Recension av Savr

Savr är för många en relativt okänd aktör på den svenska fondmarknaden. Bolaget grundades 2016 och leds idag av bland annat Daniel Aarenstrup och Krister Sundling, som båda har lång erfarenhet av finansbranschen. Ambitionen är att utmana storbankernas och nätbankernas affärsmodell kring fondsparande. Genom att pressa ned priset på de avgifter som vanligtvis tas ut att flera banker, blir priset för dig som kund lägre. Den provision som bolaget får av fondbolagen för att förmedla fonderna, betalas också tillbaka till kunderna genom lägre fondavgifter. Rabatten som ges av Savr uppgår till så mycket som 50 % på vissa fonder. Trots en lägre avgift gör bolaget inte avkall på säkerheten. Dina investeringar är garanterade av både insättningsgarantin och investerarskyddet.


Vad är Savr?

Savr är en fondplattform för fondsparande. För den som är obekant med vad en fondplattform är, så kan det beskrivas som en portal för fonder, eller ett fondtorg.

Presentation av Savr hos Aktiespararna.

Sedan Savr startades har antalet kunder vuxit och flest kunder har man tagit från Avanza och vissa storbanker. Värt att nämna är att till exempel cirka 23 % av Avanzas koncernintäkter kommer från fondprovisioner. För Savrs del, och för kunderna, finns det alltså mycket att vinna på att pressa ned avgifterna. 


Vad erbjuder Savr?

Om du vill ha ett stort utbud av fonder till en låg avgift, så passar Savrs erbjudande bra. På plattformen finns det idag över 1400 fonder, varav de flesta återfinns på Avanza eller Nordnet. Skillnaden mellan Savr och nätmäklare som Avanza, är bland annat att Avanza har ett heltäckande utbud när det gäller investeringar, medan Savr riktat in sig på fondsparande. Avanzas utbud är alltså mer heltäckande, med bland annat en nyhetssida och telegram som håller dig uppdaterad på de senaste ekonominyheterna. För den som inte vill välja den ena, eller andra aktören, kan du givetvis ha båda två.

Hur du kan använda Savr

Ett bra sätt att använda Savr på är att ha de aktivt förvaltade fonderna och räntefonderna på plattformen. Dessa fonder har oftast störst rabatt. Aktierna och de passivt förvaltade indexfonderna kan du ha på Avanza. På så vis kan du maximera din rabatt och få ett enkelt upplägg på ditt sparande.  


Öppna konto på Savr

Att öppna ett konto på Savr är lätt och går snabbt. Du kan välja mellan att handla fonderna via appen, eller på hemsidan.

Det du gör för att öppna ett konto är att följa dessa steg:

Det kan vara svårt att ha disciplinen att faktiskt spara varje månad. Med ett automatiskt månadssparande i fonder behöver du egentligen inte engagera dig så mycket eller ha ett stort intresse för investeringar, för att ändå vara med på de uppgångar en marknad kan ge. Välj ett antal fonder, förslagsvis mellan 3 eller 5 stycken i olika kategorier och månadsspara sedan i dem. På så vis får du ett bra genomsnittspris.


Hur flyttar jag fonder till Savr?

Om du har fonder hos en annan bank, men vill flytta dem till Savr, gör du detta genom att först logga in på ditt Savr-konto och sedan välja "Flytta sparande till oss". Denna finns under menyvalet "Innehav". Genom att använda den automatiska flyttfunktionen uppstår ingen skatteffekt på ISK-kontot. För mer information kan du läsa här.


Vad kostar det att spara i fonder hos Savr?

Det finns inga dolda avgifter på Savr. Den avgift som tas ut är bolagets egen avgift, plattformsavgiften. Den ligger på 0,09 % och dras automatiskt från depåerna. Savr tar också ut en växlingsavgift för utländska fonder. Den uppgår till 0,5 %, vilket är högre än hos till exempel Avanza. Avgiften är en engångsavgift och om du har för avsikt att behålla fonden på sikt, kommer du med stor sannolikhet att spara in pengar på de lägre förvaltningsavgifterna som Savr har. Förvaltningsavgifterna som varje fond har är dels en avgift för att förvalta fonden och dels en provisionsdel som betalas till fondförmedlaren. Den andel som är provision betalas i Savrs fall tillbaka till kunderna.


Fördelar och nackdelar med Savr

Det finns inte bara fördelar med Savr, utan också några nackdelar jämfört med andra banker och mäklare.

Fördelar

Nackdelar


Rekommendation och sammanfattning

Savrs prispressande modell är inte ny. Liknande bolag finns och flera har försökt att konkurrera med bland annat Avanza och Nordnet. Det Savr tillför är ett smidigt sätt att välja fonder, till låg avgift. Om du har några fondfavoriter som är relativt dyra på till exempel Avanza, kan du istället lägga över dem på Savr. Vi ser ingen nackdel med detta, tvärtom sparar du mycket på det i längden. För den som ska börja spara i fonder för första gången är Savr användarvänligt och billigt. Om du vill ha mer information om de fonder du köper, kan du alltid använda dig av ekonominyhetssidor och investeringssidor såsom morningstar. Den egentliga nackdelen med Savr är att fondutbudet inte är exakt det samma som Avanzas. Vissa fonder som Avanza har finns inte på Savr, och vice versa. Sammanfattningsvis är Savr ett bra alternativ för att få ned priset på de dyrare fonderna och du kan lätt komplettera ett konto på till exempel Avanza med ett på Savr.


Summering och slutbetyg

Fördelar
  • Upp till 50 % rabatt på fondavgifterna
  • Brett utbud av fonder
  • Lätt och smidigt att använda
Nackdelar
  • Har inte alla fonder
  • Inga ekonomi-nyhetsuppdateringar på hemsidan
9.6
Vårt betyg

Rekommenderas!

Som en tydlig prispressare med hög rabatt på flera fonder, är Savr tilltalade för den mer långsiktiga investeraren. Vi är positiva till Savr, men inser också att bolaget behöver vidareutvecklas för att öka erbjudandet.