Recension av Avanza Bank

Nätbanken och nätmäklaren Avanza har successivt, sedan bolaget bildades år 1999, stärkt sin position på den svenska aktie- och fondmarknaden. Förutom olika investeringstjänster erbjuder Avanza även bolån och sparkonton i samarbete med andra banker. Att öppna ett konto på Avanza är enkelt och går snabbt. Det du behöver ha tillgång till är Bank-ID eller mobilt Bank-ID.


Vad erbjuder Avanza?

Avanzas erbjudande är idag brett och det har blivit bredare med tiden. Idag kan du handla aktier hos banken på över 10 olika marknader, däribland USA, Belgien och Italien. Man är också förmedlare av över 1300 fonder, med i olika kategorier. Några anledningar till att Avanza är så pass populära är, förutom erbjudandet, att bolaget har en bra kundtjänst, en användbar nyhetssida och låga avgifter överlag. Kundtjänsten är tillmötesgående och svarstiderna är korta att döma av vår egen erfarenhet. Via nyhetssidan "placera" får du tillgång till bland annat den senaste marknadsinformationen, aktieanalyser och intervjuer med olika ekonomipersonligheter. Överlag betraktar vi Avanza som ett av de bästa alternativen på den svenska spar- och investeringsmarknaden.

Snabbfakta om Avanza:


Investera med Avanza

Innan du börjar med din aktie- och fondhandel på Avanza ska du först fundera över vilken typ av konto du ska ha. Det finns två mer användbara konton att välja mellan, investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring (KF) Båda kontotyperna kommer utan någon avgift.


Öppna konto på Avanza

För att öppna ett konto på Avanza behöver du följa dessa steg:

När du har öppnat ditt konto och valt vilken typ av konto du vill ha, återstår bara att påbörja din aktie- eller fondhandel.


Handla aktier på Avanza

Det är lätt att handla aktier på Avanza. Sidan är lättöverskådlig och användarvänlig. Även Avanzas app fungerar bra och du får tillgång till den information du behöver.


Courtageklasser hos Avanza

Avanza har inte ett fast pris för aktieaffärer, utan du kan välja mellan olika typer av courtagenivåer. Det lägsta beloppet du betalar för svenska aktier är 0 kr och det högsta beloppet är 99 kr. Vänta inte med att välja courtageklass när du vet hur stora affärer du kommer att göra. Det tar upp till ett par dagar att byta från en klass till en annan. 


Aktieinspiration

Om du har svårt att komma igång med ditt aktiesparande, kan du titta på sidan "Aktieinspiration" på Avanza. Där hittar du tips om bolag att köpa och du kan enkelt sortera ut intressanta bolag själv.


Aktiegeneratorn

För den som söker mer inspiration, eller har svårt att sortera ut de bästa aktierna, finns Avanzas "Aktiegenerator". Med denna går du igenom några snabba steg och får sedan en lista på aktier som kan passa dig.

Du väljer:

Listan på aktier kan sedan se ut så här:


Handla fonder på Avanza 

Hos Avanza får du ett brett utbud av fonder, av olika slag. Med Avanzas sorteringsverktyg kan du till exempel välja fondtyp, region och inriktning för fonden. För den som vill ha extra hjälp med sitt fondval, eller vill hitta inspiration till sin fondportfölj finns även Portföljgeneratorn. 


Portföljgeneratorn

Med Portföljgeneratorn är det lätt att välja ut en fondportfölj som passar dig och ditt sparande.

Det enda du behöver göra är att välja:

Den fondportfölj som då genereras åt dig kan se ut så här:


Avanzas eget fondutbud

Avanza har ett antal egna fonder som främst är tillgängliga för bankens egna kunder. Dessa är bland annat Avanza Zero, Avanza Småbolag by Skoglund och Avanza World Tech by TIN. Fonderna ges ut i samarbete med andra aktörer och har ofta någon form av nisch. Priserna på dessa fonder är överlag låga och de kan vara en bra grund i en fondportfölj.


Vad kostar det att spara i fonder hos Avanza?

Priset på fonderna hos Avanza varierar beroende på vilken fond det är du väljer. Du betalar bland annat nästan alltid en förvaltningsavgift. Utöver denna bör du också vara medveten om att Avanza tar ut en extra avgift. Det kan vara för de köp och sälj du gör. Alla avgifter som tas ut visas under "Total avgift" på respektive fonds undersida. I vår mening finns det pengar in på de extra avgifter som många banker, inklusive Avanza, tar ut. Ett fondsparande ska vara billigt och enkelt. 


Rekommendation och sammanfattning

Avanza är idag nästan synonymt med aktieinvesteringar. Bolaget har från starten 1999 tagit sig uppåt och successivt tagit fler marknadsandelar från storbankerna. För den som vill handla med aktier, certifikat, optioner, ETF:er, warranter eller fonder är Avanzas utbud brett. Det faktum att banken också har satsat på egna produkter, för till exempel fonderna och vissa certifikat, som håller låga priser, gör att utbudet blir mer nischat. De olika courtage-kategorier gör att priset för aktiehandel kan bli mycket lågt även för större affärer. En av de största fördelarna med Avanza är dock hemsidan i sig. Den är mycket överskådlig, logisk och lättanvänd. Den som är mer aktiv på marknaderna kommer att uppskatta Avanzas hemsideupplägg. Systemet för att lägga en order vid aktie-och fondköp är smidigt. Om du är en ny investerare bör du i första hand välja Avanza. Sidan innehåller mycket information och flera tips om sparande och investerade, vilket bidrar till att komma igång. Sammanfattningsvis ser vi alltså Avanza som ett självskrivet val för den som är intresserad av investeringar i allmänhet. Om du vill pressa ned priset på de dyrare fonderna, bör du dock välja Savr istället.    


Summering och slutbetyg

Fördelar
  • Mycket nöjda kunder
  • Användarvänlig hemsida
  • Många spar- och investeringsmöjligheter
Nackdelar
  • Relativt höga avgifter på fonder
  • Dyrt telefonmäkleri
9.5
Vårt betyg

Rekommenderas!

Avanza är en av Sveriges ledande banker när det gäller aktie- och fondhandel. Aktiehandeln är smidig och billig och fondutbudet är stort. Vi gillar speciellt Avanzas fokus på kundnöjdhet och service.