Bästa Bensinkortet 2024

Av: • Senast uppdaterad:
Ett bensinkort ger förmånligare priser på bensin på utgivarens stationer. Men vilket bensinkort är egentligen bäst?
Bensinkort - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Circle K Mastercard Circle K Mastercard
Pris
0 kr
Till butik
betyg 4,5 Komplett Bank Mastercard Komplett Bank Mastercard
Pris
0 kr
Till butik
betyg 4,4 Preem Mastercard Preem Mastercard
Pris
0 kr
Till butik
betyg 4,2 OKQ8 VISA Kreditkort OKQ8 VISA Kreditkort
Pris
0 kr
Till butik
betyg 4,1 Shell Mastercard Shell Mastercard
Pris
0 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Ett bensinkort är ett betalkort, ibland med kredit, som ger dig bonusar och drivmedelsrabatter när du tankar bränsle hos bensinmackar. Vissa har även vissa försäkringar som ingår där den vanligaste är "tanka-fel-försäkring".

För att göra valet lättare för dig har vi recenserat flera drivmedelskort och utsett Circle K Mastercard till det bästa bensinkortet. Med detta bensinkort får du bland annat ett kort utan årsavgift, jämförelsevis låg ränta, en hög bränslerabatt, bra sparränta och bonus på alla dina köp. Om du vill ha ett bensinkort som ger bonus på flera olika stationer, kan du också välja Komplett Bank Mastercard.

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa bensinkorten 2024

 1. circle k mastercard Bäst på Circle K: 4,7/5
 2. Komplett mastercard Bäst på olika bolag: 4,5/5
 3. Preem Mastercard Bäst på Preem: 4,4/5
 4. OKQ8 kreditkort Bäst på OKQ8: 4,2/5
 5. Shell Mastercard Bäst på Shell: 4,1/5
 1. 1. Bäst på Circle K: Circle K Mastercard

  Ett kort som utöver att ge dig drivmedelsrabatt även ger bonus på allt du handlar på circle K.
  4,7
  Förmåner
  4,7/5
  Bonusar
  4,8/5
  Räntor & Avgifter
  4,5/5
  Försäkringar
  4,7/5
  Räntefri kredittid
  4,7/5
  Vårt betyg:
  4,7/5
  Till butiken
  (Kortio)
  • Maxkredit: 100 000 kr
  • Årsavgift: 0 kr
  • Ränta: 15.00 %
  • Räntefri kredit: 60 dagar

  Circle K Mastercard är ett heltäckande bensinkort med flera fördelar att lyfta fram. Kortet erbjuder rabatt på bränsle när du tankar vid deras stationer och skulle du av misstag räka tanka i fel drivmedel ingår det ett Tanka-fel-skydd med en ersättning upp till 5 000 kronor. Du kan dessutom ansluta kortet till Circle K Extra och därmed få ännu högre rabatt på drivmedlet. Dessutom får du även var 6e biltvätt gratis.

  Vad gäller kreditutrymmet är det högt och de erbjuder även 2 betalningsfria månader per år. Slutligen erbjuder kortet en reseförsäkring och du kan även teckna ett betalskydd genom en tilläggsförsäkring. 

  Vi har valt att utse Circle K Mastercard till det "bästa bensinkortet" eftersom det är ett kostnadsfritt tankkort som erbjuder både drivmedelsrabatt på deras stationer samt att du dessutom får cashback när du handlar i deras butik men även i andra butiker (där är cashbacken något lägre). Slutligen gillar vi att du även får var 6e biltvätt gratis med kortet.

  Fördelar

  • 1 % bonus på circle K
  • Feltankningsförsäkring
  • 25 öre drivmedelsrabatt

  Nackdelar

  • Bonusen kan bara användas hos Circle K
  Produkten finns att köpa här:
  0 kr
 2. 2. Bäst på olika bolag: Komplett Bank Mastercard

  Kortet för den flexibla personen som tankar på olika bensinstationer.
  4,5
  Förmåner
  4,5/5
  Bonusar
  4,9/5
  Räntor & Avgifter
  4,6/5
  Försäkringar
  4,3/5
  Räntefri kredittid
  4,5/5
  Vårt betyg:
  4,5/5
  Till butiken
  (Komplett)
  • Maxkredit: 50 000 kr
  • Årsavgift: 0 kr
  • Ränta: 21.40 %
  • Räntefri kredit: 50 dagar

  Komplett Bank Mastercard är inget direkt riktat bensinkort men det erbjuder ändå en viss rabatt på allt du handlar med, inklusive drivmedelsköp. På så sätt får man indirekt en rabatt när man tankar. Rabatten betalas ut via en cashback som sedan kan användas för att betala av sin kreditfaktura. Det som utmärker kortet är att du dessutom får 4 % cashback när du handlar på komplett samt dubbel rabatt, 1 %, när du  genomför större E-handelsköp. 

  Vidare erbjuder kortet ett Tanka-fel-skydd med maxersättning på 3 000 kr per tillfälle, en reseförsäkring samt bra delbetalningsupplägg för enskilda varuköp. 3, 6 eller 9 månader räntefritt. Tilläggsavgift tillkommer.

  För dig som tankar hos flera olika bensinstationer kan Komplett Bank Mastercard vara ett bra alternativ. Detta blir ännu bättre om du passar på att handla din hemelektronik hos Komplett.se 

  Ett trevligt alternativ att se över är Komplett Bank Mastercard som vi utsett till det "bästa tankkortet för dig som tankar på olika stationer". Detta eftersom de har erbjuder en cashback på samtliga köp, inklusive bensinstationer. Vi uppskattar även deras "Tanka-fel-skydd" som erbjuder en ersättning om du råkat tanka i fel bränsle. 

  Fördelar

  • Bonus på flera drivmedelsstationer
  • Upp till 9 månader räntefritt
  • Försäkringar vid e-handel

  Nackdelar

  • Hög kreditränta
  • Låg maxkredit
  Produkten finns att köpa här:
  0 kr
 3. 3. Bäst på Preem: Preem Mastercard

  Preems tankkort som ger dig rabatter och även checkar som du kan lösa in i valfri preemstation.
  4,4
  Förmåner
  4,2/5
  Bonusar
  4,5/5
  Räntor & Avgifter
  4,5/5
  Försäkringar
  4,5/5
  Räntefri kredittid
  3,9/5
  Vårt betyg:
  4,4/5
  Till butiken
  (Kortio)
  • Maxkredit: 60 000 kr
  • Årsavgift: 0 kr
  • Ränta: 17.25 %
  • Räntefri kredit: 39 dagar

  Preem Mastercard ger dig en förmånlig drivmedelsrabatt om 10-25 öre när du tankar på Preem. Övriga inköp ger 0,5% i bonus. Den räntefria perioden är lite kortare än vissa av konkurrenterna men ändå tillräckligt lång för de allra flestas behov. En fördel med Preems bensinkort är att du enkelt kan avbetala större köp på 4 eller 10 månader räntefritt. Dock tillkommer uppläggningsavgift och aviseringsavgift.

  Här får du också ett tanka-fel-skydd som ingår med ett maxbelopp om 3 000 kr per händelse och det är utan självrisk. För dig som är orolig vad som händer vid eventuell arbetslöshet kan du teckna tilläggsförsäkringen betalskydd som täcker dina fasta kostnader om du blir av med jobbet. Du kan även sätta in pengar på kortet och du får du en inlåningsränta om 1,60 %. Tyvärr är räntan lite högre än många konkurrenter och förseningsavgiften är ganska dyr.

  Vi har utsett Preem Mastercard till det "bästa valet på Preem" eftersom kortet erbjuder både drivmedelsrabatter och cashback som betalas ut 4 gånger per år och kan användas på dina Preemstationer. Vi gillar även att större köp över 2000 kronor går att betala av räntefritt under en ganska lång tid.  

  Fördelar

  • Upp till 25 öre/liter bränslerabatt
  • Pengar tillbaka via checkar
  • Hög sparränta

  Nackdelar

  • En av de kortaste räntefria kredittiderna bland tankkorten
  Produkten finns att köpa här:
  0 kr
 4. 4. Bäst på OKQ8: OKQ8 VISA Kreditkort

  Kostnadsfritt kort som bjuder på drivmedelsrabatt och hög sparränta.
  4,2
  Förmåner
  4,2/5
  Bonusar
  4,3/5
  Räntor & Avgifter
  4,1/5
  Försäkringar
  4,1/5
  Räntefri kredittid
  4,7/5
  Vårt betyg:
  4,2/5
  Till butiken
  (OKQ8)
  • Maxkredit: 100 000 kr
  • Årsavgift: 0 kr
  • Ränta: 14.95 %
  • Räntefri kredit: 30 dagar

  Med OKQ8 VISA kreditkort får du en hög rabatt på drivmedel, 20 öre/liter, och 2 % i återbäring när du handlar hos OKQ8. Den förhållandevis korta räntefria perioden kompenseras av en låg ränta. En fördel jämfört med andra bensinkort är att du kan använda kortet som ett slags sparkonto. Räntan uppgår till 0,75 % på insatta belopp upp till 150 000 kr på kortet. För den som tankar på OKQ8 är kortet ett självklart val eftersom det ger så många fördelar. Om du ofta tankar på olika stationer, kan du istället välja Komplett Mastercard som bensinkort.

  Bensinkortet erbjuder även två betalningsfria månader per år och du kan även sätta in pengar till en sparränta om 0,75% istället för att betala på kredit. Beloppet omfattas då av den statliga insättningsgarantin. En kompletterande reseförsäkring ingår även när du betalar minst 75 % av din resa med kortet. För dig som vill ha extra trygghet går det att teckna ett utgiftsskydd som ersätter fastna kostnader som bil, hyra och el vid ofrivillig arbetslöshet.

  Kreditutrymmet är högt och du behöver inte betala någon årsavgift. Du kan även få ett extrakort utan kostnad. När det kommer till avgifter ligger det tyvärr lite högt när det kommer till valutaväxlningsavgift och kontantuttagsavgift.

   

  För dig som tankar primärt på OKQ8 är deras VISA Kreditkort det "bästa valet på OKQ8". Detta baserar vi på deras höga drivmedelsrabatt samt 2% i återbäring när du handlar på deras bensinstationer. Vi gillar dessutom att kortet erbjuder en förhållandevis hög sparränta. Att kortet dessutom helt saknar årsavgift är något vi också tycker är bra. 

  Fördelar

  • 20 öre/liter bränslerabatt
  • Bonus på alla kortköp
  • Sparränta på kortet

  Nackdelar

  • Kort räntefri kredittid
  Produkten finns att köpa här:
  0 kr
 5. 5. Bäst på Shell: Shell Mastercard

  Tankkortet med en av de högsta sparräntorna som går att få tag på.
  4,1
  Förmåner
  4,2/5
  Bonusar
  4,3/5
  Räntor & Avgifter
  4,0/5
  Försäkringar
  4,5/5
  Räntefri kredittid
  3,9/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Kortio)
  • Maxkredit: 100 000 kr
  • Årsavgift: 0 kr
  • Ränta: 18.50 %
  • Räntefri kredit: 30 dagar

  För dig som tankar mycket på Shell är deras Mastercard det naturliga valet. Kortet erbjuder en drivmedelsrabatt om 15 öre per liter när du tankar på deras stationer. Dessutom får du som är ny kund rabatten dubblerad de första tre månaderna. Vidare erbjuder kortet även en bonus på 0,5 % på allt annat du köper. Detta gäller i samtliga butiker och inte bara hos Shell. Kortet är liksom flera av de andra bensinkorten helt utan årsavgift och även om krediträntan ligger något högt har du en 30 dagars räntefri kredittid. 

  Vad gäller försäkringar så är det flera stycken som ingår. Bland annat får du ett självriskskydd vid bärgning och vägassistans samt en ersättning om du skulle tappa bort din bilnyckel.

   

  För den hängivne Shelltankaren är Shell Mastercard det givna valet och utsett till det "bästa tankkortet på shell". Vi baserar det på att deras drivmedelsrabatt om 15 öre/liter och gillar även att de har dubbel rabatt de 3 första månaderna för nya kunder. Dessutom uppskattar vi att man får 0,5% cashback på alla sina köp som sedan dras av på fakturan. 

  Fördelar

  • 15 öre/liter bränslerabatt
  • Bonuspoäng på inköp
  • Hög sparränta på 2 %

  Nackdelar

  • Kort räntefri kredittid
  Produkten finns att köpa här:
  0 kr
testvinnarna

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Bensinkort Maxkredit Årsavgift Ränta Räntefri kredit Totalbetyg Pris
Circle K Mastercard 100 000 kr 0 kr 15.00 % 60 dagar Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
0 kr
Komplett Bank Mastercard 50 000 kr 0 kr 21.40 % 50 dagar Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
0 kr
Preem Mastercard 60 000 kr 0 kr 17.25 % 39 dagar Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
0 kr
OKQ8 VISA Kreditkort 100 000 kr 0 kr 14.95 % 30 dagar Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
0 kr
Shell Mastercard 100 000 kr 0 kr 18.50 % 30 dagar Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
0 kr
viktiga faktorer för att välja rätt bensinkort

Hur man väljer rätt bensinkort

Ditt val av det bästa bensinkortet styrs främst av några viktiga faktorer. Bland dessa hittar vi vilken bränslerabatt du får, vilken årsavgift kortet har och hur användbar bonusen är. Innan du bestämmer dig för vilket bensinkort du ska skaffa, kan det alltså vara bra att få en överblick över vad du ska titta efter.   

 • Var du tankar

  Ett bensinkort erbjuder mer än bara rabatter på drivmedel, det är dock var du använder kortet mest som du bör ta hänsyn till. Om du, mer eller mindre, endast tankar på Preem, kan det vara förnuftigast att välja ett Preem-kort. Ibland kan det också löna sig att byta bensinstation för att få ta del av en större drivmedelsrabatt. Rabatten på korten ligger i dagsläget runt 1 % och återbetalas ofta på fakturan.

 • Olika varianter av bensinkort

  Det finns andra sätt att få rabatt på drivmedel än att skaffa ett "rent bensinkort". På senare tid har bland annat banker såsom Ikano Bank börjat att erbjuda drivmedelsförmåner med sina kreditkort. Ikano Banks kreditkort ger en procentuell rabatt oavsett var du tankar. Detta kan vara ett bra alternativ för dig som inte har en särskild favoritstation där du är stamkund. Ett annat kort som fungerar bra som bensinkort är Komplett Bank Mastercard. 

 • Korträntan

  Bensinkort har generellt sett en relativt låg ränta jämfört med andra kreditkort. Den effektiva räntan, alltså räntan inklusive alla avgifter, blir viktig att titta på om du vill skjuta upp din fakturaavbetalning till efter den räntefria perioden. När du jämför bensinkort ska du alltid ta hänsyn till den effektiva räntan.

 • Tanka-fel-skydd

  Detta skyddet ger dig ersättning, ofta upp till 3 000 kr, om du råkar tanka fel bränsle i ditt fordon. Tänk dock på att det inte är alla bensinkort som har detta skydd inkluderat.

 • Självriskskydd vid bärgning och vägassistans

  På samma sätt som ett tanka-fel-skydd, kan det löna sig i längden att ha ett bensinkort som inkluderar självriskskydd. Skulle olyckan vara framme, kan det få ned dina kostnader.

 • Reseförsäkring

  Sedan år 2017 ingår en reseförsäkring i alla bensinkort. Villkoret för att reseförsäkringen ska gälla är att en viss andel av resan är betald med kortet. De flesta kreditkort brukar ligga runt 70 – 75 %. Av de delar i ditt kortavtal som du ska titta extra på är reseförsäkringen en av dem. Det kan nämligen löna sig att hålla koll på vissa detaljer, såsom belopp du kan få tillbaka, eller vilka delförsäkringar och skydd som ingår och vad som gäller.

 • Bonuspoäng

  Flera bensinkort har även ytterligare erbjudanden. Ett av dem är bonusupplägg som innebär att du får poäng på andra köp utöver drivmedel. Undantaget brukar vara andra konkurrerande bensinkedjor. Poäng kan här samlas på sammas liknande sätt som för andra kreditkort. Många gånger går bonusen endast, på ett eller annat sätt, att utnyttja hos den kedja som utfärdat kortet. Då blir det ofta i form av värdecheckar. Alternativt kan du få tillbaka poängen i form av en cashback.

 • Sparränta

  En klar fördel med bensinkorten är att flera av dem ger någon form av tillgodoränta. En sparränta alltså, som ges om du sätter in pengar på kortet. Nackdelen med vissa kort är att du inte kan utnyttja din kredit förrän du har använt de insatta medlen. Fördelen är att du kan använda bensinkortet som en form av sparande. En del kort, såsom OKQ8 VISA Kreditkort, ger också ränta på belopp upp till 150 000 kr. Med tanke på att bankernas sparräntor är så pass låga, är det ett välkommet drag av bensinbolagen att fortsätta erbjuda rimliga räntor. De ligger runt 0,75 % och upp till 2 %.

Nedan hittar du en lista över olika kategorier som du kan sortera efter dina personliga preferenser. Du kan välja att sortera efter avgifter, ålderskrav, korttyp och andra relevanta faktorer. Denna funktion hjälper dig att hitta det bästa alternativet som passar dina behov och krav. Använd filtreringsalternativen för att göra din sökning mer specifik och målinriktad. Vi hoppas att detta verktyg kommer att underlätta ditt beslutsfattande och ge dig en mer anpassad upplevelse. Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller behöver ytterligare vägledning.

vanliga frågor om Bensinkort

FAQ: Vanliga frågor om bensinkort

Vad är skillnaden mellan bensinkort och bonuskort?

Ett generellt bonuskort har ett bredare användningsområde än bensinkort som oftast bara ger dig fördelar när du köper bensin eller andra varor hos den kedja som utfärdat kortet.

Har jag användning av ett bensinkort?

Bensinkort är såklart endast förmånliga för dig som har bil och tankar regelbundet. Bensinkorten skiljer sig en del från övriga kreditkort och det är ofta värt att skaffa ett bensinkort, eftersom rabatten du får på drivmedel kan göra mycket i längden.

Lönar sig bensinkort?

Ett bensinkort kommer att löna sig om du väljer ett utan årsavgift och sköter dina fakturaavbetalningar på ett ansvarsfullt sätt. Det tillkommer då få avgifter och du kan dra nytta av alla fördelarna med kortet. De förmåner du förmodligen vill utnyttja mest är drivmedelsrabatterna, bonusen och möjligheten till en smidig kredit. Även ett kort med årsavgift kan löna sig om du använder det mycket, men se till att jämför kostnaden mot fördelarna.

Vad kostar bensinkort?

Bensinkorten har ofta en årsavgift på 0 kr. Det är inte samma sak som att de är gratis, utan det innebär endast att du inte betalar någon löpande avgift för att endast inneha kortet. Det som tillkommer om du utnyttjar krediten och skjuter upp din betalning är krediträntan och eventuella avgifter.

Vilket bensinkort är bäst?

Vilket bensinkort som är bäst beror på hur din situation ser ut och kanske framförallt vilka olika bensinmackar du har tillgång till i närheten av där du bor. Det är inte lönt att åka extra långt till en annan mack för att du har ett bensinkort där.

I vår jämförelse här utsåg vi Circle K Mastercard till det bästa bensinkortet. Det baserades bland annat på förmåner, bonusar, avgifter och räntor.

Så gjorde vi testet

Många bensinkort är relativt likvärdiga och det handlar kanske snarare om från vilken mack du föredrar att tanka än förmånerna på kortet. Det finns såklart ändå vissa saker som skiljer och vi har här valt att utse det bästa alternativet i några olika kategorier. Det gör att du enkelt kan välja det alternativet som passar dig bäst.

För att komma fram till vilket bensinkort som var bäst började vi med att leta fram 10 kreditkort som utmärkte sig lite extra baserat på förmåner, avgifter, försäkringar och omdömen från tidigare kunder. Vi betygsatte sedan korten på ett antal punkter vi tycker är särskilt viktiga när det kommer till just bensinkort:

 • Förmåner
 • Bonusar
 • Ränta
 • Avgifter
 • Försäkringar

Betygen har sedan sammanställts och vinnaren i varje kategori är helt enkelt bensinkortet med det högsta totalbetyget.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
20 röster, Betyg: 4.4 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu