Vilket är det bästa resekortet?

Bonuspoäng hos flygbolaget, bra valutaväxlingskurser och reseförsäkringar - ja fördelarna med resekort är många. Men vilket resekort är egentligen bäst?

Ett resekort är ett kreditkort med förmåner anpassade för dig som reser mycket. Några exempel på detta är utökade reseförsäkringar och resebonusar när du använder kortet. 

För att du lätt ska hitta rätt resekort har vi jämfört flera bra kort. Vi valde att utse Bank Norwegian: VISA till det bästa resekortet. Det har en användbar reseförsäkring, bra bonus anpassad för resor och 0 kr i årsavgift. 

Översikt - Bästa resekorten:

Här är en överblick över årets bästa resekort.

 1. Bäst överlag: Bank Norwegian: VISA
 2. Bästa resekortet för SAS: Collector Bank Easyliving
 3. Resekortet med bäst försäkringar: Marginalen Bank Traveller

Våra 3 bästa resekort (mars 2024)

1. Bank Norwegian: VISA- Bäst överlag

Bank Norwegian: VISA - Bäst överlag
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Ansök nu
köp
(Norwegians hemsida)

Den kompletterande reseförsäkringen som Bank Norwegian VISA erbjuder inkluderar viktiga delar som avbeställningsskydd och ersättningar vid försening. Det är även möjligt att lägga till självriskeliminering för hyrbil. Bonusen är anpassat för resor med Norwegian. Poängen används för att få ned priset på flygbiljetter. Du tjänar 0,5 poäng på allt och extra poäng på flygresor.

Bonus vid resor

Om du reser med flygbolaget Norwegian, kan du tjäna mycket på att skaffa ett Bank Norwegian VISA-kort. Alla dina inköp get 0,5 % av köpet tillbaka i bonuspoäng och biljettköp hos Norwegian ger 10 % av priset tillbaka i form av CashPoints. Bonuspoängen, eller Cashpoints, används för att köpa flygresor. Även lojalitetssystemet Norwegian Rewards ger resefördelar. Med detta kan du bland annat uppgradera ditt säte på flyget eller få gratis incheckat bagage.  

Reseförsäkring

När du betalar minst 75 % av resan med kortet ingår en kompletterande reseförsäkring, med bland annat avbeställningsskydd, bagageförseningsskydd, olycksfallsförsäkring och ersättning för missat anslutningsflyg. Norwegians reseförsäkring är överlag omfattande och ger tillsammans med hemförsäkringen ett gott skydd.

Vi har valt ut Bank Norwegian:  VISA till det "bästa resekortet" och vi baserar det på flera parametrar. Det vi gillar främst är att du får poäng på allt du handlar med kortet och detta kan sedan användas för att betala resor med hos flygbolaget Norwegian. Vidare uppskattar vi att kortet är helt kostnadsfritt och saknar årsavgift. 

Egenskaper

 • Maxkredit: 100 000 kr
 • Årsavgift: 0 kr
 • Ränta: 19.99 %
 • Räntefri kredit: 45 dagar

Fördelar

 • Ingen kontantuttagsavgift
 • Omfattande reseförsäkring
 • Tjäna CashPoints på köp

Nackdelar

 • Ganska hög kreditränta

Omdöme

Kostnadsfritt resekort där du bland annat samlar poäng på dina köp som kan användas till flygresor.
Alla bedömningskriterier
Förmåner:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Avgifter:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Valutaväxling:
Betyg 4.8/5
4,8/5
Försäkringar:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Räntefri period:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5
Kortfakta

 

Kortfakta och räntor

Avgifter/räntesatser

Årsavgift:

0 kr

Extrakort:

Inte möjligt

Nyprägling kort:

0 kr

Kontantuttagsavgift:

0 kr

Valutaväxlingsavgift:

1,75 % av valutakursen

Förseningsavgift:

125 kr

Påminnelseavgift:

60 kr

Aviavgift pappersfaktura:

45 kr

E-faktura:

0 kr

Ränta:

19,99 %

Effektiv ränta:

21,93 % (15 000 kr, 12 månader)

Krav för ansökan
 • Du är över 23 år.
 • Du har inga betalningsanmärkningar.
 • Du måste ha inkomst från tjänst.
 • Du har varit folkbokförd i Sverige de senaste 36 månaderna.
 • En kreditupplysning tas när du skickar in en ansökan.

2. Collector Bank Easyliving- Bästa resekortet för SAS

Collector Bank Easyliving - Bästa resekortet för SAS
Betyg 4,4/5
Betyg 4,4/5
Ansök nu
köp
(Collector Easylivings hemsida)

Collactor Bank Easyliving är ett bra resekort för dig som reser med SAS. Den främsta anledningen till detta är att kortet är kopplat till en SAS-bonus där du kan tjäna in poäng som du sedan kan använda för att exempelvis köpa SAS-flygresor med. Att kortet är kostnadsfritt det första året är något vi uppskattar samt att reseförsäkringen är omfattande om du handlar resan med kortet. 

Till det negativa bör bland annat nämnas att kortet efter det första året har en årsavgift på strax under 200 kronor. Denna är dock försumbar om du använder SAS-bonusen flitigt. 

Bonus vid resor

Det finns två bonussystem kopplade till Easyliving, SAS EuroBonus och Meniga Rewards. SAS EuroBonus ger dig fördelar när du reser med SAS eller Star Alliance. Du får bonuspoäng vid varje köp du gör med kortet. Poängen kan användas för att köpa resor eller för upplevelser. När du ska börja att använda SAS Eurobonus ingår en 12-månaders kvalificeringsperiod. Denna period avgör i vilken förmånsgrupp du hamnar, från Medlem upp till Diamant. Olika grupper ger olika fördelar. Meniga rewards CashBack-system ger dig pengar tillbaka på kortkontot, när du handlar hos någon av de anslutna aktörerna.

Reseförsäkring

Med Easyliving får du tillgång till en kompletterande reseförsäkring som ges i samarbete med ERV, ett internationellt försäkringsbolag som fokuserar på reseförsäkringar. Reseförsäkringen innehåller till exempel avbeställningsskydd, självriskreduceringar och ersättning vid bagageförsening. Det räcker med att du betalar 50 % av resan med kortet för att försäkringen ska ingå.

Reser du mycket med SAS är ett bra resekortsalternativ Collector Bank Easyliving som vi utsett till det "bästa resekortet för SAS". Vår motivering till detta är dels de 2 bonussystemen där det ena gör att du kan få rabatter och även köpa flygbiljetter med SAS efter du använt kortet upp till ett visst belopp. Vi gillar också den andra bonusen som ger dig cashpoints när du  använder kortet i anslutna butiker. Detta kan sedan användas för att minska din faktura. 

Egenskaper

 • Maxkredit: 100 000 kr
 • Årsavgift: 0 kr (195 kr)
 • Ränta: 16.29 %
 • Räntefri kredit: 56 dagar

Fördelar

 • Resebonus och rabatter
 • Flera extraförsäkringar
 • Förmånlig reseförsäkring

Nackdelar

 • Kontantuttagsavgiften är hög

Omdöme

Det perfekta resekortet med bonus för dig som reser mycket med SAS.
Alla bedömningskriterier
Förmåner:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Avgifter:
Betyg 4.1/5
4,1/5
Valutaväxling:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Försäkringar:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Räntefri period:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Totalt:
Betyg 4,4/5
4,4/5
Kortfakta

Kortfakta och räntor

Avgifter/räntesatser

Årsavgift:

195 kr (0 kr första året)

Extrakort:

0 kr

Ersättningskort:

150 kr

Kontantuttagsavgift:

3 % (minst 45 kr/uttag)

Valutaväxlingsavgift:

0 kr

Förseningsavgift:

125 kr

Påminnelseavgift:

60 kr

Aviavgift:

0 kr

E-faktura:

0 kr

Ränta:

16,29 %

Effektiv ränta:

17,25 % (20 000 kr, 12 månader)

 

Krav för ansökan
 • Du är minst 20 år.
 • Du är folkbokförd i Sverige.
 • Du har inga betalningsanmärkningar.
 • Du en lägsta inkomst på 120 000kr/år.
 • En kreditupplysning via UC tas när du skickar in en ansökan.

3. Marginalen Bank Traveller- Resekortet med bäst försäkringar

Marginalen Bank Traveller - Resekortet med bäst försäkringar
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Ansök nu
köp
(Marginalens hemsida)

Ett av de bästa kreditkorten som passar för resor är Marginalen Bank Traveller. Kortet ger bonuspoäng vid alla inköp och dessa kan sedan användas för att betala flygresor eller hotellnätter. Den största fördelen med Traveller-kortet är att det inte är knutet till ett specifikt flygbolag, på samma sätt som till exempel Norwegians Visa-kort. Du kan istället välja relativt fritt mellan olika aktörer och bolag. 

På det stora hela är Marginalen Bank Traveller ett mycket allsidigt kort som lämpar sig väl för alla olika typer av resor. Poängportalen, där bonuspoängen omsätts, har dessutom användbara erbjudanden som är lätta att ta del av. 

Bonus vid inköp

Den bonus som kortet ger gäller vid alla inköp med kortet. Du får ungefär 1 poäng för var sjunde spenderad krona. Poängen kan du använda för att delbetala flygresor, hotellnätter eller för att betala olika upplevelser, valet är ditt. Via "poängportalen" kan du se vad som erbjuds i varje kategori. Kortet har även en CashBack som går att få genom "Handla smart". Du laddar ner appen och kopplar den till kortet och får på så sätt tillgång till återbäring genom köp i någon av de 200 anslutna butikerna. Traveller-kortet fungerar utmärkt vid resande och shopping.

Helomfattande reseförsäkring

Den reseförsäkring som ingår är den mest omfattande av de kompletterande reseförsäkringarna som finns bland kreditkorten. Förutsatt att du betalar minst 75 % av resan med kortet, så gäller den hela familjen. Du får med andra ord ett bredare och mer omfattande skydd, jämfört med de flesta andra kreditkorten. Det som ingår är till exempel olika självriskelimineringar och ersättningsnivåerna är generellt sett höga.

Nackdelen med kortet är att årsavgiften är relativt hög. Detta anser vi dock inte vara något problem, eftersom bonusen och reseförsäkringen snabbt kan ge mer tillbaka än vad kortet kostar. Med den kompletterande reseförsäkringen slipper du dessutom att skaffa någon ytterligare, separat, försäkring när du är iväg och reser.

För dig som söker extra reseskydd rekommenderar vi Marginalen Bank Traveller och utser det till det "resekortet med bäst försäkringar". Detta baserar vi främst på att kortet innehar en av de mest omfattande reseförsäkringarna som går att hitta bland kort vi jämfört. Inte nog med detta erbjuder kortet också en bonus på varje krona du spenderar med det som du sedan kan använda till att beställa flygbiljetter och hotellupplevelser. 

Egenskaper

 • Maxkredit: 150 000 kr
 • Årsavgift: 395 kr
 • Ränta: 16.90 %
 • Räntefri kredit: 50 dagar

Fördelar

 • Alla inköp ger poäng
 • Bonus för flera flygbolag
 • Återbäring via "Handla smart"

Nackdelar

 • Hög årsavgift

Omdöme

Flexibelt resekort där köpen ger poäng du kan använda till flygresor från flera olika bolag.
Alla bedömningskriterier
Förmåner:
Betyg 3.7/5
3,7/5
Avgifter:
Betyg 4/5
4,0/5
Valutaväxling:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Försäkringar:
Betyg 3.9/5
3,9/5
Räntefri period:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Totalt:
Betyg 4,1/5
4,1/5
Kortfakta

 

Kortfakta och räntor

Avgifter/räntesatser

Årsavgift:

395 kr

Extrakort:

0 kr

Kontantuttagsavgift:

3 % (minst 35 kr/uttag)

Valutaväxlingsavgift:

1,65 % av valutakursen

Förseningsavgift:

95 kr

Påminnelseavgift:

60 kr

Aviavgift pappersfaktura:

25 kr

E-faktura:

0 kr

Ränta:

16,90 %

Effektiv ränta:

18,99 % (20 000 kr, 12 månader)

Krav för ansökan
 • Du är minst 20 år
 • Du är inte arbetslös
 • Du har en årsinkomst om minst 120 000 kr
 • Du har inga betalningsanmärkningar
Så hittar du bästa Resekort

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer resekort?

Du hittar det bästa resekortet genom att jämföra korten med varandra här på sidan. Det du då ska titta efter är de delar som vi går igenom nedan. Ta även hänsyn till sådant som räntor, avgifter, villkor och hur enkelt kortet är att använda.

 • exchange4Växla billigt

  Den som är ute och reser då och då, kan inte undgå att notera att kontantanvändningen utomlands är mycket mer utbredd än i Sverige. Det du behöver tänka på är hur du tar ut pengar på det billigaste sättet. För den som vistas en längre tid i ett annat land kan valutaväxlingen bli dyr. Se till att välja ett kreditkort som har ett så lågt valutapåslag som möjligt. Vid flera uttag i en annan valuta kommer kurserna att röra sig mot varandra. Om det är en instabil valuta, det vill säga att det svänger mycket, kan det påverka intrycket av hur mycket pengar du får ut vid varje uttagstillfälle. 
 • investment insurance2Kompletterande reseförsäkring

  Den utan tvekan största fördelen med att betala resan med kreditkortet är att du får en kompletterande reseförsäkring på köpet. Olika kortutgivares reseförsäkringar skiljer sig åt en del. Vissa kan inkludera 9 delförsäkringar, medan andra har 11. Hur stor andel av resan du behöver betala med kortet, kan också skilja sig. Den brukar ligga mellan 50 % och 75 %. Reseförsäkringen är ”kompletterande” eftersom den bygger på att du har en hemförsäkring. Du kan också teckna en separat reseförsäkring. Det som ingår i de kompletterande reseförsäkringarna är olika typer av förseningsskydd, såsom anslutningstrafik eller försenade flygplan. Ersättningsnivåerna varierar beroende på vilket kreditkort du har.
 • bonus 2

  Bonus

  För den som väljer att resa med specifika flygbolag, finns det också specifika kreditkort. Dessa kort ger bonuspoäng som kan användas vid bland annat flygresor och hotellvistelser. Norwegian VISA är ett sådant kort som speciellt gynnar dig som reser med Norwegian. Även Collector Bank Easyliving ger motsvarande förmåner, men för SAS. Resekorten skiljer sig alltså i det här avseendet från andra bonuskort. Bonussystemet är främst utformat för att ge dig reseupplevelser. Här gäller ofta att ju mer du använder kortet, desto fler förmåner kan du få.
 • credit card 3

  Kredit

  Många resenärer har säkert befunnit sig i en situation där de behövt extra pengar på sin resa. Med ett kreditkort finns den extrakassan lättillgänglig. Det du bör överväga att välja är ett kort som har en lång kreditfri tid. På så vis får du en bra möjlighet att hinna betala tillbaka krediten. Oavsett om du har kreditkortet som en extra buffert, eller som ditt främsta betalningsalternativ, bör du tänka på hur du använder det. Det kan vara lätt att överspendera när du är ute och reser. Det är något du vill undvika, eftersom det kan bli dyrt i efterhand. Lägg upp en buffert för din resa och ha koll på dina utgifter.

Jämför de bästa resekorten i testet

Resekort Maxkredit Årsavgift Ränta Räntefri kredit Totalbetyg Pris
Bank Norwegian: VISA 100 000 kr 0 kr 19.99 % 45 dagar Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
0 kr
Collector Bank Easyliving 100 000 kr 0 kr (195 kr) 16.29 % 56 dagar Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
0 kr
Marginalen Bank Traveller 150 000 kr 395 kr 16.90 % 50 dagar Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
0 kr
resekort test

Så gjorde vi testet

Ett resekort skiljer sig lite från andra typer av kreditkort genom att man i första hand får bonus på resor istället för shopping. Det finns även lite större fokus på reseförsäkringar och det finns till exempel sällan någon uttagsavgift.

När vi skulle utse de bästa resekorten började vi med att välja ut ett 10-tal kreditkort som utmärkt sig lite extra baserat på avgifter, räntor, försäkringar och omdömen från tidigare kunder. De har sedan betygsatts på ett antal punkter vi tycker är särskilt vikiga när det kommer till just resekort:

 • Förmåner
 • Avgifter
 • Valutaväxling
 • Försäkringar
 • Räntefri kredittid

Betygen har sedan sammanställts och vi presenterar här de kreditkort vi tycker är bäst på resan i tre olika kategorier. Det gör att du enkelt kan välja det kort som passar just dig och dina förutsättningar.

Frågor och svar om resekort

Vilket resekort är bäst?

Vilket resekort som är bäst beror helt på dina förutsättningar, din livsstil, dina ambitioner och dina preferenser. Reser du till exempel alltid med SAS är det såklart bäst att skaffa ett resekort med SAS Eurobonus.

I vår jämförelse här utsåg vi Bank Norwegian: VISA till bästa resekortet överlag. Det baserades bland annat på förmåner, avgifter, räntor och valutaväxlingspåslag.

Vad kostar ett resekort?

Priset, eller avgiften, på resekort varierar. En del kort har en årsavgift på upp till ungefär 300 kr, andra är gratis. Det som alltid tillkommer är dock en ränta om du utnyttjar din kredit och skjuter upp betalningen bortom de räntefria dagarna. Andra avgifter som finns är bland annat förseningsavgifter, påminnelseavgifter och eventuella aviavgifter. Vad gäller resekort är det kanske speciellt viktigt att kolla på valutaväxlingsavgifter samt uttagsavgifter.

Hur använder jag ett resekort bäst?

Det bästa och mest ekonomiska sättet att använda ett resekort på är att utnyttja bonusen så mycket som möjligt. Om du reser mycket blir detta givetvis lättare. Genom att använda resekortet till olika inköp samlar du lätt ihop dina bonuspoäng och kan omsätta dessa i resor, eller andra förmåner. 

Du bör också tänka på att inte utnyttja krediten i onödan. Eller rättare sagt: Betala inte ränta om du inte behöver det. Genom att du planerar din användning av resekortet kan du få ut mer av det. Krediten kan vara mycket användbar, men det gäller att du kan betala tillbaka den i tid. Detta blir viktigare om du har fler krediter, eller lån, att betala av. 

Varför lita på Crediwizz?

Crediwizz.se är en oberoende jämförelsetjänst som recenserar och jämför produkter och tjänster inom ekonomi. Tjänsten kostar ingenting för dig som konsument och finansieras genom affiliate-program.

Innehållet på denna sida ska inte betraktas som finansiell rådgiving.

Läs mer om Crediwizz

Senast uppdaterad: 12 oktober 2022
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
21 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5