20 år
  • Du är inte arbetslös
  • Du har en årsinkomst om minst 120 000 kr
  • Du har inga betalningsanmärkningar

  Bonus vid resor

  Marginalen Bank Traveller är ett kort speciellt anpassat för resande. Den bonus som kortet ger gäller vid alla inköp med kortet. Du får ungefär 1 poäng för var sjunde spenderad krona. Poängen kan du använda för att delbetala flygresor, hotellnätter eller för att betala olika upplevelser, valet är ditt. Via "poängportalen" kan du se vad som erbjuds i varje kategori. Kortet har även en CashBack som går att få genom "Handla smart". Du laddar ner appen och kopplar den till kortet och får på så sätt tillgång till återbäring genom köp i någon av de 200 anslutna butikerna. Traveller-kortet fungerar utmärkt vid resande och shopping.

  Reseförsäkring och kortfakta

  Den som vill ha den bästa reseförsäkringen genom sitt kreditkort bör välja Marginalen Bank Traveller. Den ingår när du betalar 75 % av resan med kortet och du får då ett bredare och mer omfattande skydd, jämfört med de flesta andra kreditkorten. Det ingår bland annat olika självriskelimineringar och ersättningsnivåerna är generellt sett höga.   


  Kortfakta och räntor

  Avgifter/räntesatser

  Årsavgift:

  395 kr

  Extrakort:

  0 kr

  Kontantuttagsavgift:

  3 % (minst 35 kr/uttag)

  Valutaväxlingsavgift:

  1,65 % av valutakursen

  Förseningsavgift:

  95 kr

  Påminnelseavgift:

  60 kr

  Aviavgift pappersfaktura:

  25 kr

  E-faktura:

  0 kr

  Ränta:

  16,90 %

  Effektiv ränta:

  18,99 % (20 000 kr, 12 månader)

  Läs mer
 3. 3. Collector Bank Easyliving
  8.7/10
  Collector Bank Easyliving
  Maxkredit
  100 000 kr
  Årsavgift
  0 kr (195 kr)
  Ränta
  16.29 %
  Räntefri kredit
  56 dagar
  • Resebonus och rabatter
  • Flera extraförsäkringar
  • Förmånlig reseförsäkring
  • Resebonus och rabatter
  • Flera extraförsäkringar
  • Förmånlig reseförsäkring
  Läs mer

   Krav för ansökan

  • Du är minst 20 år.
  • Du är folkbokförd i Sverige.
  • Du har inga betalningsanmärkningar.
  • Du en lägsta inkomst på 120 000kr/år.
  • En kreditupplysning via UC tas när du skickar in en ansökan.

  Bonus vid resor

  Det finns två bonussystem kopplade till Easyliving, SAS EuroBonus och Meniga Rewards. SAS EuroBonus ger dig fördelar när du reser med SAS eller Star Alliance. Du får bonuspoäng vid varje köp du gör med kortet. Poängen kan användas för att köpa resor eller för upplevelser. När du ska börja att använda SAS Eurobonus ingår en 12-månaders kvalificeringsperiod. Denna period avgör i vilken förmånsgrupp du hamnar, från Medlem upp till Diamant. Olika grupper ger olika fördelar. Meniga rewards CashBack-system ger dig pengar tillbaka på kortkontot, när du handlar hos någon av de anslutna aktörerna.

  Reseförsäkring och kortfakta

  Med Easyliving får du tillgång till en kompletterande reseförsäkring som ges i samarbete med ERV, ett internationellt försäkringsbolag som fokuserar på reseförsäkringar. Reseförsäkringen innehåller till exempel avbeställningsskydd, självriskreduceringar och ersättning vid bagageförsening. Det räcker med att du betalar 50 % av resan med kortet för att försäkringen ska ingå.


  Kortfakta och räntor

  Avgifter/räntesatser

  Årsavgift:

  195 kr (0 kr första året)

  Extrakort:

  0 kr

  Ersättningskort:

  150 kr

  Kontantuttagsavgift:

  3 % (minst 45 kr/uttag)

  Valutaväxlingsavgift:

  0 kr

  Förseningsavgift:

  125 kr

  Påminnelseavgift:

  60 kr

  Aviavgift:

  0 kr

  E-faktura:

  0 kr

  Ränta:

  16,29 %

  Effektiv ränta:

  17,25 % (20 000 kr, 12 månader)

  Läs mer

question 10

Fungerar alla kreditkort som resekort?

Ja, de flesta kreditkort går med fördel att använda som resekort. Om du använder ett annat kreditkort på din resa, bör du dock vara medveten om att bland annat den kompletterande reseförsäkringen inte nödvändigtvis är lika omfattande. På samma sätt är inte bonusen lika anpassad för resande som resekortets bonus är. Om du är osäker på vilket kreditkort du ska ha kan du välja att skaffa ett par olika. Du kan med fördel välja ett resekort, utan årsavgift, och ett annat kreditkort som du använder i din vardag. På så sätt kan du få ut maximalt av dina kort utan att de blir en belastning för dig.

Vad kostar ett resekort?

Priset, eller avgiften, på resekort varierar. En del kort har en årsavgift på upp till ungefär 300 kr, andra är gratis. Det som alltid tillkommer är dock en ränta om du utnyttjar din kredit och skjuter upp betalningen bortom de räntefria dagarna. Andra avgifter som finns är bland annat förseningsavgifter, påminnelseavgifter och eventuella aviavgifter.

Hur använder jag ett resekort bäst?

Det bästa och mest ekonomiska sättet att använda ett resekort på är att utnyttja bonusen så mycket som möjligt. Om du reser mycket blir detta givetvis lättare. Genom att använda resekortet till olika inköp samlar du lätt ihop dina bonuspoäng och kan omsätta dessa i resor, eller andra förmåner. 

Du bör också tänka på att inte utnyttja krediten i onödan. Eller rättare sagt: Betala inte ränta om du inte behöver det. Genom att du planerar din användning av resekortet kan du få ut mer av det. Krediten kan vara mycket användbar, men det gäller att du kan betala tillbaka den i tid. Detta blir viktigare om du har fler krediter, eller lån, att betala av. 

lightbulb3

Att tänka på med resekort

En resa innebär inte bara tiden till och från destinationen. Den innefattar självklart även själva vistelsen och hemkomsten från resan. Ett bra kreditkort omfamnar alla momenten – från planering till hemkomst.

Här sammanfattar vi de viktigaste punkterna att bocka av:

 • Hur omfattande är reseförsäkringen? Vad täcker den (borttappat bagage mm.)? Ingår avbeställningsskydd? Hjälper den dig om du skulle bli försenad eller om ditt flyg är inställt? Omfattar den även ditt resesällskap?
 • Ingår en biluthyrningsförsäkring? Finns det en självriskreducering? Vad ingår i försäkringen?
 • Vilken service ingår? Finns möjlighet att ta ut pengar trots borttappat eller stulet kort? Service vid bokning av hotell? Tillgång till VIP-lounger på flygplatser? Andra förmåner?
 • Vilka rabatter erbjuds med kortet? Uppgraderingar? Bonussystem? Poängsystem? Vilken typ?
 • Vilken valutaväxlingsavgift har kreditkortet? Här kan stora skillnader förekomma. Vissa kort tar en avgift om du tar ut kontanter i Sverige och/eller utomlands. Andra kort slopar både uttagsavgift och valutaväxlingsavgift.
 • Skickas fakturan ut efter hemkomsten? Den biten kan vara bra att kontrollera. Det kan vara bekvämt att få fakturan efter hemkomsten. Då kan du i lugn och ro titta igenom den.

Frågor och svar om resekort

Var ska jag ha kortet på resan?

Om du förvarar ditt kreditkort på en säker plats, nära inpå kroppen, kan det rädda dig från ficktjuven. Ett tips är att köpa en tunn och lätt värdeväska. Den kan du utan problem ha runt midjan eller halsen. I den blir kort och andra värdesaker, svåråtkomliga för tjuvar. Undvik också att ha en plånbok synlig i bakfickan. Det kan fungera som ett sätt att locka till sig ficktjuvar. Ha inte heller för mycket kontanter på dig. Det är speciellt viktigt när du reser till länder där kortanvändningen är mindre utbredd.

Får jag hjälp vid nödläge?

Om du råkar tappa ditt kort eller bli bestulen på det, ska du omedelbart ringa din kortutgivares spärrtjänst. Tjänsten brukar vara öppen dygnet runt och många gånger får du ett ersättningskort och nöd-kontanter inom 48 timmar. Om du satsar på ett bra kreditkort med service och goda villkor, har du större chans att få den hjälp du behöver och vill ha. Se alltså över villkoren som respektive kort och kortutgivare har.

Skaffa dig också kunskap om vad som gäller för ansvar angående kortet och krediten. Om kortet blir borttappat eller stulet, alternativt om du skulle råka ut för en illegal transaktion, ska du veta om vad som gäller. Många gånger ersätter kortbolagen de förlorade pengarna, eller dubbeldebiteringarna. De stora kortbolagen, Visa och Mastercard, har dessutom flera skydd mot bedrägerier i sina kort och korttjänster. Ibland kan emellertid vissa transaktioner uteslutas från den typen av skydd, såsom ATM-transaktioner.

Senast Uppdaterad: 2021-08-02 11:29:44

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
81 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5

Testvinnare - Bästa Resekort

 • Bank Norwegian: VISA
 • Marginalen Bank Traveller
 • Collector Bank Easyliving